De la 1 martie cresc indemnizațiile și alocațiile. Iată ce valori vor avea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care printr-o lege adoptată în vara anului trecut s-a stabilit ca indicatorul social de referință să se actualizeze anual pe data de 1 martie, începând cu luna ce vine se vor înregistra atât creșteri ale alocațiilor, cât și pentru diferite indemnizații. Parcurgând articolul de mai jos vei descoperi care sunt aceste creșteri și cine se va putea bucura de ele. 

UPDATE. Alocația copiilor: schimbări legislative votate de Senat

Alocația de creștere a copilului va fi încasată de părintele care îl are în îngrijire! Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă prin care alocaţia de stat pentru copii va fi încasată, în cazul emiterii unui ordin de protecţie, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare, potrivit economica.net.

„Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare, hotărârii judecătoreşti, precum şi a ordinului de protecţie emis de instanţa judecătorească, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului. Alocaţia va fi încasată de părintele beneficiar al măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau copilul are stabilită reşedinţa la acesta”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Această inițiativă urmărește interesul copilului și schimbă, în cazul violenţei domestice, titularul care încasează alocaţia de stat în numele copilului.

„În practică s-a constatat că atunci când mama, victimă a violenţei domestice, este obligată să părăsească locuinţa familială împreună cu minorul/minorii, aceasta se adăposteşte împreună cu copiii la unitatea de asistenţă socială. În aceste situaţii, Agenţia Naţionlă pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) refuză, de cele mai multe ori, să transfere alocaţia copiilor de pe numele tatălui pe numele mamei deoarece, cu toate că mama are ordin de protecţie emis de către instanţa de judecată prin care i se încredinţează minorul/minorii sau se stabileşte reşedinţa minorului/minorilor la mame, aceasta nu deţine şi o hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare a minorului/ minorilor”, se mai arată în propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, precum şi a Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, care va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Indicatorul social de referință se va actualiza anual

Înainte de a afla cum indicatorul social de referință influențează creșterea indemnizațiilor și a alocațiilor care va avea loc de la 1 martie, trebuie să știi la ce se referă acest indicator. Astfel, indicatorul social de referință (ISR) constituie o unitate exprimată în lei, în funcție de care se fixează prestațiile bănești care sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, care sunt acordate în mai multe scopuri, cum ar fi:

 • Pentru protejarea persoanelor din sistemul asigurărilor pentru șomaj
 • Pentru ca anumite categorii de persoane să fie stimulate să se încadreze în muncă
 • Pentru angajatori, astfel încât aceștia să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

În funcție de acest indicator se calculează, de pildă, alocațiile pentru copii, venitul minim garantat, indemnizația pentru creșterea copilului etc.

desen-cu-familie-casa-si-copil-pe-o-tabla-alaturi-de-care-se-afla-gramezi-de-monede-aurii-si-o-pusculita

Întrucât în vara anului 2021 a fost adoptată Legea nr.225 (Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă), în fiecare an urmează ca valoarea indicatorului social de referință să se actualizeze automat în luna martie. Conform informațiilor furnizate de „Adevărul”, valoarea acestui indicator se va actualiza cu rata medie a inflației din anul precedent (rata medie a inflației din fiecare an este comunicată de Institutul Național de Statistică). Dacă rata medie a inflației are valoare negativă, indicatorul social de referință nu se va modifica, păstrându-și ultima valoare. 

În contextul în care datele provenite de la Institutul Național de Statistică arată că anul trecut rata inflației a fost de 5,1%, creșterea indemnizațiilor și a alocațiilor de la 1 martie va fi influențată de creșterea cuantumului ISR de la 500 lei (cât este în momentul de față) la 525 lei. 

Se majorează alocația pentru susținerea familiei

Acest tip de alocație este prevăzut în Legea nr. 277/2010. Cuantumul alocației pentru susținerea familiei este stabilit în funcție de indicatorul social de referință, prin raportarea la cât este de mare venitul net mediu lunar pe membru de familie. 

Potrivit „avocatnet.ro”, cuantumul alocației pentru susținerea familiei variază după cum urmează:

Dacă venitul net mediu lunar/membru de familie este până la 0,4 (inclusiv) ISR, adică 210 lei

În acest caz, cuantumul alocației pentru susținerea familiei este:

 • Pentru familiile cu 1 copil- 86,1 lei (0,1640 ISR)
 • Pentru familiile cu 2 copii- 172,3 lei (0,3280 ISR)
 • Pentru familiile cu 3 copii- 258,5 lei (0,4920 ISR)
 • Pentru familiile cu 4 sau cu mai mulți copii- 344,7 lei (0,650 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 1 copil- 112,4 lei (0,214 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 2 copii- 225 lei (0,428 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 3 copii- 337,3 lei (0,642 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 4 sau cu mai mulți copii- 450 lei (0,856 ISR)

Dacă venitul net mediu lunar/membru de familie se încadrează între 0,40 ISR (210 lei) și 1.06 ISR inclusiv, adică 557 lei

Prin raportare la aceste cifre, cuantumul alocației pentru susținerea familiei arată în felul următor:

 • Pentru familiile cu 1 copil- 78,8 lei (0,1500 ISR)
 • Pentru familiile cu 2 copii- 157,6 lei (0,3000 ISR)
 • Pentru famiile cu 3 copii- 236,5 lei (0,4500 ISR)
 • Pentru familiile cu 4 sau cu mai mulți copii- 315,3 lei (0,6000 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 1 copil- 107,2 lei (0,204 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 2 copii- 214,4 lei (0,408 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 3 copii- 321,6 lei (0,612 ISR)
 • Pentru familia monoparentală cu 4 sau cu mai mulți copii- 428,8 lei (0,816 ISR)

Se va mări limita minimă a cuantumului indemnizației lunare din cadrul concediului de creștere a copilului

Pragul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului va ajunge începând cu data de 1 martie la 1313,7 lei. Prin OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor se stabilise că valoarea acestei indemnizații nu va putea fi mai mică decât suma ce rezulta prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5, prin raportare la indicatorul social de referință. 

femeie-tânără-ce-sta-cu-laptop-ul-pe-pat-alaturi-de-copilasul-ei-si-care-incearca-sa-faca-o-plata-cu-cardul-online

De la 1 martie se va mări și indemnizația de creștere a copilului pentru gemeni,pentru tripleți, pentru multipleți, dar și cea care se acordă pentru situațiile în care se suprapun două concedii destinate creșterii copilului. 

Se va mări ajutorul de șomaj

Pentru că ISR va crește, de la 1 martie va crește și pragul veniturilor până la care o persoană ce nu are un loc de muncă poată să fie considerată șomer. Indemnizația de șomaj depinde de stagiul de cotizare, astfel că, potrivit informațiilor oferite de „avocatnet.ro”, aceasta va avea următoarele valori:

 • 75% din valoarea ISR (394 lei) pentru persoanele ce au un stagiu de cotizare de cel puțin 1 an 
 • 75% din valoarea ISR plus o sumă ce se va calcula aplicându-se o cotă procentuală ce diferă în funcție de stagiul de cotizare (cota procentuală se va aplica pe media salariului de bază lunar brut de pe parcursul ultimelor 12 luni din cadrul stagiului de cotizare): 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani 

Surse: adevarul.ro, alba24.ro, avocatnet.ro, calculatorvenituri.ro, legislatie.just.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când
  S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când

  Preşedintele a semnat pe 14 ianuarie 2020 Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr....

  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite
  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite

  Premierul interimar Ludovic Orban a declarat luni că se gândește ca alocațiile copiilor să fie înlocuite, conform cu modelul din alte țări, cu vouchere pentru rechizite și...

  Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani
  Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani

  Alocațiile copiilor vor fi majorate din nou. Dacă pe 1 ianuarie 2021 acestea s-au mărit cu 20%, alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ajungând la suma de...

  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie
  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie

  Alocațiile se majorează cu 20% de la 1 septembrie, aceasta fiind o primă etapă din calendarul de creștere. Astfel, 3.6 milioane de copii vor primi mai mulți bani începând...

  Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii
  Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii

  Tu ce fel de părinte ești? Permisiv sau sever? Un studiu recent, publicat în Child Development, arată că ar exista o legătură între părinții severi și problemele...

  Bunicii vor primi 650 de lei de stat dacă își cresc nepoții
  Bunicii vor primi 650 de lei de stat dacă își cresc nepoții

  Bunicii ar putea foarte curând să primească indemnizație de creștere a nepoților. Mai precis, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit, luni, de Senat, o sumă de 650 de lei pe...

  Atenţie la metalele din care sunt fabricate bijuteriile oferite de 1 şi 8 martie! Iată cum ne pot îmbolnăvi
  Atenţie la metalele din care sunt fabricate bijuteriile oferite de 1 şi 8 martie! Iată cum ne pot îmbolnăvi

  Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice...

  Zilele libere vor fi plătite pentru părinți. Iată ce trebuie să facă angajatorii
  Zilele libere vor fi plătite pentru părinți. Iată ce trebuie să facă angajatorii

  Au început demersurile pentru decontarea zilelor libere plătite pentru părinții care au stat acasă cu copiii în luna mai, pe fondul întreruperii școlii din cauza...

  © 2022 Qbebe