Dragoș a participat la evenimentul de inaugurare a Centrului alături de Dragoș Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ștefan Dărăbuș, director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrală și de Sud, Marco Hößl, CEO Kaufland România, consilieri de stat în Ministerul Muncii, precum și în cabinetul primului ministru, reprezentanți ai autorităților locale, parteneri și jurnaliști. Chef Adrian Hădean le-a oferit tinerilor din centru sfaturi despre cum să se gospodărească singuri în bucătărie.
Cu ocazia împlinirii a 35 de ani, Dragoș Bucurenci, prezentator al emisiunii "Supraviețuitorul" de la PRO TV și purtător de cuvânt al Fundației Hope and Homes for Children, a decis să își doneze ziua de naștere și să adune bani pentru a schimba în bine viața unui tânăr din programele fundației. Dragoș a ales să îl susțină pe Ionuț, un tânăr de 18 ani pasionat de muzica hip-hop, care dorește să se dezvolte în acest domeniu și să câștige bani făcând muzică.
Ionuț este elev la un liceu din Ulmeni (județul Maramureș), iar în timpul liber lucrează. Până recent, el trăia într-o casă de tip familial a Fundației Hope and Homes for Children, dar odată cu deschiderea Centrului de Tranzit, Asistență și Consiliere, s-a mutat aici și va fi sprijinit să înceapă o viață independenă. Pe pagina specială creată de Dragoș pe platforma Galantom s-au adunat peste 8.000 de lei, banii fiind folosiți pentru achiziționarea unui laptop, a unui sintetizator, microfon și a altor echipamente necesare pentru ca Ionuț să poată compune și edita muzică hip-hop. Dragoș i-a oferit aceste daruri lui Ionuț în cadrul evenimentului de inaugurare a Centrului de Tranzit, Asistență și Consiliere și l-a invitat să susțină un mini recital pentru invitați.
Anual, sute de tineri precum Ionuț sunt nevoiți să părăsească sistemul de protecție a copilului fără a avea vreun fel de pregătire pentru viața independentă sau, în cele mai fericite cazuri, cu o pregătire extreme de limitată. membrii de personal care interacționează cu acești tineri sunt rareori instruiți să-i ajute în acest sens. În această situație este foarte important ca acești tineri să primească ajutor pentru a-și începe viața pe cont propriu.
"V-am rugat de ziua mea să mă ajutați să-i dăruiesc lui Ionuț, un tânăr care părăsește sistemul de protecție al statului, un laptop care să-l ajute să-și urmeze pasiunea și să înceapă viața de om mare cu dreptul. Donațiile primite mi-au depășit așteptările - Ionuț a avut o mare surpriză astăzi, 20 septembrie, când și-a primit cadoul: nu a fost doar un laptop ultra-performant, ci toate echipamentele necesare pentru a face muzică în mod profesionist și a ajunge să își câștige existența din asta", a declarat Dragoș Bucurenci.
"Sunt foarte recunoscător pentru tot sprijinul pe care l-am primit din partea Fundației Hope and Homes for Chidren și din partea lui Dragoș. Mulțumesc mult pentru cadou, laptopul și celelalte echipamente primite înseamnă mult pentru mine și mă vor ajuta să fac mai departe muzică hip-hop. Muzica îmi place foarte mult și îmi aduce multă bucurie", a declarat Ionuț.
Construcția Centrului de Tranzit, Asistență și Consiliere în care va locui Ionuț, alături de alți 13 tineri, a început în noiembrie 2015, cu sprijinul financiar al companiei Kaufland România, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Municipiului Baia Mare. Centrul are o capacitate de 19 locuri în garsoniere și a fost realizat cu scopul de a rezolva problema critică a locuirii, dar și a educației și asistării tinerilor vulnerabili pentru ca aceștia să poată începe o viață independentă și să aibă acces la un loc de muncă pe raza județului Maramureș. Aici, tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului beneficiază de cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 și 24 de luni, precum și de sprijinul permanent al unui asistent social, al unui psiholog și al unui asistent medical. În tot acest timp, ei primesc alocația de hrană, stabilită conform legii, costurile utilităților fiind suportate de Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare. După primele 6 luni, tinerii vor trebui să plătească o chirie fixă, iar cei încadrați în grad de handicap vor plăti 50% din sumă.
La inaugurarea Centrului de Tranzit, Asistență și Consiliere au participat Dragoș Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ștefan Dărăbuș, director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrală și de Sud, Marco Hößl, CEO Kaufland România, Maria Gheorghiu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, domeniul Incluziune socială și Bogdan Gavra, Director Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare. Chef Adrian Hădean a petrecut câteva ore împreună cu tinerii beneficiari ai Centrului și le-a oferit sfaturi despre cum să se gospodărească singuri în bucătărie.
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children România şi ale partenerilor săi, 5.542 de copii au fost scoşi din instituţii, 23.570 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.788 de copii au fost primiţi în centrele de zi, 664 de copii au fost primiți în regim de urgență şi 7.164 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România.
Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hhc.ro.
