Elevii din 95% din localitățile din România nu primesc burse. Legea Educației este încălcată și copiii sunt „lăsați la mila sorții”

Bianca Geica - Redactor Senior

Legea Educației nu este respectată în majoritatea localităților din țară, astfel că unii elevi nu primesc burse școlare, iar alții primesc sume de nimic, chiar și de câte 6 lei pe lună.

Situația este pur și simplu scandaloasă iar Alexandru Manda, președintele Societății Academice din România, spune că primarii refuză să respecte legea și refuză să trateze dreptul la burse școlare ca pe o necesitate.

mainile unei persoane care numara bani romanesti

„Pur și simplu se pare că elevul nu este de interes pentru cei care conduc în prezent sistemul de educație. Bursele nu se acordă, pentru că primarii refuză să respecte legea și refuză să trateze dreptul la burse școlare că pe o necesitate. De aceea am susținut și ne bucurăm că Guvernul a luat act de cerea noastră, să fie instituit la nivel național un cuantum minim,” a declarat Alexandru Manda, potrivit Gândul.

Drepturile elevilor sunt încălcate în 95% din localitățile din România, unde nu se acordă bursele conform Legii Educației, potrivit unui raport realizat de Societatea Academică din România.

„Noi, la Societatea Academică din România am făcut un raport în luna septembrie, pe care l-am făcut public, iar conform acelui raport în 95% din localitățile din România se încalcă legea și nu se acordă bursele conform Legii Educației. Cel puțin un tip de bursă se acordă în doar 30% din localitățile din România. În 70% dintre ele este încălcată legea, iar elevii sunt lăsați la mila sorții”, explică Manda.

Un primar care refuză să acorde burse elevilor se apără cu versete din Biblie

Primarul unei comune din Cluj, care refuză să acorde burse elevilor, se apără cu versete din Biblie. Când a primit solicitare de la alianța „Școli Curate”, prin care i se cerea să includă în buget și posibilitatea acordării bursele școlare, primarul a trimis un răspuns aparte, spunând că a sa conduită se bazează pe frica de Dumnezeu.

Citește și: Studiu îngrijorator: peste 80% dintre elevii români consumă alcool

I-a îndemnat pe reprezentanții alianței să apeleze la Guvernului României și Ministerelor Finanțelor Publice și Educației, nu la primarii cu puteri financiare limitate.

„Conduita mea se bazează pe frică de Dumnezeu, muncă cinstită și adevăr, nu fățărnicia în care aș dori să vă spun și dvs o parte din trei versete:
- Supuneți-vă autorităților așa poruncește Dumnezeu fiind îngăduite de El
- Răspunde nebunului după nebunia lui să nu se creadă prea înțelept
- Bâta din capul nebunului nu este oprită”, a scris primarul, potrivit Gândul

Ministrul Educației: „Cuantumul minim al bursei de 100 de lei! Să nu mai fie burse de 4 lei, de 8 lei, absolut ridicole”

În urmă cu câteva săptămâni, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, preciza că susține introducerea în bugetul pe 2021 a sumei de 530 milioane lei astfel încât cuantumul minim al busei să fie de 100 lei pe elev. Cîmpeanu spune că nu mai acceptă situația cu „burse de 4 lei sau de 8 lei, absolut ridicole”.

„Este o obligativitate. În 2020, cuantumul total al burselor a fost de 270 de milioane de lei, din care 135 de milioane de lei au fost doar bursele din Bucureşti. Restul, jumătate, pentru toată ţara. Hotărârea de Guvern aduce un lucru foarte bun: cuantumul minim al bursei de 100 de lei. Să nu mai fie burse de 4 lei, de 8 lei, absolut ridicole! Pentru asta, în buget trebuie să fie cuprinsă suma de 530 de milioane de lei – deci dublu faţă de bursele elevilor din anul 2020 – pentru că aceste burse să poată fi plătite. Da, Ministerul Educaţiei are că obiectiv principal susţinerea introducerii în bugetul de stat cel puţîn a sumei de 530 de milioane de lei, deci dublu faţă de anul trecut, pentru a fi pusă în practică Hotărârea de Guvern din 4 decembrie 2020 cu privire la cuantumul minim al burse la nivelul de 100 de lei”, a declarat ministrul Educaţiei.

Citește și: Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori

 • Surse: Gandul, Digi24, HotNews, Ziare
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Schimbări în acordarea burselor: "Banii trebuie să ajungă la elevii care au nevoie", spune Cîmpeanu
  Schimbări în acordarea burselor: "Banii trebuie să ajungă la elevii care au nevoie", spune Cîmpeanu

  Cîmpeanu: "Banii trebuie să ajungă la elevii care au nevoie sau fac performanţă"

  Elevii din România, pe ultimul loc în Europa la matematică! 1 din 5 copii este analfabet la ştiinţe exacte
  Elevii din România, pe ultimul loc în Europa la matematică! 1 din 5 copii este analfabet la ştiinţe exacte

  În urmă cu două zile, au fost făcute publice rezultatele obţinute de elevii români în cadrul testării TIMSS 2019. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a...

  Mai mulți bani pentru elevi: ce criterii impune noua lege a educației
  Mai mulți bani pentru elevi: ce criterii impune noua lege a educației

  Potrivit unui nou proiect de lege, care vizează modificarea consistentă a Legii educației, regulile actuale pentru acordarea burselor școlare vor suferi o serie de schimbări. Mai exact,...

  Legea nr.35 din 2020: părinții primesc ajutor de la stat pentru plata bonei
  Legea nr.35 din 2020: părinții primesc ajutor de la stat pentru plata bonei

  Legea nr. 35 din 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 271/2020, prevederile sale intrând complet în vigoare. Prin urmare, părinților li se va acorda sprijin...

  Violența în școlile din România. Elevii sunt înjunghiați în pauze, agresorii se întorc la ore
  Violența în școlile din România. Elevii sunt înjunghiați în pauze, agresorii se întorc la ore

  Din păcate, pare că incidentele de violență în România nu se opresc. Un elev de 13 ani a fost înjunghiat de către colegul său în comuna Movileni, județul...

  Bani în plus pentru părinții din România! În ce condiții primesc cei 1500 lei
  Bani în plus pentru părinții din România! În ce condiții primesc cei 1500 lei

  Potrivit unei legi adoptate anul trecut în Parlamentul României, părinții au posibilitatea de a le solicita angajatorilor să le deconteze sumele plătite lunar pentru creșa...

  Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
  Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

  Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

  © 2023 Qbebe