Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli

De mâine nu mai purtăm măști în aer liber! Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat ce măsuri de relaxare intră în vigoare începând din 15 mai, dar și ce se va întâmpla în școli.

Din 15 mai se relaxează măsurile! Nu mai purtăm măști în aer liber

Ne îndreptăm cu pași mărunți spre normalitate. Din 15 mai se elimină obligativitatea purtatului măștii în aer liber, cu excepția piețelor sau târgurilor, și se renunță la carantina de noapte! Nici agenții comerciali nu vor mai avea programul limitat, iar activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate.

mama care ii pune unei fetite masca de protectie

Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc pe 13 mai. Acesta a precizat că măsurile de relaxare sunt condiționate, în continuare, de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare, îndemnând populația să continue să se imunizeze.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, că să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare (...) Prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai. Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții: piețele, târgurile. Următoarea măsură: se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer

Președintele a precizat și care sunt noile ținte de vaccinare convenite: „Campania de vaccinare a prins viteză. E nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale. Am stabilit niște ținte. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane”.

Așadar, din 15 mai intră în vigoare următoarele măsuri de relaxare:

 • se elimină obligativitatea purtatului măștii în aer liber, cu excepția piețelor și târgurilor;
 • se elimina restricțiile de circulație pe timp de noapte;
 • programul agenților economici revine la normal;
 • activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate.

De la 1 iunie intră în vigoare alte măsuri de relaxare!

De la 1 iunie urmează să între în vigoare alte măsuri de relaxare. Nunțile, botezurile și mesele festive vor putea fi organizate în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. Se poate renunta la restricționarea numărului de participanți dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate.

La fel și în cazul sălilor de sport. Numărul de participanți este restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

Ce măsuri de relaxare se aplică în școli

La finalul conferinței de presă, Klaus Iohannis a făcut și o precizare cu privire la situația din școli începând din 15 mai, menționând că se vor aplica normele de până acum:

„În final o remarcă legată de școli: noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență, deci avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să între în scenariul verde și în acest fel majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci în privința școlilor se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt evident valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil că anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit că anul școlar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a declarat Klaus Iohannis.

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că dacă vineri, 14 mai, rata de infectare este mai mică de 1 la mie, școlile vor funcționa cu prezența fizică în săptămâna 17-21 mai.

„Regula din ordinul comun spune că școlile funcționează după scenarii raportate la rata de infectare din ziua de vineri precedentă săptămânii respective. Deci, referința e ziua de vineri pentru toată săptămâna următoare. Dacă școlile sunt în localități unde rată de infectare e mai mică de 1 la mie vineri, 14 mai, atunci vor funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17 – 21 mai. Pe 21 mai iar ne uităm” , a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

 • Surse: hotnews.ro, digi24.ro, edupedu.ro, mediafax.ro, edu.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cu mască sau fără mască la orele de sport? Ce spune ministrul Sănătății
  Cu mască sau fără mască la orele de sport? Ce spune ministrul Sănătății

  Este sau nu obligatorie masca la ora de sport? Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut câteva precizări în acest sens, la câteva săptămâni după ce...

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică
  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber, iar acest lucru are un impact uriaș asupra sănătății și dezvoltării lor fizice și psihice. Efectele paradoxale...

  Cum îți ajuți copilul să se distreze pe cinste în aer liber
  Cum îți ajuți copilul să se distreze pe cinste în aer liber

  Copilăria are toate atributele unei lumi magice. Este plină de descoperiri, de miracole, de farmecul indiscutabil al lucrurilor mărunte. Este universul fantastic al lucrurilor care se...

  Ne distrăm în aer liber! 7 jucării perfecte pentru curte și gradină
  Ne distrăm în aer liber! 7 jucării perfecte pentru curte și gradină

  Afară, în parc, grădină, la mare sau la munte, cei mici chiar știu să se distreze. Suntem surprinși când vedem de câte jocuri imaginare sunt capabili și nu putem...

  Copiii trebuie să petreacă cel puțin 4 ore pe zi in aer liber
  Copiii trebuie să petreacă cel puțin 4 ore pe zi in aer liber

  Între orele de școală, timpul petrecut în fața ecranelor și teama părinților de a-i lăsa liberi în natură, copiii au ajuns să petreacă foarte puțin timp afară....

  5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber
  5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber

  Nu numai grija pentru alimentația și confortul psihic sunt importante pentru a ne asigura că vom avea copii sănătoși și fericiți, spun experții. În afară de ele, faptul că...

  Vacanța de vară se petrece în curte! 6 jucării perfecte pentru distracția în aer liber
  Vacanța de vară se petrece în curte! 6 jucării perfecte pentru distracția în aer liber

  Nimic nu se compară cu joaca în aer liber. Cei mici aleargă cât e ziua de lungă, găsesc cele mai amuzante jocuri, își consumă energia și când ajung în...

  © 2022 Qbebe