De câte ori nu s-a întâmplat să acoperi căruciorul micuțului cu o pânză pentru a-l proteja de razele soarelui? Conform noilor descoperiri, acest obicei pune în pericol sănătatea copiilor. Cercetătorii de la universitatea din Suedia au descoperit că în intenția de a bloca razele puternice ale soarelui, părinții transformă căruciorul copilului într-un "cuptor".
Aparent, prin acoperirea căruciorului, chiar și cu o pânză subțire, aerul nu mai poate circula, iar bebelușul este expus unor grade mult mai mari decât în atmosferă. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat temperaturile dintr-un căruț acoperit și unul fără protecție.
Astfel, cercetătorii au descoperit că în interiorul celui fără pânză, temperatura era la 23 de grade Celius. În ceea ce-l privește pe cel acoperit, gradele au urcat până la valoarea de 33 în mai puțin de 30 de minute.
"Se face foarte cald într-un căruț acoperit, ca într-un termos. Se menține aceeași temperatură, ba chiar crește pentru că aerul nu mai poate circula", a spus medicul perdiatru Svante Norgren.
În urma acestor rezultate, autorii studiului i-au sfătuit pe părinții în legătură cu soluțiile prin care să-și protejeze micuții de acțiunea razelor solare.
- Pânza care acoperă căruciorul trebuie să fie fabricată dintr-un material cu găuri mari, care să nu blocheze circulația aerului;
- Umbrela atașată căruțului poate fi o soluție salvatoare;
- Temperatura copilului trebuie verificată constant în timpul plimbărilor din timpul zilei;
- Pentru copii mai mari de 6 luni se poate utiliza cremă cu protecție solară .
Surse: popsugar.com, kidspot.com.au, lifedaily.com.
