Lansarea programului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women)

QBebe

Desi, din punct de vedere medical si statistic, Romania a facut progrese uriase in lupta impotriva virusului HIV, se simte inca pregnanta nevoia de informare si educare in domeniu, atat la nivelul pacientilor si medicilor implicati in tratarea lor, cat si la nivelul publicului larg.

In Romania traiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, din care mai mult de 5200 sunt femei. Aproximativ 50% dintre femeile seropozitive din Romania au varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, varsta fertila, la care foarte multe tinere se gandesc sa devina mame pentru prima data. "Avem o cohorta de tinere femei, cu an de nastere sfarsitul anilor '80-inceputul anilor '90 care isi doresc sa duca o viata normala si nu numai ca isi doresc, au posibilitatea sa o faca. Speranta de viata a acestora este in acest moment foarte apropiata de cea a omului care nu este infectat cu HIV." a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

In acest context, Institutul National de Boli Infectioase "Prof.Dr.Matei Bals", alaturi de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Asociatia Romana Anti-SIDA si compania Bristol-Myers Squibb au anuntat lansarea in Romania a proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women).
SHE este un program de educare, consiliere si suport elaborat de femeile seropozitive din Europa si medici cu sprijinul Bristol-Myers Squibb, misiunea programului fiind de "a sustine femeile seropozitive si de a le stimula dorinta de a-si imbunatati calitatea vietii, inclusiv sa obtina tot ce este posibil din partea serviciilor sanitare".

Romania a facut pasi uriasi in lupta impotriva virusului HIV

Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel Romania a fost printre primele tari din lume care a realizat dezideratul accesului universal la terapie pentru toti pacientii seropozitivi, oferind inca din 2002 tratament gratuit tuturor persoanelor infectate cu HIV. "Accesul la terapie este universal, cine are nevoie de terapia antiretrovirala o primeste, dar nu o primeste oricum, ci in urma unui chestionar de aderenta. Intai ne convingem ca pacientul/a este motivat/a sa ia medicatia, dupa care incepe procedura de includere in tratament."
Conform prof. dr. Streinu-Cercel, exista trei tipuri de situatii in care se face testarea pentru HIV: pentru punerea diagnosticului, la femeia insarcinata si la cererea pacientului, prin intermediul DSP-urilor. In Romania se fac anual aproximativ 250.000 de testari, din care mai mult de 25% sunt efectuate la initiativa pacientului.
In acest moment, Romania are cea mai mare rata de supravietuire la nivel european de la inceputul fenomenului. Pe o harta privind raspandirea virusului HIV-SIDA, tara noastra se afla astazi in aria statelor cu prevalenta si incidenta mica, alaturi de Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia.
Eforturile care se fac in Romania se concentreaza pe „gestionarea fenomenului HIV-SIDA atat din punctul de vedere al tratamentului, cat si al prevenirii. In acest sens, capata o importanta vitala: testarea femeilor gravide, discutia cu cuplul, profilaxia care se adreseaza femeii in general, femeii insarcinate si copilului dupa nastere." a explicat dr. Mariana Mardarescu, sef Sec?ia Imunodepresie copii, Coordonator al Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infec?iei HIV/SIDA in Romania - INBI "Matei Bals".

Programul SHE - suport intre egali si informare medicala

Programul SHE combina informatiile medicale despre infectia HIV/SIDA cu experientele personale ale cadrelor medicale si ale pacientelor, incercand sa vina in intampinarea celor 5206 femei infectate cu HIV care traiesc in Romania, femei care au nevoie de informatii, servicii medicale si sociale de calitate, oportunitati egale pe piata muncii si facilitati de ingrijire pentru copii, dar si de respect si incredere in capacitatea lor de a face fata bolii si de a aduce o contributie in comunitate. Proiectul aduce impreuna institutii medicale, organizatii nonguvernamentale si femei seropozitive, in incercarea de a extinde resursele disponibile in momentul de fata.

In cadrul proiectului SHE vor fi organizate, in perioada aprilie-mai 2013, 3 evenimente la care vor participa femeile seropozitive din orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, avand ca obiectiv cresterea gradului de informare a acestora si facilitarea formarii unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV/SIDA. De asemenea, vor fi sustinute traininguri locale dedicate informarii cadrelor medicale implicate in diagnosticul, tratamentul si monitorizarea pacientelor seropozitive. Grupurile de suport pentru paciente sunt sprijinite de medicii si psihologii Centrelor Regionale HIV/SIDA, iar invitarea participantelor se face prin intermediul asociatiilor de pacienti care apara drepturile persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA din Romania. In cadrul celor trei centre SHE infiintate in Bucuresti, Constanta si Iasi vor conlucra specialisti in domeniul HIV, persoane care se ocupa de grupurile de suport, ginecologi, specialisti in planificare familiala si fertilitate si psihologi, cu scopul de a oferi asistenta mai buna si suport solid femeilor HIV pozitive.

Prin participarea la grupurile de suport organizate in cadrul Centrelor SHE pacientele vor primi un ghid ("toolkit"), dezvoltat de persoane afectate de virusul imunodeficientei umane. Acest toolkit reprezinta o resursa pentru femeile seropozitive care doresc sa faciliteze sedinte de suport dedicate altor femei si fete cu HIV. Ghidul are 9 sectiuni: prezentarea programului SHE; recomandari pentru interactiunea cu profesionistii din domeniul sanatatii; informatii despre diagnosticarea cu HIV si problemele legate de confidentialitate; drepturile si abilitatea de a accesa serviciile de sanatate; sexul si relatiile; sanatatea generala/fizica/reproductiva a femeilor cu HIV; viata cu HIV; terapia antiretrovirala ultimul capitol fiind rezervat discutiilor despre efectele stigmatizarii, legile in domeniul HIV, sexualitate si exploatare sexuala. Fiecare sectiune cuprinde informatii generale despre temele de discutat si un set de exercitii care ajuta participantele sa inteleaga mai bine diagnosticul si boala, dar si sa isi creasca increderea in sine si respectul fata de propria persoana.

In concluzie, programul SHE ofera cele mai noi informatii despre infectia HIV la femei, precum: transmiterea materno-fetala a infectiei HIV, sarcina, contraceptia (consiliere, interactiuni cu medicatia ARV), accesul la materiale informative (SHE toolkit) traduse in limba romana, grupuri de suport pentru femeile seropozitive.

„Dupa 23 de ani avem un parteneriat cu pacientii nostri. Orice batalie impotriva HIV poate fi castigata daca exista un limbaj comun si orice fel de program educational care se adreseaza cuplului, dar mai ales femeii seropozitive, este binevenit." este de parere dr. Mariana Mardarescu.

Informarea pacientelor cu HIV/SIDA care isi doresc sa devina mame

Inca din 1998, medicii din Romania recomanda testarile pentru HIV-SIDA tuturor femeilor insarcinate, in primul si in ultimul trimestru de sarcina. Este foarte important ca, in cazul in care rezultatul testului este pozitiv, viitoarea mama sa aplice metode de protejare a copilului ei. Gratie acestor analize, riscul de a da viata unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. Prima conditie este ca tanara mama sa se afle sub tratament antiretroviral. Terapia specifica anti-HIV reduce semnificativ riscul de infectare a fatului.
In Romania, rata de transmitere a infectiei de la mama la fat in timpul sarcinii a inregistrat o scadere substantiala, ajungand sub 5%, una dintre cele mai scazute din Europa.

Statistici

•In acest moment in Romania se afla 11.581 persoane diagnosticate cu infectie HIV/SIDA in viata.

• 7869 beneficiau de tratament la 31 decembrie 2012 (dintr-un total de 9880 aflati in evidenta activa).

• In 2012 au fost depistate 465 de cazuri noi HIV si 289 de cazuri noi de SIDA.

• Din cazurile noi de HIV/SIDA notificate pe parcursul anului 2012, 213 au fost femei, iar 541 barbati.

• 19 copii sub 14 ani au fost inregistrati cu HIV/SIDA in 2012. In 18 din aceste cazuri, calea probabila de transmitere a infectie a fost de la mama la fat (maternofetala), in vreme ce, in celalalt caz, calea de transmitere ramane necunoscuta.

• 237 de cazuri noi de infectie HIV/SIDA transmise prin utilizare de droguri au fost inregistrate pe parcursul anului 2012. Dintre acestea, 54 de pacienti au fost femei, iar restul barbati.

• 176 de persoane infectate cu HIV/SIDA prin utilizare de droguri au contractat si virusul hepatitei C, iar 28 au fost diagnosticati cu sifilis.

• Dintre pacientii cu infectie HIV/SIDA inregistrati in perioada 1985-2012, 7941 sunt femei, iar 10382 sunt barbati.

• Pentru mai multe informatii si statistici vizitati site-ul: http://www.cnlas.ro/images/doc/romania31dec2012.pdf


Programul SHE este sustinut de Bristol-Myers Squibb


Contact presa: Simona Oprea, PR Manager Houston NPA. simona.oprea@houston.ro, 0733.076.381.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adrian Streinu Cercel avertizează: „Toți cei născuți înainte de 1990 trebuie să-și faca aceste analize”
  Adrian Streinu Cercel avertizează: „Toți cei născuți înainte de 1990 trebuie să-și faca aceste analize”

  Medicul Adrian Streinu Cercel aduce în vedere un aspect foarte important, de care toți cei născuți înainte de 1990 ar trebui să țină cont!

  Medicul care a încercat să avertizeze lumea despre coronavirus, a murit din cauza epidemiei
  Medicul care a încercat să avertizeze lumea despre coronavirus, a murit din cauza epidemiei

  Li Wenliang, un medic chinez care s-a străduit să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului coronavirusului, a decedat în urma contactării infecției cu acest tip de virus.

  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară: „În astfel de momente, noi bărbatii ne dăm seama cât de puternice sunteți voi femeile"
  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară: „În astfel de momente, noi bărbatii ne dăm seama cât de puternice sunteți voi femeile"

  În urmă cu câteva zile, Șerban Copoț mărturisea, pe Instagram, că este leșinat de nerăbdare să devină tată pentru a treia oară. Ei bine, iată că ieri, soția lui...

  O nouă bursă! Peste 22 de mii de elevi vor primi câte 250 lei pe lună! Care sunt condițiile
  O nouă bursă! Peste 22 de mii de elevi vor primi câte 250 lei pe lună! Care sunt condițiile

  Ministerul Educației anunță că peste 22.000 de liceeni vor beneficia de bursa „Bani de liceu” în anul școlar 2021-2022. Astfel, fiecare elev beneficiar va primi...

  Copiii din România pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit!
  Copiii din România pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit!

  Vești bune pentru copiii din România. Din 25 noiembrie 2022, aceștia pot beneficia de consiliere și terapie gratuită. Este o premieră mult așteptată și mai mult decât...

  Povestea dramatică a româncei răpită la naștere și vândută unei familii de americani. Și-a regăsit familia după 25 de ani
  Povestea dramatică a româncei răpită la naștere și vândută unei familii de americani. Și-a regăsit familia după 25 de ani

  O româncă răpită la naştere şi vândută în America şi-a regăsit familia după 25 de ani! A aflat la vârsta de 8 ani că este adoptată, însă i s-a spus...

  Video: O fetiță de 6 ani este încătușată și arestată de poliție. Motivul este șocant!
  Video: O fetiță de 6 ani este încătușată și arestată de poliție. Motivul este șocant!

  Un video cu o fetiță în vârstă de 6 ani, arestată, căreia i se pun cătușe ca unul adult, a scandalizat internauții!

  © 2023 Qbebe