MARATONUL AUTISMULUI: campanie nationala dedicata adolescentilor si adultilor cu autism din Romania

QBebe

MARATONUL AUTISMULUI, Sâmbătă 3 septembrie 2011, Parcul Izvor-București, Ora 10.00.

-campanie națională dedicată adolescenților și adulților cu autism din România-

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA îi invită pe toți pasionații sportului în aer liber, copii, tineri și adulți, să vină sâmbătă 3 septembrie de la orele 10 în Parcul Izvor să alerge pentru și alături de persoanele cu autism.

"Maratonul Autismului" este primul eveniment organizat în cadrul campaniei naționale "Omul din spatele autismului". Campania se desfășoară în perioada august-decembrie 2011 și are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburările din Spectrul Autist, în cazul adolescenților și adulților, dar și strângerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, un centru rezidențial și de lucru dedicat adolescenților și adulților cu autism.

Organizatorii doresc să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă tinerii și adulții cu autism, să tragă astfel un semnal de alarmă la complicațiile și greutățile întâmpinate de autiști, viața lor fiind un maraton continuu, o cursă lungă cu obstacole, la care societatea civilă nu poate fi indiferentă.

Totodată, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA doresc să încurajeze responsabilitatea socială individuală, oferind-le pasionaților de alergare oportunitatea de a fi alături de persoanele cu autism, de a fi sensibili la problemele acestora și de a le purta mesajul mai departe.

Organizatorii propun participanților 2 trasee: unul pentru copii (cu vârsta până în 14 ani) de 1 km și unul pentru adulți, de 3 km (fără limită de vârstă).

Startul se va da la ora 10:00 pentru copii și la ora 11 pentru adulți, iar concurentii se pot înscrie în ziua evenimentului la standurile amenajate în Parcul Izvor, începând cu ora 8:30. Premiile la maraton sunt asigurate de sponsorii evenimentului.

În parc va amplasată o urnă specială pentru donații, suma strânsă fiind folosită la construirea Case Familiale în Soveja, județul Vrancea dedicată adolescenților și adulților cu autism. Suma strânsă în această urnă va fi comunicată ulterior pe siteul ANCAAR.

Cei interesați de participare se pot înscrie la eveniment și pe pagina de Facebook - http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=235591873151176  

 

Despre campanie

Prin această campanie Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România și Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o legislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc să le trasmită prin intermediul campaniei sunt:

CUNOAȘTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni și aptitudini. Trebuie să le observăm capacitățile, nu deficiențele ca să aibă un viitor. În cadrul campaniei se vor prezenta tineri și adulți cu TSA cu capacități și firi deosebite.
AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CREȘTE -> Cele mai multe acțiuni de conștientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidența și manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale și comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt și mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, în România, persoana cu autism este încadrată la majorat la "afecțiuni psihice" sau "boli mentale". Așadar, adulții cu autism nu există pentru statul român.
PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii și adulții cu autism au dreptul la educație specială și la integrare pe piața muncii, într-un mediu profesionist, în care să se țină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate și la o locuință. Nu există în România în acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deși incidența tulburării a crescut de 1 la 38, în urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
AUTIST TE NAȘTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
 AUTISMUL NU ESTE O BOALĂ PSIHICĂ ȘI NICI O BOALĂ CONTAGIOASĂ -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.
PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETĂȚII CIVILE, AL AUTORITĂȚILOR, AL COMPANIILOR -> Organizatorii vor demara și o campanie de strângere de fonduri pentru construirea Casei Familiale în jud Vrancea: donații SMS (număr unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donații individuale, sponsorizări.

Acum aveți oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidenţial pentru Tineri și Adulți cu Autism din localitatea Soveja - jud Vrancea. Cunoașteți Oamenii din spatele autismului și oferiți-le o șansă pentru un viitor mai bun.

Donații se pot face în contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1

Parteneri media ai campaniei: Hollywood Multiplex, 121.ro, Garbo.ro, 9am.ro, Kudika.ro, Reader's Digest, PaginaMedicala.ro, Mami.ro, Parinti.com, Doctorbun.ro, Ele.ro, Medicpentrutine.ro, SanatateaTV.ro, Comunicatemedicale.ro, Qbebe.ro, Media Kompass, Click! Sanatate (confirmați până în prezent)


Detalii despre campania "Omul din spatele autismului" și pe http://autismancaar.ro/campanie .

Detalii eveniment si campanie: office@autismancaar.ro ; evenimente@houston.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism
  Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism

  Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic realizat în România oferă perspective încurajatoare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și pentru familiile...

  Descoperire formidabilă! Misterul autismului aproape dezlegat: un pas important spre tratamente eficiente
  Descoperire formidabilă! Misterul autismului aproape dezlegat: un pas important spre tratamente eficiente

  Autismul este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni din ultimul deceniu. Cazurile în lume au devenit tot mai numeroase, iar în aceste condiții oamenii de știință au...

  Nu există nicio legătură între vaccinul ROR și autism, dezvăluie un nou studiu pe 650 de mii de copii
  Nu există nicio legătură între vaccinul ROR și autism, dezvăluie un nou studiu pe 650 de mii de copii

  Ideea conform căreia vaccinul poate provoca autism a fost tot mai dezbătută în ultimii ani. Cu toate acestea, un nou studiu de o amploare extraordinară demonstrează încă o...

  Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
  Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?

  În România, aproximativ 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu autism, iar la nivel mondial 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Află mai multe despre cum se...

  ”Când aveam zece ani, mama mi-a spus că am autism” - Viața mea cu autism și ”Tot ceea ce strălucește”
  ”Când aveam zece ani, mama mi-a spus că am autism” - Viața mea cu autism și ”Tot ceea ce strălucește”

  Ți-ai imaginat vreodată cum este să ai un copil cu dizabilitate? Dar un nepot/o nepoată? Noi nu ne imaginăm. Noi, asociația Autism Voice, și cele 400 de familii pe care le avem...

  Povestea fascinantă a Yasminei, psihologul cu sindrom Down din Constanța care ajută copiii cu autism
  Povestea fascinantă a Yasminei, psihologul cu sindrom Down din Constanța care ajută copiii cu autism

  Yasmin Ismail face parte dintre copiii cu Sindrom Down care au reușit să termine o facultate și să aibă un loc de muncă. Astfel, ea a absolvit „Facultatea de Psihologie”...

  Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta
  Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta

  Cosmin Seleși a trecut prin momente cumplite în urmă cu câțiva ani, când fiul lui, Tudor, a primit un diagnostic greșit din partea medicilor. Aceștia au crezut că...

  Cred că fiul meu de 3 ani a fost diagnosticat greșit cu autism. Ce să fac?
  Cred că fiul meu de 3 ani a fost diagnosticat greșit cu autism. Ce să fac?

  O femeie este îngrijorată pentru că băiețelul ei de 3 ani a fost diagnosticat de doctorul pediatru cu autism în doar 10 minute. Totuși, aceasta nu este sigură că...

  © 2022 Qbebe