Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă", din Iași, s-au confruntat cu un caz inedit în seara de miercuri, 15 august. O femeie ce acuza dilataţie completă şi capul fetal blocat la strâmtoarea superioară a ajuns la spital în stare destul de gravă. Aceasta a mărturisit că travaliul s-a declanșat în jurul orei 14:30 și a fost monitorizată de o doula începând cu ora 15:30. Aparent, "doula" (cea care îngrijește femeia, din limba greacă) este o persoană fără pregătire medicală, specializată doar în a oferi suport psihologic și moral unei femei aflate în timpul nașterii naturale.
"Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial. În Triajul Spitalului, pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30-20:00, examenul local relevând col cu dilataţie completă, prezentaţie craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferinţă fetală acută. A fost necesară aplicație de forceps la strâmtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern și traumatism cranian minor. Pacienta nu a vrut să precizeze identitatea acestei persoane. Monitorizarea a fost efectuată declarativ prin monitorizarea bătăilor de cord fetal şi tuşeu vaginal", a declarat Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.
Medicii urmează să depună plângere penală împotriva doulei, dat fiind faptul că nașterea acasă, nesupravegheată medical, este un act deosebit de grav, mai ales în condițiile în care mama experimentase o naștere prin cezariană în urmă cu 2 ani.
"Este primul caz de acest fel cu care ne confruntăm. Este de o gravitate deosebită şi va fi analizat şi la nivel de societate profesională naţională pentru a nu se mai pune în pericol viaţa mamelor şi copiilor dintr-o lipsă de educaţie sanitară evidentă. Voi face şi o plângere penală pentru a afla cine este persoana care a asistat naşterea. În Marea Britanie şi în alte state occidentale se practică naşterile la domiciliu, dar cu personal specializat. Niciun cadrul medical din lume nu va asista însă o naştere naturală la domiciliu dacă pacienta a avut anterior operaţie cezariană. Există foarte multe riscuri şi complicaţii în astfel de situaţii. De aceea, dacă o gravidă alege să nască natural după operaţie cezariană asta trebuie să se întâmple într-un spital, cu personal specializat şi, mai ales, cu experienţă", a completat medicul.
Surse: hotnews.ro, mediafax.ro, realitatea.net.
