Dacă pe data de 19 mai 2021, când Consiliul General al Municipiului București a aprobat Programul Unitar de Acțiune pentru Deratizare și Dezinsecție, problema cu șobolanii din Capitală nu devenise atât de acută, iată că în prezent directorii școlilor se întreabă dacă nu cumva vor avea musafiri nepoftiți când vor deschide școlile în septembrie. Această întrebare vine adiacent la faptul că programul omite din deratizare unitățile de învățământ: „clădiri aparținând instituțiilor publice ale autorităților locale, altele decât PMB - subsol”. Pe atunci primarul Capitalei justifica decizia prin faptul că nu există o „creştere semnificativă” a numărului de rozătoare faţă de anii precedenţi, dar sublinia în același timp că autorităţile nu pot controla aceste fenomen în totalitate.
Citește și: E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!
„Au fost aduse niște cutiuțe negre care probabil se vor fi niște capcane pentru șobolani, dar părerea mea este că sunt prea mici pentru a semăna specimene de șobolani. Adică sunt cam pentru niște șoricei. Sunt puse în dreptul tomberoanelor de gunoi de afară din curtea școlii, la centrală câteva și avem o curte exterioară unde există o magazie unde cred că sunt și acolo vreo cinci. În interiorul lor se pune grâu din acela tratat dar până în momentul de față noi nu am văzut niciun șobolan prins acolo. Cu siguranță există, ceea ce mai văd și eu de la copiii care trimit fotografii și filmulețele pe care le postează lumea.”, a declarat Ionela Neagoe, directorul Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, pentru Antena 3.
Întrucât școlile nu sunt, astfel, incluse în programul Capitalei de deratizare, directorii unităților de învățământ trebuie să bugeteze singuri o astfel de activitate, pentru evitarea unor incidente care ar putea pune în pericol sănătatea copiilor. Dacă nu există o deratizare eficientă, șobolanii se pot înmmulți foarte repede. O femelă poate naște de 12 ori pe an chiar și 10 puii vii la fiecare naștere. Iar puii în numai o lună de la naștere se pot reproduce. Printre bolile transmise de șobolani se numără leptospiroza, rabia sau chiar ciuma.
Citește și: Mușcătura de animal: cum îi acorzi copilului primul ajutor
Surse: Antena 3, EVZ, ActiveNews, RomaniaTV