Povestea puștiului român, campion la înot. David Popovici este un exemplu pentru tânăra generație

Bianca Geica - Redactor Senior

Numele lui este pe buzele tuturor! Înotătorul român David Popovici a făcut senzație la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul trecut, a câștigat medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt, de la Kazan. Sportivul a încheiat proba cu timpul 1:42.12 și a stabilit astfel un nou record național. Însă nu s-a oprit aici, pentru că pe 20 iunie 2022 a stabilit un record mondial și a devenit primul român campion mondial la înot la numai 17 ani.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100.

Având numai 17 ani, David Popovici a participat la campionatul mondial de seniori din postura de junior. Asta nu l-a împiedicat să stabilească un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100). David urmează să evolueze pe 21 iunie în serii la 100 m liber, în aceeaşi zi fiind programate semifinalele, iar finala pe 22 iunie, potrivit Agerpres.

M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri. Treaba nu e terminată, încă mai am foame pentru performanță”, a declarat David Popovici, potrivit Eurosport, citat de digisport.ro.

 

Ce înseamnă performanță?

Programul meu este cam același de câțiva ani, ca ore de antrenament, însă intensitatea acestora se schimbă în funcție de pregătirea competițională. Uneori e foarte greu, însă oboseala pe care o resimt dispare repede când aflu timpii din antrenament sau când îmi iese ceea ce mi-am propus. Din fericire, dintotdeauna am mâncat fără mofturi, mama zice ca aș mânca și pietre la grătar, deci nici aici nu a fost nevoie să fac schimbări radicale. Pe măsură ce am crescut am înțeles ce înseamnă să mănânci sănătos și nu doar să faci sport, una fără alta nu funcționează și evit, de exemplu, zahărul - e nociv oricărui organism (nu doar sportivilor). Acum mă consult pe partea de nutriție cu Bob Seebohar, un specialist din SUA, iar sfaturile lui mă ajută întotdeauna.

Viața socială nu suferă, mă întâlnesc cu prietenii duminica, nu prea merg la petreceri pentru că ele încep când adorm eu. Voi lipsi la majoratele de anul acesta, însă prietenii mei înțeleg și nu se supără, recuperăm cumva. Nu am făcut eforturi, pur și simplu am ales acest mod de viață și mă descurc cu toate. Am mai puțin timp pentru toate, însă am prieteni, am mers în tabere, ascult muzică, văd filme, mă plimb cu bicicleta prin oraș, am descoperit câteva locuri unde mănânc ceea ce îmi place… totul e normal, ca pentru oricare alt adolescent.”, povestește David pentru hotnews.ro.

Copilul minune! David Popovici, medalie de aur și la Europene! Ce poreclă i-a data presa internațională

Performanța lui David Popovici la Campionatele Europene de nataţie de la Kazan l-a adus în atenția presei internaționale. Mai precis, tânărul sportiv a ajuns pe coperta  lunii octombrie a revistei Swimming World, cu titlul „David Popovici, New Kid on the Block” - „David Popovici, noul puști din cartier”. Jurnaliștii revistei spun că este suprinzător să vezi un sportiv român care performează la înot. ”Popovici este o figură majoră a acestui sport, iar impactul său abia începe să se simtă. Pe măsură ce ne apropiem de Olimpiada de la Paris, așteptați-vă ca influența lui să crească, chiar dacă detaliile poveștii sale sunt oarecum neobișnuite.”, se notează în Swimming World. Jurnaliștii sportivi spun că este neașteptată performanța lui, nu numai pentru că provine dintr-o țară cu un istoric sărac la natație, dar și pentru că are doar 17 ani și sunt extrem de puține exemple de adolescenți minune și că este foarte rar ca un bărbat atât de tânăr să fie atât de puternic, mai ales la o astfel de probă de viteză. Mușchii se dezvoltă mai târziu. ”Pe de altă parte, marii sportivi tind să perturbe norma, iar Popovici are cu siguranță aptitudinile — fizice și psihice — pentru a avea o carieră specială”, mai scrie Swimming World Magazine.

Cred că primul lucru care trebuie să fie acolo este un dar ciudat. Are un fizic ca un tânăr baschetbalist. Mâini uriașe. Picioare imense. Este construit fizic diferit. Apoi ai simțirea lui pentru apă. Când îl privești înotând, are ceva de Anthony Ervin (n.r. de patru ori medaliat olimpic și dublu campion mondial). Este unul la un milion. Are această capacitate de a pune mâna în apă și de a fi diferit de orice alt înotător. Are o atingere naturală, acvatică. Nu o poți replica. Și când aduni totul, iese ceva special”., declară Dublul campion olimpic australian Brett Hawke, care l-a intervievat pe David Popovici.

David Popovici s-a clasat pe locul 7 în finala probei de 100 m liber de la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Înotătorul român David Popovici s-a clasat pe locul 7 în finala probei de 100 m liber, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu timpul de 48 de secunde și 4 sutimi. Titlul olimpic a fost câștigat de americanul Caeleb Dressel, care a fost cu peste o secundă mai rapid decât Popovici și a stabilit un nou record olimpic. 

david popovici

Clasamentul final al probei de 100 m liber:

1. Caeleb Dressel (SUA) 47.02
2. Kyle Chalmers (Australia) 47.08
3. Kliment Kolesnikov (Comitetul Olimpic Rus) 47.44
4. Maxime Grousset (Franţa) 47.72
5. Hwang Sunwoo (Coreea de Sud) 47.82
6. Alessandro Miressi (Italia) 47.86
7. David Popovici (România) 48.04
8. Nandor Nemeth (Ungaria) 48.10

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 m liber de la Tokyo

Noua stea a natației române, înotătorul David Popovici, a fost aproape de bronzul olimpic de la Tokyo Aquatics Center, terminând primul sub linia podimului la 200 de metri liber. Doar două sutimi l-au despărțit de medalia de bronz, acesta calificându-se pe locul patru în semifinala la care a concurat, scoțând un timp de 47 de secunde și 72 de sutimi. După prima jumătate a cursei, înotătorul român s-a întors al șaptelea, însă pe ultimii 50 de metri a mărit viteza și a obținut locul patru.

David a fost devansat de americanul Caeleb Dressel (47.23), de italianul Alessandro Miressi (47.52) şi de sud-coreeanul Sunwoo Hwang (47.56). Înotătorul român s-a calificat, însă, fără probleme în a doua finală olimpică la Tokyo, la proba de 100 de metri liber, care se va desfășura joi dimineață, la ora 05:37 (ora României).

Citește și: Ce veste grozavă! Atletele mame care alăptează pot să își aducă bebelușii cu ele la Olimpiadă

„Cred că dacă îmi lăsam o unghie un pic mai lungă, poate luam locul trei, dar nu contează asta. Am venit aici setat să fac cât de bine pot eu, am şi reuşit. Şi nu aş putea să fiu mai satisfăcut. Aştept să-mi reproşeze antrenorul, eu nu pot decât să mă bucur şi o să se bucure şi el, sunt sigur. Scopul meu iniţial nu a fost să iau medalie, a fost câştig cât de multă experienţă se poate, să le pot arăta tuturor la ce nivel pot să aduc crawl-ul. Eu nu consider că am pierdut medalia, consider că am câştigat locul IV”, a declarat David Popovici, potrivit Digi24

Povestea lui David Popovici, adolescentul de 16 ani care a făcut perfomanță la Jocurile Olimpice de la Tokyo și la Campionatele Mondiale de Înot

David Popovici s-a născut pe 15 septembrie 2004 în București și este un înotător competițional român, specializat în stilul liber. El deține recorduri mondiale de juniori la probele de 100 m și 200 m liber.

Cum a ajuns David să practice înotul, te întrebi? Ei bine, totul a pornit, se pare, de la o scolioză diagnosticată la patru ani, diagnostic în urmă căruia i s-a recomandat să meargă la bazin. Adolescentul s-a îndrăgostit de înot încă din primele clipe, astfel că a început să se antreneze la „Lia Manoliu”, mai întâi cu Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi cu antrenorul Adrian Rădulescu, cel cu care David lucrează și în ziua de azi.

Citește și: Ce copii deștepți avem! Medalii de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică

„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total", a declarat Rădulescu la Tokyo, potrivit gsp.ro.

david popovici

La 10 ani David a bătut primul record național, deși antrenorul sau spune că nu avea cea mai bună tehnică. „Baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit", spune Adrian Rădulescu.

La vârsta de 14 ani, la Campionatele Naționale de cadeți David Popovici a obținut medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m - 12 de aur, un argint și două medalii de bronz. De-a lungul timpului, David a doborât de două ori recordul mondial de 100 m liber junior la Campionatele Europene de înot de juniori din 2021 de la Roma, Italia.

Cele mai bune rezultate din carieră, potrivit CSA Steaua București

 • Locul 1 la Campionatele Europene de juniori Roma 2021, 50m liber
 • Locul 1 la Campionatele Europene de juniori Roma 2021, 100m liber (lider mondial al probei)
 • Locul 1 la Campionatele Europene de juniori Roma 2021, 200m liber
 • Locul 2 la Campionatele Europene de juniori Roma 2021, ștafetă 4x100m liber
 • Locul 6 la Campionatele Europene de seniori Budapesta 2021, 100m liber
 • Locul 1 la Festivalul Olimpic al Tineretului European Baku 2019, 100 m liber
 • Locul 1 la Festivalul Olimpic al Tineretului European Baku 2019, 200 m liber
 • Locul 2 la Festivalul Olimpic al Tineretului European Baku 2019, 50 m liber

Citește și: Lotul României, aur absolut la Olimpiada Internațională de Chimie. Elevi de care să fim mândri!

Surse: wikipedia.org, digi24.ro, gsp.ro, eurosport.ro, facebook.com/CSASTEAUA
Sursă foto principală: Facebook David Popovici

Surse foto: Facebook David Popovici

Surse articol: Digi24, Hotnews, GSP

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată
  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată

  Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai arătoși tătici, David Beckham a demonstrat de nenumărate ori că este un bărbat de familie, că își iubește nespus soția și...

  "Am fost vândut când eram bebeluş pe 10 mii de dolari". Povestea emoţionantă a unui tânăr român care a ştiut să îşi găsească fericirea
  "Am fost vândut când eram bebeluş pe 10 mii de dolari". Povestea emoţionantă a unui tânăr român care a ştiut să îşi găsească fericirea

  Un bebeluş din România, vândut de părinţii săi unui cuplu canadian, a devenit un tânăr împlinit pe plan personal şi profesional. Parcurge cu atenţie articolul...

  Fiul mijlociu al lui David Beckham este îndrăgostit! Iubita lui a fost angajată de Victoria Beckham
  Fiul mijlociu al lui David Beckham este îndrăgostit! Iubita lui a fost angajată de Victoria Beckham

  NU degeaba îl cheamă Romeo! Fiul mijlociu al cuplului Victoria şi David Beckham a postat recent pe o reţea de socializare o poză cu el şi cu iubita sa, Mia Regan. Iată cum arată...

  Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
  Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

  În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

  Cât scoate Andra din buzunar pentru educația copiilor săi, David și Eva
  Cât scoate Andra din buzunar pentru educația copiilor săi, David și Eva

  Ca părinți, vrem tot ce-i mai bun pentru copiii noștri, mai ales când vine vorba de educație. Andra și Cătălin Măruță nu fac excepție și bagă mâna adânc...

  O tânără de 24 de ani s-a inseminat singură cu un kit cumpărat de pe internet. Acum este o mamă fericită
  O tânără de 24 de ani s-a inseminat singură cu un kit cumpărat de pe internet. Acum este o mamă fericită

  În timp ce femeile care nu reușesc să conceapă pe cale naturală cheltuie o avere pe tratamente de fertilitate, o femeie din Anglia a rămas însărcinată dupa ce s-a...

  David Beckham își însoară fiul de tânăr. Iată cine este frumoasa miliardară care îi va fi noră!
  David Beckham își însoară fiul de tânăr. Iată cine este frumoasa miliardară care îi va fi noră!

  Fiul lui David și al Victoriei Beckham, Brooklyn, a anunțat recent că s-a logodit. Descoperă cine este viitoarea mireasă!

  Cum arată fiica adoptivă a lui Tom Cruise și Nicole Kidman! Tânăra refuză să se afișeze în public!
  Cum arată fiica adoptivă a lui Tom Cruise și Nicole Kidman! Tânăra refuză să se afișeze în public!

  Bella Cruise a fost adoptată de Nicole Kidman și Tom Cruise pe când aceștia formau un cuplu. Descoperă cu ce se ocupă acum aceasta și unde locuiește!

  © 2022 Qbebe