Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Profesoara-eroină! Predă online deși are cancer în stadiul patru: „Uit de mine, de durere. Trag de mine cât mai pot. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă”

Simona Hanca are 53 de ani și este profesoară de informatică la un liceu din Cluj-Napoca. Lucrează în învățământ de 25 de ani și își iubește nespus meseria căreia îi dedică acum 18 ore pe săptămână. Faptul că are cancer de colon în stadiul patru și metastaze la ficat, nu a făcut-o să renunțe. Deși boala de care suferă este într-o faza avansată, Simona încă își găsește puterea să le predea online elevilor săi dragi. Ea spune că astfel mai uită de durere.

Simona Hanca: „Dacă n-aș face asta, m-aș simți și mai rău. Nu am alternative, decât să fiu puternică”

Simona Hanca a fost diagnosticată cu cancer de colon în 2017. De atunci au urmat tratamente peste tratamente, ședințe de chimioterapie, radioterapie și operații. La mai puțin de un an după diagnosticul inițial, în timpul unei tomografii, Simonei i-au fost depistate mai multe metastaze la ficat și doi noduli tumorali la plămânul drept. În urma acestor vești, ea mers la Institutul Clinic Fundeni din București unde i s-au îndepărtat metastazele hepatice, însă din cauza complicațiilor post-operatorii Simona nu a putut continua chimioterapia, ceea ce a determinat refacerea metastazelor îndepărtate anterior.

simona hanca

Între luna noiembrie 2019 și aprilie 2020 femeia a revenit la Spitalul Fundeni pentru o a doua operație la ficat, care s-a soldat cu un șir de infecții, care au condus la internări succesive la 3 spitale diferite în Cluj, peste 100 de zile de tratament cu antibiotic și sume enorme de bani pentru analize și tratamente.

Simona spune că are zile în care nu se poate ridica din pat, dar alege să continue să le predea elevilor săi. Pentru că își iubește meseria pe care o practică de-o viață, dar și pentru a se putea întreține din salariul de cadru didactic. Profesoara spune că dacă nu s-ar mai întâlni zi de zi cu copiii, chiar și în mediul virtual, cu siguranță s-ar simți și mai rău. Așa, mai uită de durere și își aduce aminte că trebuie să fie puternică.

Citește și: „Am diabet și sunt bolnavă de plămâni, dar am învins coronavirusul!" O profesoară de 26 de ani povestește ce a făcut ca să se vindece de COVID-19

„Dacă n-aș face asta, m-aș simți și mai rău. Încă mai trag pentru că pot. După fiecare tură de chimio, mă adun cum pot. Acum s-a întamplat și ceva la care mă așteptam de trei ani. Mi-a căzut părul aproape de tot. Eu, ca profesor de o viață… să fii aranjat, să fii pus la punct, pentru mine a contat. Acum sunt cheliuță, cum zice soțul meu. Nu îmi acopăr capul cu nimic. Asta sunt. Nu am alternative, decât să fiu puternică.”, povestește profesoara din Cluj, potrivit g4media.ro.

Soțul Simonei lucreaza de acasă de mai bine de 1 an pentru a avea grijă de ea: „Muream demult dacă nu era el”

Simona se bazează foarte mult pe sprijinul soțului ei, Puiu. Sunt împreună de 32 de ani, încă din facultate, iar acum au devenit camarazi de suferință. Femeia spune că dacă nu era Puiu, murea demult. Acesta lucrează de acasă de un an de zile, pentru a putea avea grijă de Simona.

simona hanca la chimioterapie

„Muream demult dacă nu era el. El e sufletul meu și mă ține în viață. Mă ia în brațe când mi-e rău, mă duce, mă spală, nu vă puteți imagina ce ajung să facă doi soți în ani de zile. Și cum suferința asta se transmite. El e sprijinul meu. El și Andra, fiica mea (...) Soțul meu lucrează de un an de zile de acasă, pentru a putea fi cu mine, fiindcă au fost momente în care am avut nevoie de ajutor 24 de ore din 24. După chimio, am ieșit prima dată din casă după 8 zile. Pentru mine asta este devastator. Nu pot mânca aproape nimic, fac injecții pentru imunitate în burtă. Perioadele astea de după chimio sunt horror pentru noi. Dar apoi mănânc un sfert de banană, un biscuite, beau o jumătate de cană de apă, mă pun cumva pe picioare.”, spune Simona.

„Orele mă motivează. Uite de mine, de durere. Eu sunt acolo pentru elevi”

În plină chimioterapie, Simona Hanca nu renunță la meseria pe care o practică de-o viață și spune că elevii ei știu foarte bine ce probleme are:

„La ore îmi place. Lucrăm pe studii de caz, pe aplicații practice. Relația mea cu elevii este cât se poate de normală. Ei mă cunosc, știu ce probleme am, dar nu discutăm niciodată despre asta. E o oră firească, e că și cum aș fi în fața lor. Nu mă compătimesc sau nu-mi zic <<haideți că nu facem azi>>. Îmi găsesc resurse să pot să stau în fața lor să facem treabă. Îmi pregătesc lecțiile în avans. De exemplu, știu că urmează chimioterapia, iar lunea sunt praf și îmi pregătesc dinainte totul.

Orele mă motivează. Sunt foarte multe momente când uit de mine, de durere, de greață, de rău. Eu sunt acolo pentru ei, pentru elevi. E ceea ce am făcut o viață întreagă, ceea ce iubesc și ceea ce mă mână în luptă. Am predat online din martie încoace. Trag de mine cât mai pot. Sper la binele ăla, să ne liniștim și noi.”, a mărturisit Simona Hanca, conform g4media.ro.

Citește și: Tu ce ai alege între bebeluşul tău nenăscut şi a te salva de cancer?

Din păcate, complicațiile anterioare, precum și problemele imunitare ale Simonei care au apărut au creat un mediu propice pentru dezvoltarea a noi metastaze, de această dată la ambii plămâni. Soluția ar fi operații la ambii plămâni și imunoterapia. Operațiile și tratamentul, împreună cu costurile de spitalizare se ridică la suma de 42.500 euro, urmând să fie efectuate în afara României.

O poți ajuta și tu, făcând donații pe numele Simona Hanca în următoarele conturi:

 • CONT LEI: RO90BTRL01301201914477XX
 • CONT EUR: RO52BTRL06604201914477XX

Se poate dona și pe Facebook, accesând pagina „Împreună pentru Simona Hanca”.

Mama lui Alex, bebelușul de 8 luni care a murit de Covid:”Nu pot să cred că l-am purtat mai mult în mine decât a apucat să fie în viață”

Surse foto: Facebook „Impreuna pentru Simona Hanca”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am patru copii și toți oamenii se feresc de mine
  Am patru copii și toți oamenii se feresc de mine

  Viața de mamă nu este nici pe departe una ușoară. Însă modul în care tinde să se prezinte privită prin ochii celor din jur cu siguranță este diferit de realitate. Pe...

  La mine în casă nu este niciodată curat. Asta mă face o mamă mai puțin bună?
  La mine în casă nu este niciodată curat. Asta mă face o mamă mai puțin bună?

  Te întrebi dacă ceea ce faci pentru copilul tău te face mai bună decât o altă mamă? Sau dacă ceea ce nu faci te transformă într-una mai puțin bună? Adevărul este...

  Claudia Pătrășcanu, terorizată de fostul soț: "Nu le permite copiilor să vorbească cu mine. Sunt acea mama singură, încolțită..."
  Claudia Pătrășcanu, terorizată de fostul soț: "Nu le permite copiilor să vorbească cu mine. Sunt acea mama singură, încolțită..."

  Claudia Pătrășcanu trece prin clipe dificile, în urma divorțului de fostul soț. După ce a lăsat-o singură cu doi copii, fără niciun fel de sprijin, artista susține că acum...

  Sunt mătușă și sunt mândră de asta! De ce sunt importantă în viața copilului tău
  Sunt mătușă și sunt mândră de asta! De ce sunt importantă în viața copilului tău

  Da, este adevărat: sunt mândră că sunt mătușa celor mai grozavi șase nepoți din lume. Încă din momentul în care primul dintre ei și-a făcut apariția, în...

  George Burcea dă iar din casă: "A chemat poliţia pentru a avea în procesul de custodie un avantaj. În mine s-a stins respectul pentru Andreea Bălan"
  George Burcea dă iar din casă: "A chemat poliţia pentru a avea în procesul de custodie un avantaj. În mine s-a stins respectul pentru Andreea Bălan"

  După mai multe intervenţii avute în ultimul timp, actorul a vorbit şi despre faptul că fosta sa soţie a fost sfătuită să cheme poliţia. Află ce a povestit George Burcea!

  De ce alăptarea pentru mine a fost mai grea decât nașterea
  De ce alăptarea pentru mine a fost mai grea decât nașterea

  Alăptarea este una dintre marile provocări în viața unei femei. Pentru unele mămici este o experiență ușoară, plăcută și relaxantă. Pentru altele, însă...

  George Burcea, dezvăluiri emoționante despre Andreea Bălan: ”Va exista pentru mine mereu, ea este mama copiilor mei”
  George Burcea, dezvăluiri emoționante despre Andreea Bălan: ”Va exista pentru mine mereu, ea este mama copiilor mei”

  Vestea că unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz-ul românesc s-a destrămat, a venit pe neasptate! Nimeni nu se aștepta că Andreea Bălan și George Burcea să...

  © 2019 Qbebe