Profesoara-eroină! Predă online deși are cancer în stadiul patru: „Uit de mine, de durere. Trag de mine cât mai pot. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă”

Bianca Geica - Redactor Senior

Simona Hanca are 53 de ani și este profesoară de informatică la un liceu din Cluj-Napoca. Lucrează în învățământ de 25 de ani și își iubește nespus meseria căreia îi dedică acum 18 ore pe săptămână. Faptul că are cancer de colon în stadiul patru și metastaze la ficat, nu a făcut-o să renunțe. Deși boala de care suferă este într-o faza avansată, Simona încă își găsește puterea să le predea online elevilor săi dragi. Ea spune că astfel mai uită de durere.

Simona Hanca: „Dacă n-aș face asta, m-aș simți și mai rău. Nu am alternative, decât să fiu puternică”

Simona Hanca a fost diagnosticată cu cancer de colon în 2017. De atunci au urmat tratamente peste tratamente, ședințe de chimioterapie, radioterapie și operații. La mai puțin de un an după diagnosticul inițial, în timpul unei tomografii, Simonei i-au fost depistate mai multe metastaze la ficat și doi noduli tumorali la plămânul drept. În urma acestor vești, ea mers la Institutul Clinic Fundeni din București unde i s-au îndepărtat metastazele hepatice, însă din cauza complicațiilor post-operatorii Simona nu a putut continua chimioterapia, ceea ce a determinat refacerea metastazelor îndepărtate anterior.

simona hanca

Între luna noiembrie 2019 și aprilie 2020 femeia a revenit la Spitalul Fundeni pentru o a doua operație la ficat, care s-a soldat cu un șir de infecții, care au condus la internări succesive la 3 spitale diferite în Cluj, peste 100 de zile de tratament cu antibiotic și sume enorme de bani pentru analize și tratamente.

Simona spune că are zile în care nu se poate ridica din pat, dar alege să continue să le predea elevilor săi. Pentru că își iubește meseria pe care o practică de-o viață, dar și pentru a se putea întreține din salariul de cadru didactic. Profesoara spune că dacă nu s-ar mai întâlni zi de zi cu copiii, chiar și în mediul virtual, cu siguranță s-ar simți și mai rău. Așa, mai uită de durere și își aduce aminte că trebuie să fie puternică.

Citește și: „Am diabet și sunt bolnavă de plămâni, dar am învins coronavirusul!" O profesoară de 26 de ani povestește ce a făcut ca să se vindece de COVID-19

„Dacă n-aș face asta, m-aș simți și mai rău. Încă mai trag pentru că pot. După fiecare tură de chimio, mă adun cum pot. Acum s-a întamplat și ceva la care mă așteptam de trei ani. Mi-a căzut părul aproape de tot. Eu, ca profesor de o viață… să fii aranjat, să fii pus la punct, pentru mine a contat. Acum sunt cheliuță, cum zice soțul meu. Nu îmi acopăr capul cu nimic. Asta sunt. Nu am alternative, decât să fiu puternică.”, povestește profesoara din Cluj, potrivit g4media.ro.

Soțul Simonei lucreaza de acasă de mai bine de 1 an pentru a avea grijă de ea: „Muream demult dacă nu era el”

Simona se bazează foarte mult pe sprijinul soțului ei, Puiu. Sunt împreună de 32 de ani, încă din facultate, iar acum au devenit camarazi de suferință. Femeia spune că dacă nu era Puiu, murea demult. Acesta lucrează de acasă de un an de zile, pentru a putea avea grijă de Simona.

simona hanca la chimioterapie

„Muream demult dacă nu era el. El e sufletul meu și mă ține în viață. Mă ia în brațe când mi-e rău, mă duce, mă spală, nu vă puteți imagina ce ajung să facă doi soți în ani de zile. Și cum suferința asta se transmite. El e sprijinul meu. El și Andra, fiica mea (...) Soțul meu lucrează de un an de zile de acasă, pentru a putea fi cu mine, fiindcă au fost momente în care am avut nevoie de ajutor 24 de ore din 24. După chimio, am ieșit prima dată din casă după 8 zile. Pentru mine asta este devastator. Nu pot mânca aproape nimic, fac injecții pentru imunitate în burtă. Perioadele astea de după chimio sunt horror pentru noi. Dar apoi mănânc un sfert de banană, un biscuite, beau o jumătate de cană de apă, mă pun cumva pe picioare.”, spune Simona.

„Orele mă motivează. Uite de mine, de durere. Eu sunt acolo pentru elevi”

În plină chimioterapie, Simona Hanca nu renunță la meseria pe care o practică de-o viață și spune că elevii ei știu foarte bine ce probleme are:

„La ore îmi place. Lucrăm pe studii de caz, pe aplicații practice. Relația mea cu elevii este cât se poate de normală. Ei mă cunosc, știu ce probleme am, dar nu discutăm niciodată despre asta. E o oră firească, e că și cum aș fi în fața lor. Nu mă compătimesc sau nu-mi zic <<haideți că nu facem azi>>. Îmi găsesc resurse să pot să stau în fața lor să facem treabă. Îmi pregătesc lecțiile în avans. De exemplu, știu că urmează chimioterapia, iar lunea sunt praf și îmi pregătesc dinainte totul.

Orele mă motivează. Sunt foarte multe momente când uit de mine, de durere, de greață, de rău. Eu sunt acolo pentru ei, pentru elevi. E ceea ce am făcut o viață întreagă, ceea ce iubesc și ceea ce mă mână în luptă. Am predat online din martie încoace. Trag de mine cât mai pot. Sper la binele ăla, să ne liniștim și noi.”, a mărturisit Simona Hanca, conform g4media.ro.

Citește și: Tu ce ai alege între bebeluşul tău nenăscut şi a te salva de cancer?

Din păcate, complicațiile anterioare, precum și problemele imunitare ale Simonei care au apărut au creat un mediu propice pentru dezvoltarea a noi metastaze, de această dată la ambii plămâni. Soluția ar fi operații la ambii plămâni și imunoterapia. Operațiile și tratamentul, împreună cu costurile de spitalizare se ridică la suma de 42.500 euro, urmând să fie efectuate în afara României.

O poți ajuta și tu, făcând donații pe numele Simona Hanca în următoarele conturi:

 • CONT LEI: RO90BTRL01301201914477XX
 • CONT EUR: RO52BTRL06604201914477XX

Se poate dona și pe Facebook, accesând pagina „Împreună pentru Simona Hanca”.

Surse foto: Facebook „Impreuna pentru Simona Hanca”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mama mea pe mine m-a abandonat într-o toaletă publică, dar i-a păstrat pe cei patru frați ai mei
  Mama mea pe mine m-a abandonat într-o toaletă publică, dar i-a păstrat pe cei patru frați ai mei

  Pe măsură ce înaintezi în vârstă, dorința de a-ți cunoaște adevăratele origini devine tot mai mare. Așa s-a întâmplat și în cazul unui bărbat...

  Fiica mea e o mincinoasă și mi-am dat seama că de la mine a moștenit asta
  Fiica mea e o mincinoasă și mi-am dat seama că de la mine a moștenit asta

  Fiica mea de 4 ani este o mincinoasă. Îmi spune lucruri de genul: „Nu am nevoie să merg la baie” și „Mi-am suflat deja nasul”. Felul în care își...

  „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
  „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

  „Mami, rămâi să dormi cu mine în seara asta?”, este o întrebare pe care o aud deseori părinții ai căror copii păreau că s-au obișnuit să doarmă...

  Mama și-a dat viața pentru mine
  Mama și-a dat viața pentru mine

  Despre povestea mea? Poate una ca multe altele, la prima vedere, însă dacă intri profund în esența ei, are detalii rar întâlnite.

  Nu îi mai dau poze soacrei mele cu bebelușul meu, după ce le-a făcut publice pe Facebook, deși i-am interzis asta
  Nu îi mai dau poze soacrei mele cu bebelușul meu, după ce le-a făcut publice pe Facebook, deși i-am interzis asta

  Chiar dacă adoră să-și surprindă bebelușii în numeroase fotografii, părinții doresc să impună și anumite limite când vine vorba despre expunerea, în mediul...

  Iubitul meu a găsit poze cu mine însărcinată și e furios. Nu știa că am făcut un copil
  Iubitul meu a găsit poze cu mine însărcinată și e furios. Nu știa că am făcut un copil

  O femeie de peste Ocean a avut de dat niste explicații în momentul în care iubitul ei a găsit câteva poze cu ea însărcinată. Într-o postare pe Reddit,...

  Tati, mami şi-a tăiat burtica să mă facă pe mine. Tu ce ai făcut?
  Tati, mami şi-a tăiat burtica să mă facă pe mine. Tu ce ai făcut?

  Nu-i aşa că întrebarea din titlu v-a nedumerit? Da ... şi pe noi, atunci când fiica mea a adresat-o pe cel mai normal ton, când stăteam relaxaţi cu toţii în...

  © 2022 Qbebe