Raport UNICEF: Copiii și familiile vulnerabile au un acces tot mai redus la produse de bază, în contextul pandemiei de COVID-19

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pandemia de COVID-19 a determinat în România o creștere a vulnerabilităților copiilor aflați în situație de risc, reducerea activității economice determinând o creștere a numărului familiilor ale căror venituri s-au redus, se arată într-un raport realizat de UNICEF.

UNICEF a publicat astăzi rezultatele celei de-a doua runde a Evaluării rapide a situației copiilor și familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul epidemiei de COVID-19 în România. Cea de a două rundă a evaluării s-a făcut pe baza rezultatelor unei consultări online realizată prin intermediul platformei U-Report, la care au răspuns 2.230 de adolescenți și tineri din întreaga țară, și a intervievării a peste 120 de profesioniști - lucrători comunitari, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai societății civile și personal din instituții rezidențiale - din județele Brașov, Bacău, Ilfov și Dolj.

Printre concluziile evaluării se numără următoarele:

 • Cei mai vulnerabili copii sunt cei care trăiesc în sărăcie, cei aflați la risc de violență, abuz sau neglijare, cei care trăiesc în locuințe supraaglomerate și ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
 • Principalele dificultăți ale comunităților în care respondenții trăiesc, generate de pandemia de COVID-19, sunt: respectarea regulilor de izolare (54%), nesiguranța locului de muncă al părinților (21%) și lipsa materialelor de igienă și protecție (16%).
 • Principalele forme de suport ce trebuie acordate copiilor care sunt separați de părinți din motive ce țin de izolare și carantină sau de spitalizarea acestora sunt furnizarea de alimente, medicamente și alte categorii de produse (45% dintre răspunsuri) și acordarea de sprijin pentru a putea învăța de acasă (28% dintre răspunsuri).
 • Dificultățile privind accesul la servicii sunt legate de accesul la servicii medicale (58%) și de accesul la servicii educaționale (31%).

„Față de prima rundă a evaluării rapide, am constatat creșteri ale numărului de respondenți  care au semnalat ca fiind problematică asigurareaproduselor de bază, pe primul loc fiind menționate produsele de igienă, urmate de alimente. De asemenea, a crescut numărul celor care semnalează dificultăți de acces la medicamente și vaccinuri. Așadar, este necesară susținerea unei mai bune implicări a personalului din cabinetele de medicină de familie la nivelul comunităților locale, prin extinderea duratei programului de lucru al cabinetelor și a vizitelor în comunitate. De asemenea, este necesară o mai bună conlucrare între personalul medical, autorități și asistenți sociali, astfel încât nevoile oamenilor să poată fi identificate și rezolvateeficient”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

unicef raport

Potrivit rezultatelor la chestionarele aplicate, categoriile de copii cele mai afectate de pandemia COVID-19 sunt reprezentate de copiii provenind din familii care trăiesc în sărăcie, copiii de etnie romă și copiii care locuiesc în locuințe supraaglomerate.

Raportul UNICEF arată că a crescut percepția că furnizarea serviciilor în educație a fost afectată, apărând clar că, pentru realizarea obiectivelor educației la distanță, este important suportul oferit copiilor de către părinți/tutori/aparținători legali. Competențele digitale reduse ale cadrelor didactice, părinților și copiilor pot adânci inegalitățile de acces ale copiilor la conținutul educațional, notează autorii, recomandând dezvoltarea unor programe de distribuire de echipamente IT gratuite sau de facilitare a achiziției de echipamente/tehnologie la prețuri subvenționate.

O altă recomandare în domeniul educației este dezvoltarea unor programe de formare a părinților și a cadrelor didactice în gestionarea mai bună a tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (TIC) și a resurselor online pentru  învățarea și predarea  la distanță. Pentru creșterea competențelor digitale ale copiilor, se recomandă dezvoltarea unor cursuri de profil în programa școlară a activităților extra-curriculare (care folosesc TIC).

Pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie, barierele cel mai des menționate în această rundă se referă la necesitatea izolării noilor beneficiari, capacitatea limitată, în genere, a sectorului public de a furniza servicii în acest context, dar și teama personalului din aceste servicii de a contacta virusul.

Recomandările sunt asigurarea echipamentelor de protecție pentru personal, creșterea numărului personalului din serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie și analiza nevoilor sociale la nivel comunitar.

În privința sănătății, cele mai afectate tipuri de servicii rămân cele furnizate de către medicii de familie, cele de specialitate oferite în cadrul spitalelor și a ambulatoriilor de specialitate, precum și serviciile stomatologice (o treime dintre respondenți semnalând probleme în această direcție).

Rezultatele evaluării rapide evidențiază necesitatea ca fiecare copil din România să aibă acces la serviciile de bază de la nivelul comunității. Acest lucru poate fi realizat prin extinderea Pachetului Minim de Servicii (PMS) la nivelul întregii țări, astfel ca fiecare comunitate și școală să aibă un asistent comunitar, un lucrător/asistent social și un consilier școlar. PMS a fost implementat cu succes de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău. Rezultatele mai arată și că autoritățile trebuie să dezvolte materiale și capacități de învățare online, inclusiv de instruire a cadrelor didactice și a părinților pentru asigurarea accesului copiilor celor mai vulnerabili la educație incluzivă de calitate, în vederea eliminării lacunelor educaționale și digitale existente.Guvernul ar trebui să îmbunătățească serviciile medicale de prevenție, inclusiv practicile de igienă la domiciliu/în școală/în comunitate, programele de vaccinare, screening-urile de sănătate, nutriția și sănătatea maternă și neonatală, precum și promovarea sănătății, prevenția bolilor și educația pentru sănătate.

Evaluarea rapidă a situației copiilor și familiilor, cu accent pe cei vulnerabili, în contextul epidemiei de COVID-19 din România a fost realizată împreună cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step-by-Step, Fundația Terre des Hommes România, Consiliul Tinerilor Instituționalizați, Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Human-DataScience Consulting, cu sprijinul tehnic al Băncii Mondiale și Organizației Mondiale a Sănătății.

Puteți descărca raportul de aici.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Conferință online "Un gând bun in vremea Pandemiei COVID-19" (22,23,24 aprilie)
  Conferință online "Un gând bun in vremea Pandemiei COVID-19" (22,23,24 aprilie)

  În perioada 22-24 aprilie 2020, în mijlocul unei perioade dificile marcate de pandemia COVID-19, viitoarele mămici vor putea participa la o conferinta sustinuta exclusiv online...

  Cum pot gestiona proaspetele mame stresul în vremea pandemiei de Covid-19
  Cum pot gestiona proaspetele mame stresul în vremea pandemiei de Covid-19

  Distanțarea socială și frica de infectare sunt doar câteva dintre elementele stresante pentru noile mame în această perioadă.

  Copiii de sub 10 ani dezvoltă mult mai mulți anticorpi Covid-19 față de adulți
  Copiii de sub 10 ani dezvoltă mult mai mulți anticorpi Covid-19 față de adulți

  De la debutul pandemiei, oamenii de știință se întreabă care este nivelul de anticorpi pe care copiii, adolescenții și adulții îi pot dezvolta în organism după ce...

  Pfizer a început testarea vaccinului anti-Covid pe copiii sub 12 ani
  Pfizer a început testarea vaccinului anti-Covid pe copiii sub 12 ani

  Pfizer a început testarea vaccinului său anti-COVID pe copiii sub 12 ani, inclusiv pe bebelușii de 6 luni. Primii voluntari au primit deja dozele de vaccin miercuri, potrivit...

  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați
  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați

  În condițiile în care China a depășit perioada de criză a pandemiei, a început să studieze cazurile sale și să ofere lumii cât mai multe informații cu privire...

  Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei
  Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei

  Consumul de alcool a crescut îngrijorător de mult printre mămici, în timpul pandemiei de coronavirus! Potrivit celui mai recent studiu realizat de Research Triangle Institute...

  Ce ne facem cu copiii? Între reguli și relaxare în vremea pandemiei, cu sfaturi de la psiholog
  Ce ne facem cu copiii? Între reguli și relaxare în vremea pandemiei, cu sfaturi de la psiholog

  În urmă cu o lună de zile, viața noastră de părinți se desfășura complet normal, integrasem o multitudine de reguli de parenting în managementul copiilor noștri, seturi...

  Dr. Mihai Craiu, despre copiii pandemiei: prezintă o ”serie întreagă de suferințe, dar nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională"
  Dr. Mihai Craiu, despre copiii pandemiei: prezintă o ”serie întreagă de suferințe, dar nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională"

  Nu este pentru prima oară când specialiștii trag un semnal de alarmă privind efectele negative pe care pandemia de coronavirus le are asupra copiilor. Medicul pediatru Mihai Craiu,...

  © 2023 Qbebe