Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

#ȘcoalaînRomânia. Două treimi din școli nu au acces la personal medical pentru testare COVID

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spunea recent că se ia în calcul folosirea testelor antigen în școli începând din 8 februarie. „Dacă avem cazuri, vom încerca să le descoperim din timp, să pregătim măsuri de testare, testele antigen au evoluat. Putem să le folosim și le vom folosi în școli”, preciza acesta. Se pare, însă, că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg!

Două treimi din școli nu au acces la personal medical pentru testare COVID

Aproximativ 11.400 de școli nu au acces nici măcar la personal medical, a precizat recent Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu! „În momentul de față, acces la personal de specialitate au aproape o treime din școlile din România, deci două treimi din școli nu au acces”, a explicat Cîmpeanu în cadrul unei videoconferințe cu inspectoratele școlare județene.

medic care testeaza un copil pentru coronavirus

Acum întrebarea firească ar fi: cine va face elevilor testul COVID în școlile în care nu există personal medical? Cîmpeanu spune că în astfel de cazuri este sarcina DSP-ului să asigure testarea. De asemenea, un inspector școlar a intervenit și a precizat că situația se poate rezolva dacă se fac contracte cu medicii de familie din localitate.

„În sistemul de Educație sunt angajați 113 medici și 268 de asistenți medicali, în sistemul de Sănătate sunt 788 de medici de medicină generală și puțîn peste 3.000 de asistenți medicali. Putem să luăm în considerare și cei 544 de medici stomatologi în măsura în care ei vor acceptă să fie implicați în această inițiativă… per total avem un număr de 5.000 de persoane cu competențe, angajați ai Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, în 17.000 de școli cu personalitate juridică, deci este în mod evident un mare deficit de personal medical.

Citește și: Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori

În momentul de față, acces la personal de specialitate au aproape o treime din școlile din România, deci două treimi din școli nu au acces. De aceea, ordinul de ministru face diferența dintre existența unei persoane cu competențe medicale sau, dacă nu, o persoană desemnată de către conducerea școlii pentru a gestiona aceste lucruri, dar care, bineînțeles, nu are competențe medicale deci are competențe limitate în gestionarea acestor situații care pot apărea”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit Edupedu.ro.

Ministrul Educației a afirmat că în unităţile de învăţământ în care există cabinete şcolare şi personal medical vor fi şi teste antigen. De asemenea, acesta a precizat că acordul părintelui privind testarea COVID a elevului în cabinetul medical şcolar ar putea fi dat şi în format electronic.

„Deci cei care spun că se simt rău, aceştia vor putea fi testaţi într-o primă fază cu teste rapide în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP, aşa cum este normal. Se ia legătura cu părintele şi se solicită acordul acestuia. Ordinul precizează situaţia în care elevul este simptomatic, iar părintele elevului şi-a exprimat acordul informat în scris. Am identificat şi această posibilitate de a se exprimă în scris în modalitatea electronică, aşa cum se transmit multe date, multe acorduri (...) Dacă nu sunt cabinete medicale şi nu este nici personal, este sarcina DSP pentru a asigura testarea elevului", a explicat Cîmpeanu.

Ce prevede draftul de ordin privind testarea COVID a elevilor

Potrivit HotNews, draftul de ordin privind testarea prevede următoarele:

 1. Cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare.
 2. În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

  În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o prima faza, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătură cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
 3. Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul, adeverință pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical.

Citește și: Lista localităților în care se vor deschide școlile în 8 februarie

 • Surse: EduPedu, HotNews, Facebook Ministerul Educației - România
 • Sursă foto principală: istockphoto.com
Înca un motiv să stăm acasă: un copil din Maramureș a fost confirmat cu Covid-19, la două zile după ce a ieșit din carantină

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Efectele școlii online: peste 50% din copii au probleme de concentrare și 20% suferă de anxietate
  Efectele școlii online: peste 50% din copii au probleme de concentrare și 20% suferă de anxietate

  Școala online a avut un impact semnificativ asupra copiilor. Potrivit unui studiu recent, realizat de Asociația Proacta EDU, cei mici au fost grav afectați de restricțiile impuse...

  Tom Cruise zboară cu elicopterul personal în timp ce fiica lui aşteaptă autobuzul în staţie
  Tom Cruise zboară cu elicopterul personal în timp ce fiica lui aşteaptă autobuzul în staţie

  Unul dintre cei mai renumiţi actori de la Hollywood a apelat la un elicopter pentru a se deplasa în Londra în perioada filmărilor pentru următoarea serie a producţiei...

  Tudor Chirilă despre începerea școlilor: ”O batjocură generală la adresa copiilor. Practicile și atmosfera din școli nu sunt propice actului de învățare”
  Tudor Chirilă despre începerea școlilor: ”O batjocură generală la adresa copiilor. Practicile și atmosfera din școli nu sunt propice actului de învățare”

  Tudor Chirilă, angajat în susținerea unei schimbări în sistemul educațional, a ținut să transmită un mesaj pe pagina lui de Facebook, chiar înainte de...

  Cum arată vila de lux din Caraibe unde Robbie Williams s-a izolat cu familia după ce s-au infectat cu COVID-19
  Cum arată vila de lux din Caraibe unde Robbie Williams s-a izolat cu familia după ce s-au infectat cu COVID-19

  Robbie Williams a fost testat pozitiv cu COVID-19 în timp ce se afla în vacanță cu familia, în St. Barts! Acum artistul, soția lui, Ayda Field și cei patru copii ai...

  Michelle Obama, acces de sinceritate: ”Apariția copiilor a însemnat să renunț la aspirațiile mele”
  Michelle Obama, acces de sinceritate: ”Apariția copiilor a însemnat să renunț la aspirațiile mele”

  Michelle Obama declară în documentarul lansat pe Netflix, Becoming, că a avea copii a fost o „concesiune” care au costat-o „aspirațiile și visele”.

  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli
  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli

  În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli. Iată câteva dintre inițiativele lansate în acest sens!

  Cele mai bune școli private din București
  Cele mai bune școli private din București

  Dacă te afli și tu printre părinții care speră ca micuții lor să învețe în clase mai puțin numeroase, cu dotări foarte moderne și să beneficieze de o gamă variată...

  © 2021 Qbebe