Structura anului școlar 2020-2021. Când începe școala și când au vacanțe copiii

Structura anului școlar 2020-2021. Când începe școala și când au vacanțe copiii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

UPDATE SEPTEMBRIE 2020. Trei milioane de copii au început astăzi școala, în condiții atipice, în plină pandemie de coronavirus. Dintre aceștia, 100.000 nu își vor putea ocupa locurile în bănci, ci vor face școală online, acasă.

Pe lângă școlile care rămân închise la început de an școlar din cauza COVID-19, se adaugă și unitățile de învățământ care nu își deschid porțile din alte cauze precum probleme tehnice, lucrări de reabilitare și reparații care nu au fost terminate la timp. 

structura an scolar 2020-2021

La nivel național, în 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. În 12.423 de unități de învățământ, elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare.

Aproape 600 de școli din București s-au deschis conform scenariului galben. Adică o parte din elevi vor merge la școală, iar cealaltă parte învață online, de acasă. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Teama de noul coronavirus se resimte nu numai în rândul părinților, pentru care opțiunea de a-și trimite copiii la școală în condițiile actuale a ieșit complet din ecuație, cât și în rândul dascălilor. Aproape 150 de profesori s-au pensionat în regim de urgenţă cu câteva zile înainte de redeschiderea școlilor. Alți aproape 300 sunt deja infectați cu noul coronavirus au fost plasați în carantină și circa 100 sunt internați în spital.

Specialiștii avertizează că este de așteptat o creștere a cazurilor de COVID-19 în următoarea perioadă, că urmare a începerii noului an școlar, iar acest lucru se va putea observă de la 1 octombrie.

Structura anului școlar 2020-2021

Ministrul Educației a anunțat structura anului școlar 2020-2021. Noutățile sunt următoarele:

• Revine vacanța intersemestrială;
• Vor fi două vacanțe de primăvară, astfel încât acestea să acopere atât Paștele Catolic, cât și Paștele Ortodox.

Conform propunerii Ministerului Educației, anul școlar 2020-2021 va fi format din 2 semestre (care însumează în total 34 de săptămâni), astfel:

• Semestrul I - include 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie 2020 - 29 ianuarie 2021)
• Semestrul al II-lea - include tot 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanțele elevilor în anul școlar 2020-2021

În privința perioadelor în care sunt programate vacanțele școlare, acestea sunt următoarele:

• Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021
• Vacanța intersemestrială: 30 ianuarie - 7 februarie 2021
• Vacanța de primăvară- pentru Paștele Catolic (2-11 aprilie 2021), pentru Paștele Ortodox (30 aprilie-9 mai 2021)
• Vacanța de vară: 18 iunie 2021 până la data din septembrie când se va decide când să înceapă noul an școlar

De asemenea, elevii din învățământul preșcolar și cel primar se vor bucura în continuare de o vacanță pe parcursul primului semestru din anul școlar 2020-2021, în afara celei de iarnă: este vorbă despre aceea din intervalul 26 octombrie- 1 noiembrie 2020.

Programul „Școala Altfel” se menține, perioada propusă pentru anul școlar 2020-2021 fiind cuprinsă între 5 octombrie 2020 - 4 iunie 2021. Ea va trebui să includă 5 zile lucrătoare, dar fiecare unitate de învățământ are dreptul să o stabilească așa cum dorește.

clasa goala

Structura anului școlar 2020-2021 - diferită pentru elevii din clasele terminale

Structura anului școlar 2020-2021 va fi însă diferită pentru elevii din clasele terminale (clasa a VIII-a și clasa a XII-a).

Cei de clasa a VIII-a ar putea avea un an școlar care să dureze 33 de săptămâni, cursurile finalizându-se pentru ei în data de 11 iunie 2021. Cei care termină clasa a XII-a vor avea un an școlar care se întinde pe durata a 32 de săptămâni, cursurile terminându-se pe data de 4 iunie 2021.

Pentru elevii care urmează în cadrul învățământului liceal filiera tehnologică, exceptându-se clasele terminale și clasele din învățământul profesional, anul școlar 2020-2021 va avea 37 de săptămâni de cursuri.

După ce a lansat în dezbatere publică noua propunere de structură a anului școlar 2020-2021, Ministru Educației, Monica Anisie, a precizat că nu a ținut cont de propunerea elaborată de Consiliul Național al Elevilor, potrivit căreia anul școlar ar trebui să aibă o structură fixă: să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie. Principalul ei argument a fost următorul: „Trebuie să facem o diferență. Începerea anului școlar nu este același lucru cu începerea cursurilor. Ministerul Educației a propus pentru 2020-2021 o structură în care începerea anului să fie 1 septembrie și începerea cursurilor să fie 14 septembrie. Elevii își doresc 1 septembrie ca dată pentru începerea cursurilor. Asta presupune ca anul școlar să înceapă pe 15 august”.

Altă explicație pe care Ministrul Educației o dă cu privire la faptul că nu a respectat propunerea de structură a anului școlar 2020-2021 venită din partea Consiliului Național al Elevilor este: începerea mai devreme a anului școlar ar perturba organizarea celei de-a doua sesiuni a Examenului de Bacalaureat. Totodată, a precizat Monica Anisie, este necesar ca igienizarea școlilor să se efectueze în timp util până la reluarea cursurilor.

Surse: edu.ro, portalinvatamant.ro

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!
E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

  Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

  Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România
  Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

  Vaccinarea copiilor între 12 și 17 ani a început mai repede decât ne așteptam, mai exact din 2 august, cu vaccinul Moderna. Însuși Valeriu Gheorghiță,...

  Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut
  Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut

  Curajul unei mămici a făcut înconjurul lumii! Un fotograf a surprins cel mai incredibil moment al nașterii, când o asistentă de la neonatologie, care a născut, a decis ca...

  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

  Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

  Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce
  Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce

  Mamele se află mereu în mișcare, în viteză și, în aceste condiții, nu sunt întotdeauna preocupate de felul în care se îmbracă. Într-o asemenea...

  Această mamă a fost aspru criticată pentru că s-a îmbrăcat nepotrivit când și-a dus copiii la școală.
  Această mamă a fost aspru criticată pentru că s-a îmbrăcat nepotrivit când și-a dus copiii la școală.

  O mămică din Australia și-a dus copiii la școală îmbrăcată într-o ținută, cred cei care au criticat-o, total nepotrivită. Iată toată povestea.

  Când începe bebe să zâmbească?
  Când începe bebe să zâmbească?

  Zâmbetul unui bebeluș ar putea topi inima oricui. Uite de la ce vârstă bebe începe să îți încânte privirea cu zâmbetul său.

  Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
  Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

  Vacanțele sunt așteptate întotdeauna cu nerăbdare de cei mici, indiferent de perioada din an în care au fost stabilite. Desigur, vacanța de vară este în topul...

  © 2024 Qbebe