Structura anului școlar 2020-2021. Când începe școala și când au vacanțe copiii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

UPDATE SEPTEMBRIE 2020. Trei milioane de copii au început astăzi școala, în condiții atipice, în plină pandemie de coronavirus. Dintre aceștia, 100.000 nu își vor putea ocupa locurile în bănci, ci vor face școală online, acasă.

Pe lângă școlile care rămân închise la început de an școlar din cauza COVID-19, se adaugă și unitățile de învățământ care nu își deschid porțile din alte cauze precum probleme tehnice, lucrări de reabilitare și reparații care nu au fost terminate la timp. 

structura an scolar 2020-2021

La nivel național, în 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. În 12.423 de unități de învățământ, elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare.

Aproape 600 de școli din București s-au deschis conform scenariului galben. Adică o parte din elevi vor merge la școală, iar cealaltă parte învață online, de acasă. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Teama de noul coronavirus se resimte nu numai în rândul părinților, pentru care opțiunea de a-și trimite copiii la școală în condițiile actuale a ieșit complet din ecuație, cât și în rândul dascălilor. Aproape 150 de profesori s-au pensionat în regim de urgenţă cu câteva zile înainte de redeschiderea școlilor. Alți aproape 300 sunt deja infectați cu noul coronavirus au fost plasați în carantină și circa 100 sunt internați în spital.

Specialiștii avertizează că este de așteptat o creștere a cazurilor de COVID-19 în următoarea perioadă, că urmare a începerii noului an școlar, iar acest lucru se va putea observă de la 1 octombrie.

Structura anului școlar 2020-2021

Ministrul Educației a anunțat structura anului școlar 2020-2021. Noutățile sunt următoarele:

• Revine vacanța intersemestrială;
• Vor fi două vacanțe de primăvară, astfel încât acestea să acopere atât Paștele Catolic, cât și Paștele Ortodox.

Conform propunerii Ministerului Educației, anul școlar 2020-2021 va fi format din 2 semestre (care însumează în total 34 de săptămâni), astfel:

• Semestrul I - include 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie 2020 - 29 ianuarie 2021)
• Semestrul al II-lea - include tot 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanțele elevilor în anul școlar 2020-2021

În privința perioadelor în care sunt programate vacanțele școlare, acestea sunt următoarele:

• Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021
• Vacanța intersemestrială: 30 ianuarie - 7 februarie 2021
• Vacanța de primăvară- pentru Paștele Catolic (2-11 aprilie 2021), pentru Paștele Ortodox (30 aprilie-9 mai 2021)
• Vacanța de vară: 18 iunie 2021 până la data din septembrie când se va decide când să înceapă noul an școlar

De asemenea, elevii din învățământul preșcolar și cel primar se vor bucura în continuare de o vacanță pe parcursul primului semestru din anul școlar 2020-2021, în afara celei de iarnă: este vorbă despre aceea din intervalul 26 octombrie- 1 noiembrie 2020.

Programul „Școala Altfel” se menține, perioada propusă pentru anul școlar 2020-2021 fiind cuprinsă între 5 octombrie 2020 - 4 iunie 2021. Ea va trebui să includă 5 zile lucrătoare, dar fiecare unitate de învățământ are dreptul să o stabilească așa cum dorește.

clasa goala

Structura anului școlar 2020-2021 - diferită pentru elevii din clasele terminale

Structura anului școlar 2020-2021 va fi însă diferită pentru elevii din clasele terminale (clasa a VIII-a și clasa a XII-a).

Cei de clasa a VIII-a ar putea avea un an școlar care să dureze 33 de săptămâni, cursurile finalizându-se pentru ei în data de 11 iunie 2021. Cei care termină clasa a XII-a vor avea un an școlar care se întinde pe durata a 32 de săptămâni, cursurile terminându-se pe data de 4 iunie 2021.

Pentru elevii care urmează în cadrul învățământului liceal filiera tehnologică, exceptându-se clasele terminale și clasele din învățământul profesional, anul școlar 2020-2021 va avea 37 de săptămâni de cursuri.

După ce a lansat în dezbatere publică noua propunere de structură a anului școlar 2020-2021, Ministru Educației, Monica Anisie, a precizat că nu a ținut cont de propunerea elaborată de Consiliul Național al Elevilor, potrivit căreia anul școlar ar trebui să aibă o structură fixă: să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie. Principalul ei argument a fost următorul: „Trebuie să facem o diferență. Începerea anului școlar nu este același lucru cu începerea cursurilor. Ministerul Educației a propus pentru 2020-2021 o structură în care începerea anului să fie 1 septembrie și începerea cursurilor să fie 14 septembrie. Elevii își doresc 1 septembrie ca dată pentru începerea cursurilor. Asta presupune ca anul școlar să înceapă pe 15 august”.

Altă explicație pe care Ministrul Educației o dă cu privire la faptul că nu a respectat propunerea de structură a anului școlar 2020-2021 venită din partea Consiliului Național al Elevilor este: începerea mai devreme a anului școlar ar perturba organizarea celei de-a doua sesiuni a Examenului de Bacalaureat. Totodată, a precizat Monica Anisie, este necesar ca igienizarea școlilor să se efectueze în timp util până la reluarea cursurilor.

Surse: edu.ro, portalinvatamant.ro

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a publicat noua structură a anului școlar. Semestrul al doilea va fi mai scurt cu o săptămână
  S-a publicat noua structură a anului școlar. Semestrul al doilea va fi mai scurt cu o săptămână

  Noua structură a anului școlar 2020-2021 a fost publicată în Monitorul Oficial. Cea mai importantă modificare este reducerea numărului de săptămâni de cursuri de la 34 la...

  Noua structură a anului școlar: nu vor mai fi semestre, nici teze și vacanța de vară va fi mai scurtă
  Noua structură a anului școlar: nu vor mai fi semestre, nici teze și vacanța de vară va fi mai scurtă

  În urma ședinței de Guvern de pe parcursul zilei de ieri, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat propunerile legate de noua structură a anului școlar, dar a vorbit...

  Google a publicat topul căutărilor în 2020. Google Classroom și „Când începe școala” pe primele locuri în România
  Google a publicat topul căutărilor în 2020. Google Classroom și „Când începe școala” pe primele locuri în România

  Pandemia de coronavirus și-a pus amprenta asupra căutărilor pe care oamenii le-au făcut, anul acesta, pe Google. În cazul în care ai crezut că cel mai căutat cuvânt...

  Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar
  Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar

  În ședința de Guvern care are loc chiar astăzi, urmează să fie adoptată o OUG care reglementează acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din...

  FAKE NEWS! Ministerul Învățământului despre anunțul în care se scrie că școala va începe pe 6 aprilie
  FAKE NEWS! Ministerul Învățământului despre anunțul în care se scrie că școala va începe pe 6 aprilie

  Nu se știe dacă s-a dorit a fi o păcăleală de 1 aprilie sau nu, dar astăzi a circulat în mediul online un document cu antetul Ministerului Sănătății care anunța că școala...

  Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației
  Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației

  Ministerul Educaţiei a publicat proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar 2023 - 2024. Conform calendarului, școala ar începe pe 11 septembrie 2023 și ar urma...

  Ministerul Educației: Informația privind eventuala înghețare a anului școlar este una eronată!
  Ministerul Educației: Informația privind eventuala înghețare a anului școlar este una eronată!

  În ultimele 24 de ore au circulat în mass-media zvonuri prin care se vehicula înghețarea anului școlar 2019-2020, în urma decretului care a instaurat starea de...

  © 2023 Qbebe