Majoritatea părinţilor acceptă cu braţele deschise toate schimbările pe care le aduce un copil în viaţa lor. De cele mai multe ori, aceştia empatizează cu starea copiilor lor şi ajung să dezvolte probleme de sănătate, conform unui studiu realizat de Asociaţia Americană de Psihologie.
Cercetătorii au urmărit timp de un an influenţa stării de empatie a părinţilor, asupra dezvoltării emoţionale a copiilor. Aceştia au descoperit că empatia adulţilor a avut efecte pozitive asupra stării emoţionale a adolescenţilor.
În timp ce pentru copii, sprijinul necondiţionat este benefic, pentru părinţi are efecte negative asupra sănătăţii lor psihice şi fizice. Aparent, oamenii de ştiinţă au descoperit că toate stările prin care trece adultul alături de copil, conduc către stres şi un sistem imunitar slăbit.
Părinţii care folosesc empatia ca metodă de parenting, sau o fac din instinct vor începe să aibă tulburări de somn, vor înceta să mai facă exerciţii fizice şi oricare alte forme de îngrijire personală.
Specialiştii recomandă de cele mai multe ori starea de empatie dintre părinte şi copil, ca mijloc de consolidare a legăturii de familie şi de a-i ajuta pe cei mici. Însă, nu se gândesc că efectele pozitive întâlnite la micuţi se regăsesc în sens opus la adulţi.
Cercetătorii au dorit să tragă un semnal de alarmă pentru părinţii care consideră că grija pentru propria persoană este o dovadă de egoism. Aceştia sunt de părere că părinţii nu îşi pot ajuta familia, dacă nu pot avea grijă, în primul rând de sănătatea lor fizică şi psihică.
Surse: babble.com, psycnet.apa.org.
