Salvati Copiii ii invata pe parinti si pe profesori cum sa educe copiii fara bataie

Salvati Copiii ii invata pe parinti si pe profesori cum sa educe copiii fara bataie

QBebe

O platforma profesionista de parenting pozitiv - "Parinti buni" - menita sa furnizeze in mod gratuit parintilor, educatorilor si profesorilor instrumente pentru educarea fara violenta a copiilor, a fost lansata astazi, 23 aprilie 2013, de Organizatia Salvati Copiii (SCR), cu sprijinul scriitorului Mircea Cartarescu, al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I si al bloggerilor care s-au implicat in Campania "Copiii fara etichete".

Salvati Copiii sustine ca educarea copiilor trebuie sa aplice patru principii in toate interactiunile cu copiii, nu doar in situatiile provocatoare. Cele patru principii sunt:

Indentificarea obiectivelor parentale pe termen lung.

Oferirea de caldura si structura/organizare in toate interactiunile cu copilul.

Intelegerea gandurilor si sentimentelor copilului in diferite situatii.

Cautarea unei solutii pentru rezolvarea problemei, mai degraba decat abordarea punitiva a conflictului.
Cele patru principii sunt caramizile care stau la baza unei relatii sanatoase parinte-copil si a unei educatii pozitive.

"Un copil simte inainte de a intelege, iar daca ceea ce simte el este durere, nesiguranta, frica, respingere, atunci aceste emotii si trairi negative isi vor pune amprenta asupra personalitatii si sufletului sau pentru toata viata. Bataia si violenta emotionala genereaza tocmai astfel de trairi si emotii negative. Ele nu educa, ci ranesc. Parintii si profesorii trebuie sa priveasca educatia ca pe o investitie pe termen lung in echilibrul emotional al copiilor. Venim in sprijinul celor care isi asuma aceasta responsabilitate cu solutii practice, create de experti, tocmai pentru ca stim ca nu exista retete universal valabile de crestere a copiilor, dar exista drepturi fundamentale ale copiilor care trebuie respectate", a declarat presei Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii.

Scriitorul Mircea Cartarescu a decis sa se implice in Campania "Copiii fara etichete" a Salvati Copiii deoarece a constientizat gravitatea problemei violentei impotriva copiilor in societatea romaneasca: "Cum inlocuim cultura batului cu cultura respectului pentru copil?", astfel formuleaza sintetic scriitorul aceasta problema.

Biblioteca Centrala Universitara s-a alaturat acestui proiect alegand sa marcheze Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor, precum si Ziua Bibliotecarului prin gazduirea lansarii platformei de educare parentala a Salvati Copiii. "Nu ii invatam pe ceilalti ceea ce vrem, sau ceea ce credem, ci ceea ce suntem. Educatia, mai ales pentru cei mici, este un proces involuntar de imitatie. Educatia presupune transmiterea de cunostinte, dar mai ales construirea caracterului, prin promovarea anumitor atitudini si valori! Avem responsabilitatea de a ne stradui sa oferim fiecare dintre noi atat acasi, la gradinita dar si la scoala modele umane pozitive si generoase, iar nu unele tensionate, conflictuale, negativiste, mereu grabite sau cvasi-absente, lipsite de tandrete, rabdare si zambet. Altfel, vom avea generatii tot mai agresive, non-asertive, triste si deconstructiviste, care vor perpetua frica invatata inca de mic, iar nu increderea in celalalt si respectul fiintei umane. De Ziua Bibliotecarului, am dorit sa transmitem un mesaj public privind importanta modului in care ne crestem copiii. Este important nu doar ca acestia sa vina in biblioteci si sa citeasca, ci si cum se simt atunci cand citesc, sau cand pregatesc o lucrare pentru la scoala", a declarat Mireille Radoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

Platforma de parenting pozitiv a Salvati Copiii cuprinde un site dedicat, in continua actualizare - www.parintibuni.ro -, cu articole despre problemele specifice educatiei copiilor la toate varstele; un manual de parenting pozitiv, care va fi distribuit gratuit, un cont de facebook - parintibuni/facebook.com -, care va asigura functionarea interactiva a platformei, cursuri, ateliere, conferinte de parenting sustinute de expertii SCR. Toate acestea se adauga la activitatile de evaluare, terapie, consiliere si interventie in familii, gradinite, scoli activitati derulate in mod curent, incepand cu anul 2009, de expertii Salvati Copiii in cele doua centre de specialitate ale organizatiei din Bucuresti - Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii si Centrul de Consiliere pentru Parinti , precum si in Centrele de Consiliere pentru Parinti din tara - Targu Mures, Iasi, Suceava, Timisoara. In acest fel, Salvati Copiii incearca sa acopere toate instrumentele de comunicare care pot ajunge la parinti si la cadre didactice.

Recomandarile, solutiile si instrumentele propuse sunt gandite de specialisti in psihologia si pedagogia copilului, cu scopul de a asigura o dezvoltare armonioasa a copiilor. Premisa expertilor SCR este ca nu exista o reteta pentru modul in care parintii ar trebui sa se comporte in situatii specifice, dar acestia pot fi sprijiniti sa reflecteze asupra propriilor actiuni si sa inteleaga mai bine reactiile copiilor lor. Materialele puse la dispozitie arata modul in care parintii pot utiliza aceste cunostinte pentru a-si ghida copiii, pe masura ce cresc, construind relatii puternice, ce vor dura o viata.

Atat resursele de pe site-ul www.parintibuni.ro, cat si manualul de parenting pozitiv,"Ghid pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase intre parinti si copii: O abordare pozitiva, bazata pe respectarea drepturilor copiilor" sunt puse la dispozitie gratuit celor interesati. Manualul va putea fi descarcat si de pe site-ul de parenting si va distribuit si profesorilor si educatorilor. Manualul a fost dezvoltat in cadrul unui program derulat Salvati Copiii in patru tari europene: Suedia, Italia, Romania si Lituania.

Lansarea platformei Parinti buni face parte dintr-o ampla campanie pentru combaterea violentei impotriva copiilor, derulata de Salvati Copiii in perioada martie - octombrie 2013 si intitulata "Copiii fara etichete". Campania reuneste personalitati culturale din Romania, institutii de stat, bloggeri, in incercarea de a constientiza si combate violenta fizica si emotionala la adresa copiiilor. Ea isi propune cresterea constientizarii si generarea unei schimbari de atitudine fata de copii si de modul de educare a lor, pune intrebari si ofera solutii pentru una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta societatea romaneasca astazi: violenta impotriva copiilor, o realitate inca prezenta in principalele doua medii care ii formeaza pe acestia - familia si scoala -, cu efecte directe asupra echilibrului lor emotional.

La finalul lunii martie, Salvati Copiii a facut public primul studiu din Romania ultimilor 10 de ani privind abuzul la adresa copiilor. Studiul a lasat la vedere cifre coplesitoare: 38% dintre parinti recunosc faptul ca-si bat copiii, iar 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, in timp ce 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. 18% dintre copii afirma ca au fot batuti acasa cu batul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn, iar 86% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc si 33% dintre copiii sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice.

PARTENERI:

BLOGGERII SPRIJINA COMBATEREA VIOLENTEI IMPOTRIVA COPIILOR

Timp de o luna de zile, intre 19 martie 2013 si 18 aprilie 2013, campania "Copiii fara etichete" derulata de Salvati Copiii a promovat mesajul combaterii violentei impotriva copiilor in blogosfera, cu ajutorul bloggerilor si in parteneriat cu Blogal Initiative.

Un numar de 141 de bloggeri s-au alaturat campaniei, au publicat vizualuri pe blogurile lor si au scris 151 de postari, cu povesti si indemnuri emotionante. Multi dintre ei au impartasit propriile lor experiente din copilarie, marcate tocmai de violenta educationala aplicata de proprii parinti sau de profesori. Comentariile la articolele bloggerilor au facut trimitere in egala masura la astfel de experiente, aratand cat de prezenta este de fapt problema violentei impotriva copiilor in viata romanilor. Postarile lor au inregistrat in total 55.820 afisari, pana la incheierea campaniei in blogosfera.

"Le multumim bloggerilor pentru deschiderea, entuziasmul si onestitatea cu care s-au implicat in aceasta campanie. A vorbi despre propriul tau trecut este un act de curaj, care ii poate inspira pe multi sa se schimbe. In numele copiilor care vor fi educati altfel si al adultilor care vor alege sa renunte la acest model de crestere a copiilor, noi le multumim public, le aratam recunostinta noastra", a declarat presei Gabriela Alexandrescu, presedinte Executiv al Salvati Copiii.

Bloggerii participanti in campanie vor primi cate o diploma de onoare, iar articolele lor au fost preluate pe canalele de comunicare online ale Salvati Copiii si vor fi incluse intr-un e-book ce va fi lansat in perioada urmatoare.

Articolul urmator
Singuri pe lume! Ajută acești copii să nu mai ducă grija zilei de mâine
Singuri pe lume! Ajută acești copii să nu mai ducă grija zilei de mâine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anchetă Salvați Copiii: 36% dintre părinții plecați în străinătate nu-și pot petrece concediul cu copiii rămași în România
    Anchetă Salvați Copiii: 36% dintre părinții plecați în străinătate nu-și pot petrece concediul cu copiii rămași în România

    Potrivit unui sondaj realizat de „Salvați Copiii România”, care a fost făcut public luna aceasta, mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează peste hotare...

    Dramă în Maramureș: o mamă și-a ucis copiii în bătaie, într-un acces de furie. Ce a determinat-o să facă un asemenea gest
    Dramă în Maramureș: o mamă și-a ucis copiii în bătaie, într-un acces de furie. Ce a determinat-o să facă un asemenea gest

    Tragedie fără margini într-un sat din Maramureș! O mamă și-a ucis în bătaie copilașii, într-un acces de furie. Se pare că femeia trecea printr-o depresie...

    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene
    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene

    Bullying-ul încă mai reprezintă o problemă majoră în școlile din România. Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar peste 80%...

    „Îmi învăț copiii să evite comportamentul ciudat, nu oamenii străini”. Metoda unei mame de a-și învăța copiii să fie în siguranță
    „Îmi învăț copiii să evite comportamentul ciudat, nu oamenii străini”. Metoda unei mame de a-și învăța copiii să fie în siguranță

    O mamă de peste ocean dezvăluie pe pagina sa de Instagram modul mai puțin tradițional în care i-a învățat pe copiii săi să se ferească de pericole.

    Educatoarea care învăța copiii cum să se atingă singuri a fost, în sfârșit, concediată
    Educatoarea care învăța copiii cum să se atingă singuri a fost, în sfârșit, concediată

    O educatoare din SUA, care a conceput programe și a ținut workshop-uri pe teme ce țin de sexualitate pentru elevi, a fost concediată după numeroase reclamații venite din partea...

    Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele
    Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele

    Încă de când devii mamă, cei din jur te „bombardează” cu tot felul de sfaturi despre cum (cred ei că) ar trebui să îți crești copilul. Chiar dacă ești...

    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

    Cursuri de dans, pictură, limba engleză, antrenamente la fotbal, volei sau gimnastică, toate aceste activități extrașcolare rămân un vis pentru copiii din mediul rural care, din...

    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel
    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel

    Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu, în Israel, pentru profesori! Aceștia nu vor mai putea preda, nici măcar online, și nici nu vor mai primi salariu dacă nu prezintă...

    © 2024 Qbebe