Ce este perla de lapte: cauze și remedii

Ce este perla de lapte: cauze și remedii

Raluca Margean - Redactor

Dacă alăptezi și ai observat pe pe sân, în jurul mameleonului, o umflătură mică și albă, înseamnă că este posibil să ai canalele mamare blocate. Citește în continuare și află din ce cauză apare așa-zisa ”perlă de lapte” și ce trebuie să faci ca să scapi de ea.  

Punct alb pe mamelon: cauze și simptome

perla-de-lapte-mama-si-sugar

Multe mămici care alăptează observă pe mameleoane mici punct albe, ca niște bășicuțe umplute cu lapte. Acestea sunt de fapt niște inflamații și reprezintă un semn al blocării canalelor prin care laptele este transportat din sân către sfârc. Perlele de lapte persistă de la câteva zile până la săptămâni și pot fi destul de dureroase în timpul alăptării, mama resimțind o durere ascuțită, ca o înțepătură, spre interiorul sânului. De asemenea, când un canal este blocat, zona din jurul sânului este tare și dureroasă, uneori roșie și caldă la atingere.

Blocarea canalelor mamare poate avea mai multe cauze, printre care:

  • atașarea incorectă la sân și suptul superficial al bebelușului (acesta nu ia suficient sân în cavitatea bucală)
  • purtarea unui sutien prea strâmt
  • o poziție incomodă de dormit a mamei
  • o infecție bacteriană
  • laptele este prea bogat în grăsimi

Este important să faci tot posibilul pentru a desfunda canalele mamare cât mai curând posibil deoarece se poate infecta și transforma în mastită, o afecțiune extrem de dureroasă și periculoasă a sânului.

Perla de lapte: cum se tratează?

perla-de-lapte-mama-care-alapteaza

Chiar dacă uneori sfârcurile sunt dureroase, cel mai important lucru pentru mamă este să încerce în continuare să-și alăpteze bebelușul. Încearcă să-ți dai seama dacă bebelușul are o poziție incorectă la sân, iar dacă acesta este cazul, remediază imediat problema. Caută suport și consultantă din parte specialiștilor în alăptare, care te pot învăța cum să-l poziționezi corect pe cel mic la sân. În plus de asta, există câteva metode pe care medicul le recomandă pentru a trata perla de lapte se poate trata, și anume:

  • Masaj. După o baie caldă, masează ușor sfârcul cu probleme, încercând să aplici presiunea în spatele mameleonului. Masajul trebuie să fie blând, nicidecum dureros. Dacă bășica se sparge este bine să aplici imediat un lichid antiseptic pentru a preveni infectarea zonei.
  • Schimbă poziția de alăptat. Încearcă o altă poziție de alăptat, încercând să pui bărbia bebelușului lângă acel canal blocat.
  • După alăptare, aplică comprese reci pe zona afectată.
  • Alăptează mai des sau elimină laptele în exces cu ajutorul pompei de sân. Pauzele lungi între sesiunile de alăptare favorizează blocarea canalelor, iar sânii prea plini îngroașă laptele, făcându-l să circule mai greu spre mameleon.
  • Asigură-te că mărimea sutienului este cea potrivită. Nu purta o lenjerie intimă sau haine prea strâmte, deoarece acestea pot favoriza blocarea canalelor. 
  • Odihnește-te cât de mult poți.
  • Ia suplimente de lecitină. Chiar dacă nu există dovezi științifice care să susțină aceasta teorie, multe mame spun că lecitina le-a fost de folos deoarece ea ajută la fluidizarea laptelui matern (Lecitina este deseori adăugată ca emulgator în produsele alimentare, pentru că împiedică coagularea acizilor grași). 
  • Poți lua paracetamol sau ibuprofen - dacă doctorul îți recomandă acest lucru.
  • Perla de lapte se poate spage cu un ac steril. Înțepătura se face pentru a sparge stratul subțire de piele format la nivelul mamelonului și, de obicei, nu trebuie să fie dureroasă. Este recomandat ca imediat după ce s-a înțepat zona respectivă să pui copilul la sân, așa vei simți înmuierea sânului. De obicei, durerea mai poate persista 1-2 zile, dar nu va avea aceeași intensitate. 

Dacă simptomele nu par să se îmbunătățească, este important să consulți un medic. De exemplu, în cazul în care inflamația continuă să crească în mărime, este mai dureroasă, roșie și sângerezi când alăptezi, este cazul să ceri opinia unui specialist.

Mastita

Mastita este o afecțiune comună care face ca țesutul sânului să fie dureros și inflamat. Ea apare cel mai frecvent în primele trei luni de la nașterea copilului, dar se poate întâmpla oricând. În mod obișnuit, este prezentă la un singur  sân și se caracterizează printr-o zonă tare, dureroasă și fierbinte la atingere. Mămica poate avea simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane sau o stare generală de oboseală puternică. De asemenea, pot apărea sângerări la nivelul sânului. Mai multe despre mastită poți află în articolul: Mastita - cauze, simptome și tratament.

Golirea sânilor de lapte

perla-de-lapte

Hiperlactația poate constitui o mare problemă pentru mămicile care alăptează. Sânii sunt prea plini, dureroși, iar bebelușul nu poate să consume întrega cantitate existentă în ei. Specialiștii susțin că hiperlactația se instalează de obicei când mama are, la nivelul sânilor, mai multe glande care produc lapte decât în mod normal. Dereglările hormonale, tratamentul medicamentos ori mulsul excesiv pot fi alte cauze ale abundenței de lapte. Bebelușii ai căror mame se confruntă cu această problemă, pot avea balonări, colici și de aceea refuză să bea tot laptele. 

În astfel de cazuri, respectivele mame trebuie să apeleze la diverse tehnici pentru a-și goli sânii de lapte, astfel încât să prevină apariția unor complicații precum blocarea canalelor mamare și mastită. Dacă te afli într-o astfel de situație, iată cum este bine să procedezi ca să-ți elibereze sânii:

  • Înainte de alăptare, folosește pompa de sân, dar nu în exces. Pompează doar atât cât să reduci din presiune, altfel poți obține efectul opus, adică să stimulezi lactația.
  • Alăptează bebelușul la cerere. Astfel, cantitatea de lapte este reglată de solicitarea sugarului. 
  • Fii atentă la poziția de alăptat aleasă. Trebuie să-l poziționezi în așa fel încât copilul să nu fie incomodat de fluxul prea mare de lapte. Poți sta întinsă sau să pui bebelușul direct cu burtica pe abdomenul tău, într-o poziție semi-înclinată.
  • Alăptează doar la un singur sân la o masă. 
  • Consumă cu moderație lichide. În acest fel producția de lapte va fi mai mică.

Ține cont de aceste sfaturi și încearcă, pe cât posibil, să continui să alăptezi bebelușul. Laptele matern este cea mai bună hrană pe care o poate primi cel mic pentru a crește sănătos. 

Citește și: Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

Surse: breastfeedingbasics.com, babycenter.com, nct.org.uk 

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Asta da surpriză! Un cuplu găsește o perlă rară în scoicile de la cina aniversară
    Asta da surpriză! Un cuplu găsește o perlă rară în scoicile de la cina aniversară

    Imaginează-ți că iei cina la un restaurant cu specific mediteranean când, deodată, în scoicile pe care tocmai ți le-ai comandat găsești o perla rară. Ei bine, fix asta a...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?
    O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?

    În timp ce unele mămici alăptează fără probleme, pentru alte femei acest proces este presărat cu o serie de provocări. O proaspătă mămică de peste Ocean, de exemplu, a...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    © 2024 Qbebe