- Lactatia NU este influentata de cantitatea "mare" de alimente consumate de catre mama
- Alimentele obligatorii pe care trebuie sa le contina dieta unei mama ce alapteaza
- Suplimentele alimentare pe baza de vitamine NU sunt necesare daca mama are o dieta echilibrata
- Restrictiile alimentare ale mamei in perioada alaptarii
- Lichidele sunt foarte importante in timp ce mama alapteaza
- Regulile de baza pe care trebuie sa le respecte o mama ce isi alapteaza bebelusulul
Lactatia NU este influentata de cantitatea "mare" de alimente consumate de catre mama
De cate calorii are nevoie zilnic o mama care alapteaza?
O dieta echilibrata este foarte importanta pentru mentinerea lactatiei. Mamicile care alapteaza trebuie sa aiba o dieta care sa aduca 200-500 kcal in plus fata de necesarul pentru varsta si greutate. Un iaurt mare cu 2% grasime la care se adauga cereale are 300 kcal. O dieta hipocalorica in perioada alaptarii poate afecta secretia lactata, insa mancarea consumata in cantitati mari si,mai ales, nesanatoasa, nu asigura lactatia si ingrasa. Dieta femeilor care alapteaza trebuie sa fie bazata pe fructe, legume, cereale integrale, lactate cu cantitate medie de grasime, carne (pui, peste, vita, porc slaba), seminte (migdale, nuci, alune, caju, seminte de dovleac) iar dulciurile rafinate, mancarurile tip fast-food sau foietajele trebuie consumate doar ocazional sau evitate total daca se poate. (doctor Anca Panaitescu)Nu de multe ori auzim mame care mananca de toate si mai mult " ca sa aiba lapte". Cantitatea de lapte este influentata de faptul ca mama mananca de toate si in cantitati mari?
Laptele de mama este alimentul ideal pentru sugarul de pana la 6 luni. Cantitatea de lapte nu este influentata de cantitatea "mare" de alimente ingerate, ci mai degraba calitatea laptelui, de tipul alimentatiei, care este mult mai importanta. O cantitate mare de alimente duce la cresterea in greutate, chiar dezechilibre metabolice ale mamei, dar si a copilului, intrucat supraalimentatia precoce poate favoriza aparitia obezitatii, iar in timp a tulburarilor metabolice, diabet, dislipidemii, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare. Mama trebuie sa manance echilibrat, variat si alimente de calitate, cat mai naturale, bogate in nutrientii esentiali (proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale). Laptele este productia exclusiva a glandelor mamare, prin cateva procese locale, care poate fi afectata doar de subnutritia mamei. Dr. Simona Carniciu (medic specialist Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice „N.C Paulescu", Bucuresti)
Alimentele obligatorii pe care trebuie sa le contina dieta unei mama ce alapteaza
Ce contina dieta unei mame care alapteaza?
Dieta mamelor care aleg sa isi alapteze bebelusul trebuie sa fie ECHILIBRATA. Nu trebuie sa se abtina de la anumite alimente, de teama ca acestea vor influenta negativ bebelusul. O mama care alapteaza trebuie sa aiba o dieta bogata in proteine, glucide si carbohidrati, Georgeta Musat, consultat lactatie atestat IBLC www.attct.ro
Mama trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata in proteine, lipide, dar si in hidrati de carbon. Carnea este un aliment esential (peste, pui de tara, carnea de vita, curcan, miel, lapte si produse lactate, oua). Aminoacizii esentiali (din proteine) sunt esentiali in primele 3 luni de viata si variaza in functie de starea de nutritie a mamei. Lipidele din carnea consumata sunt la fel de importante, intrucat colesterolul are un rol esential in formarea hormonilor sexuali, al vitaminei D3, in compozitia membranelor celulare si a tesutului nervos.La fel, hidratii de carbon care se gasesc in cantitate mai mare in alimente de genul fructelor, legumelor (cartofi, mazare, linte, orez etc), cereale (paine, mamaliga, paste fainoase sau cereale integrale) au rol, direct sau indirect in definitivarea sistemului nervos, microflorei intestinale etc.
Compozitia laptelui uman este echilibrata, acesta se formeaza din nutrientii ingerati sau din rezervele mamei. Este important ca mama sa nu aiba o alimentatie deficitara, dar este daunator ca mama sa se supraalimenteze.De retinut este ca aceasta compozitie este unica in lantul trofic si este echilibrata astfel incat sa acopere toate necesitatile nutritive, hidroelectrolitice ale copilului, cat si rol functional imunilogic, antimicrobian si metabolic. Dr. Simona Carniciu (medic specialist Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice „N.C Paulescu", Bucuresti)
|
Suplimentele alimentare pe baza de vitamine NU sunt necesare daca mama are o dieta echilibrata
Mama trebuie sa introduca in dieta suplimente pe baza de vitamine in timp ce alapteaza?
Daca mama are o alimentatie echilibrata, nu sunt necesare. Intrucat laptele se va forma din nutrimentele ingerate dar si din rezerve, este mai important pentru starea de sanatatea a mamei suplimentul de vitamine, doar in cazul in care acestea nu pot fi aduse prin alimentatie din diverse stari patologice sau in cazul in care se suspecteaza de catre medic, apoi se confirma prin analize sangvine, hipovitaminoze. Necesarul de vitamine al organismului uman nu este foarte mare, acestea sunt obtinute din alimente, astfel daca acestea sunt diversificate nu mai este necesar aportul extern prin suplimente. Excesul va fi eliminat oricum, dar in unele cazuri poate fi si daunator, Dr. Simona Carniciu (medic specialist Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice „N.C Paulescu", Bucuresti)
Restrictiile alimentare ale mamei in perioada alaptarii
|
Mama care alapteaza are restrictii de la anumite alimente? Daca da, care sunt acele alimente si ce efecte "daunatoare" pentru bebelus au?Ar trebui evitate alimentele de tip fast-food, prajelile, alimentele prea condimentate sau prea grase, care solicita digestia mamei. Nu s-a demostrat ca aceste alimente afecteaza bebelusul, dar nu ii aduc vitaminele si mineralele necesare cresterii lui corespunzatoare. Popular se considera ca femeia care alapteaza ar trebui sa evite legume ca ceapa sau varza sau unele fructe pentru ca acestea ar cauza colici la bebelus. Aceste supozitii au fost infirmate de studiile de specialitate.
|
Aparitia colicilor la nou-nascuti are vreo legatura cu dieta mamei?
Colicele bebelusului NU au nicio legatura cu alimentatia. Este perioada in care creste tubul digestiv al copilului, iar cauzele certe ale crampelor si aparitiei acestora nu au fost inca gasite. Daca mama are pofte trebuie sa si le satisfaca tinand cont de limite. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit si pot exista cazuri in care nou-nascutii prezinta alergii. Cum bebelusul consuma doar lapte de la san s-ar putea sa aiba o reactie alergica la alimentele pe care le consuma mama. Alergenii frecventi sunt laptele de vaca si anumite tipuri de seminte. Cand se banuieste o alergie la copil se recomanda scoaterea din alimentatia mamei a alergenului respectiv si introducerea treptata ulterioara. Aceste cazuri sunt insa foarte rare, declara Georgeta Musat, consultant lactatie atestat IBLC www.attct.ro
In concluzie nu exista restrictii anume, insa ar trebui evitate alimentele cu potential alergen, alimentele inalt procesate, imbogatite cu aditivi, coloranti, E-uri, inclusiv mezeluri, alcoolul, alimentele cu cofeina, declara doctor Simona Carniciu (medic specialist Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice „N.C Paulescu", Bucuresti)
Lichidele sunt foarte importante in timp ce mama alapteaza
Lichidele sunt foarte importate in perioada de alaptare a bebelusului. Cantitatea de apa minimum necesara pentru o mamica este de 3 litri de apa. O femeie care alapteaza trebuie sa isi asculte organismul. O mamica care alapteaza va simti senzatia de uscaciune a gurii in timpul sesiunilor de alaptare. Lichidele permise pe perioada lactatiei sunt apa plata, minerala, ceaiurile pentru stimularea lactatiei, insa aveti grija sa fie neindulcite si sucul de fructe naturale preparat in casa, declara consultantul in lactatie Georgeta Musat www.attct.ro.
Un sugar alaptat exclusiv are nevoie de hidratare suplimentara, daca mama nu consuma suficiente lichide?
|
Sugarul are o cantitate mai mare de apa in organism, care scade pe
masura inaintarii in varsta. Hidratarea lui, prin laptele de mama, dar
si a mamei sunt esentiale. De retinut este ca sugarul mic, alimentat
corect si natural, nu necesita suplimentarea cu ceai, chiar si in
conditii de temperatura ambianta crescuta. Mare atentie insa la aparitia
deshidratarii (in cazul fototerapiei, temperatura ambianta crescuta
fara aport corespunzator, diaree, voma), pentru ca acesta isi pastreaza
cu greu echilibrul hidric in conditii necorespunzatoare, declara doctor
Simona Carniciu ( medic specialist Institutul National de Diabet,
Nutritie si Boli metabolice „N.C Paulescu", Bucuresti)
Regulile de baza pe care trebuie sa le respecte o mama ce isi alapteaza bebelusululD-na Georgeta Musat, specialist atestat international in lactatie, le sfatuieste pe mame sa fie atente la semnalele pe care corpul lor le da, in perioada imediat urmatoare dupa nastere. Alaptarea nu este usoara daca mamica nu are incredere ca asa cum Dumnezeu ia dat un bebe, asa o va ajuta sa aiba si lapte sa isi hraneasca copilul. De asemenea le mai sfatuieste sa apeleze la specialisti daca prezinta simptome de febra, blocarea canalalelor, ingrijorarea excesiva legata de alaptarea bebelusului etc. |
D-na doctor Anca Panaitescu le sfatuieste sa aiba o dieta echilibrata, sa aiba grija la consumul de lichide, sa obtina suficienta odihna si sa accepte sprijinul celor din jur. Pentru inceput, hranirea naturala a bebelusului trebuie sa fie prioritatea principala a mamicii. Treburile din gospodarie pot astepta, mama trebuie sa se odihneasca cand bebelusul doarme si sa manance si sa se hidrateze la intervale regulate. Bebelusul trebuie hranit "la cerere" mai ales in primele saptamani, mai tarziu copilul facandu-si un program propriu. Zilele dupa revenirea din spital sunt foarte importante pentru initierea si sustinerea lactatiei. Uneori sfaturile pediatrului sau ale unui consilier specializat pe probleme de lactatie pot fi de mare ajutor mamicii.
D-na doctor Simona Carniciu spune ca orele de alaptare sunt cele mai importante. Respectarea lor asigura hidratarea si nutritia necesara sugarului. Este interzis a se da lapte copilului atunci cand plange, in afara orelor prestabilite de mese pentru ca astfel acesta va fi supraalimentat si aceasta va duce la efectele nedorite precizate mai sus. In aceasta perioada se formeaza si stabileste si numarul de adipocite (celulele cu grasime), care il va insoti toata viata. La varsta adulta, aceste celule se vor incarca cu grasime, iar cu cat numarul lor va fi mai mare prin alimentatia excesiva din perioada de sugar, cu atat sunt sansele unei obezitati de grad mai mare ca adult. Ca alternativa, atunci cand plange copilul, se poate linisti prin administarea de ceai.
|
Ai nelamuri cu privire la legatura dintre alimentatia mamei si perioada de alapatre a bebelusului? Qbebe va intreba specialistii si iti va oferi informatiile corecte de care ai nevoie pentru a beneficia de o perioada de alapatre usoara pentru sanatatea bebelusului tau!