Curiozitati pe care nu le stiai despre alaptare

Curiozitati pe care nu le stiai despre alaptare

Louise Tanase - Contributor

Alaptarea reprezinta nu numai una dintre experientele importante ale maternitatii, ci si unul dintre cele mai importante lucruri pe care le vei face vreodata pentru sanatatea bebelusului tau, indiferent daca alaptezi 3 luni sau mai mult de un an. In afara de aceste evidente, exista cateva amanunte mai putin cunoscute despre alaptare si Qbebe ti le dezvaluie.

Alaptarea constituie modul ideal de hranire a bebelusului tau si ofera nenumarate avantaje, atat pentru tine, cat si pentru bebelus: reprezinta o modalitate ideala prin care poti crea o legatura speciala cu bebelusul tau, este mai economica din punct de vedere financiar si confera beneficii pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Chiar daca ai deja multe informatii despre alaptare, probabil ca exista anumite curiozitati pe care nu le stiai. Qbebe iti ofera cele mai interesante informatii despre alaptat si, implicit, despre laptele matern.

Stiai ca...

• O sesiune de alaptare, dureaza, in medie, 16 minute?

• Aproape 75% dintre mame produc mai mult lapte la sanul drept (fara nicio legatura cu faptul ca sunt stangace sau dreptace)?

• Nu conteaza cat de mari ai sanii pentru ca acestia vor produce suficient lapte astfel incat bebelusul sa se sature?

• In medie, o mamica produce zilnic intre 700 si 900 ml de lapte?

• Bebelusii sug mai mult lapte de la primul san oferit?

• Durata medie a coborarii laptelui (adica pana incepe sa curga) in timpul unei sesiuni de alaptat este de 56 de secunde?

• Aproximativ o treime dintre mame nu simt coborarea laptelui si trebuie sa fie atente la momentul in care laptele curge mai repede pentru a sti cand se intampla?

• Bebelusii sug pana cand se satura, nu pana cand golesc sanul? In medie, bebelusii sug aproximativ 67% din laptele disponibil.

• Indiferent ca alaptezi sau extragi laptele cu o pompa de san cantitatea de lapte extrasa intr-o sesiune si continutul lui in grasimi sunt aceleasi?

Citeste si: Alaptarea la san: totul despre evolutia de la nastere la intarcare

• Stiai ca la o ora sau 2 ore dupa nastere, daca sunt lasati pe pieptul mamei, piele pe piele, bebelusii pot sa se tarasca pana la san si sa se ataseze la mamelon?

• Bebelusii stiu instinctiv cum sa suga eficient si rapid: la inceput sug in ritm alert pentru stimulare, pana cand laptele coboara, iar apoi, cand laptele curge repede, schimba ritmul alert cu unul lent si mai profund, mancand astfel pana cand se satura?

• Este normal ca bebelusii sa se odihneasca in timpul unei sesiuni de alaptare? Cateodata se opresc, pur si simplu, intre doua suctiuni.

• Bebelusul tau iti controleaza fluxul de lapte printr-un set de actiuni instinctuale care include supt, inghitit si respirat? Laptele tau curge in timpul suptului propriu-zis, cand bebelusul tau isi misca limba intr-un anume fel.

• Laptele iese din san prin aproximativ 15-20 de orificii, nu doar printr-unul singur?

• Aproximativ 82% dintre mamele care alapteaza folosesc pompa de san?

Citeste si: Alaptarea la san: top 10 intrebari si raspunsuri

• Circa 73% dintre mamele care alapteaza primesc ajutor si suport in acest sens? Desi in alte tari exista de foarte mult timp profesionisti care sunt dedicati exclusiv alaptarii - consultantii in lactatie - in tara noastra abia au inceput sa apara, insa trebuie sa stii ca acestia sunt foarte dornici sa te ajute sa iti alaptezi bebelusul in cazul in care intampini dificultati.

• Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea la san exclusiva (acest lucru inseamna ca bebelusul nu primeste deloc lapte-formula) pana la varsta de 6 luni, iar pana la varsta de 1 an, alaptare continua?

• Statisticile recente arata ca 71% dintre bebelusi sunt alaptati? 36% dintre bebelusi inca sunt alaptati la 6 luni, iar 17% mai sunt inca alaptati la varsta de 1 an.

• Energia metabolica necesara pentru alaptarea unui bebelus intr-o zi este aceeasi pe care o consumi daca mergi pe jos circa 11 kilometri?

• Laptele de mama este numit aur lichid? Pretul pentru 30 ml de lapte variaza intre 1 si 2,5$ pe piata americana, ceea ce inseamna ca pretul este de aproximativ 270 de ori mai mare decat cel al uleiului de floarea soarelui.

• Laptele uman nu poate fi reprodus? Laptele uman este in continua schimbare si nu poate fi duplicat. Nu exista doua mame cu exact aceeasi compozitie chimica a laptelui. De asemenea, laptele prelevat de la o mama intr-un anume moment al zilei nu are aceeasi formula chimica precum laptele prelevat in alt moment al zilei.

Citeste si: Laptele matern: tot ce trebuie sa stii

• Laptele se schimba de la o sesiune de alaptare la alta? Acest lucru se intampla deoarece compozitia laptelui se schimba de la alaptare la alaptare. La inceputul alaptarii, laptele tau contine in principal lactoza si proteine si are o culoare pala. La sfarsitul alaptarii, bebelusul tau suge lapte care este constituit in principal din grasimi si ii ofera bebelusului tau caloriile necesare cresterii.

• Laptele de san contine doua tipuri de proteine: caseina si zer, prezente in proportie de 40% - 60%? In perioada de alaptare, tipul laptelui matern se schimba dupa cum urmeaza: colostru in primele 5 zile, lapte de tranzitie intre zilele 6 si 14 si lapte matur dupa ziua 14. Compozitia si tipul proteinelor se modifica, astfel incat ponderea proteinelor in colostru este de aproximativ 5 ori mai mare decat in laptele matur.

• Atunci cand bebelusul suge sanul mamei, glanda pituitara posterioara a mamei elibereaza un hormon numit oxitocina? Acest hormon creste capacitatea de contractie a celulelor mioepiteliale care captusesc peretii ductelor mamare si provoaca eliberarea laptelui. Acest mecanism este numit popular "coborarea laptelui". Coborarea laptelui poate fi stimulata de suptul bebelusului, de prezenta ori plansul acestuia si chiar de faptul ca mama se gandeste la bebelus.

• Colostrul nu este iritant daca este aspirat si este absorbit rapid de catre sistemul respirator? Acesta este motivul pentru care bebelusul poate fi alaptat imediat dupa nastere.

• Colostrul este un laxativ natural si ajuta organismul bebelusului sa elimine bilirubina din organism? Aceasta calitate a laptelui matern scade incidenta si severitatea icterului care poate aparea la bebelusi imediat dupa nastere.

• Colostrul este eliberat de sani in cantitati mici la primele sesiuni de alaptare, deoarece stomacul bebelusului tau are dimensiuni foarte reduse evitandu-se in acest fel supraincarcarea acestuia? Colostrul este bogat in proteine si anticorpi, dar sarac in grasimi si zahar, pentru ca bebelusul tau nu are nevoie de cele din urma in primele zile de viata.

Citeste si: 8 motive intemeiate pentru alaptarea bebelusului

• Sanii tai nu produc mai mult lapte decat are nevoie bebelusul tau? Pe masura ce sesiunile de alaptare se raresc, corpul tau va produce mai putin lapte.

• Laptele proaspat rezista pana la 8 ore la temperatura camerei fara sa se altereze si aproximativ 5-7 zile in frigider? Acest fapt este important de stiut mai ales pentru mamele care folosesc pompa de san si pastreaza laptele pentru hranirea bebelusului in timpul cat ele sunt plecate de acasa.

• Poti congela laptele matern si acesta isi va pastra proprietatile timp de aproximativ 3-4 luni daca il pastrezi in congelator?

• Atunci cand bebelusul se imbolnaveste, corpul tau va produce exact anticorpii de care el are nevoie? Atunci cand ia contact cu sfarcul tau, saliva bebelusului stimuleaza sanul sa produca anticorpii necesari.

• Laptele matern nu se poate solidifica in tractul intestinal al bebelusului? De aceea, bebelusii alaptati exclusiv la san nu se constipa.

• Alaptarea este incurajata si in cazul mamelor diabetice pentru propriul beneficiu? In timpul alaptarii, glicemia mamei este mai bine reglata si scade necesarul de insulina injectabila.

• Alaptarea imediat dupa nastere stimuleaza organismul mamei sa produca hormonii care fac uterul sa se contracte dupa nastere, sa elibereze placenta si sa scada la minimum sangerarea.

• Alaptarea are un efect calmant asupra bebelusului? Prolactina, un hormon prezent in laptele mamei face ca bebelusii chiar sa adoarma, uneori, in timpul alaptarii.

Voi ce alte lucruri interesante mai stiti despre alaptare?

Surse: pregnant.thebump.com; who.int; uri.edu.

Articolul urmator
Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor
Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe
    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

    Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale,...

    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului
    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului

    Pe măsură ce crește, copilul tău devine tot mai curios în legătură cu ceea ce îl înconjoară. Din acest motiv, nu este de mirare că te întreabă adesea lucruri...

    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

    Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

    Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    © 2024 Qbebe