Furia laptelui

Furia laptelui

Roxana Cristea

Furia laptelui apare atunci cand sanii proaspetei mamici devin mult prea plini cu lapte. In cazul in care nu se iau masuri, furia laptelui poate sa provoace scaderea productiei de lapte, blocarea canalelor galactofore (de lapte), mastita sau abces mamar. Afla ce este furia laptelui, cand apare, care sunt cauzele, simptomele, masurile care se pot lua si cum afecteaza furia laptelui procesul de alaptare.

Ce este furia laptelui

Furia laptelui sau angorjarea sanilor reprezinta supra-umplerea sanilor cu lapte, o problema care poate provoca dureri si chiar febra usoara. In general, aceasta problema este cauzata de aparitia unui dezechilibru intre "productia" de lapte si cererea venita din partea bebelusului (in prima luna de viata, copiii abia invata sa suga si sunt ceva maibebe la sanul mamei lenesi atunci cand papa, de multe ori reusesc sa traga de cateva ori din sanul mamei, dupa care adorm).
Furia laptelui se manifesta prin intarirea si umflarea sanilor. De asemenea, furia laptelui te poate face sa te simti epuizata si sa faci fata cu greu indatoririlor de mama. Uneori, aceasta problema poate determina o mamica sa opreasca alaptarea inainte de vreme, insa trebuie sa stii ca poti si este chiar indicat sa continui alaptarea daca ai furia laptelui (alaptarea poate continua si in cazul in care apare mastita - infectia nu afecteaza copilul si in general e prezenta la un singur san).
Exista doua tipuri de angorjare (umflare): angorjare primara, care apare in primele zile dupa nastere, atunci cand "vine laptele" si angorjare secundara, care apare atunci cand sanii nu sunt goliti de lapte.

Citeste si: Laptele matern - tot ce trebuie sa stii

Cand apare furia laptelui

Furia laptelui poate sa apara in urmatoarele situatii:
• Cand incepe "venirea laptelui", in primele zile dupa nastere.
• Cand sanii nu sunt complet goliti dupa alaptare - chiar daca o mama alapteaza regulat, de multe ori bebelusul nu poate sa goleasca ambii sani si mama ar trebui sa foloseasca o pompa pentru a scoate laptele in exces.
• Daca alaptarea este oprita brusc.
• Cand alaptarea bebelusului se diminueaza brusc fie pentru ca bebe primeste si mancare solida, fie pentru ca bebe este bolnav si apetitul sau este scazut.
Pe masura ce sarcina evolueaza si se apropie nasterea, sanii incep sa produca un lichid galbui, bogat in nutrimente si anticorpi, numit si primul lapte sau colostru. Sanii continua producerea colostrului si in primele 48 de ore dupa nastere, asa ca este important sa pui copilul cat mai repede la san pentru a beneficia de acest izvor de sanatate.
Intre a doua si a cincea zi dupa nastere, sanii incep sa produca "adevaratul" lapte. La inceput, iti vei simti sanii calzi si grei, dar este perfect normal (unele femei simt doar o usoara umflare, pe cand altele se plang ca sanii lor sunt extrem de umflati si incomozi).
Aceasta umflare a sanilor, numita angorjare primara este perfect normala, fiind cauzata nu numai de acumularea laptelui, ci si de existenta unei cantitati crescute de sange si de alte fluide (limfa). Corpul foloseste aceste cantitati crescute de fluide pentru a produce mai mult lapte matern pentru bebelus.
Daca nu alaptezi deloc dupa nasterea bebelusului, este posibil sa ai parte doar de o umflare (angorjare) usoara sau moderata, care va trece treptat in cateva zile - acest lucru este valabil doar in cazul in care sanii nu sunt stimulati sa produca mai mult lapte.
In schimb, sanii supraincarcati pot deveni cu usurinta umflati si durerosi, ceea ce duce la angorjare severa ( furia laptelui).

Citeste si: Ai grija de tine in perioada lauziei

Furia laptelui - cauze si urmari

Sanii se umfla, se intaresc, isi maresc volumul si devin durerosi pentru ca nivelul hormonilor de sarcina scade (dupa nastere scade nivelul de progesteron si creste nivelul de prolactina, hormon care stimuleaza lactatia), circulatia sanguina la nivelul sanilor creste si pentru ca se instaleaza lactatia propriu-zisa.
Cele mai comune cauze ale furiei laptelui sunt:
- inceperea tarzie a alaptarii bebelusului;
- alaptari neregulate;
- alaptarile scurte nu golesc sanii de lapte (bebelusii care primesc formula de lapte in completare, apa sau ceai nu vor mai putea goli sanii de lapte matern).
Furia laptelui provoaca dificultati in punerea la san si in hranirea copilului, agravand aceasta problema. Ca urmare:
- copilul nu primeste suficient lapte;
- sanii nu sunt goliti de lapte (ceea ce agraveaza angorjarea);
- mameloanele pot deveni inflamate si crapate, din cauza incercarilor repetate ale bebelusului de a "debloca" sanii umflati.
Fara masuri rapide si tratament, furia laptelui poate duce la blocarea canalelor de lapte si la infectii ale sanului (mastita).

Citeste si: Cinci probleme la alaptare

Furia laptelui - simptome

In cazul in care angorjarea este usoara, simptomele sunt umflarea moderata a sanilor si intarirea lor. In plus, proaspata mamica ar putea sa-si simta sanii calzi si sensibili la atingere.
Daca angorjarea este severa, mama va simti pe deplin efectele furiei laptelui. In acest caz, sanii devin tari, foarte grei, inflamati, se inrosesc si pot sa para si dureri locale.
Mamelonul se aplatizeaza, areola se intinde si se intareste, iar copilul nu va mai putea suge sau o va face cu dificultate, chinuind si ranind sfarcul mamei. Multi-Mam Lanolin este un produs destinat ingrijirii mameloanelor sensibile si uscate ale femeilor care alapteaza.

Laptele nu mai curge din sani si mama poate face febra usoara (37,5 - 38 grade Celsius).
Ganglionii limfatici axilari devin sensibili si usor umflati.
Pe baza simptomatologiei se face si diagnosticarea furiei laptelui, testele si examinarile suplimentare fiind utile doar in cazul in care medicul suspecteaza o infectie bacteriana (mastita).

Citeste si: Importanta si utilitatea pompelor de san

Furia laptelui- tratament

• Chiar inainte de a-l pune pe bebe la san, pune o compresa calda pe sani si stai asa cateva minute pentru a stimula curgerea laptelui. Ai putea sa faci chiar un dus cu apa calda inainte de alaptare. Caldura nu trebuie tinuta pe sani mai mult de 3 minute - altfel vei agrava umflarea si curgerea laptelui va deveni greoaie. Daca angorjarea sanului este atat de severa incat laptele nu mai curge deloc, nu folosi comprese calde.
• Alapteaza frecvent, distanta dintre mese nu ar trebui sa fie mai mare de 2-3 ore (se recomanda alaptarea la 1-2 ore). Daca bebe doarme si sanii devin prea plini, chiar durerosi, incearca sa scoti putin lapte din sani cu mana (poate fi mai usor sa faci asta sub dus). Multe femei spun ca este dureros sau incomod, insa, daca reusesti sa scoti putin lapte din fiecare san, vei scapa in mare parte de tensiune si durere.
• In timp ce copilul tau suge, maseaza usor sanul de la care papa bebe. Astfel, vei stimula curgerea laptelui si disconfortul resimtit se va diminua. Masajul ar trebui facut cu miscari circulare, de la exterior catre centru, pentru a directiona laptele spre mamelon.
• Daca bebe are dificultati in a prinde mamelonul si a suge, incearca sa scoti putin lapte din san cu mana sau foloseste pompa inainte de alaptare si apoi cu mana maseaza usor mamelonul pana cand acesta se evidentiaza si copilul il poate apuca.
• Daca alaptarea la 2-3 ore functioneaza si reduce din disconfort, evita folosirea pompei pentru a nu produce si mai mult lapte. In cazul in care alaptezi des, nu vei avea nevoie de "rezerve" de lapte. In schimb, pomparea excesiva poate duce la supraproductie de lapte si prelungirea sau agravarea angorjarii sanilor.
• Pentru a calma durerea si a ameliora umflarea, se aplica niste comprese reci pe sani, timp de 10 minute, dupa alaptare. Poti folosi gheata zdrobita intr-o punga de plastic sau o punga de legume congelate (mazare, porumb) acoperite cu o panza subtire. Poti folosi si comprese cu frunze de varza usor zdrobite - varza are rol antiinflamator.
• Purtarea unui sutien special conceput pentru alaptare ar putea sa te ajute. Poarta-l chiar si pe timp de noapte cu conditia ca acesta sa fie fara sarme sub cupe (acele sarme pot sa blocheze canalele de lapte)
• Pentru a calma durerea si disconfortul, poti folosi ibuprofen sau acetaminofen.
Daca ai simptome asemanatoare gripei si febra depaseste 38 de grade Celsius, mergi repede la medic pentru ca este posibil sa ai o infectie la san (mastita).

Citeste si: Alaptarea nou-nascutului: 10 sfaturi importante de la specialisti si mame

Furia laptelui - prevenire

Nu orice proaspata mamica resimte furia laptelui. Unele femei pot simti doar o usoara "incarcare" a sanilor, pe cand altele pot suferi din plin efectele angorjarii (umflarii) severe. Iata cateva sfaturi care te pot sa previi furia laptelui:
• Alapteaza la scurt timp dupa nastere (2-3 ore) - asistentele din maternitate sau din clinica ar trebui sa te ajute sa faci acest lucru cat mai repede.
• Alapteaza frecvent - intre 8 si 12 ore, dupa primele 24 de ore (in prima zi, bebe nu poate fi pus la san atat de des).
• Lasa-ti bebelusul sa goleasca un san inainte de a trece la celalalt (aceasta etapa ar trebui sa dureze 10-20 de minute). Daca bebelusul nu reuseste sa suga si din celalalt san, incepe cu acesta urmatoarea alaptare. In cazul in care simti ca sanii tai nu s-au golit, foloseste o pompa pentru golirea sanilor.
• Evita introducerea biberonului sau a suzetei in prima luna de viata a bebelusului. Muschii folositi pentru a suge din biberon sau suzeta sunt diferiti de cei folositi in cazul alaptarii si bebe se poate obisnui mai greu cu sanul daca deja s-a invatat cu biberonul. In plus, laptele curge mai usor din biberon decat din sanul mamei si bebe va depune mai mult efort sa manance de la san, asa ca va prefera biberonul.
• Daca medicul te-a sfatuit sa ii dai biberon in completare, foloseste pompa de sani pentru a-i da bebelusului lapte matern in loc de formula. Daca-i dai formula, ai grija ca de fiecare data cand faci asta sa-ti golesti sanii.
• Daca bebe a sarit peste o masa sau nu a mancat ca de obicei, goleste-ti sanii imedit dupa alaptare.
Multi-Mam Balm protejeaza si hraneste pielea mamelonului inainte si dupa alaptare. Previne iritatiile. Este un produs natural, hipoalergenic inofensiv pentru copil.

Citeste si: Alaptarea: prima dovada a iubirii de mama. Afla parerile altor mamici!

Cat dureaza furia laptelui

Din fericire, furia laptelui trece destul de repede pentru majoritatea femeilor. Angorjarea se amelioreaza in 24-48 de ore, daca alaptarea decurge bine si sanii sunt goliti de fiecare data. Daca nu se iau masuri, furia laptelui poate dura mai mult de 10 zile.
Dupa ce trece furia laptelui, sanii devin mai moi, desi sunt inca plini cu lapte.

Este indicat sa alaptezi cand ai furia laptelui?

Da, este indicat. Daca furia laptelui nu se amelioreaza, productia de lapte poate sa scada, canalele galactofore se pot bloca, apoi poate sa apara mastita sau un abces mamar - asa ca este foarte important sa iei masuri indata ce-ti simti sanii foarte grei, umflati si tari.
Pune-ti copilul la san cat poti de repede dupa ce ai nascut si apoi insista cu alaptarea, pana se desfunda toate canalele si bebe invata sa goleasca sanii.
Furia laptelui poate face dificila prinderea mamelonului si alaptarea in sine. Daca esti ingrijorata ca bebe nu poate prinde mamelonul, nu poate suge si nu primeste suficient lapte, discuta cu medicul pediatru.

Citeste si: Alaptarea: semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

Surse: babycenter.com; webmd.com; medelabreastfeedingus.com;

Articolul urmator
Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor
Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 2 ani a fost suspect de leucemie, însă se simțea rău din cauza laptelui de vacă!
    Un copil de 2 ani a fost suspect de leucemie, însă se simțea rău din cauza laptelui de vacă!

    O mămică și-a dus copilul în vârstă de doi ani la spital pentru că acesta a început să se simtă rău. Acolo, medicii i-au spus că e suspect de leucemie, însă...

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Eram pregatită pentru depresia postpartum. Însă nu eram pregatită pentru furia incontrolabilă
    Eram pregatită pentru depresia postpartum. Însă nu eram pregatită pentru furia incontrolabilă

    Depresia postpartum este o afecțiune care ia multe forme și poate rămâne nediagnosticată pentru perioade lungi de timp. Conștientizarea depresiei postpartum a apărut pentru prima...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios
    Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios

    Crizele de tantrum ale copiilor sunt coșmarul tuturor părinților. De ce? Pentru că, de obicei, au loc în cele mai nepotrivite locuri și momente și nu trec așa, cu una, cu două....

    Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus că fetița are un chist, cât tot abdomenul ei
    Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus că fetița are un chist, cât tot abdomenul ei

    Nașterea poate uneori sa devieze de la planul pe care îl faci chiar în momentul în care afli ca vei fi mamă. 8 luni de zile îmi imaginam cum va decurge nașterea...

    De ce nu am să le mai spun niciodată copiilor mei „obraznici”
    De ce nu am să le mai spun niciodată copiilor mei „obraznici”

    Fetița mea de doi ani, Immy, a bătut din picior și s-a uitat la mine. „Nu!”, a strigat ea. Corpul ei micuț vibra de indignare. Nu mai era decât un singur lucru de...

    Cum să crești copii care știu cum să se înfurie
    Cum să crești copii care știu cum să se înfurie

    Odată ce devii mamă, printre provocările pe care le ai de înfruntat se regăsesc și situațiile în care trebuie să-ți calmezi copilul furios. Deși te simți adesea...

    © 2024 Qbebe