Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul

Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Procesul de înțărcare se poate dovedi cu adevărat anevoios, mai ales când micuțul sau micuța ta se află într-o perioadă de maxim atașament față de tine. Există câteva greșeli pe care le poți face în această perioadă, precum și câteva recomandări de care este bine să ții cont. Psihologul îți explică în detaliu cele mai importante informații.

Alăptarea și mesele copilului

OMS subliniază că alăptarea exclusivă este recomandată până la vârsta de 6 luni, continuând alături de diversificare până la vârsta de minim 2 ani, dar rămâne la alegerea ta momentul când decizi să o finalizezi. Serviciul Național de Sănătate din Anglia este de părere că acest process are loc treptat, pe măsură ce bebelușul începe diversificarea. Specialiștii din domeniu subliniază că alimentația solidă nu trebuie să înlocuiască laptele matern, deoarece există dovezi care susțin că laptele matern ajută sistemul digestive atunci când procesează pentru prima dată alimente solide. 

Ora de masă reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale zilei pentru bebelușul tău. Iar odată începută diversificarea, fructele, legumele, carnea și celelalte surse de proteine conțin vitamine, minerale și alte nutrimente; ele îi oferă bebelușului tău posibilitatea de a se dezvolta armonios în toate privințele. Această perioadă de tranziție este una dificilă; și mai dificilă va fi cea în care va trebui să deprinzi bebelușul să se hrănească din alte surse și nu de la sânul tău.

greseli cand intarci copilul 

Psiholog Ancuța Coman https://ancutacoman.ro/ subliniază următoarele greșeli pe care le poate face un părinte în momentul înțărcării "Atunci când vine vorba de orice schimbare în rutina copilului, este necesar ca aceasta să se întâmple treptat, nu brusc. Pentru a înțelege impactul pe care înțărcarea îl are asupra copilului, este important ca mai întâi să înțelegem beneficiile alăptării și importanța aceasta pentru copil.

Prin alăptare, copilul primește nu doar sânul mamei pentru a fi hrănit, ci și dragoste, protecție, apropiere. Alăptatul, așadar, hrănește nu doar bebelușul, ci și sentimentul lui de apartenență. De aceea este important că înțărcarea să nu se întâmple brusc, ci treptat.

Adesea, intervine societatea reprezentată de către familie, de cele mai multe ori, sau de către apropiați și prieteni. Experiențele diferă, iar dacă prietena, sora sau cumnata au făcut într-un fel, e posibil ca acest mod să nu i se potrivească persoanei în cauză și bebelușului ei. Este important să ne distanțăm de rețete, în orice. Nu există nimic general valabil, suntem particularități.

Așadar, o altă capcană în care poate pica mama este aceea de a grăbi lucrurile sau de a le prelungi bazat pe experiența altor persoane. Comunitățile din mediul online și opiniile celorlalți sunt benefice până la un anumit punct, însă este important să ne dăm seama că ele nu pot fi înlocuite cu părerea unui specialist."

Sfaturi pentru înțărcare

Psiholog Ancuța Coman are următoarele recomandări pentru mame "Prin informare pot fi ele prevenite, cel mai adesea. Așa cum spuneam mai sus, este important ca informarea să vină de la specialiști.

Pentru ca relația cu mama să rămână una armonioasă, este necesar ca în primul rând ea să nu se simtă vinovată, ci să fie sigură pe decizia ei. Copiii simt și e important să nu uităm asta. Însă, chiar dacă simt, e greu să identifice ce anume trăiesc. De cele mai multe ori, la acea vârstă poate apărea sentimentul de abandon, de a fi dat la o parte, de a fi făcut ceva greșit. De aceea, este important ca mama să simtă că a venit momentul înțărcării, să implice copilul și emoțiile lui în proces. Înțărcarea ține de relația, nu doar de mamă.

Așadar, aș spune că trecerea de la sân la biberon să fie una lină, copilul să primească în continuare atenția și grija mamei, să se simtă valorizat și în siguranță. Cu alte cuvinte, mama să fie acolo. De exemplu, dacă înțărcarea se produce brusc și de a doua zi mama își reîncepe serviciul, șocul va fi unul mare pentru copil. Pierde nu doar sânul mamei, ci și persoana care îi era baza în viață, care era acolo.

Se întâmplă ca uneori mama să aibă nevoie mai mult de acea relație cu copilul. Aici motivele pot fi multe, dar voi enumera câteva: fie mama se simte pentru prima dată utilă, chiar indispensabilă, fie încă îi este greu să își lase copilul să coboare de la sân pentru a putea explora lumea și a-și crea propria autonomie, fie pot exista probleme în relația de cuplu și mama păstrează copilul "de partea ei" prin alăptare etc.

Sumarizând, este important să îi oferiți copilului alternative, să lucrați la propria pregătire psihologică și să aveți răbdare cu procesul înțărcării. Până la urmă este poate un prim pas spre a crește o persoană autonomă și responsabilă de propriile alegeri.

Cum am mai spus-o și în alte rânduri, presiunea asupra mamelor și asupra părinților, în general, este una mare în zilele noastre. Aveți răbdare cu voi și cu pruncii voștri, gândiți-vă la ei pe termen lung și țineți cont de părerea specialiștilor, fără însă a renunța la intuiția voastră și la ce simțiți în relația cu copilul. Cu alte cuvinte, este important să găsiți specialiști care țin cont de particularități și care nu tratează / oferă sfaturi conform cărții, ci conform persoanei care solicită ghidajul sau ajutorul.

Pentru mamele care din diferite motive nu pot sau au ales să nu alăpteze, încercați să vă protejați de păreri inopinate și fiți alături de copiii voștri, căci cu alăptare sau nu, nimeni nu o poate face mai bine decât voi."

greseli cand intarci copilul

Iată și câteva sfaturi direct încercate de o mamă

- Nu oferi sânul și nu refuza când ți se cere. Extrem de simplu
- Stabilește-ți un obiectiv. Gândește-te de la bun început când îți dorești să termini procesul de alăptat. Este posibil să reușești să îți atingi obiectivul și să te răzgândești. De exemplu, dacă ești însărcinată cu al doilea copil, sunt șanse mari să îți dorești să îi oferi celui mai mare o oarecare perioadă de acomodare.
- Apelează la modalități de distragere a atenție. Încerarcă să îi oferi copilului o gustare sau o jucărie care îi plac sau mergi într-o altă cameră
- Începe să refuzi să alăptezi din când în când. Păstrează câteva mese la sân pe care le consideri importante (de exemplu, ajută copilul să adoarmă mai ușor)
- Negociază și găsește o cale de compromis - implică copilul în procesul de luare a deciziei. Explică-i, oferind informații adecvate vârstei, despre momentele în care poți alăpta și când nu poți alăpta și că într-un final veți renunța complet la laptele matern
- Redu mesele pe rând, într-un interval de câteva săptămâni sau luni pentru a ajunge la o masă pe zi. Poți începe cu masa de dimineață când ai mai multă energie și poți, de exemplu, să te joci mai mult timp cu copilul cât timp ia micul-dejun.
- Începe să scazi durata de timp petrecută la sân
- Schimbă-ți rutina. Apelează la noi ritualuri în itmp ce încă alăptezi pentru ca ele să pară normale când te oprești. Evită să mergi în locurile unde alăptezi de obicei și implică mai mult partenerul de viață în rutinele cunoscute
- Zâmbește și încearcă să faci glume când bebelușul cere să fie alăptat. Explică-i că nu mai ai lapte
- Oferă-i motive pentru că nu mai alăptezi. De exemplu, îi poți spune că laptele matern e pentru bebeluși și că el este deja mare
- Oferă-i atenție. Lasă copilul să vadă, atingă sânii deoarece le va simți lipsa și va trebui să descoperi modalități noi pentru apropiere și conectare.
- Ai grijă de sânii tău. Cu cât este mai lent procesul, cu atât este mai mic riscul de canale galactofore înfundate și mastită (infecție a sânilor). Producția de lapte va scădea treptat pe măsură cu reducerea meselor. Dacă te simți foarte plină la început, poți să pompezi o parte din lapte, lăsând în sân restul pentru a transmite creierul mesajul că trebuie să încetinească producția. Medicul îți poate prescrie soluții speciale pentru stoparea lactației.

Înțărcarea este încheierea unei relații unice și incredibile pe care ai împărtășit-o cu copilul tău. Nu există niciun motiv să vă opriți înainte să fiți pregătiți. Cu cât durează mai mult această călătorie, cu atât este mai bine pentru tine și bebeluș. Medicul Courtney Juliana, profesor asistent de pediatrie în cadrul Sistemului de Sănătate Mount Sinai subliniază că alăptarea este un proces învățat, prin urmare trebuie să creați un duo dinamic mamă-copil, iar doar pentru că nu merge la fel de ușor cum ai fi crezut nu înseamnă că nu merge bine.

Citește și: Intarcarea copilului: informatii vitale de la specialisti 

Surse: www.mylittlemoppet.com; www.mother.ly; www.thesun.co.uk

Articolul urmator
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

  Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

  6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
  6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

  Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

  Iată de ce nu te poți ține de diete: greșeala pe care toată lumea o face
  Iată de ce nu te poți ține de diete: greșeala pe care toată lumea o face

  Faci asta după fiecare răsfăț sau exces culinar. Îți promiți că de mâine vei mânca sănătos și că vei renunta la dulciuri și la alimentele care îți plac,...

  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

  Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

  Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
  Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

  Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

  Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
  Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

  Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, există situații în care, fără să-ți dai seama, vei comite greșeli care pot fi dăunătoare nu numai...

  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

  Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

  5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult
  5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult

  Pentru a avea succes, un lider ar trebui să aibă numeroase calități, precum: să întocmească o strategie, să se consulte cu ceilalți membri din echipă ca să o pună în...

  © 2024 Qbebe