6 semne care îți indică faptul că bebelușul poate să se hrănească și cu alimente solide

6 semne care îți indică faptul că bebelușul poate să se hrănească și cu alimente solide

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce bebelușul tău se dezvoltă, va avea nevoie și de o nouă alimentație, care să-l susțină așa cum se cuvine. Aceasta ține de hrana solidă și va trebui introdusă treptat, odată ce sistemul digestiv al bebelușului se maturizează, iar acesta începe să dea tot felul de „semne", menite să ne arate că este pregătit pentru noul tip de alimentație. Să vedem care sunt acestea, astfel încât, și după ce ne vom sfătui cu un pediatru, să putem găsi momentul ideal pentru o bună tranziție spre o alimentație solidă.

Când se poate spune că bebelușul este pregătit pentru hrana solidă

Experții sunt de părere că ar trebui să așteptăm cam până când un bebeluș are vârsta de 6 luni pentru a-i introduce, treptat, hrană solidă. Până atunci, așa cum spun inclusiv cei din Organizația Mondială a Sănătății, bebelușii ar trebui să primească exclusiv lapte matern, fără alte alimente.
Explicația este următoarea: cam de la vârsta de 6 luni sistemul digestiv al bebelușului începe să se maturizeze mai mult și să fie capabil să proceseze și hrană solidă, fără riscul de îmbolnăvire. Începând cu această vârstă, bebelușii vor fi apți pentru diversificarea alimentației, acceptând hrană solidă diferită, la intervale diferite. Se estimează că această perioadă de tranziție poate fi cel mai bine sesizată între 6 și 8 luni.
În cazul în care dorești și poți să-ți mai alăptezi bebelușul și după împlinirea vârstei de 6 luni, specialiștii te sfătuiesc să ții cont și de următorul aspect: nevoile de fier și zinc sunt tot mai mari. De aceea, străduiește-te să combini laptele matern cu hrană solidă, capabilă să-i suplimenteze bebelușului aceste surse de minerale.
Nu în ultimul rând, ia în calcul și faptul că o amânare prea mare a momentului în care vei începe să-i dai bebelușului și hrană solidă poate duce la creșterea riscului de alergii, de predispoziție spre diabet sau obezitate. Urmărește cu atenție așa-numitele puseuri de creștere ale bebelușului (cele mai semnificative sunt cel de la 6-7 luni și cel de la 9-10 luni), ce presupun și o creștere a nevoii de a mânca și sfătuiește-te cu pediatrul, care-ți va da „undă verde" pentru o diversificare mai consistentă a alimentației micuțului.
În afară de sfaturile specialistului, poți și tu să-ți dai seama când momentul potrivit debutului hrănirii cu alimente solide se apropie. Astfel, există mai multe semne care îți indică faptul că al tău bebeluș a atins un stadiu de dezvoltare ce-l face apt pentru această schimbare în alimentație.

Bebelus ce doreste sa manance din farfurie

Semne ce ne arată că bebelușul poate fi pregătit pentru o alimentație solidă

Bebelușul și-a pierdut din reflexul ce-l făcea să dea jos mâncarea din gură

Odată ce observi că bebelușul începe să înghită mici cantități de alte alimente în afară de lapte (de exemplu, supă cremă ) și nu le mai împinge în afară cu limba, sunt șanse mari să fie gata și pentru hrană solidă.
Pentru a verifica dacă acest reflex a dispărut, vei introduce în gurița bebelușului o cantitate foarte mică dintr-un alt aliment decât laptele și vezi cum reacționează. Dacă după câteva încercări bebelușul tot va da afară mâncarea, înseamnă că reflexul nu a dispărut. Încearcă din nou după câteva săptămâni.

Bebelușul poate să-ți țină capul drept, în timp ce stă în șezut

Când bebelușul poate adopta această poziție, înseamnă că a intrat în altă etapă de dezvoltare, care-i poate permite să mănânce și altceva în afară de lapte. Chiar dacă mai are nevoie de puțin ajutor pentru a sta corect sprijinit, poți începe să-i dai piureuri și supe creme.
Nu insista asupra altor alimente, în condițiile în care nici aparatul digestiv nu deține încă enzimele necesare pentru a le procesa așa cum trebuie. Poți să încerci să-i dai alimente mai complexe începând cu vârsta de 8-9 luni.

Bebelus ce sta in scaunelul special, la masa

Bebelușul este interesat de hrana adulților din jurul său

Când vezi că bebelușul nu-și mai ia ochii de la mâncarea voastră, a celor mai mari și când își întinde mânuțele spre ea, este un semn clar că poate fi gata și el pentru o hrană solidă.
Acum poți încerca, dacă serviți alimente precum piureul sau o supă , să-i dai o mică înghițitură și bebelușului, în timp ce l-ai luat cu tine la masă. Vezi cum reacționează. Probabil că va fi încântat și va înghiți mâncarea.

Citește și: Reguli pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi

Bebelușul deschide gurița larg când vede o linguriță/lingură venind spre el

Dacă micuțul este dornic să facă acest gest de îndată ce vede o lingură/o linguriță goală îndreptându-se spre el și închide gurița pentru o prinde, înseamnă că este foarte posibil să fie gata să înghită și ceea ce s-ar afla în ea.
În schimb, dacă nu va face acest gest, bebelușul nu este cu adevărat gata să primească și hrană solidă. Poți să repeți demersul după 2-3 săptămâni.

Bebelușul se trezește mai mult pe timpul nopții

Așa cum spun și specialiștii, faptul că un bebeluș se trezește și mai des noaptea este un semn că poate fi gata pentru diversificarea alimentației, pentru introducerea hranei solide. În condițiile în care greutatea sa a crescut semnificativ față de cea de la naștere și trece probabil printr-un puseu de creștere, laptele nu îi mai este suficient.
Poți profita de acest moment și poți încerca să-i dai cantități mici din altă hrană, cu condiția să fi putut sesiza, la bebelușul tău, și celelalte indicii, potrivit cărora ar fi gata de această transformare a alimentației.
Nu te baza însă pe faptul că dacă vei începe să-l hrănești și cu altceva în afară de lapte nu te va mai trezi noaptea. Dimpotrivă, pe măsură ce puseurile de creștere vor fi mai semnificative, bebelușul tot te va trezi pentru a-l hrăni mai des sau pentru că va avea dureri provocate de apariția dinților.

Bebelușul este perfect sănătos (nu dă semne de febră și nu are nici măcar nasul înfundat)

Medicii ne sfătuiesc, pentru ca prima experiență a bebelușului cu hrana solidă să fie o reușită și să nu-i producă disconfort, să fim atente ca acesta să fie perfect sănătos.

Câteva „mituri" legate de introducerea hranei solide la bebeluș

Problema introducerii hranei solide la bebeluși a condus, de-a lungul timpului, la nașterea a tot felul de „mituri". Să le vedem pe unele dintre cele mai cunoscute:

„Greutatea bebelușului este deja mare, așa că poți începe să-i dai hrană solidă"

Chiar dacă bebelușul și-a dublat greutatea față de cea de la naștere, acest lucru nu înseamnă că este gata de hrană solidă, mai ales dacă nu are încă 6 luni. De altfel, inclusiv experții din cadrul „Organizației Mondiale a Sănătății" spun că este indicat ca un bebeluș de până la 6 luni să fie hrănit numai cu lapte. Deci nu vor face excepție nici bebelușii care au deja o greutate mare.
Practic, mai importantă decât greutatea pe care o are bebelușul este maturitatea sistemului său digestiv și dezvoltarea sa de ansamblu, ce vor permite introducerea hranei solide fără niciun risc.

„Bebelușul tău este destul de mare, tu nu mai ai suficient lapte, așa că trebuie să-i dai hrană solidă"

Există păreri conform cărora volumul de lapte al mamei va scădea pe măsură ce lunile trec. Specialiștii ne spun însă că există alți factori ce influențează capacitatea mamei de a-și hrăni suficient bebelușul și că, în general, volumul de lapte rămâne constant și după primele 3-4 luni de viață ale bebelușului.
Bebelușul va fi cel care, pe măsură ce va începe să fie hrănit și cu hrană solidă, nu va mai avea nevoie de tot atâta lapte matern ca în perioadele anterioare și de aici convingerea că mama nu mai poate să-i ofere micuțului destul lapte.
În plus, așa cum s-a menționat și mai sus, puseurile de creștere și dobândirea de noi abilități sunt cele ce vor determina tranziția bebelușului spre o hrană solidă.

„Bebelușii trebuie să înceapă să primească și hrană solidă pentru că laptele matern nu conține suficient fier"

Într-adevăr, laptele matern nu conține cantități mari de fier, dar experții spun că acesta este mai bine și mai bine repede absorbit de către organismul bebelușilor față de cel conținut de laptele praf. Același fenomen se poate observa și în cazul laptelul de vacă: fierul din el se va absorbi cu dificultate în corpul lor.
Desigur, datorită puseurilor de creștere de la 6-7 luni și de la 9-10 luni, nevoia de fier a bebelușului va crește, de aceea este timpul să i-o suplimentăm pe cale naturală: să-i oferim, pe lângă lapte, și câte puțină hrană solidă.

„Bebelușii care încep să fie hrăniți și cu hrană solidă vor dormi mai bine noaptea"

Așa cum s-a precizat și mai sus, somnul bebelușilor nu este influențat doar de cantitatea de hrană primită. Este adevărat că hrana solidă îi poate face să se simtă mai sătui, dar pe măsură ce cresc, nevoia de și mai multă o să-i facă să se trezească și mai des.
Mai mult, nu trebuie să uităm de durerile provocate de apariția dinților și de alte probleme de sănătate ce pot altera oricum somnul bebelușilor, făcându-i să se scoale des pe timpul nopții.

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să mănânce singur

Voi mai știți și alte „semne", care ne pot indica faptul că al nostru bebeluș este într-adevăr gata să treacă la o alimentație solidă?

Surse:
www.kellymom.com; www.whattoexpect.com;www.wholesomebabyfood.momtastic.com

 

Articolul urmator
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile
    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile

    Ai simțit de multe ori că majoritatea membrilor familiei dau vina pe tine pentru diverse probleme sau că întreaga responsabilitate pentru a rezolva o problemă stă în...

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    © 2024 Qbebe