Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Bebelușii care încep diversificarea mai devreme dorm mai bine

Vârsta potrivită pentru începerea diversificării reprezintă un subiect de veșnică controversă. Majoritatea părerilor susțin că este indicat să fie începută cât mai târziu. Iată că un studiu recent a demonstrat că acei bebeluși care încep diversificarea mai devreme se bucură de un mare avantaj: dorm mai bine.

Studiu - bebelușii care încep diversificarea mai devreme

Recomandările oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății susțin alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață. Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în revista Jama Pediatrie în luna iulie 2018, acei bebeluși care au primit alimentație solidă înainte de vârsta de 6 luni s-au bucurat de bebeficii, precum o durată mai lungă de somn, iar în cazul mamelor s-a observat o calitate de viață îmbunătățită.

Studiul a fost desfășurat de către King College din Londra și de St. George Universitatea din Londra și a investigat 1303 bebeluși de trei luni și i-a împărțit în două grupuri. Astfel, un grup a fost alăptat exclusiv pentru 6 luni, iar cel de-al doilea a primit diversificare în plus față de lapte matern începând de la vârsta de 3 luni. Părinții au completat chestionare în fiecare lună până când bebelușul a împlinit 12 luni și apoi la fiecare trei luni până la vârsta de 3 ani. Studiul a arătat că bebelușii din grupul care a consumat alimente solide, dar și lapte matern s-a bucurat de următoarele avantaje: a dormit mai mult, s-a trezit mai rar și a întâmpinat mai puține probleme cu somnul decât cel care a fost alăptat exclusiv până la vârsta de aproximativ 6 luni. 

bebelusii care incep diversificarea mai devreme

Deși aceste descoperiri sunt importante, diferențele dintre grupul cu alimentație solidă și cel de control nu au fost impresionante. Bebelușii care au început mai devreme diversificarea au dormit cu până la 16 minute mai mult pe noapte, oferindu-le părinților aproximativ 2 ore în plus de somn pe săptămână. Concluziile cercetării contrazic recomandările emise de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care sfătuiesc părinții să treaca la diversificare începând cu vârsta de 6 luni.

Opinii ale specialiștilor

Co-autorul studiului, doctor Michael Perkin din cadrul St George, Universitatea din Londra, susține că micile diferențe au generat avantaje importante pentru părinți "Dat fiind faptul că somnul bebelușului afectează direct calitatea vieții parentale, chiar și o mică îmbunătățire poate avea beneficii importante. Cu toate acestea, părinții nu trebuie să își grăbească copiii cu diversificarea, ci să introducă alimentele solide în ritmul cu care copilul se simte confortabil". În plus, grupul acesta de bebeluș a prezentat jumătate din rata de probleme cu somnul, precum plâns și irascibilitate, ceea ce a ușurat sarcina părinților de a reveni la somn.

Profesorul Gideon Lack din partea King College, Londra, a declarat că "rezultatele acestei cercetări susțin perspectiva că introducerea timpurie a alimentelor solide îmbunătățește somnul. Deși îndrumările oficiale sunt că începutul diversificării nu va determina bebelușii să doarmă întreaga noapte, studiul sugerează că acest sfat trebuie să fie reexaminat în contextual noilor descoperiri".

Profesorul Mary Fewtrell, director de nutriție în cadrul Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului, a subliniat că recomandările pentru hrănirea bebelușului sunt în prezent reanalizate "există concluzii interesante dintr-un grup mare randomizat controlat. Recomandăm ca mamele să fie susținute să își alăpteze bebelușul sănătos născut la termen exclusiv până la 6 luni, cu alimente solide care nu au fost introduse înainte de vârsta de 4 luni. Cu toate acestea, baza dovezilor pentru recomandările privind alăptarea exclusivă este de peste 10 ani și este în prezent revizuită de Comitetul Științific Consultativ pentru Nutriție din UK. Așteptăm să vedem recomandări la zi cu privire la hrănirea bebelușului în viitorul nu prea îndepărtat."

Doctor Clare Llwwellyn, lector în științe comportamentale și în sănătate în cadrul Universității College din Londra, care nu a fost implicată în cercetare a declarat că doarece mamele au raportat cât de mult au dormit bebelușii lor "nu putem fi siguri dacă mamele care au introdus diversificarea mai devreme au fost influențate de anumite perspective că bebelușii care primesc alimente solide mai devreme dorm mai mult. Durata mai lungă de somn a copiilor a fost evidentă dincolo de vârsta de 6 luni, așa că pare puțin probabil. Laptele matern stimulează sistemul imunitar al bebelușului și contribuie la dezvoltarea creierului, prin urmare există și beneficii la alăptarea exclusivă pentru 6 luni. Beneficiile bine stabilite ale laptelui matern trebuie cântărite în comparație cu beneficiile potențiale pentru introducerea timpurie a diversificării. Introducerea alimentelor solide înainte de 17 săptămâni de viață a fost asociată cu un risc crescut de obezitate și alte probleme de sănătate."

Medicul pediatru Jennifer Shy, care nu a făcut parte din studiu, a declarat că "principala preocupare este că recomandarea introducerii timpurii a alimentelor solide poate conduce la o scădere în consumul de lapte matern. Calitatea vieții parentale este importantă, dar rămâne de văzut dacă introducerea alimentelor solide înainte de 6 luni și/sau mici îmbunătățiri ale somnului reprezintă soluția."

bebelusii care incep diversificarea mai devreme

Informații importante despre diversificare

Organizația Mondială a Sănătății și Serviciile Naționale de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recomandă în prezent să aștepți până la vârsta de aproximativ 6 luni înainte de a introduce alimentele solide, însă aceste îndrumări sunt momentan analizate. Experții subliniază că bebelușii nu trebuie să primească alimente solide mai devreme de vârsta de 4 luni.

Alimentele pe care trebuie să le oferi bebelușului tău includ: fructe și legume pasate sau gătite ușor (cartof, păstârnac, morcov, măr sau pară), fructe moi (piersică sau pepene), orez sau cereale de bebeluș cu lapte. Trebuie să încerci să îi oferi alimente diferite; poate fi nevoie de mai multe încercări pentru ca bebelușul să accepte un nou aliment sau textură. Există și alte modalități prin care se poate îmbunătăți somnul unui copil care nu sunt asociate hrănirii, inclusiv rutine de somn clare și evitarea supra-stimulării înainte de culcare.

Citește și: Riscuri ale diversificarii precoce la bebelusi 

Surse: www.bbc.com; www.newsweek.com; www.natureworldnews.com; https://edition.cnn.com/

De ce bebelușii scandinavi dorm afară în ger

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bebelușii inteligenți dorm puțin și se trezesc noaptea des
  Bebelușii inteligenți dorm puțin și se trezesc noaptea des

  Veste bună pentru părinții de bebeluși care dorm puțin și agitat!

  Știința confirmă: oamenii care își împodobesc bradul de Crăciun mai devreme sunt mai fericiți
  Știința confirmă: oamenii care își împodobesc bradul de Crăciun mai devreme sunt mai fericiți

  Scoateți bradul de Crăciun mai devreme decât majoritatea de la naftalină? Atârnați beculețe și lipiți steluțe pe geam încă din luna noiembrie? Psihologii vă...

  Copiii care încep să vorbească mai târziu sunt mai obraznici
  Copiii care încep să vorbească mai târziu sunt mai obraznici

  Un nou studiu a demonstrat că există o legătură directă între faptul că un copil începe să vorbească târziu și apariția tulburărilor de comportament. Potrivit...

  Chef Florin Dumitrescu nu și-a mai văzut fetele de 3 luni:„Din 19 mai, dorm în mansardă”
  Chef Florin Dumitrescu nu și-a mai văzut fetele de 3 luni:„Din 19 mai, dorm în mansardă”

  Chef Florin Dumitrescu a ales să stea departe de familia sa în perioada în care a avut filmări pentru show-ul „Chefi la cuțite”. Iată ce a povestit acesta despre...

  Care sunt cele mai cicălitoare zodii. Nu-ți mai auzi gândurile când încep
  Care sunt cele mai cicălitoare zodii. Nu-ți mai auzi gândurile când încep

  Fie că vor fi insistente pe lângă cei din familie, pe lângă cei din cercul lor de prieteni, fie că se vor ține de colegii de la locul de muncă pentru a-și atinge...

  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința
  Copiii care nu dorm bine când sunt mici, vor avea probleme mari la școală, spune știința

  Somnul este extrem de important în dezvoltarea copiilor, iar un studiu recent a demonstrat ca lipsa sa în copilărie poate cauza probleme mari ulterior. Iată cum acei copii care...

  © 2021 Qbebe