Tabel: diferențele nutriționale dintre laptele pentru copii de vârstă mică și laptele de origine animală pe care trebuie să le știi

Tabel: diferențele nutriționale dintre laptele pentru copii de vârstă mică și laptele de origine animală pe care trebuie să le știi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu toate că mulți părinți pot fi tentați să opteze pentru lapte de origine animală după ce copilul împlinește vârsta de un an, adevărul este că există o serie de diferențe nutriționale care merită menționate între acesta și laptele pentru copii de vârstă mică. Citește-le cu atenție pentru a-i asigura micuțului tău o nutriție sănătoasă și echilibrată.

Informații despre laptele indicat copiilor pentru copii de vârstă mică (formula de lapte)

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la hrana potrivită pentru un bebeluș este următoarea: "alăptarea reprezintă metoda naturală de a oferi bebelușilor nutrienții de care au nevoie pentru o creștere și dezvoltare sănătoase. Recomandăm alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia după diversificarea alimentației cât mai mult posibil."

În cazul bebelușilor alăptați la sân, cantitatea de nutrienți din laptele matern se modifică pe parcursul perioadei de alăptare. Astfel, compoziția laptelui de mamă este diferită când copilul are vârsta de 6 zile, de 6 luni sau de 18 luni, schimbări care apar gradual, în timp. Din acest motiv laptele pentru copii de vârstă mică, sau laptele formulă, îmbracă variante diferite, adaptate stadiilor de dezvoltare, pentru a fi adecvat necesităților nutriționale mereu în schimbare ale unui copil în creștere.

tabel

După momentul înțărcării sau când alăptarea nu (mai) este posibilă, mulți părinți ajung să se întrebe de ce nu își pot hrăni bebelușul cu lapte de vacă și este necesar să opteze pentru laptele pentru copii de vârstă mică, adică lapte formulă. Răspunsul este unul simplu: deoarece bebelușii nu pot digera laptele de vacă la fel de bine sau la fel de ușor. Laptele integral, varianta cea mai des utilizată de părinți în alimentația copiilor prezintă un risc mare de alergie, Academia Americană de Pediatrie considerând că un copil mai mic de 12 luni nu trebuie să primească în alimentație lapte de vacă.

Tabel - informații nutriționale pentru laptele pentru copii de vârstă mică (formulă de lapte) și laptele de origine animală

 

Laptele pentru copii de vârstă mică

Laptele de origine animală

Proteine

Copiii de vârstă mică nu au sistemul digestiv complet dezvoltat și pot întâmpina probleme în digerarea proteinelor. Laptele formulă, ca și cel matern, are o concentrație ridicată de proteine din zer și concentrație scăzută de proteine din cazeină. Prin sporirea digestibilității și reducerea cantității de proteine, proteinele din acest lapte sunt similare celor din laptele matern.

Laptele integral conține 18% proteine din zer și 82% proteine din cazeină. Cazeina este o proteină dificil de digerat; Per 100 g de lapte, cel integral conține 3,3 g proteine, iar cel formulă doar 2 grame. Cantitatea de proteine mare poate afecta rinichii bebelușului în dezvoltare.

Fier

Majoritatea formulelor de lapte sunt îmbogățite cu o cantitate de fier adaptată vârstei copilului, precum și cu vitamina C (ajută la o asimilare mai bună a fierului), prevenindu-s astfel apariția anemiei feriptive la copil.

 

Din cauza unei cantități mari de calciu din laptele integral (130 mg per 100 g), asimilarea fierului de către organism este redusă cu 4%. De asemenea, scade biodisponibilitatea fierului din surse alimentare. Mulți copii hrăniți cu lapte de vacă pierd fier deoarece calciul și fierul se combină și determină excreția fecală (sunt aproape imposibil de depistat de părinte în scutec).

Vitamine și minerale

Laptele pentru copii de vârstă mică vine îmbogățit cu toate vitaminele și minerale necesare dezvoltării armonioase a copilului. Trebuie, în acest sens, urmărit aportul total de vitamina D din alimentația copilului până la vârsta de 2 ani (majoritatea formulelor conțin această vitamină în compoziție).

Laptele de origine animală nu conține vitaminele și mineralele necesare dezvoltării copilului și în special vitaminele E și C. De asemenea, consumul acestui lapte poate cauza un aport crescut de sodiu, potasiu și clor (îngreunează funcționarea rinichilor).

Acizi grași esențiali

Bebelușii au nevoie de acid linoleic și alți acizi grași esențiali (precum DHA) pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. Pentru a oferi un nivel optim de acizi grași esențiali și a crește digestibilitatea, laptele formulă conține și ulei vegetal.

Acidul linoleic nu se regăsește în laptele integral și nici DHA (extrem de important în primii 2 ani de viață).


Opinia specialistului 

Doctor Andreea Manda, medic primar pediatru, a oferit următoarele informații în cadrul seminarului cu tema Ce lapte alegem pentru cel mic după vârsta de 1 an", eveniment ce a avut loc în cadrul campaniei educaționale Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos:

Bagajul genetic poate fi influențat în proporție de 80%, prin alimentație. Un copil prezintă riscuri mari de a suferi de deficit de fier dacă consumă excesiv lapte de vacă. Laptele de vacă conține un raport inadecvat de calciu-fosfor, ceea ce înseamnă o absorbție scăzută de calciu, dar și un aport scăzut de vitamina D. Conform protocolului emis de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, laptele pentru copii de vârstă mică încearcă să corecteze deficiențele laptelui de vacă prin suplimentare cu vitamina D și realizarea unui aport adecvat Ca-P.

tabel

Conform statisticilor de la nivel european, aportul de proteine la copilul de 1-3 ani depășește de 3-4 ori necesarul recomandat, cu 60% proteine de origine animală, majoritatea provenite din lapte și produse lactate. Excesul de proteine din primii ani de viață conduce la o secreție crescută de insulină și la un risc mai mare de obezitate.

Laptele pentru copii de vârstă mică, sau formula de lapte, se numără printre produsele care pot ajuta la gestionarea deficienței de fier sau de vitamina D, prin faptul că este fortificat cu acești nutrienți. Fierul din laptele de vacă se absoarbe extrem de puțin la nivelul organismului. Cu toate acestea, laptele de mamă reprezintă opțiunea ideală pentru hrana copilului de vârstă mică, acesta reprezentând standardul de sănătate pentru bebelușul mic. Prin comparație, laptele de capră conține mai multe proteine comparativ cu cel de mamă, prin urmare expune copilul unui risc de obezitate. Ca informație de uz general, laptele de măgăriță este cel mai apropiat de compoziția laptelui de mamă.

Laptele pentru copii de vârstă mică, adică formulele de lapte reprezintă alimente fortificate care corespund nevoilor copilului. Laptele animal este special conceput pentru puiul animalului respectiv, care are un alt ritm de creștere și dezvoltare a sistemului nervos decât omul. În procesul de fabricație se urmărește ca formula de lapte pentru copil să aibă un conținut redus de proteine, să aibă adaos de lactoză, să fie îmbogățită cu acizi grași esențiali din surse vegetale, cu fier și vitamine, să fie săracă în săruri, cu raport Ca/P îmbunătățit. Conform studiilor științifice, laptele pentru copii de vârstă mică, sau formulele de lapte din categoria de vârstă 1-3 ani conțin cantități mai mari de fier, vitamina D, ALA, DHA (dacă sunt adăugate) și constituie o soluție nutrițională pentru copiii cu risc sau diagnosticați cu deficit al acestor micronutrienți. 

Am aflat de la specialiștii în pediatrie care este alegerea potrivită când vine vorba de laptele pentru cel mic, după vârsta de 1 an 

La seminarul cu tema „Ce lapte alegem pentru cel mic după vârsta de 1 an", eveniment ce a avut loc în cadrul campaniei educaționale Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos, am aflat răspunsurile la întrebările părinților legate de cea mai bună alegere nutrițională atunci când vine vorba despre laptele pe care copiii de vârstă mică îl consumă. Evenimentul a reunit 140 de părinți în sala și aproape 19.000 de părinți conectați online. Medicii prezenți la eveniment au încurajat părinții să se informeze și să studieze etichetele și ambalajele pe care le cumpără pentru a se asigura că fac alegerea cea mai potrivită pentru micuți (ex: conținutul de proteine, prezența acizilor grași - LC PUFA, DHA, ARA, conținutul de micronutrienți etc). Conferința s-a transmis LIVE pe qbebe.ro, iar înregistrarea este disponibilă aici:

 


Pentru mai multe informații educaționale puteți intra pe www.nestlebaby.ro.

 

Surse: 

www.livestrong.com; www.aafp.org; www.drgreene.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță
    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță

    Generozitatea și compasiunea de care pot da dovadă copiii sunt într-adevăr uimitoare. S-a întâmplat așa și în cazul unei fetițe de 5 ani din SUA, care nu a stat...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

    Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

    Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

    © 2024 Qbebe