De ce este bebe agitat la sân?

De ce este bebe agitat la sân?

Mirela Floricescu - Redactor

Un bebe agitat la sân reprezintă motiv de neliniște pentru orice mămică. Printre cele mai cunoscute cauze ale bebelușului agitat la sân sunt: poziția incorectă în timpul alăptării, probleme ale nivelului de lactație și afecțiuni ale tractului digestiv. Mamele trebuie să fie atente la semnele pe care le dau bebelușii lor, deoarece mesele chinuitoare îl vor face pe cel mic să refuze complet hrana. Laptele matern este baza consolidării sistemului imunitar, așa că este esențial ca bebe să primească cantitatea necesară de nutrienți la fiecare masă. Un bebe care este agitat la sân și refuză să mănânce va rămâne flămând, ceea ce duce la declanșarea unor probleme serioase. Din fericire, există metode prin care să vă calmați pruncul. Mai jos găsiți toate cauzele pentru care bebe este agitat la sân.

Bebe agitat la sân

Dacă bebe este agitat la sân înseamnă că dorește să vă transmită faptul că ceva îl deranjează sau pur și simplu că este sătul. Primul pas pe care trebuie să-l facă mama este să-și atașeze corect bebelușul la sân. O poziție incorectă pe care o are copilul la sân provoacă disconfort și pentru mamă, deoarece din dorința de a bea cât mai mult lapte, bebelușul va strânge prea tare mamelonul ceea ce îi va lăsa mamei vânătăi și răni.

femeie-blonda-care-sta-pe-un-fotoliu-albastru-isi-tine-mana-dreapta-la-frunte-si-bebelusul-care-plange-cu-mana-cealalta

Dacă bebe refuză să mai fie hrănit la sân, este un semn că nu poate mânca normal, ceea ce îl face agitat și frustrat. Proaspetele mămici trebuie să învețe cum să-și alăpteze copilul într-un mod corect. Atașarea la sân începe cu poziția comodă pe care trebuie să o aveți în pat, preferabil să aveți drept sprijin o pernă mare și comodă. Înainte de alăptarea propriu-zisă, pielea bebelușului trebuie să fie lipită de a voastră, atfel încât să nu existe spațiu. Bărbia trebuie să fie lipită de unul dintre sâni, iar buza superioară și nasul să fie în sensul opus mamelonului. Gura celui mic trebuie să fie deschisă, iar mămica trebuie să îi aducă nasul la sân, pentru a simți mirosul laptelui. Bebelușul trebuie să prindă întregul mamelon, nu doar o parte din el.

Un alt motiv des întâlnit pentru care bebe este foarte agitat la sân sunt puseele de creștere, care în primul an de viață sunt foarte dese. Puseele reprezintă o perioadă de creștere bruscă a lui bebe. Nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece perioadele de pusee durează câteva zile, timp în care va fi nevoie ca sugarul să fie hrănit o dată la câteva ore. De asemenea, hainele îi rămân mici și are des perioade de plâns și agitație.

bebelus-care-sta-pe-burta-este-mangaiat-pe-spate-de-o-femeie-se-uita-fix-si-plange

Dacă un bebe de 3 săptămâni sau de 1 lună este agitat la sân, înseamnă că trece prin primul său puseu de creștere, iar greutatea lui trebuie să fie între 3,5 – 5 kg. Al doilea puseu de creștere este la 2 luni. Bebe de 2 luni este agitat la sân, fiindcă nevoia sa de lapte crește foarte mult, ceea ce poate reprezenta o problemă dacă nivelul de lactație al mamei este scăzut. Totodată, poate avea perioade dese de trezire peste noapte, în care să dorească să fie alăptat. Următorul puseu de creștere este la 3 luni. Un bebe de 3 luni este agitat la sân nu doar pentru că vrea să fie hrănit des, ci și pentru că este foarte obosit. Noaptea are perioade lungi în care nu poate să doarmă, iar ziua se odihnește doar în reprize scurte. Ultimele pusee de creștere sunt la 4 luni, 5 luni, 6 luni și 9 luni. Deja un bebe la 4 luni este agitat la sân, deoarece începe perioada în care doar laptele nu îi mai este suficient. De aceea, mamele se pregătesc pentru a începe așa cunoascuta perioadă a diversificării, în care se introduc în alimentația celui mic diferite piureuri de legume și fructe.

Un bebe de 5 luni agitat la sân poate să refuze laptele, deoarece gustul i se mai pare mai puțin atrăgător decât celelalte alimente din perioada diversificării care trebuie să înceapă deja. De asemenea, începe să-și formeze anumite ore de somn, ceea ce îl va face pentru o perioadă mârâit și irascibil. La 6, resprectiv 9 luni, copilul trebuie să aibă o greutate între 5 -11 kg, hainele îi rămân mici la câteva săptămâni, iar apetitul îi crește foarte mult. După vârsta de 1 an, puseele de creștere sunt mai rare, anume la câteva luni, iar copilul deja trece peste ele fără să mai fie irascibil și mofturos.

Bebe agitat în timpul mesei

Dacă bebe e agitat la sân în timpul mesei nu trebuie să întâmpine neapărat un disconfort sau să aibă o problemă mai serioasă, ci pur și simplu poate face așa fiindcă este sătul. Este foarte bine să vă hrăniți bebelușul cât trebuie, dar este esențial să țineți cont că stomacul lui este foarte mic așa că o cantitate prea mare de lapte îi va provoca reacții adverse. Fiindcă nu poate vorbi încă, un bebeluș își va atenționa mama că este sătul prin mișcarea frenetică a membrelor, irascibilitate și plâns dacă nu este înțeles. Laptele în exces poate să-l facă pe bebe să aibe dureri de stomac și reflux gastroesofagian. La finalul mesei mângâiați ușor copilul pe spate, pentru a scoate aerul care se află în stomac.

bebelus-in-pielea-goala-sta-pe-spate-si-plange-si-este-mangaiat-pe-cap-de-catre-mama-lui-care-are-un-maiou-albastru

Un bebeluș poate fi foarte agitat la sân dacă mama își schimbă poziția sau îl mută de la un sân la celălalt. Dacă o poziție îl face să se simtă mai confortabil, țineți cont de acest fapt pentru că așa se poate hrăni mai ușor. Preferința pentru unul dintre sâni nu este sănătoasă nici pentru bebe, nici pentru mamă. Sânii trebuie goliți pentru a evita probleme grave cu nivelul de lactație, infecții care se transmit de la mamă la copil și alte boli grave. Bebelușul trebuie să bea la ambii sâni, pentru a stimula nivelul de lactație. De la începutul alăptării, mama are responsabilitatea de a-și atașa copilul pe rând la fiecare sân, pentru ca acesta să simtă mirosul laptelui.

De ce plânge bebelușul în timp ce mânăncă?

Momentul alăptării trebuie să aibă loc doar între mamă și copil. Bebe devine agitat la sân în timp ce mănâncă dacă în preajma lui sunt prea multe persoane care îi distrag atenția. Atenția lui trebuie să fie doar la mamă, iar camera în care este hrănit să nu fie zgomote puternice și oameni care vorbesc continuu și tare. Sfatul pentru orice mămică este de a se retrage într-o cameră semiumbrită, liniștită și să nu lase pe nimeni să intre peste ea în timpul alăptării. De asemenea, este recomandat să folosiți aceeași cameră mereu, fiindcă bebelușul se va simți relaxat și într-un mediu familiar.

bebelus-cu-body-albastru-deschis-sta-la-pieptul-mamei-care-este-imbracata-cu-o-bluza-cu-buline-albe

Atașarea incorectă la sân este o cauză des întâlnită care-l face pe cel mic să plângă. Fiind frustrat că nu poate apuca sânul cum trebuie, bebe ori va ajunge să refuze laptele și va rămâne înfometat, ori va mușca prea tare sânul mamei.

Puseele de creștere îl pot face să plângă pe bebe în timp ce mănâncă, deoarece fiind obosit nu va mai avea răbdare să sugă cum trebuie. Aceste situații se remediază în câteva zile.

Stresul mamei este un motiv pentru care bebe plânge în timp ce mănâncă. Relația dintre mamă și copil este una atât de apropiată, încât cel mic va simți dacă mamei îi este rău, este supărată sau stresată. Un astfel de comportament îl va face pe bebe să se simtă anxios. Mămicile trebuie să fie liniștite și zâmbitoare când își alăptează pruncul, deoarece el simte tot ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Principalele cauze pentru care bebe este agitat la sân

Mămicile trebuie să ia în serios toată situația atunci când observă că bebe este agitat la sân, această stare de neliniște ea fiind provocată din anumite cauze, cum ar fi:

  • Fluxul laptelui: un flux prea scăzut sau prea mare de lapte îl va face cu siguranță pe bebe să fie agitat la sân. Dacă fluxul de lapte este scăzut, el se va simți iritat că nu poate obține cantitatea de lapte pe care o vrea. Principalele motive ale unui flux de lapte scăzut sunt: schimbările hormonale ale mamei sau o dietă săracă în vitamine și minerale. De cealaltă parte, hiperlactația sau un flux prea mare de lapte îi va îngreuna masa lui bebe, deoarece nu poate ține pasul cu jetul care curge prea repede. Există situații în care înghite prea mult lapte combinat cu aer, iar apoi cel mic are o presiune uriașă în stomac. Mama își poate ajusta jetul de lapte, dacă stă într-o poziție în care acesta curge mai greu, anume pe spate sau într-o parte.
  • Bebe este sătul: dacă bebe este sătul el va semnala acest fapt prin mișcări ale mâinilor și detașarea de la sân. Mamele care nu înțeleg acest semn și își atașează din nou copilul la sân, nu vor face decât să pornească o criză de plâns din partea sugarului. Țineți minte că nu trebuie să forțați copilul să sugă, bebe știe cel mai bine care este cantitatea de lapte de care are nevoie la o masă.

beblus-blond-care-plange-sta-pe-spate-tinut-de-mama-lui-care-il-mangaie-pe-burta

  • Are gaze: un pas important are loc la finalul mesei. Pentru a scăpa de aerul din stomac, bebe trebuie să râgâie. Mămica trebuie să-l ridice ușor în poziție verticală și să-l maseze pe tot spatele timp de câteva minute.
  • Boala de reflux gastroesofagian: în cazuri mai grave un bebeluș poate suferi de reflux gastroesofagian, de aceea se poate simți agitat în timpul meselor, fiindcă simte dureri și arsuri în zona stomacului. Un pediatru este soluția în aceste situații, deoarece vă va indica tratamentul corespunzător pentru cel mic.
  • Gustul laptelui: mamele care mănâncă prea multe alimente iuți sau beau des sucuri acidulate, trebuie să știe că laptele își va schimba gustul, iar bebe va simți imediat. Alimentația este strâns legată de cantitatea și gustul laptelui matern. Ceea ce consumă mama, va aduce modificări și în compoziția laptelui. Bebe se poate simți agitat dacă nu simte gustul familiar de lapte și poate chiar să refuze masa. Este rescomandat să renunțați în primele 5 luni de viață ale copilului la alimentele nesănătoase și să mâncați cât mai multe fructe și legume. De la 5 luni începe diversificarea, iar bebe nu va mai simți modificările de gust.
  • Are pusee de creștere: în primul an de viață, bebelușii trec printr-o mulțime de schimbări fizice și comportamentale. Au loc 6 pusee de creștere în primele 12 luni, ceea ce îl face pe copil să devină agitat, să-și deregleze programul de somn și să descopere începând cu vârsta de 5 luni gusturi noi. Bebe este agitat la sân în timpul unui puseu de creștere din cauza oboselii, fiindcă se trezește foarte des pe timpul nopții.
  • Bebe preferă să fie hrănit seara sau dimineața: vor exista perioade în care bebe va vrea să mănânce seara sau dimineața. Majoritatea copiilor preferă ca prima masă să fie dimineața, deoarece fluxul de lapte este mai mare. Un bebe agitat la sân seara reprezintă faptul că nu primește cantitatea de lapte pe care o dorește, deoarece la orele târzii nivelul de lactație scade. Cel mai bine este să vă asigurați că bebe este hrănit suficient pe timpul zilei, pentru a evita agitația de seară.
  • Îi ies dințișorii: apariția dinților de lapte sau erupțiile dentare sunt perioade stresante atât pentru copii, cât și pentru părinți. Creșterea dinților de lapte are loc între 6 luni – 2 ani. După vârsta de 6 ani, rădăcinile provizorii se retrag, dinții de lapte cad și fac loc celor permanenți. Un bebe agitat la sân este și rezultatul apariției primului dințișor. Cel mic va simți un disconfort la mese, din cauza gingiei inflamate și a durerii.
  • Nas înfundat: dacă nu poate respira cum trebuie, bebe va fi agitat la fiecare masă. Nasul înfundat poate fi un simptom al rinitei, o boală frecventă în rândul bebelușilor și copiilor mai mari. Rinita alergică se manifestă prin nas înfundat, strănut și o stare generală proastă. Bebelușul poate fi sensibil la anumite parfumuri sau primăvara la polenul de la flori. Soluțiile saline sunt foarte bune pentru decongestionarea nasului.
  • Alergii și intoleranțe: unii copii au intoleranță la lactoză (zahărul din lapte), de aceea se simt foarte agitați atunci când trebuie să-l consume. Scaunele moi, agitația și crizele de plâns, balonarea, greața și erupțiile în anumite zone ale corpului, toate sunt simptome pentru o posibilă intoleranță la lactoză.
  • Oprirea forțată a mesei: nu trebuie să-l grăbiți pe bebeluș să mănânce, el va simți când este sătul. Orice detașare forțată de la sân îl va face pe cel mic foarte agitat și frustrat, deoarece nu a consumat cât lapte și-ar fi dorit.
  • Bebelușul este distras de ceva din jurul lui: alăptarea trebuie să aibă loc într-un mediu relaxat și foarte liniștit, de preferat să fie doar mama și copilul. Orice voci sau obiecte care se mișcă, ori un televizor lăsat pornit îl vor agita pe cel mic și îi va distrage atenția de la masă.
  • Bebe are fren lingual: frenul este o membrană care ajută limba să funcționeze și să se miște normal. Copii cu fren lingual au membrana foarte groasă și scurtă, ceea ce provoacă mari bătăi de cap atunci când vine vorba de masă. Bebelușul nu poate apuca sânul mamei corespunzător și nu poate stimula laptele să curgă. Este foarte chinuitor atât pentru mamă care va rămâne cu răni în jurul mameloanelor, cât și în cazul lui bebe, care va refuza să mai mănânce. Frenul lingual se poate remedia ușor în primele luni de viață ale copilului, deoarece membrana este tăiată cu foarfeca de către pediatru, iar sugarul este atașat la sân imediat după, astfel că nu sângerează.

bebelus-cu-gura-deschisa-in-care-i-se-vad-gingiile-si-frenul

  • Afte bucale: ele sunt un semn că sistemul imunitar al copilului este slăbit. Aftele bucale pot să apară atât la câteva zile de viață, cât și la 5 sau 6 luni. Se vindecă mai greu, fiindcă mediul bucal este umed tot timpul. Din cauza aftelor dureroase, bebelușul poate să refuze laptele sau la masă poate să fie foarte agitat. Este esențial să nu rupeți aftele bucale, deoarece îi provoacă mari dureri celui mic și sângerări. Un medic va da tratamentul necesar vindecării aftelor bucale.
  • Colicii: mămicile se întreabă des „de ce e bebe agitat la sân?”, iar răspunsul este foarte comun în rândul părinților, colicii fiind principala cauză. Colicii sunt responsabili deseori de starea de agitație și nervozitate pe care o resimte copilul mai tot timpul. Colicii sunt, de fapt, crampe care apar la nivelul abdomenului atunci când sistemul digestiv al bebelușului se obișnuiește cu anumite alimente. Nu uitați că sistemul digestiv este în plină dezvoltare până la 5 luni, de aceea este indicat să nu începeți diversificarea mai devreme.

bebelus-care-plange-este-tinut-de-mama-lui-care-il-magaie-pe-cap-intr-un-portbebe

  • Răceli și gripe: atunci când bebe este răcit starea sa generală este alterată, astfel că pe lângă febră, tuse, nas înfundat sau scaune moi, poate fi foarte irascibil și agitat. Răcelile și gripele au nevoie de tratament medicamentos pentru a nu se agrava. Administrarea de antibiotice se face sub stricta supraveghere a medicului. Fiindcă nu se simte bine, bebelușul poate refuza să mănânce sau este foarte mofturos. Mămicile trebuie să aibă răbdare în acele clipe cu pruncul lor și să-i înțeleagă toate schimbările de comportament.

Cum calmăm bebelușul agitat la sân?

Mai jos găsiți câteva sfaturi pe care să le urmați pentru a calma bebelușul agitat la sân.

Printre cele mai importante lucruri de care să țineți cont sunt:

1. Luați-l pe cel mic în brațe, alintați-l și mângâiați-l pentru câteva minute. Asta îl va ajuta să se liniștească și să mănânce fără a se agita.

2. Hrăniți-l pe bebe atunci când vrea, indiferent că există distanțe mici între mese. În perioada puseelor de creștere, copii sunt agitați și au un apetit crescut.

mama-blonda-care-este-imbracata-cu-un-tricou-portocaliu-zambeste-in-timp-ce-se-uita-la-bebelusul-sau-pe-care-il-tine-in-brate

3. În momentul alăptării cel mai bine este să vă lipiți pielea de a lui. Bebe se va calma imediat dacă va simți direct mirosul mamei.

4. Nu fiți stresate. Odihna este foarte importantă, de aceea trebuie să țineți cont că și mamele au nevoie de somn. Dacă sunteți într-o perioadă proastă, bebe va simți asta imediat. De aceea, este recomandat ca atunci când doarme el să dormiți și voi măcar pentru 30 – 40 de minute.

5. Controlați fluxul de lapte. Un flux prea rapid sau lent îl va agita pe cel mic care se va simți frustrat că nu poate bea normal. Pentru asta, indicat este să-l țineți pe bebe pe burtă atunci când alăptați și să stați întinse pe o pernă confortabilă.

6. Apelați cu încredere la un portbebe ergonomic. În acest fel, mâinile vă vor fi libere și îl veți putea lua pe cel mic peste tot. La pieptul mamei, copilul are cel mai odihnitor somn și sunteți imediat gata de alăptare atunci când se trezește.

7. Băile calde sunt un adevărat răsfăț. Atât băile calde singure, cât și cu bebe sunt modalități eficiente de relaxare și calmare. De asemenea, băile calde ajută ca laptele matern să curgă normal.

bebelus-plin-de-spuma-care-sta-in-cada-cu-mama-lui-care-se-uita-la-el

8. Țineți o jucărie sau o păturică lângă voi. Bebelușii se atașează imediat de lucruri, de aceea un obiect cunoscut lui îl va calma imediat, căci îi va distrage atenția de la orice disconfort.

9. Determinați dacă agitația lui nu este provocată de o afecțiune serioasă. Starea de irascibilitate frecventă poate fi un simptom pentru afecțiuni precum: reflux gastroesofagian, fren lingual, gripă sau răceală. Dacă bebe este agitat mai mult de câteva zile, indiferent de metoda la care ați apelat ca să-l calmați, este timpul să cereți sfatul unui medic. Orice boală care se agravează poate avea efecte dăunătoare.

10. Un masaj de relaxare pentru mamă are efecte benefice și pentru bebe, fiindcă laptele va curge ușor.

11. Atașați corect bebelușul la sân. Poziția incorectă în timpul alăptării este o problemă de care se lovesc proaspetele mămici. Dacă nu știți cum să puneți copilul la sân, puteți cere sfatul medicului care v-a supravegheat în cele 9 luni de sarcină. Un bebe care nu apucă corect sânul o să rămână flămând și irascibil. Apelați la cele mai cunoscute poziții de alăptat cum ar fi cele ale leagănului, culcată sau semi-culcată.

Motivele pentru care bebe este agitat la sân pot fi multiple, de la poziția incorectă din timpul alăptării, probleme cu nivelul de lactație sau calitatea laptelui matern, până la probleme ale digestiei celui mic. Mamele trebuie să își hrănească bebelușii în intimitate și să fie atente la fiecare semn pe care îl dau cei mici în timpul meselor, deoarece este important ca ei să se hrănească suficient și corect de la sânul mamei. Dacă este agitat în permanență la sân, bebe poate refuza masa cu totul, ceea ce va duce la probleme serioase în timp.

Surse: kellymom.com, superbebe.ro, omamica.ro, babyneeds.ro, totuldespremame.ro, inbratelamami.ro, clubulbebelusilor.ro, copilul.ro, philips.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
De ce scoate bebe limba des?
De ce scoate bebe limba des?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    Este mama și DJ cu normă întreagă, dar copilul este mereu pe primul loc. "Cu o mână pun muzică și cu cealaltă o țin la sân"
    Este mama și DJ cu normă întreagă, dar copilul este mereu pe primul loc. "Cu o mână pun muzică și cu cealaltă o țin la sân"

    Atunci când devin mame, femeile capătă super puteri. Pot spăla vase cu copilul în brațe, la fel de bine pot pregăti cina, pot întinde rufe sau pot face orice...

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    Jennifer Garner, sinceritate de admirat: "Arăt ca o femeie care a născut 3 copii. Voi avea mereu burtica de bebe. Numele ei este Violet, Sam si Sera"
    Jennifer Garner, sinceritate de admirat: "Arăt ca o femeie care a născut 3 copii. Voi avea mereu burtica de bebe. Numele ei este Violet, Sam si Sera"

    La 50 de ani, Jennifer Garner este una dintre vedetele de la Hollywood care este admirată pentru talentul ei dar și pentru că se menține în formă, chiar și după ce a născut 3...

    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân
    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân

    Dacă credeați că există ceva ce mamele nu pot face, vă spunem că o femeie din Marea Britanie a participat la un maraton de 100 de kilometri în timp ce pompa lapte la sân...

    Dragi bărbați, iată cum să vă comportați cu sânii partenerelor voastre ca să preveniți cancerul de sân
    Dragi bărbați, iată cum să vă comportați cu sânii partenerelor voastre ca să preveniți cancerul de sân

    Octombrie este luna în care se conștientizează importanța prevenției cancerului de sân. Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical...

    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”
    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”

    Să afli că suferi de o boală gravă reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poți trece. Cu atât mai mult cu cât te afli într-o perioadă în care...

    Cum mi-am găsit puterea interioară după ce am primit diagnosticul de cancer la sân
    Cum mi-am găsit puterea interioară după ce am primit diagnosticul de cancer la sân

    Cara Hedin, din SUA, ne împărtășește experiența ei de viață, din momentul în care a fost diagnosticată cu cancer la sân. O poveste care e menită să ne inspire și...

    © 2024 Qbebe