Graficul de crestere a bebelusului prematur

Graficul de crestere a bebelusului prematur

Roxana Cristea

Graficul de crestere a bebelusului prematur ia in calcul si varsta gestationala a copilului. Asta inseamna ca, daca bebe s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, acesta va fi comparat, pe graficele standard de crestere, cu un bebe nascut la termen, dar cu 4 saptamani mai mic decat prematurul in cauza. Haideti sa aflam ce inseamna graficul de crestere a bebelusului prematur.

Ce este graficul de crestere?

Progresul copilului este descris in masuratori, care sunt numite centile sau percentile, deoarece acestea se referagraficul de crestere al bebelsului la procente medii.

Percentilele sunt grafice speciale de crestere care aduna valorile greutatii, inaltimii si circumferintei craniene a bebelusilor in functie de varsta si sex. De exemplu, daca luam 100 de copii de aceeasi varsta, aliniati in functie de greutate si inaltime in grupuri de cate 10, fiecare grup reprezinta o centila.

In cazul in care copilul tau este in centila 5 de crestere normala din punct de vedere statistic, inseamna ca este al cincilea ca inaltime din 100, cel aflat in centila 100 fiind cel mai inalt.

Aceste grafice de crestere sunt diferite in functie de sex si asta pentru ca baietii tind sa cantareasca mai mult la nastere si sa ia mai mult in greutate dupa nastere.

Centilele de greutate si inaltime ar trebui sa corespunda (sa fie similare). In cazul in care sunt foarte diferite – greutatea este mult mai mare decat inaltimea sau invers- masuratorile pot indica faptul ca bebe este supraponderal sau subponderal.

Graficul de crestere arata cam asa: doua linii, una orizontala si una verticala, unite intr-un unghi de 90 de grade. Pe orizontala este scrisa varsta, iar pe verticala greutatea, statura si circumferinta craniana (in general, sunt 3 grafice diferite). Punctul de intretaiere reprezinta percentila rezultata. In fiecare luna se marcheaza cu o bulina pe grafic masuratorile exacte: greutatea, inaltimea si circumferinta craniului, apoi bulinele sunt unite intre ele, rezultand graficul de crestere a bebelusului.

In cazul in care cresterea este constanta si nu se inregistreaza stagnari sau scaderi, atunci copilul are o dezvoltare armonioasa, chiar daca se afla sub media normala de crestere (adica, prin comparatie, este mai mic decat media copiilor de aceeasi varsta).

Citeste si:

Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani

Greutatea bebelusului si inaltimea - Grafic de crestere in primii 7 ani

Ingrijirea si alimentatia bebelusului nascut prematur

Graficul de crestere a bebelusului prematur

Vizitele periodice la medicul pediatru sunt necesare in primul an de viata, mai ales daca ai un bebelus prematur. In cadrul acestor vizite, medicul va masura lungimea, greutatea si circumferinta capului bebelusului. Rezultatele sunt marcate pe un grafic standard reprezentand media nationala de crestere pentru copiii de aceeasi varsta si sex. In acest fel, medicii vor afla ce pozitie ocupa copilul tau pe aceasta scara valorica.

In cazul in care medicul iti spune ca bebelusul tau, la 3 luni, atinge procentul 50% pentru greutate, pe scara valorica nationala, inseamna ca 50% dintre copiii de aceeasi varsta au o greutate egala sau mai mica decat cea  a bebelusului tau si ceilalti au o greutate mai mare.  Inaltimea si circumferinta craniana sunt calculate pe aceleasi grafice.

La bebelusul prematur, calculele vor fi facute in functie de varsta gestationala a copilului. Asta inseamna ca, daca bebe s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, rezultatele lui sunt comparate cu bebelusii nascuti la termen care sunt cu o luna mai mici.

Mamele sunt tot timpul ingrijorate de aceste rezultate, in cazul in care copilul nu se incadreaza in aceste standarde. Cu toate acestea, medicii spun ca bebelusii au propriul lor ritm de crestere si important este ca un copil sa se dezvolte, sa creasca si mai putin important este cu cat creste.

In unele maternitati, la sectia de terapie intensiva neonatala exista un grafic de crestere special conceput pentru preamaturi. Acesta este interpretat de medici in perioada in care copilul prematur se afla in spital. Se urmareste, in special, cresterea in greutate a bebelusului. Acesta nu va putea sa paraseasca spitalul pana ce nu ajunge la o greutate normala a unui nou-nascut la termen.

Citeste si:

Alaptarea bebelusului prematur

Top 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur

Somnul bebelusului prematur

bebelusul este masuratCum este masurat bebelusul?

Greutatea. Bebelusul este dezbracat, scutecul este inlaturat, apoi bebe este intins pe un cantar special. In cele mai multe cazuri, cantarul are afisaj electronic, astfel ca greutatea bebelusului va fi foarte precis determinata.

Inaltimea. In cabinetul pediatrului exista un dispozitiv de masurare exacta a bebelusului, care arata ca o placa din lemn cu o limita intr-un capat – acolo va fi pozitionat capul copilului. Placa din lemn contine markeri din cm in cm. Copilul va fi intins pe placa, avand capul pozitionat foarte aproape de limita amintita, piciorul bebelusului va fi intins cu blandete de asistenta, astfel incat masurarea sa fie cat mai exacta.

Circumferinta capului este importanta pentru a determina anumite anomalii (in cazul in care capul bebelusului nu creste, este posibil ca nici creierul sa nu se dezvolte; in cazul in care circumferinta craniului creste prea mult, poate fi semn de hidrocefalie – acumulare de lichid). Pentru a masura circumferinta craniului, se foloseste o banda flexibila de masurare care se pune in jurul capului bebelusului.

Ritmul de crestere al bebelusului prematur

Ritmul de crestere al bebelusului prematur poate fi mai lent, asa ca nu-l putem compara cu un alt copil care a fost nascut la termen. Aminteste-ti ca un prematur doarme mai mult, mananca mai greu si mai putin. Asadar, este imposibil ca acesta sa castige in greutate 20-30 de grame pe zi – cat castiga in mod normal un bebelus in primele 3 luni de viata.  

In plus, varsta sa reala este calculata in functie de varsta gestationala. Asta inseamna ca, daca un copil s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, la varsta de 2 luni poate fi comparat cu un copil de 1 luna care s-a nascut la termen.

Este greu pentru un prematur sa recupereze si sa prinda din urma un bebelus nascut la termen. Specialistii sunt de parere ca abia dupa varsta de 2 ani putem spune ca nu mai exista diferente de dezvoltare intre un copil prematur si unul nascut la termen – in cazul in care bebe a fost nascut foarte prematur putem vorbi chiar de 3 ani.

Avand in vedere toate aceste aspecte, este clar ca graficul de crestere a bebelusului prematur nu poate fi comparat cu graficul unui copil nascut la 39-40 de saptamani. Important este ca graficul de crestere a bebelusului prematur sa inregistreze cresteri constante si nu stagnari sau scaderi.

 

Surse: www.tommys.org; www.biomedcentral.com.

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol
  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol

  Richard Hutchinson avea 0% șanse de supraviețuire când a venit pe lume. S-a născut cu 5 luni înainte de termen și a fost recunoscut de Guinness drept „cel mai prematur...

  Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur
  Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur

  Cu toții știm că fumatul e un obicei nesănătos, iar fumătorilor le este foarte greu să renunțe la acesta. Totuși, există anumite limite sau reguli care spun unde e permis sau unde...

  Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator
  Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator

  O fotografie a făcut înconjurul lumii de curând. O bebelușă născută prematur, pentru a cărei viață medicii s-au temut, își îmbrățișează fratele geamăn...

  A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit
  A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit

  Avea doar 420 de grame la naștere, iar medicii erau rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire. Acum, la mai bine de un an de când a venit pe lume, Curtis Means nu numai...

  Bebeluș născut prematur depistat cu Covid-19 în Botoșani. Mama sa a fost testată pozitiv
  Bebeluș născut prematur depistat cu Covid-19 în Botoșani. Mama sa a fost testată pozitiv

  Un bebeluş care a fost născut prematur la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani a fost confirmat cu COVID-19. Anunțul a fost...

  Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș
  Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș

  Un bebeluș prematur născut la 22 de săptămâni a supraviețuit și este acum perfect sănătos după ce a fost salvat cu ajutorul unei ... pungi de sandviș.

  Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată
  Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată

  La doar nouă zile după ce a venit pe lume, un bebeluș a murit în mod tragic după ce a primit, în spital, hrană contaminată. Micuțul, care se născuse prematur, a făcut...

  Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
  Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

  În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

  © 2023 Qbebe