Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Graficul de crestere a bebelusului prematur

Graficul de crestere a bebelusului prematur ia in calcul si varsta gestationala a copilului. Asta inseamna ca, daca bebe s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, acesta va fi comparat, pe graficele standard de crestere, cu un bebe nascut la termen, dar cu 4 saptamani mai mic decat prematurul in cauza. Haideti sa aflam ce inseamna graficul de crestere a bebelusului prematur.

Ce este graficul de crestere?

Progresul copilului este descris in masuratori, care sunt numite centile sau percentile, deoarece acestea se referagraficul de crestere al bebelsului la procente medii.

Percentilele sunt grafice speciale de crestere care aduna valorile greutatii, inaltimii si circumferintei craniene a bebelusilor in functie de varsta si sex. De exemplu, daca luam 100 de copii de aceeasi varsta, aliniati in functie de greutate si inaltime in grupuri de cate 10, fiecare grup reprezinta o centila.

In cazul in care copilul tau este in centila 5 de crestere normala din punct de vedere statistic, inseamna ca este al cincilea ca inaltime din 100, cel aflat in centila 100 fiind cel mai inalt.

Aceste grafice de crestere sunt diferite in functie de sex si asta pentru ca baietii tind sa cantareasca mai mult la nastere si sa ia mai mult in greutate dupa nastere.

Centilele de greutate si inaltime ar trebui sa corespunda (sa fie similare). In cazul in care sunt foarte diferite – greutatea este mult mai mare decat inaltimea sau invers- masuratorile pot indica faptul ca bebe este supraponderal sau subponderal.

Graficul de crestere arata cam asa: doua linii, una orizontala si una verticala, unite intr-un unghi de 90 de grade. Pe orizontala este scrisa varsta, iar pe verticala greutatea, statura si circumferinta craniana (in general, sunt 3 grafice diferite). Punctul de intretaiere reprezinta percentila rezultata. In fiecare luna se marcheaza cu o bulina pe grafic masuratorile exacte: greutatea, inaltimea si circumferinta craniului, apoi bulinele sunt unite intre ele, rezultand graficul de crestere a bebelusului.

In cazul in care cresterea este constanta si nu se inregistreaza stagnari sau scaderi, atunci copilul are o dezvoltare armonioasa, chiar daca se afla sub media normala de crestere (adica, prin comparatie, este mai mic decat media copiilor de aceeasi varsta).

Citeste si:

Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani

Greutatea bebelusului si inaltimea - Grafic de crestere in primii 7 ani

Ingrijirea si alimentatia bebelusului nascut prematur

Graficul de crestere a bebelusului prematur

Vizitele periodice la medicul pediatru sunt necesare in primul an de viata, mai ales daca ai un bebelus prematur. In cadrul acestor vizite, medicul va masura lungimea, greutatea si circumferinta capului bebelusului. Rezultatele sunt marcate pe un grafic standard reprezentand media nationala de crestere pentru copiii de aceeasi varsta si sex. In acest fel, medicii vor afla ce pozitie ocupa copilul tau pe aceasta scara valorica.

In cazul in care medicul iti spune ca bebelusul tau, la 3 luni, atinge procentul 50% pentru greutate, pe scara valorica nationala, inseamna ca 50% dintre copiii de aceeasi varsta au o greutate egala sau mai mica decat cea  a bebelusului tau si ceilalti au o greutate mai mare.  Inaltimea si circumferinta craniana sunt calculate pe aceleasi grafice.

La bebelusul prematur, calculele vor fi facute in functie de varsta gestationala a copilului. Asta inseamna ca, daca bebe s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, rezultatele lui sunt comparate cu bebelusii nascuti la termen care sunt cu o luna mai mici.

Mamele sunt tot timpul ingrijorate de aceste rezultate, in cazul in care copilul nu se incadreaza in aceste standarde. Cu toate acestea, medicii spun ca bebelusii au propriul lor ritm de crestere si important este ca un copil sa se dezvolte, sa creasca si mai putin important este cu cat creste.

In unele maternitati, la sectia de terapie intensiva neonatala exista un grafic de crestere special conceput pentru preamaturi. Acesta este interpretat de medici in perioada in care copilul prematur se afla in spital. Se urmareste, in special, cresterea in greutate a bebelusului. Acesta nu va putea sa paraseasca spitalul pana ce nu ajunge la o greutate normala a unui nou-nascut la termen.

Citeste si:

Alaptarea bebelusului prematur

Top 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur

Somnul bebelusului prematur

bebelusul este masuratCum este masurat bebelusul?

Greutatea. Bebelusul este dezbracat, scutecul este inlaturat, apoi bebe este intins pe un cantar special. In cele mai multe cazuri, cantarul are afisaj electronic, astfel ca greutatea bebelusului va fi foarte precis determinata.

Inaltimea. In cabinetul pediatrului exista un dispozitiv de masurare exacta a bebelusului, care arata ca o placa din lemn cu o limita intr-un capat – acolo va fi pozitionat capul copilului. Placa din lemn contine markeri din cm in cm. Copilul va fi intins pe placa, avand capul pozitionat foarte aproape de limita amintita, piciorul bebelusului va fi intins cu blandete de asistenta, astfel incat masurarea sa fie cat mai exacta.

Circumferinta capului este importanta pentru a determina anumite anomalii (in cazul in care capul bebelusului nu creste, este posibil ca nici creierul sa nu se dezvolte; in cazul in care circumferinta craniului creste prea mult, poate fi semn de hidrocefalie – acumulare de lichid). Pentru a masura circumferinta craniului, se foloseste o banda flexibila de masurare care se pune in jurul capului bebelusului.

Ritmul de crestere al bebelusului prematur

Ritmul de crestere al bebelusului prematur poate fi mai lent, asa ca nu-l putem compara cu un alt copil care a fost nascut la termen. Aminteste-ti ca un prematur doarme mai mult, mananca mai greu si mai putin. Asadar, este imposibil ca acesta sa castige in greutate 20-30 de grame pe zi – cat castiga in mod normal un bebelus in primele 3 luni de viata.  

In plus, varsta sa reala este calculata in functie de varsta gestationala. Asta inseamna ca, daca un copil s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, la varsta de 2 luni poate fi comparat cu un copil de 1 luna care s-a nascut la termen.

Este greu pentru un prematur sa recupereze si sa prinda din urma un bebelus nascut la termen. Specialistii sunt de parere ca abia dupa varsta de 2 ani putem spune ca nu mai exista diferente de dezvoltare intre un copil prematur si unul nascut la termen – in cazul in care bebe a fost nascut foarte prematur putem vorbi chiar de 3 ani.

Avand in vedere toate aceste aspecte, este clar ca graficul de crestere a bebelusului prematur nu poate fi comparat cu graficul unui copil nascut la 39-40 de saptamani. Important este ca graficul de crestere a bebelusului prematur sa inregistreze cresteri constante si nu stagnari sau scaderi.

 

Surse: www.tommys.org; www.biomedcentral.com.

Bebelus prematur, salvat cu ajutorul unei terapii inovatoare cu celule stem

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol
  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol

  Richard Hutchinson avea 0% șanse de supraviețuire când a venit pe lume. S-a născut cu 5 luni înainte de termen și a fost recunoscut de Guinness drept „cel mai prematur...

  Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator
  Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator

  O fotografie a făcut înconjurul lumii de curând. O bebelușă născută prematur, pentru a cărei viață medicii s-au temut, își îmbrățișează fratele geamăn...

  Bebeluș născut prematur depistat cu Covid-19 în Botoșani. Mama sa a fost testată pozitiv
  Bebeluș născut prematur depistat cu Covid-19 în Botoșani. Mama sa a fost testată pozitiv

  Un bebeluş care a fost născut prematur la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani a fost confirmat cu COVID-19. Anunțul a fost...

  Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata
  Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata

  Dupa ce la nastere i s-a acordat doar nota 3, acum sarbatorim primul an de viata al micutului David, cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa...

  Băiețelul care a emoționat o planetă! Și-a ajutat frățiorii născuți prematur cu contact piele pe piele
  Băiețelul care a emoționat o planetă! Și-a ajutat frățiorii născuți prematur cu contact piele pe piele

  Contactul piele pe piele este extrem de important în dezvoltarea umană, iar bebelușii știu acest lucru cu mult înainte să se nască.

  Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, sursă de viață pentru nou-născuții prematur. Salvați Copiii investește un milion de euro în maternități, în 2020
  Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, sursă de viață pentru nou-născuții prematur. Salvați Copiii investește un milion de euro în maternități, în 2020

  Secțiile de terapie intensivă neonatală, unde sunt tratați nou-născuții prematur și cei cu patologii severe sunt subdimensionate: dintre cele 600 de locuri necesare în terapia...

  Mii de nou-născuți prematur rămân în afara sistemului de îngrijire neonatală vitală Pentru ei, Salvați Copiii România aleargă la Semimaratonul București. Vino în echipă!
  Mii de nou-născuți prematur rămân în afara sistemului de îngrijire neonatală vitală Pentru ei, Salvați Copiii România aleargă la Semimaratonul București. Vino în echipă!

  Mii de copii născuți prematur în România rămân, anual, în afara sistemului medical și nu primesc îngrijirea neonatală necesară, în condițiile...

  © 2021 Qbebe