Semne că al tău copil nu este încă pregătit să învețe să folosească olița

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alături de alte progrese ale copilului pe care le așteptăm cu nerăbdare se numără și familiarizarea acestuia cu olița. Pentru ca demersul de folosire a oliței să nu fie foarte dificil este necesar să-ți observi copilul cu mare atenție ca să-ți poți da seama dacă este într-adevăr pregătit din acest punct de vedere. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea semnele ce-ți arată că al tău copil este apt pentru statul pe oliță.

Cam de pe la ce vârstă copilul poate fi pregătit să învețe să utilizeze olița

Experții în domeniu ne avertizează asupra următorului fapt: nu se poate vorbi de o vârstă anume de la care poți începe să-ți obișnuiești copilul să stea pe oliță. De asemenea, aceștia ne asigură că până la vârsta de 12 luni copilul nu are încă acele abilități fizice menite să-i permită controlul asupra vezicii urinare și a intestinelor, astfel încât să fie gata să apeleze la oliță. Desigur, acest fapt nu înseamnă că un copil nu-și poate păstra scutecul uscat pentru o bună parte din noapte sau că nu va putea fi interesat de obiectul „oliță".
Pe măsură ce micuțul tău își va dobândi mai multă indepedență, va dobândi acele abilități fizice și cognitive ce-i vor permite să se învețe la oliță. Conform specialiștilor, acestea vor fi deprinse cel mai bine în intervalul 18-24 de luni. În plus, pentru a fi siguri că al nostru copil este apt să se familiarizeze cu folosirea oliței, este necesar să observăm la el și o schimbare de atitudine, în sensul în care îți va transmite mesajul că „ar vrea să facă lucrurile de unul singur" și că nu-i mai place să poarte scutec. De asemenea, la unii dintre copii se poate sesiza deja o preferință de a purta anumiți chiloței.
Copiii ajunși deja la 24 de luni și cei mai mari vor putea să se mențină uscați fără a purta neapărat scutec, pentru cel puțin 2 ore, inclusiv pe timpul nopții. Mai mult, unii dintre ei vor fi tentați să se dezbrace singuri și vor fi interesați de alegerea unei olițe.
Toate aceste indicii, alături de progresele de dezvoltare fizică și cognitivă a copilului, trebuie luate în seamă înainte de a decide dacă acesta este sau nu gata să se învețe la oliță. Totodată, gândește-te că progresele nu au cum să vină dintr-odată, ci este nevoie să ai răbdare și să nu-l forțezi pe copil. Numai el este cel ce-ți va da de înțeles că este gata pentru oliță, iar atunci poți să te implici tot mai mult în demersul de familiarizare cu aceasta.
Nu în ultimul rând, ține cont și de faptul că o amânare prea mare a începutului „antrenamentului" de folosire a oliței, către 36 de luni sau chiar peste, poate avea consecințe negative asupra stării de sănătate a micuțului tău, în condițiile în care-l va predispune mai mult spre infecții urinare, spre iritații ale scutecului sau alte afecțiuni ale tractului urinar (de pildă, incapacitatea de golire completă a veziicii).

Bebelusa pe olitaSemne ce țin de comportamentul copilului

La un copil ce nu este gata să folosească olița poți observa următoarele:
• Nu este deloc interesat de oliță și de obiceiurile celorlalți legate de folosirea băii (de exemplu, nu se uită după tine când intri în baie)
• Copilul nu are semne evidente de independență (de pildă nu-și poate trage singur dresurile/pantalonașii)
• Nu este încă dornic să-ți „testeze" autoritatea
• Încă nu protestează prea mult când scutecul este plin
• Copilul nu știe încă să fie mândru de progresele sale
• Manifestă multă rezistență când încerci să-l pui pe oliță
• Nu este încă apt să-ți asculte și să-ți urmeze instrucțiunile
• Nu are încă răbdare să stea în poziția șezând pentru mai mult de 5 minute
• Nu poate încă să-ți dea semne verbale care să arate că ar avea nevoie să fie pus pe oliță (precum să vină spre tine sau să încerce să-ți spună că vrea la oliță)

Semne ce țin de dezvoltarea cognitivă a copiluluiBebelus pe olita, cu un sul de hartie igienica in mana

• Copilul nu urmează încă instrucțiuni simple (de pildă, „Mergi în cameră și adu ursulețul")
• Copilul nu are încă reflexul de a pune în practică mai multe acțiuni succesive ce fac parte din tr-o „rutină", așa cum este și folosirea oliței (precum să-și dea jos hainele și să se așeze, să aibă răbdare să stea pe oliță, să se ridice de pe oliță, să se spele pe mâini)
• Micuțul nu are încă vocabularul necesar pentru a discuta cu el și a-l familiariza cu procesul de utilizare a oliței
• Copilul nu înțelege încă necesitatea de a respecta regulile de igienă (de pildă, că este necesar să ne ștergem după ce am folosit olița)
• Copilul ignoră încă semnalele corpului menite să-i arate că ar fi timpul să meargă la oliță

Citește și: Tabel de dezvoltare: cum si cand inveti copilul sa faca la olita

Cum să procedezi pentru a-ți învăța copilul să folosească olița

Înainte de a demara procesul de învățare a copilului la oliță, trebuie să ții cont și de alte aspecte esențiale.
De pildă, nu începe să-l înveți pe copil la oliță dacă are diaree, dacă este constipat, dacă are o infecție urinară sau o afecțiune ce-l face să fie mai agitat decât în mod normal (de exemplu dacă are o erupție cutanată sau îi curge nasul).
În același timp, pentru a nu-l face pe copil să prindă aversiune față de ideea de a folosi olița este nevoie ca acesta să fie cât mai relaxat (de exemplu, nu este indicat să începi demersul dacă al tău copil resimte un anumit stres, precum mutatul într-o altă locuință sau primele zile de adaptare la creșă/la grădiniță/cu o bonă etc.) și să fie cât mai dornic să coopereze cu tine (să nu treacă printr-una dintre „fazele de rebeliune", de „testare" a autorității tale).
Iată cum ar trebui să procedezi pentru a reuși să-ți obișnuiești copilul la oliță:

Adoptă o atitudine pozitivă

Chiar dacă ți se pare că este un demers dificil și că al tău copil nu progresează așa cum ți-ai dori, încearcă să rămâi calmă și laudă-l pentru fiecare progres făcut. Indiferent cât de nervoasă ai fi, nu-l pedepsi și stimulează-l să continue să se implice !

Impune o rutină consistentă

Specialiștii în domeniu ne sfătuiesc, pentru a avea cele mai bune rezultate în privința folosirii oliței de către copil, să stabilim niște momente din zi pe care copilul să le petreacă la oliță. De exemplu, dimineața după ce se trezește, înainte de cină, înainte de baia de seară sau de culcare, toate acestea sunt momente despre care copilul ar trebui să știe că sunt dedicate statului pe oliță.
Încearcă, pe cât posibil, să ții ca această rutină să fie respectată și nu te abate de la ea decât în situații speciale (de pildă, dacă al tău copil este bolnav).

Fii răbdătoare și calmă

Pentru ca al tău copil să reușească să se obișnuiască la oliță are nevoie de timp. În plus, timp suficient poate dura și până când statul pe oliță va avea rezultate.
Nu uita să ai răbdare cu el și să insiști să stea pe oliță la anumite intervale de timp, chiar dacă el îți poate spune că nu mai vrea.
Iar dacă se întâmplă să mai aibă loc și vreun „accident", nu te enerva, bucură-te de progresele realizate până atunci și încurajează-l pe cel mic!

Nu renunța

Odată ce ați început „antrenamentele" de folosire a oliței, nu renunța la acest proces. Chiar dacă vor fi zile în care ai senzația că al tău copil nu a progresat, important este să insiști și să-i creezi o rutină consistentă, care-i va intra în reflex. Numai așa copilul se va deprinde într-adevăr să stea pe oliță!

Citește și: Deprinderea copilului cu olita: trucuri de la psiholog

Voi știați până acum care sunt semnele ce ne indică faptul că al nostru copil nu este încă pregătit să învețe să folosească olița?

Surse:
www.babycenter.com; www.mom365.com; www.parentingscience.com;www.webmd.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Încă îmi mai alăptez fiul de 6 ani. Lumea îmi spune că este abuz
  Încă îmi mai alăptez fiul de 6 ani. Lumea îmi spune că este abuz

  O mamă din Marea Britanie a iscat numeroase controverse cu o postare pe TikTok unde apare alăptându-și fiul de 6 ani.

  8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat
  8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat

  În primele luni de viață este perfect normal ca bebelușul tău să fie agitat, de cele mai multe ori fiind de vină colicii. Însă atunci când ești proaspăt părinte...

  Această mamă încă își alăptează copilul de 5 ani și nu are de gând să se oprească deocamdată
  Această mamă încă își alăptează copilul de 5 ani și nu are de gând să se oprească deocamdată

  Sunt mame care optează pentru înțărcarea copiilor în jurul vârstei de 1-2 ani, în timp ce altele hotărăsc să-și alăpteze micuții și după depășirea...

  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință
  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință

  Alăptarea are un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pe lângă faptul că prin alăptare vei crea o legătură emoțională puternică cu...

  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului
  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului

  Cu siguranță ai auzit despre depresia postpartum, însă iată că există o formă de depresie care se instalează când întrerupi alăptarea. Deși este mai puțin...

  Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
  Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

  Cei mai mulți părinți încep să-și învețe copiii să meargă la toaletă în jurul vârstei de doi sau trei ani. Alții cred că bebelușii dau semne că ar fi...

  Bebe este liniștit, mami este fericită! 4 modele de balansoare pe placul părinților moderni
  Bebe este liniștit, mami este fericită! 4 modele de balansoare pe placul părinților moderni

  Oricine știe că părinții pregătesc o listă deloc scurtă cu lucruri necesare bebelușului după venirea pe lume. Se asigură că au toate cele necesare pentru a se bucura din plin de...

  © 2023 Qbebe