Hrănirea bebelușului în primul an de viață

Qbebe.ro

Copiii mici au nevoie de alimente hrănitoare în fiecare zi pentru a crește sănătoși, puternici și inteligenți. La vârsta de aproximativ șase luni, creșterea bebelușului se accentuează, motiv pentru care are nevoie de mai multă energie și mai mulți nutrienți decât în oricare altă etapă a vieții sale.

Un bebeluș își va satisface cel mai bine toate nevoile nutriționale prin alăptare, de aceea este foarte important ca mamele să încerce să îi hrănească în acest mod pe copii până cel puțin la vârsta de doi ani. Există însă și situații când alăptarea nu este posibilă. În acest caz, hrănirea cu biberonul este o alternativă eficientă.

Ce este important de reținut este că bebelușul se va dezvolta chiar dacă este alăptat sau hrănit cu biberonul, iar legătura puternică și specială între mamă și copil se va forma indiferent de forma în care cel mic este hrănit.

Dacă folosești biberoane pentru hrănirea copilului, trebuie să identifici metoda corectă, deoarece astfel vei evita colicile, regurgitările, vărsăturile și agitația din timpul mesei. În plus, o metodă corectă de hrănire cu biberonul asigură un tranzit intestinal normal și ușurează digestia. Detalii aici!

Când achiziționezi un biberon pentru hrănirea copilului, trebuie să verifici cu atenție substanțele din care este fabricat (să nu fie toxice), să te asiguri că sunt durabile și rezistente la căldură și că pot face față diferențelor mari de temperatură. Totodată, este important ca biberonul ales să aibă un sistem bun de prindere, fără alunecare.

hranirea-bebelusului

Odată cu înaintarea în vârstă, copilul va învăța să își țină singur biberonul, dar și să își folosească mâinile pentru a apuca mâncarea și pentru a o duce la gură.

Prima mâncare solidă a bebelușului

La șase luni, laptele continuă să fie o sursă vitală de nutrienți, dar nu mai este suficientă. În acest moment, pentru a ține pasul cu nevoile de creștere, este timpul să introduci în alimentația bebelușului alimentele solide. Este important să îi dai primele alimente imediat după alăptare sau între sesiunile de alăptare, pentru ca cel mic să continue să bea lapte matern.

Un aspect important de care trebuie să ții cont în această personală este igiena copilului. Pentru că e vârsta la care bebelușul începe să meargă de-a bușilea și să exploreze, germenii se pot răspândi rapid de pe mâini la gură. Din acest motiv, este recomandat să îi speli mâinile cu săpun înainte de a mânca, dar și imediat după. Astfel, vei preveni îmbolnăvirea copilului.

La vârsta de șase luni, bebelușul abia învață să mestece. Prima mâncare solidă trebuie să fie moale, astfel încât cel mic să o poată înghiți cu ușurință (terci, fructe și legume bine pasate).

Este important să hrănești bebelușul atunci când îl vezi că transmite semnale că îi este foame. De exemplu, își duce mâna la gură. Începe procesul de diversificare cu mâncare puțină. Stomacul bebelușului este mic, drept urmare nu poate mânca decât cantități mici de alimente la fiecare masă. Începe, așadar, cu două-trei linguri de mâncare solidă.

hranirea-bebelusului-cu-biberonul

Gustul noilor alimente ar putea să-l surprindă pe copil. Oferă-i timp să se obișnuiască cu noile alimente și noile gusturi. Nu îl forța să mănânce dacă refuză alimentele. E important ca în această perioadă părinții să fie foarte răbdători cu cei mici.

Pe măsură ce bebelușul crește, și stomacul său se va mări, astfel că va putea mânca mai mult la fiecare masă.

Hrănirea bebelușului între 6 și 8 luni

Între șase și opt luni, îi poți da copilului aproximativ jumătate de cană de mâncăruri solide de două sau trei ori pe zi. În această perioadă, bebelușul poate mânca orice, cu excepția mierii, care n-ar trebui introdusă în alimentație înainte de împlinirea vârstei de un an. Potrivit specialiștilor din cadrul UNICEF, în această perioadă poți începe să adaugi, între sesiunile de alăptat, gustări sănătoase, precum piureul de fructe. Chiar dacă, odată cu înaintarea în vârstă, bebelușul primește din ce în ce mai multă mâncare solidă, el trebuie să bea aceeași cantitate de lapte.

Hrănirea copilului între 9 și 11 luni

În cea de-a noua lună de viață a copilului, poți începe să îi dai jumătate de cană de mâncare solidă de patru ori pe zi, plus o gustare sănătoasă. De acum, poți începe să tai alimentele în bucăți foarte mici în loc să le pasezi. Aceasta este perioada în care copilul poate experimenta gustul mâncării cu degetele.

Este important de reținut faptul că fiecare mâncare preparată pentru copil trebuie să fie ușor de digerat și să fie bogată în nutrienți. Cereale și cartofi, fructe, legume și semințe, ouă, carne și pește – toate aceste alimente ar trebuie introduse în meniul zilnic al copilului. În continuare, bebelușul trebuie alăptat ori de câte ori îi este foame.

Hrănirea copilului este o experiență specială. Dacă atât mama, cât și bebelușul sunt relaxați, aceste momente pot duce la crearea unei legături puternice între cei doi.

Sursă foto: Lucy Wolski / Unsplash

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Din grijă pentru mami și bebe! Ce trebuie să ai în primul an de viață al micuțului
  Din grijă pentru mami și bebe! Ce trebuie să ai în primul an de viață al micuțului

  Viața cu un nou-născut nu este perfectă. E plină de suișuri și coborâșuri, de lacrimi, sughițuri și o mulțime de griji din partea părinților. Un rollercoaster de emoții,...

  Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
  Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

  Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

  Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

  Primul an de viață al copilului: la ce trebuie să fii atent pentru o dezvoltare armonioasă
  Primul an de viață al copilului: la ce trebuie să fii atent pentru o dezvoltare armonioasă

  Părinții învață, de la o zi la alta, lucruri noi: cum să devină mai responsabili, mai grijulii, mai afectuoși. Primul an din viața copilului este extrem de important. Este...

  La 54 de ani a slăbit 52 de kg. ”Mi-am cumpărat primul costum de baie din viața mea”
  La 54 de ani a slăbit 52 de kg. ”Mi-am cumpărat primul costum de baie din viața mea”

  La 54 de ani, Heidi Olson Jones nu a purtat în viața ei un costum de baie. A fost mereu supraponderală și cu timpul a acumulat kilograme peste kilograme care a dus-o la o greutate...

  „Uitați-vă la mine! Mă lupt pentru viața mea și a bebelușului din burtă". Mesajul sfâșietor al unei gravide în 6 luni, bolnave de COVID-19
  „Uitați-vă la mine! Mă lupt pentru viața mea și a bebelușului din burtă". Mesajul sfâșietor al unei gravide în 6 luni, bolnave de COVID-19

  O cosmeticiană în vârstă de 39 de ani, însărcinată, se luptă pentru viața ei și a bebelușului său după ce a fost diagnosticată cu coronavirus!

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie
  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie

  Viața de mamă nu vine doar cu bucurii enorme, ci și cu provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. În aceste condiții, te vei simți adesea copleșită, centrul...

  © 2022 Qbebe