5 studii care demonstrează că este bine să dormi în cameră cu copilul

Practica de a plasa copilul mic să doarmă într-o cameră separată este de dată relativ recentă. Până în timpurile moderne, bebelușii și chiar copiii mai măricei împărțeau același spațiu de dormit cu părinții. Astăzi, există o mulțime de discuții pro și contra dormitului în camere separate. Se pare , totuși, că majoritatea studiilor au demonstrat că este bine să dormi în cameră cu copilul, cel puțin în primele șase luni de la naștere, intervalul putând fi mărit până la 1- 2 ani.

Dintre toate speciile, puii de om sunt, poate, cei mai neajutorați, imediat după naștere și în primele luni de viață. Fără protecția și grijă părinților, sunt incapabili să supraviețuiască, fie chiar și pentru o perioada scurtă. Contactul fizic permanent, precum și dormitul împreună cu mama sau în același spațiu cu aceasta a reprezentat o condiție în evoluție pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Plasarea copilului mic într-o altă camera de dormit a survenit destul de recent, în special în Occident. În ultimul timp, au luat amploare și controversele legate de dormitul împreună sau separat al copiilor. Totodată, s-au dezvoltat o serie de studii care au polarizat și mai mult aceste dezbateri, oferind deopotrivă argumente privind riscurile sau beneficiile (atât fizice, cât și psihologice) asociate cu dormitul împreună cu copilul.

somn impreuna

Schimbările în stilul de viață și problema dormitului în aceeași cameră cu copilul

Anumite schimbări survenite în stilul de viață, în special în țările profund industrializate, au condus la concluzia că dormitul împreună cu copilul ar putea dauna sănătății și siguranței acestuia, atât din punct de vedere fizic (în special legat de pericolul sufocării), dar mai ales psihologic. Creșterea spațiului locativ, asociată și cu valori precum accentul pe viața de cuplu, promovarea independenței copilului, individualismul au condus la această schimbare de perspectivă, care nu este îmbrățișată în mediile tradiționaliste. S-au adăugat și facilitățile și dispozitivele care permit un spațiu securizant și posibilitatea urmării permanente a copilului, chiar dacă se află într-o camera separată de părinți. Totuși, practica dormitului într-o camera separată pentru copilul foarte mic nu este generalizată. O serie de factori contribuie la decizia părinților de a culca bebelușul în aceeași cameră și, adesea, în același pat cu ei: pe lângă obiceiurile familiale, ușurința alăptatului, bolile sau iritabilitatea copilului, anxietatea mamei, nevoile emoționale ale părinților, grija pentru siguranța copilului și chiar o serie de factori socio-economici. În ceea ce privește studiile științifice privind beneficiile vs. riscurile dormitului împreună, datele sunt încă destul de controversate. Cu toate acestea, noile cercetări par să indice, aproape unanim, că este benefic pentru copilul până în 6 luni să împartă aceeași cameră cu părinții.

Dormitul împreună cu părinții în primele 6 luni de viață are efecte comportamentale benefice

Un studiu longitudinal a urmărit asocierea pe termen lung între dormitul împreună cu părinții și trei arii ale comportamentului infantil: somnul, problemele comportamentale și comportamentul pro-social. Studiul a fost realizat în Olanda și condus de psihologul Roseriet Beijers, de la de la Radboud University. S-a urmărit evoluția a 193 de copii, părinții acestora fiind rugați să țină un jurnal al primelor 6 luni de viață. Copiii au fost monitorizați până la vârsta de 6-8 ani, mamele și educatorii fiind chestionați legat de comportamentul lor. Au fost urmărite și aspecte legate de comportamentul de somn, precum dificultăți de adormire, somnambulism, anxietate, treziri frecvente, somn tulburat. S-a demonstrat că dormitul împreună cu părinții, în primele luni de viață, nu a condus la tulburări comportamentale sau de somn ulterior. Dimpotrivă, a fost asociat cu rezultate pozitive, inclusiv un somn mai liniștit și un comportament prosocial mai pronunțat. „Deși sunt speculații că dormitul împreună conduce la probleme comportamentale și de somn, studiul nostru nu a arătat efecte negative, pentru copiii care au împărțit aceeași camera cu părinții în primele șase luni de viață.", a arătat Beijers.

Riscul SIDS (sindromul morții subite la bebeluș) este mai mare la copiii care dorm în camere separate în primele luni de viață

Alte 3 studii publicate în perioada 1999- 2005, în mai multe reviste științifice, respectiv The British Medical Journal, The Lancet și The Journal of Pediatrics, arată că, în ciuda speculațiilor, rata SIDS (sindromul morții subite la bebeluș) a fost semnificativ mai crescută în cazul copiilor care au dormit în camere separate. Academia Americană de Pediatrie a arătat că dormitul împreună cu copilul în primele luni descrește cu până la 50% riscul SIDS. În Japonia, unde dormitul împreună cu bebelușul este o normă culturală, rata SIDS este cea mai scăzută. Trebuie remarcat, totuși, că studiile au fost realizate înainte că dispozitivele de monitorizare și de siguranță pentru copil să ia atâta avânt ca în ultimii ani.

Gradul de anxietate este mai scăzut la copiii mici care dorm lângă mamă

bebe cu mama

Un studiu realizat în 2004- 2005 și publicat în Child Psychiatry and Human Development a realizat o comparație între copii de 3-15 luni care dormeau singuri sau cu părinții. S-a demonstrat că , în cazul copiilor care dormeau cu părinții, trezirile pe parcursul nopții erau mai dese, dar mult mai scurte decât în cazul copiilor care dormeau în camere separate, acest lucru fiind asociat cu un grad mai scăzut de anxietate. De asemenea, somnul copiilor care împart camera cu părinții este mai puțin adânc, ceea ce scade riscul SIDS.

Nu există o asociere negativă între dormitul împreună cu părinții și dezvoltarea cognitivă si emoțională a copilului

Un alt studiu din 2011, publicat în revista Pediatrics, a analizat 944 de familii în care se practică dormitul împreună cu bebelușul, dar și cu copiii ceva mai mari (de 2-3 ani). Studiul a arătat că nu există o asociere negativă între dormitul în aceeași cameră cu copilul și dezvoltarea cognitivă și comportamentală a acestuia. Studiul a fost realizat pe familii cu posibilități reduse și a demonstrat că unele întârzieri în dezvoltare sunt cauzate de statusul socio-economic și educațional, mai degrabă decât de dormitul în aceeași cameră cu părinții.

Dormitul în cameră cu bebelușul favorizează alăptarea pe termen lung

Să amintim, de asemenea, că studii recente au arătat că dormitul în aceeași cameră și în același pat cu mama crește șansa unei alăptări de lungă durata pentru bebeluș. Astfel, un studiu publicat în 2017 în JAMA Pediatrics, arată că mamele care împart în mod regulat patul cu copilul, sunt dispuse să alăpteze pe o perioada mai îndelungată.

Somnul lângă mamă înseamnă un bebeluș mai fericit

somn bebe

Nu în ultimul rând, să menționăm că multiple studii au demonstrat necesitatea contactului strâns cu mama în primele luni de viață, pentru a garanta atașamentul sigur de mai târziu. Copiii care beneficiază de apropierea maternă au o rată mult mai scăzută de stres, răspund mai adaptat în diferite contexte și au comportamente pro-sociale mai accentuate. Apropierea mamă-copil este asociată cu descărcarea de oxitocina, așa numitul „hormon al fericirii", care este un factor important în legătura de atașament. Dormind împreună cu copilul mic, poți răspunde prompt nevoilor lui, ceea ce îi dezvoltă încrederea că vei fi mereu acolo pentru el.

Să încheiem cu cuvintele pe care pediatrul William Sears, un adevărat avocat al dormitului împreună în anii copilăriei mici, le-a spus pentru Huffington Post în 2011:

„Puneți-vă în locul copilului vostru. Întrebați-vă: Dacă aș fi un bebeluș, unde aș prefera să dorm? Într-o cameră întunecată și singuratică, în spatele unor bare, sau în cuib cu ființa cea mai dragă din lume, aproape și de hrana mea favorită?"

Surse: https://www.nytimes.com; https://www.huffingtonpost.ca; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://neuroanthropology.net; https://www.researchgate.net/; https://www.bellybelly.com.au

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce nu este bine să stai cu hainele de afară în patul în care dormi
  De ce nu este bine să stai cu hainele de afară în patul în care dormi

  Obiceiul de a sta în pat sau chiar de a dormi cu aceleași haine pe care le-ai purtat afară în patul în care dormi este mai des întâlnit decât ai putea...

  4 studii care demonstrează rolul important al oului în dezvoltarea sănătoasă a copiilor
  4 studii care demonstrează rolul important al oului în dezvoltarea sănătoasă a copiilor

  Oul face parte dintre primele alimente solide pe care i le vom oferi copilului nostru. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, oul se remarcă datorită prezenței unor substanțe...

  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea
  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea

  Nu reușești să te odihnești bine noaptea? Fii pe fază - cercetătorii au găsit soluția! Acest mic truc te va ajuta să te trezești odihnit dimineața și să ai un somn fără...

  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"
  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din lumea muzicii s-a mutat de două luni în casă nouă. Descoperă cum arată noua locuinţă a lui Sore!

  Nu dormi bine? 11 metode simple care te vor ajuta și care nu implică somnifere
  Nu dormi bine? 11 metode simple care te vor ajuta și care nu implică somnifere

  Un somn bun constituie și el „rețeta" pentru a ne bucura de o sănătate optimă. Parcurge articolul de mai jos și vei afla care sunt cauzele ce te pot determina să nu dormi...

  6 motive pentru care ar trebui sa dormi dezbracata
  6 motive pentru care ar trebui sa dormi dezbracata

  Un studiu recent facut in SUA, in Romania nu avem cifre exacte asa ca le vom utiliza pe cele ale cercetatorilor americani, arata ca numai 10% din populatie doarme dezbracata. Faptul ca mergi...

  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

  A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

  Cum să dormi mai bine: 10 trucuri oferite de ştiinţă
  Cum să dormi mai bine: 10 trucuri oferite de ştiinţă

  Una dintre cele mai la îndemână soluţii pentru a te bucura de o stare de bine este să beneficiezi de un somn sănătos. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a...

  © 2021 Qbebe