5 studii care demonstrează că este bine să dormi în cameră cu copilul

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Practica de a plasa copilul mic să doarmă într-o cameră separată este de dată relativ recentă. Până în timpurile moderne, bebelușii și chiar copiii mai măricei împărțeau același spațiu de dormit cu părinții. Astăzi, există o mulțime de discuții pro și contra dormitului în camere separate. Se pare , totuși, că majoritatea studiilor au demonstrat că este bine să dormi în cameră cu copilul, cel puțin în primele șase luni de la naștere, intervalul putând fi mărit până la 1- 2 ani.

Dintre toate speciile, puii de om sunt, poate, cei mai neajutorați, imediat după naștere și în primele luni de viață. Fără protecția și grijă părinților, sunt incapabili să supraviețuiască, fie chiar și pentru o perioada scurtă. Contactul fizic permanent, precum și dormitul împreună cu mama sau în același spațiu cu aceasta a reprezentat o condiție în evoluție pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Plasarea copilului mic într-o altă camera de dormit a survenit destul de recent, în special în Occident. În ultimul timp, au luat amploare și controversele legate de dormitul împreună sau separat al copiilor. Totodată, s-au dezvoltat o serie de studii care au polarizat și mai mult aceste dezbateri, oferind deopotrivă argumente privind riscurile sau beneficiile (atât fizice, cât și psihologice) asociate cu dormitul împreună cu copilul.

somn impreuna

Schimbările în stilul de viață și problema dormitului în aceeași cameră cu copilul

Anumite schimbări survenite în stilul de viață, în special în țările profund industrializate, au condus la concluzia că dormitul împreună cu copilul ar putea dauna sănătății și siguranței acestuia, atât din punct de vedere fizic (în special legat de pericolul sufocării), dar mai ales psihologic. Creșterea spațiului locativ, asociată și cu valori precum accentul pe viața de cuplu, promovarea independenței copilului, individualismul au condus la această schimbare de perspectivă, care nu este îmbrățișată în mediile tradiționaliste. S-au adăugat și facilitățile și dispozitivele care permit un spațiu securizant și posibilitatea urmării permanente a copilului, chiar dacă se află într-o camera separată de părinți. Totuși, practica dormitului într-o camera separată pentru copilul foarte mic nu este generalizată. O serie de factori contribuie la decizia părinților de a culca bebelușul în aceeași cameră și, adesea, în același pat cu ei: pe lângă obiceiurile familiale, ușurința alăptatului, bolile sau iritabilitatea copilului, anxietatea mamei, nevoile emoționale ale părinților, grija pentru siguranța copilului și chiar o serie de factori socio-economici. În ceea ce privește studiile științifice privind beneficiile vs. riscurile dormitului împreună, datele sunt încă destul de controversate. Cu toate acestea, noile cercetări par să indice, aproape unanim, că este benefic pentru copilul până în 6 luni să împartă aceeași cameră cu părinții.

Dormitul împreună cu părinții în primele 6 luni de viață are efecte comportamentale benefice

Un studiu longitudinal a urmărit asocierea pe termen lung între dormitul împreună cu părinții și trei arii ale comportamentului infantil: somnul, problemele comportamentale și comportamentul pro-social. Studiul a fost realizat în Olanda și condus de psihologul Roseriet Beijers, de la de la Radboud University. S-a urmărit evoluția a 193 de copii, părinții acestora fiind rugați să țină un jurnal al primelor 6 luni de viață. Copiii au fost monitorizați până la vârsta de 6-8 ani, mamele și educatorii fiind chestionați legat de comportamentul lor. Au fost urmărite și aspecte legate de comportamentul de somn, precum dificultăți de adormire, somnambulism, anxietate, treziri frecvente, somn tulburat. S-a demonstrat că dormitul împreună cu părinții, în primele luni de viață, nu a condus la tulburări comportamentale sau de somn ulterior. Dimpotrivă, a fost asociat cu rezultate pozitive, inclusiv un somn mai liniștit și un comportament prosocial mai pronunțat. „Deși sunt speculații că dormitul împreună conduce la probleme comportamentale și de somn, studiul nostru nu a arătat efecte negative, pentru copiii care au împărțit aceeași camera cu părinții în primele șase luni de viață.", a arătat Beijers.

Riscul SIDS (sindromul morții subite la bebeluș) este mai mare la copiii care dorm în camere separate în primele luni de viață

Alte 3 studii publicate în perioada 1999- 2005, în mai multe reviste științifice, respectiv The British Medical Journal, The Lancet și The Journal of Pediatrics, arată că, în ciuda speculațiilor, rata SIDS (sindromul morții subite la bebeluș) a fost semnificativ mai crescută în cazul copiilor care au dormit în camere separate. Academia Americană de Pediatrie a arătat că dormitul împreună cu copilul în primele luni descrește cu până la 50% riscul SIDS. În Japonia, unde dormitul împreună cu bebelușul este o normă culturală, rata SIDS este cea mai scăzută. Trebuie remarcat, totuși, că studiile au fost realizate înainte că dispozitivele de monitorizare și de siguranță pentru copil să ia atâta avânt ca în ultimii ani.

Gradul de anxietate este mai scăzut la copiii mici care dorm lângă mamă

bebe cu mama

Un studiu realizat în 2004- 2005 și publicat în Child Psychiatry and Human Development a realizat o comparație între copii de 3-15 luni care dormeau singuri sau cu părinții. S-a demonstrat că , în cazul copiilor care dormeau cu părinții, trezirile pe parcursul nopții erau mai dese, dar mult mai scurte decât în cazul copiilor care dormeau în camere separate, acest lucru fiind asociat cu un grad mai scăzut de anxietate. De asemenea, somnul copiilor care împart camera cu părinții este mai puțin adânc, ceea ce scade riscul SIDS.

Nu există o asociere negativă între dormitul împreună cu părinții și dezvoltarea cognitivă si emoțională a copilului

Un alt studiu din 2011, publicat în revista Pediatrics, a analizat 944 de familii în care se practică dormitul împreună cu bebelușul, dar și cu copiii ceva mai mari (de 2-3 ani). Studiul a arătat că nu există o asociere negativă între dormitul în aceeași cameră cu copilul și dezvoltarea cognitivă și comportamentală a acestuia. Studiul a fost realizat pe familii cu posibilități reduse și a demonstrat că unele întârzieri în dezvoltare sunt cauzate de statusul socio-economic și educațional, mai degrabă decât de dormitul în aceeași cameră cu părinții.

Dormitul în cameră cu bebelușul favorizează alăptarea pe termen lung

Să amintim, de asemenea, că studii recente au arătat că dormitul în aceeași cameră și în același pat cu mama crește șansa unei alăptări de lungă durata pentru bebeluș. Astfel, un studiu publicat în 2017 în JAMA Pediatrics, arată că mamele care împart în mod regulat patul cu copilul, sunt dispuse să alăpteze pe o perioada mai îndelungată.

Somnul lângă mamă înseamnă un bebeluș mai fericit

somn bebe

Nu în ultimul rând, să menționăm că multiple studii au demonstrat necesitatea contactului strâns cu mama în primele luni de viață, pentru a garanta atașamentul sigur de mai târziu. Copiii care beneficiază de apropierea maternă au o rată mult mai scăzută de stres, răspund mai adaptat în diferite contexte și au comportamente pro-sociale mai accentuate. Apropierea mamă-copil este asociată cu descărcarea de oxitocina, așa numitul „hormon al fericirii", care este un factor important în legătura de atașament. Dormind împreună cu copilul mic, poți răspunde prompt nevoilor lui, ceea ce îi dezvoltă încrederea că vei fi mereu acolo pentru el.

Să încheiem cu cuvintele pe care pediatrul William Sears, un adevărat avocat al dormitului împreună în anii copilăriei mici, le-a spus pentru Huffington Post în 2011:

„Puneți-vă în locul copilului vostru. Întrebați-vă: Dacă aș fi un bebeluș, unde aș prefera să dorm? Într-o cameră întunecată și singuratică, în spatele unor bare, sau în cuib cu ființa cea mai dragă din lume, aproape și de hrana mea favorită?"

Surse: https://www.nytimes.com; https://www.huffingtonpost.ca; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://neuroanthropology.net; https://www.researchgate.net/; https://www.bellybelly.com.au

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Știința confirmă: care este temperatura ideală din camera copilului
  Știința confirmă: care este temperatura ideală din camera copilului

  Pentru a te asigura că bebelușul tău se simte oricând confortabil și că nu se află în pericol, este important să ai grijă să nu-i fie nici prea cald, dar nici prea frig....

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de Covid
  Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de Covid

  Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

  Înotul la bebeluși: 5 beneficii susținute de studii și specialiști
  Înotul la bebeluși: 5 beneficii susținute de studii și specialiști

  Când spui ”beneficii” și adaugi lângă ”înotul la bebeluși” automat creierul tău recunoaște un truism. Pentru că putem spune că oricine este...

  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

  Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

  Știința dezvăluie care sunt bolile de care protejezi copilul prin alăptare
  Știința dezvăluie care sunt bolile de care protejezi copilul prin alăptare

  Alăptarea reprezintă o modalitate de hrănire superioară laptelui praf datorita avantajelor nutriționale pe care le prezintă și faptului că protejează împotriva infecțiilor...

  8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat
  8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat

  În primele luni de viață este perfect normal ca bebelușul tău să fie agitat, de cele mai multe ori fiind de vină colicii. Însă atunci când ești proaspăt părinte...

  © 2023 Qbebe