Scaune auto pentru copii: Ghidul complet

Scaune auto pentru copii: Ghidul complet

Alexandra Irimiea

Scaunele auto pentru copii nu sunt deloc un moft, ci obiecte menite sa le protejeze viata. Sunt obligatorii conform legislatiei, dar nu acesta este motivul pentru care mamele ar trebui sa le cumpere. Peste 45.000 de accidente s-au intamplat in tara noastra numai anul trecut! Parintii decid siguranta copiilor atunci cand merg cu ei in masina, de aceea este recomandata folosirea unui scaun auto pentru copii. Dar cum toate arata parca la fel, cum pot sti parintii pe care sa-l aleaga?

Legislatia romaneasca privind modul de transport al copiilor in masina

Centurile de siguranta sunt create special pentru adulti, de aceea pentru a proteja copiii in caz de accident, este nevoie de un sistem de fixare adaptat corpului lor.

Legislatia in vigoare este reprezentata de:
• OUGR nr. 195/2002 - modificata si republicata - privind circulatia pe drumurile publice
• Regulamentul pentru aplicarea actului normativ mai sus mentionat

Scaun auto pentru copii

Prevederi legislative privind transportul cu masina:
copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor
copiii cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate
• conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore sau poarta dispozitive de retinere omologate.

    (art. 97 din Regulamentul de aplicare al OUGR nr. 195/2002 - modif. si rep.)

Prevederi legislative privind transportul cu motocicleta:
• copiii in varsta de pana la 7 ani, daca sunt tinuti in brate, precum si cei de pana la 14 ani se transporta numai in atasul motocicletelor.
    (art. 98 alin 2 din acelasi act normativ)

Sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei:
• amenda prevazuta in clasa a III de sanctiuni (intre 6 si 8 puncte amenda)
   (art . 101 alin. 1 pct. 13)

Actualmente, un punct amenda este de 70 lei, deci sanctiunea care se dispune este amenda cuprinsa intre 420 si 560 lei. 

Amenzi pentru nerespectarea legislatiei

In 2012 au fost aplicate, la nivel national, 508.944 sanctiuni contraventionale pentru neportul centurii de siguranta sau al dispozitivelor de retentie, fara a avea, insa, o defalcare a acestora, potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane. Asadar, mai bine de jumatate de milion de romani au pus pe locul doi siguranta in masina a lor si a copiilor lor.

De asemenea, comisarul sef de politie Nicu Dragos, seful Brigazii Rutiere, a declarat pentru Qbebe ca "pentru a fi utilizate la transportul in autovehicule a copiilor sub varsta de 3 ani, dispozitivele speciale de retinere (scaunele pentru copii) trebuie sa fie omologate si certificate tehnic de catre autoritatea competenta in domeniu".

Puteti citi legislatia completa de pe site-ul Politiei Romane: http://www.politiaromana.ro/DPR/legislatie_rutiera.htm

Legislatia si standardele europene

Directiva 2003/20/EC este cea care reglementeaza, la nivel european, siguranta copiilor in masina. Aceasta cuprinde un set minim de reguli si standarde, unele tari din UE avand reguli mai aspre.

Spre exemplu, in Germania, toti copiii sub 12 ani sau care au sub 150 cm, trebuie sa stea in scaune auto si nu au voie pe scaunul din dreapta soferului. In schimb, in Marea Britanie, copiii sub 3 ani pot sta pe locul din fata, dar doar intr-un scaun auto pentru copii.

Legislatia scaunelor auto pentru copii

In legislatia europeana, scaunele auto fac parte dintr-o categorie denumita la modul general sistem de siguranta pentru copii. Iata definitia acestuia:

Sistem de siguranta pentru copiii reprezinta un ansamblu de componente care poate contine o combinatie de curele sau componente flexibile, cu catarama de siguranta, dispozitive de reglare, dispozitive de prindere si, in anumite cazuri, un dispozitiv suplimentar, de exemplu, un portbebe, un scaun pentru sugari, un scaun suplimentar si/sau un scut de protectie in caz de coliziune care poate fi montat în autovehicul.

Acest dispozitiv este conceput astfel incat sa diminueze riscul de ranire a utilizatorului in caz de coliziune sau de deceleratie brusca a vehiculului, prin limitarea mobilitatii corpului pasagerului. Regulamentul se aplica sistemelor de siguranta pentru copii ce se pot monta in autovehicule cu trei sau mai multe roti si care nu sunt destinate utilizarii pentru scaunele rabatabile (pliante) sau pentru scaunele orientate lateral.

Atunci cand cumparati un scaun auto pentru copil, trebuie sa tineti cont de urmatoarele criterii: inaltimea, varsta si greutatea lui.

Clasificare a scaunele auto, conform cu legislatia europeana:
• grupa 0: nou nascut – 9 luni (sub 10 Kg)
• grupa 0+: nou nascut – 12 luni (sub 13 Kg)
• grupa I: 6 luni – 4 ani (9-18 Kg)
• grupa II: 3 – 8 ani (15-25 kg)
• grupa III: 6 – 12 ani (22-36 Kg)

Copil in scaun omologat
De asemenea, pentru a fi conforme cu legislatia europeana din domeniu, scaunele auto trebuie sa aiba inscriptionat pe eticheta standardul ECE R 44/04.

Acest regulament a intrat in vigoare din 23.11.2007 si are cateva prevederi esentiale:
• Nou-nascutii vor calatori in masina in pozitie culcat, intr-un landou, numit si scoica, ei stand in sezut abia dupa varsta de 5-6 luni.
• Trebuie sa verificati pozitia airbag-urilor din dotarea masinii. La un impact, acestea ii pot ucide pe copii, de aceea trebuie sa-i asezati pe scaune auto potrivite, dar nu in preajma airbag-urilor.
• Nu lasati copiii nesupravegheati intr-un sistem de siguranta si nici singuri in masina.

ISOFIX, noul standard de siguranta

Sistemul ISOFIX, termen ce vine de la International Standards Organisation FIX, reprezinta un standard nou, care ii ajuta pe parinti sa asigure mai usor pozitia corecta a copiilor in masina. Acesta respecta standardul impus in regulamentul aflat in vigoare, si anume ECE R 44/04.

De retinut este faptul ca sistemul ISOFIX mai este dunumit si LATCH (Lower Anchors and Tethers for CHildren), termen folosit in special in America. El nu ofera o siguranta mai buna fata de celelalte sisteme, ci doar este mai usor de instalat, acesta fiind avantajul lui.

Sistemul ISOFIX 

Multe studii internationale au concluzionat ca adultii nu instalau corect scaunul auto pentru copii, de aceea noul sistem vine in ajutorul lor. Astfel, National Highway Traffic Safety Admistration (NHTSA) din SUA a declarat ca dintre cele 3.500 de scaune auto monitorizate in cadrul unei cercetari, un procent ingrijorator de 72% nu erau instalate corect.

Atentie insa, sistemul functioneaza doar in cazul masinilor care sunt si ele dotate cu puncte de prindere ISOFIX. El a fost introdus in fabricatia multor autovehicule incepand cu noiembrie 2012 si va fi obligatoriu din noiembrie 2014. 
Un alt studiu, realizat de Institutul German de Asigurari, a relevat acelasi lucru: doar 30% dintre scaunele auto erau montate corect. In acelasi timp, o cercetare aparte despre sistemul ISOFIX a aratat faptul ca in cazul acestui sistem procentul scaunelor montate corect a crescut pana la 96%.
Scaun auto cu sistem ISOFIX

Insa, pe langa faptul ca este usor de instalat, sistemul ISOFIX va face ca scaunul auto al copilului sa se comporte unitar cu masina, fata de situatia in care scaunul este prins cu centurile masinii. Astfel, scaunul nu aluneca, nu se rastoarna si nu se balanseaza.

Sistemul ISOFIX pentru masini

Acelasi sistem mai poarta denumirea LUAS (Lower Universal Anchorage System) sau Canfix in Canada. De asemenea, a mai fost numit si UCSSS (Universal Child Safety Seat System).

Opinia pediatrilor despre scaunele auto

Importanta scaunelor auto este subliniata nu numai de legislatia romaneasca si europeana, ci si in cabinetele medicilor. Astfel, scaunul auto este recomandat atat la calatoriile scurte, cat si la cele lungi. El poate fi folosit in siguranta, chiar daca planuiti sa mergeti sute de kilometri cu masina.

Doamna dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru la Clinica Dorobanti, le sfatuieste pe mamici sa nu-si faca griji in privinta numarului maxim de ore pe care un copil il poate petrece in scaunul auto. Atunci cand adultii fac pauze pe drum, copilul poate fi scos din scaun si asezat in alte pozitii.

Mama asaza copilul in scaunul auto
"Telul esential al scaunului auto este sa tina in siguranta copilul in timpul mersului cu masina. Mamicile nu trebuie sa-si faca angoase cu privire la numarul de ore petrecute in scaun sau la pozitia copilului, ci sa respecte intocmai instructiunile producatorului scaunului si cele ale masinii. Este important ca scaunul sa stea fix, iar copilul sa fie asigurat cu centuri." (dr. Rodica Lazar-Contes)

De asemenea, pediatrul a subliniat faptul ca nu a avut la cabinet niciun caz in care parintii sa se planga de probleme cauzate de scaunul auto.

In plus, copiii sub 2 ani ar trebui sa stea in scaune auto, fiind orientati cu spatele la directia de drum, potrivit celei mai noi recomandari a Academiei Americane de Pediatrie, datata in martie 2011. Anterior, aceasta indicatie era valabila pentru copiii sub 1 an, insa la un impact, efectele sunt cu mult diminuate daca se foloseste aceasta asezare. 
Copil asezat cu spatele in scaunul auto

Din urmatoarele filmuletele prezentate puteti intelege mai clar de ce este bine sa pozitionati copilul cu spatele la directia de drum:




Copii implicati in accidente

Folosirea unui scaun auto special pentru copii, riscul de moarte este redus cu 71% pentru nou-nascuti si cu 54% pentru copii mai mici de 4 ani, potrivit unui studiu american NHTSA realizat in 2009.  

In cazul in care considerati ca este in siguranta sa tineti un copil mic in brate, mai ales pe scaunul din fata, motivand faptul ca faceti o calatorie scurta cu masina, filmuletul prezentat mai jos s-ar putea sa va faca sa va razganditi.


Situatia accidentelor in Romania (2012)

Numar total: 45.249
Accidente grave: 3.934
Morti: 778
Raniti grav: 3.786
Raniti usor in accidente grave: 1.528

Copii implicati in accidente (2012)

Numar total: 2.124
Cu varsta pana in 6 ani: 381

Sursa: Inspectoratul General al Politiei Romane

 
Accidente de masina in Romania

Din cele aproape 4.000 de accidente grave, un sfert s-au petrecut numai in Bucuresti. Este adevarat ca fata de 2011, a scazut cu 12% numarul total de accidente in Romania, insa nu si numarul de copii implicati in astfel de tragedii. Asadar, daca in 2011 au fost inregistrate 2.085 de accidente cu copii, anul trecut acestora li s-a adaugat inca 39 de noi cazuri. Cand ii luati in calatorii cu masina, voi decideti daca permiteti sau nu copiilor sa apara in statistici.

Referitor la calatoria cu avionul, atat Administratia Federala Aviatica (FAA), cat si Academia Americana de Pediatrie recomanda ca pana la 4 ani, copiii sa fie securizati cu ajutorul unor sisteme omologate, iar dupa aceasta varsta, ei pot folosi centurile de siguranta din dotarea avionului. Aceste masuri sunt necesare pentru protejarea lor in timpul decolarii, aterizarii si in caz de turbulente.

Mai multe informatii despre siguranta copilului in masina puteti afla si de la specialistul Chris Patience de la Automobile Association Motoring Trust, in filmuletul de mai jos:



Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:
• comisar sef de politie Nicu Dragos, seful Brigazii Rutiere
• dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru la Clinica Dorobanti
• Inspectoratul General al Politiei Romane - Centrul de Informare si Relatii Publice

Alte surse:
www.politiaromana.ro/DPR/dinamica_accidentelor_circulatie.htm
http://www.childcarseats.org.uk
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/4781511.stm
http://www.car-safety.org
http://www.baby-international.com
http://www.aap.org
http://www.faa.gov/passengers/fly_children

Articolul urmator
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)
    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)

    În fiecare an, Comisia Europeană reunește autoritățile naționale responsabile cu supravegherea pieței (MSA)din Uniunea Europeanăși Spațiul Economic Europeanpentru a coopera...

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    I-a serbat ziua fetiței ei la o pizzerie, însă mare i-a fost surpriza: "Să legăm copiii de scaune ca nu cumva să fim certați pe banii noștri"
    I-a serbat ziua fetiței ei la o pizzerie, însă mare i-a fost surpriza: "Să legăm copiii de scaune ca nu cumva să fim certați pe banii noștri"

    Nu ai spune că ziua de naștere a unei fetițe va isca un adevărat război pe internet. Lidia Mureanu, o mamă din Cumpănă, județul Constanța, și-a dorit, ca orice mamă, să îi...

    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite
    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite

    Deși ADHD-ul are aceleași simptome, ele se manifestă diferit la fiecare om în parte. Acești doi frați, care au primit același diagnostic reprezintă un exemplu clar în...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    Horoscop complet pentru zodia Gemeni în 2024. Ce te așteaptă în noul an
    Horoscop complet pentru zodia Gemeni în 2024. Ce te așteaptă în noul an

    Gemenii se remarcă în special prin faptul că sunt comunicatori excelenți și, în plus, sunt curioși, dornici să învețe mereu ceva nou și să se implice în...

    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

    Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

    © 2024 Qbebe