Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

Mirela Floricescu - Redactor

Tabelul cu temperatura la bebeluși trebuie să fie un reper pentru toți părinții. În special când discutăm despre bebeluși, ei sunt mult mai sensibili la anumite afecțiuni. Febra este unul dintre principalele simptome atunci când ne referim la infecții respiratorii, boli ale tractului digestiv, infecții bacteriene și pneumonie. Temperatura la bebeluși trebuie măsurată o dată la câteva zile, iar în cazul în care cel mic are febră este nevoie de asistență din partea unui medic. În funcție de zona corpului, temperatura ideală are o altă valoare, de aceea, este important să aveți un tabel prin care să urmăriți cu atenție fiecare indicație. Un alt punct important este vârsta. Pentru bebeluși nu sunt recomandate anumite metode de măsurare a temperaturii, întrucât este foarte greu să-i faceți să coopereze.

Tabel cu temperatura la bebeluși

Există mai multe categorii de febră, anume:

  • subfebră: temperatura este între 37,6 și 38,3 ℃
  • febră mică: temperatura este între 38,4 și 38,5 ℃
  • febră medie: temperatura este între 38,6 și și 39,6 ℃
  • febră ridicată: temeperatura este peste 39,7 ℃

femeie-care-tine-un-termometru-in-mana-iar-in-fundal-este-un-bebelus-care-doarme

În funcție de durata episoadelor cu febră există:

  1. Febră acută: durează între 5 – 7 zile, în funcție de afecțiune și este specifică bebelușilor, al căror sistem imunitar este slab dezvoltat. De obicei, febra acută este un simptom pentru anumite infecții, cum ar fi: infecțiile respiratorii, infecțiile tractului digestiv și infecțiile bacteriene. Pe lângă acestea, un bebeluș poate avea febră acută dacă suferă de pneumonie, otită, reacție alergică la lapte, boli ale pielii sau meningită. Temperatura specifică febrei acute este de 39 ℃. Antibioticele sunt tratamentul cel mai des întâlnit în cazul febrei acute, care sunt administrate doar cu prescripție medicală și sub stricta supraveghere a unui pediatru.
  2. Febra cronică: durează peste 14 – 15 zile și se întâlnește la copii peste 3 ani. Febra cronică este cel mai întâlnit simptom pentru bolile virale și cele infecțioase cum ar fi hepatita, tuberculoza, osteomielita și lupusul. În cele mai rare cazuri febra cronică poate semnala mai multe tipuri de cancer sau leucemie. Pe lângă temperatura ridicată, adulții sau copii cu febră cronică exprimentează și alte simptome cum ar fi: probleme respiratorii, apatie, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, greață și iritabilitate. Febra nu se tratează de la sine, de aceea, este esențial să vă prezentați la medic dacă observați că perioadele cu temperatură peste 39,6 ℃ durează mai mult de 7 zile.

Găsiți mai jos un tabel cu temperatura normală a corpului la bebeluși. Pe lângă termometrul clasic, există și cel digital care este folosit la copii peste 2 ani. De asemenea, trebuie să țineți cont că bebelușilor nu le puteți lua temperatura oricum. Mămicile trebuie să aibă multă răbdare cu pruncul lor și trebuie să-i facă să se simtă cât mai confortabil. Bebelușii nu știu să povestească ceea ce îi doare sau deranjează, așa că trebuie să le înțelegem nevoile și să îi facem să se simtă iubiți în fiecare moment.

Zona de măsurare Temperatura normală Febra
Axila  36 – 37,1 ℃  peste 37,3 ℃
Oral (gura)  36 – 37,7 ℃  peste 37,8 ℃
Rectal (anus)  36,3 – 37,6 ℃  peste 38 ℃
Frunte/Auricular (ureche)  35,8 – 37,2 ℃  peste 37,4 ℃

 

  • Axila: termometrul trebuie plasat sub braț, pe piele, iar mâna trebuie ținută deasupra fără a o mișca prea tare. Este o metodă eficientă pentru toate categoriile de vârstă.
  • Oral (gura): termometrul trebuie așezat sub limbă, iar gura trebuie ținută închisă până ce se măsoară temperatura. Nu este o metodă recomandată copiilor sub 2 ani, întrucât se pot îneca.
  • Rectal (anus): cea mai bună variantă pentru bebelușii de sub 3 luni este cea intrarectală, deoarece astfel se observă temperatura internă a corpului. Termometrul se introduce cu mare grijă în rect și se așteaptă 5 minute.
  • Frunte: este considerată ca fiind cea mai puțin precisă metodă, deoarece se folosește un termometru digital care se pune pe frunte, iar temperatura este afișată în câteva secunde. Este mai greu la bebeluși, fiindcă este nevoie de cooperare și atenție.
  • Auricular (ureche): termometrele pentru ureche sunt pe bază de radiații infraroșii care emit semnale acustice. Este recomandat să nu fie folosite astfel de termometre la bebelușii sub 3 luni, doar în cazul în care aceștia nu acceptă o altă variantă și nu cooperează sau sunt foarte agitați.

Febra nu este o boală în sine, ci un simptom, dar care trebuie tratată pentru a nu se agrava. În anumite cazuri apar convulsiile, iar starea copilului se degradează rapid. Mai jos găsiți câteva motive care să vă trimită împreună cu cel mic de urgență la doctor, anume:

  • Febra este însoțită de alte simptome cum ar fi: apatia, greața, vărsăturile sau roșeața pielii.
  • Bebelușul sub 3 luni are febră peste 38 ℃ și nu cedează în 6 ore.
  • Copilul între 3 – 6 luni are febră peste 38,3 ℃ și nu cedează în mai mult de 5 ore.
  • Copilul între 6 – 9 luni are episod febril cu temperatură peste 39 ℃.
  • Dacă febra durează mai mult de 4 zile.
  • Copilul are alte probleme cum ar fi: afecțiuni cardiovasculare, boli digestive, lupus, anemie sau alergii.
  • Există episoade convulsive.
  • Bebelușul este agitat, irascibil și plânge continuu.
  • Copilul are gura și buzele uscate.
  • Febra este însoțită de probleme respiratorii.
  • Scutecul bebelușului nu se murdărește mai mult de 12 ore.
  • Copilul are mâinile și picioarele reci.

Febra la bebeluși - tabel pe vârste

Vârsta Temperatura normală Febră
0 - 3 luni 36 – 37,4 ℃ peste 38 ℃
3 - 6 luni 36,3 – 37,6 ℃ peste 38,3 ℃
6 luni - 1 an 36,6 – 37,5 ℃ peste 38,5 ℃
 peste 2 ani 36,7 – 37,5 ℃ peste 38,5 - 39,1℃

mama-isi-tine-copilul-in-brate-si-se-uita-la-el-iar-in-cealalta-mana-tine-un-termometru-alb

Temperaturile până la 39 ℃ trebuie ținute sub observație, iar în funcție de evoluția stării celui mic, se impune și prezentarea la medic. De asemenea, este foarte importantă durata episoadelor cu febră, care nu trebuie să dureze mai mult de 4 zile. Ceea ce trece peste 39 ℃ reprezintă un semn că febra este foarte ridicată, iar copilul poate avea o infecție. Temperatura la bebeluși poate crește subit, din cauza sistemului lor imunitar slab dezvoltat. Părinții trebuie să-și monitorizeze pruncul cu mare atenție și să ia aminte la orice schimbare ce are loc atât în valoarea temperaturii, cât și în starea generală a bebelușului. Nu administrați tratamente medicamentoase din proprie inițiativă, fiindcă bebelușii pot fi alergici la anumite substanțe.

Prima febră la bebeluși: sfaturi pentru părinți panicați

Prima febră a bebelușului reprezintă un moment de panică pentru proaspeții părinți. Multe persoane nu știu care este temperatura normală la bebeluși, deoarece nu o măsoară cum trebuie. Astfel, pentru a fi siguri cât este temperatura normală la bebeluși sau dacă bebelușul are febră  ia în considerare următoarele sfaturi:

  • Folosește termometrul potrivit: copiilor mai mici de 6 luni trebuie să li se măsoare temperatura rectală, deoarece canalele urechii sunt foarte mici și nu se poate obține o citire corectă a temperaturii.
  • Monitorizează starea copilului: dacă bebelușul se simte bine, este activ și se hrănește corespunzător este posibil să nu aibă nevoie de tratament pe bază de medicamente.
  • Nu administra antitermice fără recomandarea medicului: la copii mai mici de 6 luni atitermicele se dau numai în caz de urgență și în doze mici.
  • Oferă-i lichide: atât ziua cât și noapte. Apa, laptele și ceaiul neîndulcit sunt produse care nu trebuie să lipsească. Deshidratarea este un efect pentru febra la copii și are ca prime simptome buzele crăpate, piele uscată și lipsa urinării.
  • Nu folosi haine groase sau nu-i face băi reci: deoarece astfel de măsuri au efecte adverse și înrăutățesc starea copilului. Îmbracă-l pe cel mic cu haine subțiri din bumbac.
  • Nu renunța la alăptare: în cazul bebelușilor mai mici de 6 luni. Hrănește copilul ori de câte ori simte nevoia. Corpul are nevoie de hrană suficientă pentru a lupta cu febra.

Cum scazi febra la copii?

Este normal să fiți îngrijorați de starea celui mic în situațiile în care prezintă un episod cu febră, iar starea sa generală este alternată din această cauză. Îniante de a ajunge să ia un tratament ce implică medicamente, copiilor li se poate scădea febra și prin metode cunoscute din cele mai vechi timpuri. Țineți cont că aceste variante de a scădea febra nu se aplică în cazul în care temperatura este peste 39 ℃, fiindcă o astfel de valoare indică o afecțiune serioasă ce nu se poate trata în nicun caz acasă. De asemenea, aceste metode se pot aplica numai pentru o perioadă limitată de maxim 4 zile, iar dacă febra persistă mai mult de atât este cazul să vă îngrijorați. Cel mai important este să fiți alături de copilul vostru și să îl asistați în permanență.

mama-blonda-care-vorbeste-la-telefon-si-este-agitata-si-care-tine-in-mana-un-termometru-si-tine-in-brate-o-fetita-blonda-care-bea-lapte-si-este-invelita-cu-o-patura-roz-iar-in-fata-ei-este-o-masa-plina-cu-obiecte-pentru-copii

Cele mai bune metode de a scădea febra la copii sunt:

  1. Consumul de lichide este esențial. Pe timpul febrei, copii se deshidratează foarte ușor, de aceea, ceaiurile călduțe și apa nu trebuie să lipsească, deoarece lichidele vor duce la scăderea febrei treptat.
  2. Evitați hainele groase. Copii transpiră foarte mult atunci când au febră, iar hainele groase nu vor face decât să înrăutățească situația. Apelați la haine lejere și subțiri, din materiale naturale și schimbați copilul de fiecare dată când transpiră.
  3. Puneți un prosop îmbibat cu apă călduță în jurul copilului, apa trebuie să fie puțin mai rece decât temperatura celui mic.
  4. Folosirea șosetelor ude pentru a scădea temperatura este o metodă folosită chiar și de către bunicile noastre. Puneți șosetele ude cu apă călduță în picioare și lăsați copilul să stea cu ele 30 de minute. Nu trebuie folosite subsanțe cu alcool ori oțet.
  5. Trebuie să îi faceți o baie cu apă călduță, nu fierbinte. Puteți să-i adăugați și săruri de baie care îl vor ajuta să se relaxeze.
  6. Aerisiți de mai multe ori camera unde stă cel mic, pentru a scoate din cameră toate bacteriile și toți alergenii. Temperatura din cameră trebuie să fie cuprinsă între 20 – 22 ℃.
  7. Alimentația este foarte importantă. Pentru a învinge febra, copii au nevoie de un sistem imunitar puternic. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească de la nicio masă.

Părinții trebuie să știe și ce să NU facă atunci când prichindelul lor are febră, anume:

  1. Nu administrați copiilor medicamente de tipul ibuprofen, paracetamol sau aspirină fără consult medical.
  2. Nu-i faceți împachetări cu apă rece sau oțet.
  3. Nu tratați acasă un copil care are și alte probleme medicale cum ar fi: astm, cancer, leucemie, anemie sau boli cardiovasculare.

E bine să doarmă copilul când are febră

Da, este indicat ca orice copil să se odihnească dacă are febră. Dacă micuțul tău doarme când are febră, nu-l trezi, deoarece odihna îl ajută la refacerea sistemului imunitar. Somnul este, de asemenea, un semn că cel mic se simte confortabil, iar organismul lui beneficiază din plin de pe urma odihnei. Pentru a reveni la temperatura la bebeluși normală un remediu foarte simplu este să-ți lași copilul să doarmă dacă simte nevoia, astfel încât sistemul imunitar să lucreze pentru a-l ajuta să se refacă mai repede.

Cum se măsoară corect temperatura la bebeluși?

Măsurarea corectă a temperaturii la bebeluși ține de vârstă. În funcție de câte luni are bebe, există și o zonă a corpului unde este indicat ca părinții să-i măsoare temperatura.

bebelus-blond-care-sta-in-fund-si-are-o-jucarie-roz-si-ii-este-luata-temperatura-de-catre-un-doctor-cu-manusi-albastre-cu-un-termometru-digital

  • 0 – 3 luni: cele mai eficiente metode de a măsura temperatura sunt la axilele și zona intrarectală. În cazul măsurării intrarectale, termometrul se introduce foarte ușor, pentru a nu îl face pe bebe să se agite. Pentru axile, termometrul se plasează sub braț, timp în care este indicat ca bebelușul să stea liniștit, fără să se miște. Temperaturile ideale trebuie să fie între 36 – 37,4 ℃. Temperatura bebelușilor de sub 3 luni poate crește rapid dacă sunt îmbrăcați prea gros.
  • 3 – 6 luni: pe lângă măsurarea temperaturii la axile și intrarectal, la bebelușii de peste 3 luni care sunt cooperanți se poate lua temperatura și de la frunte. Pentru acest lucru se folosește un termometru digital, cu radiații infraroșii, care afișează temperatura după numai câteva secunde. Este o metodă mai comodă, ce nu-l va deranja în niciun fel pe cel mic.
  • 6 luni – 2 ani: zonele de unde se va măsura temperatura sunt: axilele, urechea și fruntea. Pentru axile termometrul se pune sub braț și se lasă pentru 5 minute.
  • peste 2 ani: abia după vârsta de 2 ani se poate măsura temperatura pe cale orală. Înainte de această vârstă există riscul ca prichindelul să se înece sau să nu fie înțelegător. La copii mai mari, termometrul se poziționează sub limbă, iar gura se ține închisă pentru câteva minute, timpul necesar pentru afișarea temperaturii. De asemenea, sunt potrivite și celelalte metode de măsurare a temperaturii.

Temperatura normală și febra la bebeluși

Temperatura normală la bebeluși este situată între 36 și 37,4 ℃. Febra apare după 38 ℃. Este normal, de altfel, ca temperatura bebelușilor să crească pe timpul zilei, deoarece se agită foarte mult, iar dacă sunt îmbrăcați cu haine groase, trebuie să vă așteptați ca celui mic să-i ajungă temperatura la 38 ℃. Însă tot ce trece peste această valoare trebuie să fie motiv de îngrijorare pentru părinți. De obicei, febra apare la bebeluși atunci când suferă de o infecție. Sistemul imunitar în primele luni de viață este extrem de fragil, așa că mediul în care trăiește bebelușul și alăptatul sunt foarte importante în dezvoltarea lui.

bebelus-cu-body-in-dungi-albe-si-negre-sta-intins-pe-o-canapea-iar-mama-lui-ii-tine-mana-pe-frunte-si-are-in-mana-cealalta-un-termometru-alb

37.3 este febra la bebeluși?

Temperatura normală la bebeluși în timpul nopții este de 36,6℃. În timpul zilei, temperatura la bebeluși normală poate ajunge până la 37,4℃. Așa cum am precizat mai sus agitația, căldura sau hainele prea groase pot crește temperatura corporală, dar acesta nu este un motiv de îngrijorare. Trebuie să te îngrijorezi doar în momentul în care temperatura crește peste 37,4℃, pentru că există riscul ca bebelușul să facă febră în următoarele ore.

Febra 38.5 la bebeluși: cât de grav este?

Temperatura la bebeluși normală este între 36 – 37,4℃. Apoi, între 37,4 - 38℃ este considerată subfebră. Temperatura care trece peste 38℃ este considerată febră. La copii sub 6 luni, febra este un simptom pentru diferite infecții, deoarece sistemul imunitar nu este complet dezvoltat. De aceea, trebuie să contactezi pediatrul dacă bebelușul tău are temperatura de 38,5℃. Dacă febra este cauzată de o infecție, este tratată în special infecția. Alte tratamente contra febrei vizează îmbunătățirea stării copilului.

Febra 39 la bebeluși de la dinți: mit sau adevăr?

Nu există febră de la dinți. Erupțiile dentare pot coincide cu anumite viroze, care sunt asociate cu sistemul imunitar slab dezvoltat. Dacă viroza nu are simptome precum nas înfundat sau tuse, părinți nu-și dau seama că febra este semnul unei răceli sau al unei gripe, ci pun asta pe seama erupției dentare. Trebuie să știi faptul că apariția dinților poate crește temperatura doar foarte puțin, dar niciodată nu va ajunge să fie considerată febră. Febra de 39℃ nu este temperatură normală la bebeluși, ci un simptom pentru viroze, infecții, insolație sau tulburări ale sistemului imunitar. Dacă bebelușul tău are febră de 39℃, trebuie să mergi urgent cu el la pediatru.

Oțet pentru febră la copii: este sau nu recomandat?

Remediul cu oțet nu este recomandat de către medici pentru scăderea febrei la copii. Oțetul este un acid acetic obținut prin fermentarea vinului sau a sucului de mere. În contact cu pielea, mai ales la copii foarte mici poate provoca arsuri grave.

Alcoolul din oțet se absoarbe rapid prin piele sau în plămâni când este inhalat. Acest lucru provoacă intoxicație cu alcool la copii, care poate duce, la rândul ei, la comă sau la alte complicații medicale serioase.

Tabelul cu temperatura la bebeluși normală trebuie să fie prezent în casa tuturor părinților, întrucât poate oferi informații importante cu privire la starea de sănătate a micuțului. Febra este simptomul principal când vine vorba de posibilele afecțiuni ale unui bebeluș, iar temperatura trebuie măsurată o dată la câteva zile, pentru a putea trata la timp, cu ajutorul medicului, eventualele probleme. Tabelul este foarte util, având în vedere faptul că fiecare zonă a corpului are o anumită temperatură optimă. Pe lângă măsurarea temperaturii, trebuie observată și starea generală a copilului. Nu uitați să fiți alături de cel mic și să-i oferiți toată atenția și iubirea care îl va ajuta să treacă ușor peste orice problemă de sănătate.

Surse: hopkinsmedicine.org, bioclinica.ro, secom.ro, reginamaria.ro, totuldespremame.ro, arcadiamedical.ro, desprecopii.com, nurofen.ro, sfatulmedicului.ro, copiisiparinti.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

    Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

    © 2024 Qbebe