De ce țin bebelușii pumnii strânși: explicația specialiștilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Un copil vine pe lume cu numeroase reflexe, esențiale pentru a supraviețui. Ele sunt o dovadă a faptului că sistemul său nervos și creierul funcționează normal. Întrucât reflexele reprezintă mișcări involuntare, acestea nu pot fi controlate și din acest motiv corpul unui nou-născut este adesea tensionat. În astfel de condiții, nu este de mirare dacă observi că micuțul își ține pumnii strânși. De ce se întâmplă așa, când este cazul să te îngrijorezi și cum să-ți stimulezi bebelușul să-și folosească tot mai mult mânuțele poți afla și parcurgând articolul de mai jos.

De ce țin bebelușii pumnii strânși

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere, când te întrebi de ce țin bebelușii pumnii strânși, este acesta: este vorba despre un comportament normal.

manuta de nou-nascut imbracat in roz care sta in patutul sau

Când au în jur de 3 luni, bebelușii încearcă să ajungă la obiecte, dar nu reușesc să le apuce așa cum trebuie. Treptat, sistemul lor nervos se maturizează și generează mișcări tot mai coordonate pentru fiecare parte a corpului, inclusiv la nivelul mâinilor și al degetelor. În aceste condiții, pe la 4 luni, beneficiază de coordonarea ce le permite să apuce obiecte. Cu toate acestea, deocamdată nu le pot strânge bine în mână. 

Pe măsură ce vederea bebelușilor se îmbunătățește, pot să urmărească mai bine obiectele și se străduiesc să le prindă în mânuțe când acestea se mișcă. Tendința este să le ducă înspre guriță, descoperindu-și tot mai mult mânuțele și deprinzând obiceiul de a-și suge degetul.

Bebelușii își țin pumnii strânși din motive variate, precum:

Încearcă să-și mențină poziția din mediul intrauterin

Faptul că un bebeluș este ghemuit și cu pumnișorii bine strânși trebuie să te trimită cu gândul la dorința de a-și aminti de protecția din pântecul tău. De aceea îl vezi că stă așa în special în primele săptămâni de viață, când face eforturi să se adapteze la noul mediu. Adesea are și tendința de a-și ține brațele cât mai pe lângă corp. 

Prezența reflexului palmar

Acesta este un reflex ce apare încă din cea de-a 16-a săptămână de sarcină și care se activează în momentul în care se împinge ceva în palma bebelușului. Datorită reflexului palmar, își poate poziționa degetele în jurul unui obiect așezat pe palma sa. 

bebelus care strange cu manuta degetul mamei sale

În general, reflexul începe să dispară în jurul vârstei de 3-4 luni și nu mai este prezent când bebelușul ajunge la 6 luni. Atunci își poate controla mai bine mișcările și mesajele care îi sunt transmise prin măduva spinării. În aceste condiții, dobândește abilitatea de a apuca obiectele în mod voluntar, învățând și cum să-și deschidă pumnii și să-și relaxeze degetele. Odată ce ajunge în această etapă, înseamnă că mânuțele sunt suficient de dezvoltate pentru a apuca jucării și hrană, dar și pentru a muta un obiect.

Când reflexul palmar nu este ușor de sesizat înainte de vârsta de 6 luni, înseamnă că există o anomalie, ca de exemplu o leziune la nivelul măduvei spinării. În același timp, persistența reflexului dincolo de primele șase luni de viață poate să fie un semn de paralizie cerebrală. Aceasta reprezintă o tulburare cronică de mișcare și de postură, ce survine din cauza unor leziuni ale sistemului nervos central. 

Le este foame

Cel mai simplu răspuns la întrebarea de ce țin bebelușii pumnii strânși este: pentru că vor să mănânce. 

Alte semne care îți indică faptul că trebuie să te grăbești să îți hrănești bebelușul sunt:

 • Își duce mânuțele la guriță;
 • Își întoarce capul către sânul tău sau către biberon;
 • Își suge buzele;
 • Este agitat;
 • Deschide și închide gurița în mod repetat.

Suferă din cauza colicilor

Crizele de colici încep în jurul vârstei de 2 săptămâni și durează până spre vârsta de 3-4 luni, fiind mai intense după-amiaza târziu, seara și noaptea. Când sunt în această situație, bebelușii au manifestări precum:

 • Își arcuiesc spatele;
 • Abdomenul se întărește;
 • Au gaze;
 • Își țin mânuțele lipite de corp și pumnii strânși;
 • Își îndoaie piciorușele spre abdomen;
 • Pe chipul lor se pot observa grimase provocate de durere. 

bebelus care sta in patut, plange si isi tine pumnisorul strans

Sunt stresați

Ca să înțelegi mai bine de ce țin bebelușii pumnii strânși, gândește-te și la următorul aspect: și ei resimt stresul și devin tensionați. De pildă, foamea, teama, oboseala sau faptul că sunt lăsați singuri sunt factori de stres. Când nu se mai simt în largul lor, survin și manifestări de tipul:

 • Plâns intens, continuu;
 • Nu-și găsesc locul;
 • Refuză să mai aibă contact vizual cu persoanele de lângă ei;
 • Adorm cu dificultate și nu au parte de un somn odihnitor;
 • Se încruntă;
 • Cască mult;
 • Uneori, survine și sughițul.

Se confruntă cu diverse afecțiuni neurologice

În cazuri rare, bebelușii continuă să-și țină pumnii strânși după vârsta de 3-4 luni. Când se întâmplă așa, de vină pot fi două afecțiuni grave: paralizia cerebrală și hipertonia musculară. 

Paralizia cerebrală afectează controlul muscular, echilibrul și mișcările coordonate ale bebelușului. Alte semne care dovedesc prezența acestei boli sunt: slăbiciune musculară, reflexele sunt mai lente decât este normal, mâinile și picioarele sunt rigide, dificultăți de a suge, convulsii.

În ceea ce privește hipertonia musculară, aceasta presupune ca mușchii să se contracte prea mult. Printre cauzele responsabile de apariția ei se numără: pierderile de oxigen la naștere, leziuni ale sistemului nervos central, anomalii în formarea creierului în timpul vieții intrauterine, prezența unei tumori cerebrale. În afară de faptul că își țin tot timpul pumnii strânși, bebelușii cu hipertonie musculară au mișcări limitate, le este greu să-și miște membrele și gâtul, prezintă rigiditate articulară și au spasme musculare. 

Ce trebuie să faci când bebelușii țin pumnii strânși

Micuțul tău își deschide pumnii treptat. În cazul în care se apropie de vârsta de 3 luni sau o depășește și nu abandonează acest obicei, provoacă-l să renunțe la el. Iată ce poți face în acest scop:

Mizează pe atingere

Un bebeluș poate fi motivat să-și deschidă pumnișorii lăsându-l să atingă suprafețe cu texturi variate, astfel încât să aibă parte de senzații noi. Arătându-i cum se simt lucrurile prin atingere, contribui la stimularea nervilor și a mușchilor. Tot ce ai de făcut este să-i pui mânuțele în contact cu: suprafața unui covor, jucării de pluș, jucării de lemn sau de plastic, iarbă, nisip etc. 

Atrage-l cu ceva

Altă soluție pentru a-l determina pe bebelușul tău să nu-și mai țină mereu pumnii strânși este să încerci să-i strecori o jucărie în palmă. Cel mai bine este să-i oferi o jucărie zornăitoare frumos colorată, cu inel sau cu mâner. O apeși cu blândețe în palma lui și vezi cum reacționează. Sunt șanse mari să-și deschidă tot mai mult pumnul și să încerce să o apuce. 

bebelus care este interesat de o jucarie zornaitoare colorata si incearca sa o tina in manuta

Masează mânuțele

Aplică presiune pe pălmuță folosindu-ți degetul mare și efectuează mișcări circulare, din centru către exterior. Cu cât îți deplasezi degetul în această direcție, cu atât îl încurajezi să-și destindă pumnul și degetele.

Învață-l să apuce

Alege jucării cu diverse dimensiuni pentru ca bebelușul să deprindă abilitatea de a-și ajusta modul în care apucă. Treptat, mușchii de la mânuțe se întind și se întăresc, iar el devine tot mai dornic să-și folosească degetele și să apuce obiectele pe care i le oferi. 

Jucați-vă

Odată ce îl obișnuiești să îi dai jucării, treci la următorul pas. Când ține în mânuță jucăria, îndoaie-i ușor încheietura ca să-l determini să o elibereze. În timp ce faci asta, spune-i „Dă-mi jucăria”, familiarizându-l cu această comandă. La un moment dat, ai bucuria să sesizezi că nu mai este nevoie să-i îndoi încheietura și că este de ajuns să-l atingi pe dosul palmei ca să-și deschidă pumnul. 

Dă-i să mănânce

Încă de dinainte să învețe să vorbească, copilul comunică grație limbajului corpului. Dacă ești tot timpul atentă, ai ocazia să fii martoră la altă situație în care bebelușii țin pumnii strânși: când vor să transmită că au nevoie să mănânce. Dacă senzația de foame este intensă, tot corpul se încordează. De aceea, ca să-ți ajuți bebelușul să-și relaxeze mânuțele și să-și deschidă pumnii, încearcă să-l hrănești. 

Asigură o stare de bine, de relaxare

Dat fiind faptul că un bebeluș ține pumnii strânși inclusiv în situațiile în care este stresat sau când are colici, este esențial să-l ajuți să iasă din stările neplăcute care-i creează tensiuni. Printre măsurile pe care le poți lua se numără:

 • Evită suprastimularea: aceasta survine când bebelușul este expus la mai multe experiențe, senzații și zgomote decât poate suporta. Pentru a-l ocroti, ai grijă să fie cât mai multă liniște, nu îi vorbi tare și nu lăsa multe persoane în preajma lui;
 • Pune-i muzică liniștitoare;
 • Plimbă-l în brațe, în cărucior sau într-un sling;
 • Cântă-i sau vorbește-i;
 • Leagănă-l în brațe, în timp ce stai într-un balansoar;
 • Fă-i o baie călduță;
 • Îl poți înfășa;
 • Oferă-i un mediu cât mai confortabil și relaxant utilizând un dispozitiv care generează sunete albe. 

Nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai rapid un medic pediatru în situația în care ești îngrijorată în legătură cu dezvoltarea bebelușului sau dacă acesta continuă să-și mențină vreme îndelungată anumite comportamente. Astfel, dacă își ține pumnii strânși după ce trece de vârsta de 3 luni, poate fi vorba despre o tulburare neurologică. După ce îți examinează copilul, medicul te poate îndruma către un specialist în neurologie pediatrică. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: babycenter.com, beingtheparent.com, bellybelly.com.au, cdc.gov, healthline.com, kidspot.com.au, my.clevelandclinic.org, parenting.firstcry.com, ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, veipd.org, webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor
  Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor

  De-a lungul timpul s-a vehiculat ideea că alcoolul este strict interzis atât în timpul sarcinii, cât și în perioada alăptării. În realitate, alcoolul nu...

  Cum se traduc sunetele pe care le fac bebelușii
  Cum se traduc sunetele pe care le fac bebelușii

  Nu există muzică mai frumoasă decât sunetul vocii bebelușului tău. Atunci când râde, gângurește și chiuie de bucurie, sufletul ți se umple de fericire și,...

  De ce bebelușii nu trebuie să doarmă pe spate
  De ce bebelușii nu trebuie să doarmă pe spate

  Încă din anii 90, pediatrii au sfătuit părinții să așeze bebelușii pe spate în timpul somnului, pentru a reduce și a preveni apariția celui mai temut sindrom din primele...

  Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde
  Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

  Să îi stabilești copilului tău o rutină de somn care să te asigure că o să doarmă suficient este o adevărată provocare, în special în primul său an de viață....

  De ce apare constipația la bebelușii care încep diversificarea
  De ce apare constipația la bebelușii care încep diversificarea

  Unii bebeluși nu reacționează bine la diversificare și, de multe ori, atunci când trec la o alimentație solidă se pot constipa, adică fie nu au scaune pe o anumită perioadă de...

  De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
  De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

  Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl...

  De ce bebelușii scandinavi dorm afară în ger
  De ce bebelușii scandinavi dorm afară în ger

  Popoarele nordice au o reputație pentru faptul că își călesc copiii de la vârste fragede, iar obiceiul de a-i culca în frig reprezintă una dintre probe. Află aici de...

  © 2023 Qbebe