De ce apar mofturile la masă
După cum bine știm, specialiștii recomandă ca bebelușii să fie complet alăptați până la vârsta de 6 luni, fără a li se oferi alte alimente sau chiar apă. Astfel, după ce împlinesc 6 luni, treceți împreună la o nouă etapă: diversificarea. Însă de cele mai multe ori, pot apărea surprize sub forma unor reticențe și refuzuri din partea celui mic. Motivele sunt diverse:
- descoperirea unor noi gusturi, mirosuri sau texturi, dintre care unele pot să nu fie pe placul copilului;
- dorința de a refuza – fie pentru autonomie sau doar pentru a obține atenție sau a se distra;
- apetitul fluctuant, care poate corespunde unui ritm de creștere încetinit;
- factori externi precum oboseala, un program neregulat sau diverse distrageri (televizor sau telefon mobil).
Mofturile pot apărea la 8-12 luni, pot atinge vârful problematic între 18 luni și 3 ani, iar în unele cazuri, pot dura până la vârsta de 5-6 ani. În plus, conform specialiștilor, mulți copii cu vârsta între 1 și 3 ani trec printr-o fază cunoscută drept „neofobie alimentară”. Aceasta este frica sau reticența copilului de a încerca alimente noi, în mare parte datorată faptului că acesta poate ajunge să prefere să consume în mod repetat aceleași tipuri de alimente. Acesta este un fenomen normal, însă dacă nu este gestionat corespunzător, poate duce pe termen lung chiar și la deficiențe nutriționale.
Produse Melii de care ai nevoie
Pentru a-l încuraja p cel mic să mănânce cât mai mult și mai divers, întreaga experiență trebuie să fie relaxată, distractivă (însă fără prea mulți factori care pot distrage atenția) și, cel mai important, lipsită de stres și tensiune. Un prim pas către o experiență plăcută este reprezentat de alegerea ajutoarelor potrivite – mai exact, produsele Melii, pline de povești colorate și aventuri distractive!
Brandul Melii pune la dispoziție părinților o gamă largă de produse care să îi ajute pe părinți în a-și încuraja copilul să descopere alimente și gusturi noi. Indiferent dacă este vorba de boluri, farfurii sau tacâmuri, toate se bazează pe un design colorat, practic, care să permită utilizarea în siguranță de către cel mic prin atenția la detalii – de exemplu, margini neascuțite sau ventuze pentru fixarea pe diverse suprafețe. În plus, materialele utilizate sunt de calitate superioară și nu conțin substanțe chimice care pot fi periculoase pentru copil (mai ales dacă sunt utilizate în asociere cu mașina de spălat vase, cuptorul cu microunde sau cuptorul clasic).
De exemplu, pentru a transforma masa de diversificare într-o aventură distractivă, pozitivă, părinții sunt încurajați să folosească o farfurie Melii compartimentată, din silicon, cu ventuză, disponibilă în diverse forme și culori (dinozaur verde, rechin albastru, bulldog gri, pisică mov sau unicorn roz). Acest design distractiv și practic încurajează hrănirea independentă (prin separarea alimentelor) și asocierea pozitivă a mesei cu o experiență nouă, plăcută. La fel de practic poate fi și un set de castronașe Melii din silicon, care și acestea prezintă ventuză pentru o fixare sigură.
Indiferent dacă ai nevoie de farfurie sau castronaș, poți completa povestea din cadrul mesei respective cu un set de tacâmuri Melii distractive, colorate, cu model de animale (bulldog gri și pisică mov). Acestea sunt fabricate din oțel inoxidabil și au un înveliș din plastic. Sau, dacă preferi un set complet, poți alege setul Melii cu castronel cu capac anti-scurgere și tacâmuri, cu model de rechin.
Și nu uita: toate produsele melii sunt ușor de curățat, putând fi introduse chiar și în mașina de spălat vase. Acestea sunt create din materiale sigure și de calitate (inclusiv silicon alimentar) și nu conțin substanțe chimice, care pot fi periculoase pentru copii (precum BPA, plumb, PVC, cadmiu sau ftalați).
Alte trucuri pentru mese reușite
Produsele Melii au fost concepute special pentru a încuraja hrănirea independentă și diversificarea meselor, bazându-se pe materiale durabile, pe compartimentare clară pentru separarea alimentelor și pe ventuze pentru o fixare sigură (astfel încât cel mic să nu arunce vasele pe jos). Însă asemenea nouă, adulților, și cei mici pot avea zile mai dificile, cauzate de factori precum apariția dinților noi, colicile sau lipsa somnului. Astfel, poți apela la diverse alte trucuri pentru a avea o masă cu stres minim și o diversificare de succes.
Înainte de trucuri, este important să ții cont de câteva reguli importante. În primul rând, asigură o rutină formată din 3 mese principale și 2 gustări, toate la ore fixe (pe cât posibil). În al doilea rând, asigură o atmosferă relaxantă și pozitivă, fără tensiune, presiune, șantaj sau comentarii negative. În al treilea rând, caută să oferi opțiuni dintre care cel mic să aleagă, pentru a-l implica direct în acest proces.
Iar pentru a încuraja și mai mult consumul alimentelor în timpul diversificării, iată câteva trucuri la care să apelezi cu încredere:
- creează un plating amuzant din alimentele utilizate (copaci din broccoli, fețe zâmbitoare din fâșii de ardei și felii de măsline, flori din fructe);
- lasă-l pe cel mic să facă platingul, transformând alimentele în bucăți de puzzle pe care să le asambleze;
- inventează o poveste în care alimentele din farfurie sunt personajele principale, care pleacă într-o călătorie în stomacul celui mic;
- atrage copilul prin alimente cât mai colorate și diverse, care să îi stimuleze curiozitatea;
- dacă este îndeajuns de mare, implică-l în pregătirea mesei prin sarcini mici, precum spălatul legumelor sau amestecatul alimentelor/ingredientelor;
- foarte important: evită utilizarea ecranelor în timpul mesei, întrucât acestea distrag atenția și reduc capacitatea de asociere a gustului cu alimentele.
Produsele Melii sunt ajutorul de care ai nevoie pentru a promova diversificarea și a reduce neofobia alimentară. Asigură-i celui mic mese distractive și colorate, care să îl încurajeze să mănânce tot și să descopere gusturi noi, pe placul lui!
