De ce nou-născuții prezintă risc mai mare de infectare cu stafilococ auriu?

Sistemul imunitar al copiilor este extrem de vulnerabil atunci când vin pe lume, motiv pentru care se întâmplă să apară infecții cu stafilococ auriu la nou-născuți. Află în continuare care este cauza pentru care nou-născuții sunt mai sensibili în fața acestuia, ce simptome presupune și ce tip de tratament necesită, în funcție de localizare.

Stafilococ auriu la nou-născuți

Stafilococul auriu este o bacterie care se găsește în mod normal pe piele și la nivelul mucoasei nazale. În majoritatea cazurilor nu reprezintă o problemă sau cauzează doar infecții minore. Pot însă apărea probleme grave de sănătate dacă ajung în fluxul sanguin, la nivel osos sau în organele principale din corp. Dr. Antonio Arrieta, profesor clinic în cadrul departamentului de pediatrie și șef al secției de boli infecțioase al unui spital din California subliniază că “infecțiile pot să varieze de la simple infecții ale pielii la infecții potențial fatale, ale sângelui, ale articulațiilor sau ale inimii”. Sindromul de șoc toxic reprezintă o altă afecțiune potențial fatală care poate apărea din cauza toxinelor produse de unele bacteria. Alături de febră, sindromul de șoc toxic poate cauza confuzie mentală, durere musculară, durere de stomac și vărsături.

Personalul din spitale poate să fie purtător fără să știe de stafilococ auriu, care se poate transmite cu ușurință dacă nu sunt respectate regulile de igienă. Acest lucru se poate întâmpla în timpul procedurilor medicale sau prin echipament medical contaminat precum catetere sau ventilatoare. Atunci când bacteriile pătrund în fluxul de sânge sau în căile respiratorii, bebelușul poate să se îmbolnăvească grav. Simptomele comune specifice acestei infecții includ:

 • Temperatură extrem de ridicată sau dimpotrivă extrem de redusă (hipertermie sau hipotermie)
 • Ritm cardiac neobișnuit de rapid sau de lent (tahicardie sau bradicardie)
 • Letargie și irascibilitate
 • Vărsături
 • Leziuni la nivelul pielii

Dr. Arrieta este de părere că “cea mai bună modalitate de a preveni stafilococul auriu la nou-născuții internați constă în spălarea cu atenție a mâinilor înainte și după contactul cu bebelușii”.

Stafilococ auriu la bebeluși, în imagini

Stafilococul auriu, inclusiv stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) poate semăna cu un coș sau furuncul și poate avea un aspect roșu, inflamat și poate să emane puroi sau alte lichide. Infecția neonatală cu acest patogen presupune simptomele menționate mai sus, care se prezintă astfel:

 stafilococ auriu la nou-nascuti

 stafilococ la bebelus

stafilococ auriu nou-nascuti

Stafilococ aureus în gât

Deși infecțiile localizate la nivelul gâtului sunt în marea majoritate cauzate de virusuri sau de streptococi, atunci când este implicată bacteria Stafilococ auriu, pot să fie observate următoarele simptome:

 • Febră
 • Durere la înghițit
 • Durere de cap
 • Durere la nivelul corpului
 • Gât roșu
 • Amigdale mărite cu pete albe
 • Ganglioni sensibili, inflamați (noduli limfatici) în zona din față a gâtului
 • Greață

Aceste simptome sunt dificil de diferențiat în cazul nou-născuților (nu pot să vorbească) prin urmare examinarea fizică și testele specifice pot să ajute în stabilirea unui diagnostic corect.

Stafilococ auriu în gât este contagios

Deoarece stafilococul auriu este o bacterie contagioasă, poate fi prevenită prin respectarea unor reguli importante de igienă:

 • Spală-te pe mâini des cu săpun și apă, în special după ce folosești toaleta, atingi bani, prepari mâncare sau schimbi scutece. Poate ajuta folosirea unui săpun antibacterian, respectiv a unui produs dezinfectant când apa și săpunul nu sunt la îndemână
 • Curăță și dezinfectează tăieturile sau zgârieturile și acoperă-le cu un bandaj până când se formează o coajă. Nu atinge tăieturile sau bandajele altor persoane
 • Dacă vizitezi o persoană vulnerabilă sau internată în spital este important să folosești un dezinfectant de mâini (pe bază de alcool) care ajută la îndepărtarea bacteriilor de pe mâini.

În cazul nou-născuților minimizarea riscului de transfer al bacteriei presupune limitarea intervențiilor care nu sunt necesare și asigurarea unor măsuri de igienizare și sterilizare în cadrul spitalului/maternității.  Alte măsuri presupun: folosirea rațională de antibiotice, folosirea unor bariere sterile (halat, mască, mănuși, bonetă) în timpul procedurilor invazive, monitorizare constantă, vaccinare când este cazul.

Tratament stafilococ auriu în nas

Oamenii de știință din cadrul Centrului pentru Dezvoltarea Vaccinului și Sănătate Globală din Școala de Medicină a Universității din Maryland susțin că au descoperit o soluție simplă pentru a reduce semnificativ riscul cu care se confruntă nou-născuții de a dezvolta stafilococ auriu în nas. Astfel, prin aplicarea unui unguent cu antibiotic denumit mupirocin pe pasajele nazale și pielea bebelușilor timp de 5 zile, un procent de 90% dintre bebeluși ajung să aibă teste negative la stafilococ. Acest aspect sugerează că unguentul poate reprezenta o modalitare eficientă de a preveni infectarea.

Stafilococ auriu transmitere

Personalul medical sănătos este deseori purtător al stafilococului auriu, care se poate transmite unui bebeluș dacă nu sunt respectate regulile de igienă. Bebelușii se pot infecta prin contact cu personalul medical în timpul procedurilor invazive sau prin echipament medical contaminat, precum catetere sau forme de ventilație mecanică. În cazul în care bacteria pătrunde în fluxul sanguin sau în căile respiratorii ale bebelușului, acesta se poate îmbolnăvi.

Factorii de risc pentru bebeluși de a dezvolta infecție cu stafilococ sunt: prematuritatea, greutatea mică la naștere, durata extinsă de spitalizare, procedurile invazive, folosirea de catetere venoase.

Stafilococul auriu se vindecă

Este esențial să existe un consult medical de specialitate. Testele vor stabili dacă este vorba despre stafilococ auriu sau MRSA, iar medicul va prescrie antibioticul corespunzător. Tratamentul antibiotic trebuie urmat până la capăt, iar medicația trebuie administrată pentru durata de timp indicată, chiar dacă infecția pare să se amelioreze. Nu trebuie folosite în comun medicamentele prescrise și nici păstrate pentru a fi folosite ulterior. Dacă infecția nu se ameliorează în câteva zile sau se agravează, trebuie mers de urgență la medic.

Stafilococ auriu tratament antibiotic

În cazul infecțiilor de pe piele, drenarea abcesului poate fi singurul tratament necesar; alte răni mai profunde pot să necesite medicație. Cel mai frecvent tratament pentru infecția cu stafilococ auriu constă într-un antibiotic denumit meticilină, considerat prima linie de apărare împotriva acestei bacterii. Există însă tulpini ale stafilococului care au dezvoltat rezistență față de acesta (MRSA), făcându-l ineficient. În această situație, medicul poate recomanda vancomicină, rifampicină sau teicoplanin pentru tratarea infecției.

Surse:www.healthline.com, https://mothertobaby.org, http://mrsaactionuk.net,www.abclawcenters.com,www.rch.org.au

Surse foto: https://dermnetnz.org, www.adhb.govt.nz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Numărul cazurilor de stafilococ auriu crește! 15 bebeluși internați și 20 de cadre medicale purtătoare ale bacteriei
  Numărul cazurilor de stafilococ auriu crește! 15 bebeluși internați și 20 de cadre medicale purtătoare ale bacteriei

  Alerta de stafilococ auriu încă reprezintă o problemă pentru proaspeții părinți. În ultima lună, cazurile de infestare au crescut, în prezent fiind spitalizați 15...

  Alertă de stafilococ auriu în România!
  Alertă de stafilococ auriu în România!

  Cinci bebeluși care s-au născut la Maternitatea Giulești din București au fost infectați cu stafilococul auriu și au fost internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu".

  Mamele cu bebeluși agitați au risc mai mare de depresie
  Mamele cu bebeluși agitați au risc mai mare de depresie

  Cercetătorii avertizează: mamele cu bebeluși care plâng mult și sunt agitați riscă să ajungă în stări depresive mult mai ușor decât cele cu bebeluși liniștiți!

  Topul locurilor unde există cel mai mare risc să te infectezi cu coronavirus. Nu te duce acolo!
  Topul locurilor unde există cel mai mare risc să te infectezi cu coronavirus. Nu te duce acolo!

  De la începutul pandemiei de coronavirus, din ce în ce mai mulți cercetători au încercat să determine cele mai riscante zone, pe care ar trebui să le evităm cu...

  Cîmpeanu nu închide școlile: „Rata de infectare a elevilor care învață online e mai mare decât a celor care merg la școală”
  Cîmpeanu nu închide școlile: „Rata de infectare a elevilor care învață online e mai mare decât a celor care merg la școală”

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat încă o dată că nu are de gând să închidă școlile în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire
  Copiii concepuți de tați în vârstă au un risc mai mare de îmbolnăvire

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că bebelușii născuți din tați mai în vârstă sunt mai predispuși problemelor de sănătate. Prin același studiu s-a sesizat...

  Copiii din această zonă au un risc de două ori mai mare de a muri înainte de a împlini 1 an
  Copiii din această zonă au un risc de două ori mai mare de a muri înainte de a împlini 1 an

  Copiii dintr-un oraș din regiunea Nord-Vest din Anglia sunt mai predispuși decesului înainte de a ajunge la vârsta de 1 an decât aceia din alte zone ale țării.

  Alertă de la Ministerul Sănătății! Patru angajate ale maternității Giulești depistate cu stafilococ
  Alertă de la Ministerul Sănătății! Patru angajate ale maternității Giulești depistate cu stafilococ

  Sorina Pintea a făcut publică situația îngrijorătoare de la Maternitatea Giulești! Conform Ministrului Sănătății, au fost depistate patru angajate infectate cu stafilococ,...

  © 2021 Qbebe