Emoție pură! Două gemene siameze s-au privit pentru prima dată în ochi după ce au trecut printr-o operație de 16 ore

Două gemene siameze, care au fost unite în zona capului, au fost separate cu succes după o intervenție chirurgicală dificilă, care a avut loc săptămâna trecută. Intervenția a avut loc în Israel, iar fetițele au fost pregătite pentru ea timp de mai multe luni. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii despre această pregătire specială pentru intervenție, despre cum se simt gemenele, precum și ce speranțe au medicii în legătură cu evoluția lor.

Două gemene siameze au fost separate printr-o operație dificilă

Gemenele au venit pe lume în luna august a anului trecut, la 34 de săptămâni de sarcină. Ele s-au născut unite în zona capului, fără a se putea privi față în față, iar de atunci medicii le-au pregătit pentru a face posibilă intervenția care le-a separat.

Intervenția suferită de ele a avut loc datorită sprijinului acordat de „Gemini Untwined”, o fundație de caritate care oferă sprijin pentru realizarea de intervenții chirurgicale de separare pentru gemenii uniți în zona capului și care colaborează îndeaproape cu doi dintre medicii implicați în separarea siamezelor: Noor ul Owase Jelani (un neurochirurg pediatru ce lucrează de 21 de ani în cadrul „Great Ormond Street Hospital” din Londra) și David Staffenberg (chirurg plastician de la NYU Langone, SUA, ce a mai fost implicat în intervenții chirurgicale similare).

În timpul intervenției, medicii au separat vase de sânge și oase, împărțindu-se în două echipe care au lucrat separat pentru a reuși să reconstruiască scalpurile și craniile celor două gemene siameze. În total, în planificare și în desfășurarea acestei intervenții au fost implicate 50 de persoane.

Cel care a coordonat intervenția de separare a gemenelor siameze desfășurată în Israel (la „Soroka University Medical Center” din Beer Sheva), medicul Mickey Gideon  (directorul departamentului de neurochirugie pediatrică de la „Soroka University Medical Center”), a explicat, pentru NBC News, de ce aceasta a fost foarte dificilă și riscantă: „Ori de câte ori este vorba despre doi bebeluși uniți în zona creierelor și a vaselor de sânge ce le alimentează, este ceva foarte complex și devine imposibil pentru neurochirurgi să știe exact ce îi așteaptă și cum să gestioneze lucrurile.”

În zilele ce au urmat după operația de separare, care a durat în jur de 16 ore, gemenele siameze au fost puse în același pat și s-au privit pentru prima dată în ochi. Medicul Mickey Gideon a povestit, pentru sursa citată, cum au reacționat acestea: „După primele două zile de la operație am observat că erau cam agitate și când le-am pus una lângă cealaltă a fost minunat să le vedem cum erau calme și liniștite. Pentru prima dată s-au uitat una la cealaltă după ce fuseseră unite în zona din spatele capului.”

Impresionat de reacția gemenelor a fost și medicul Owase Jelani, neurochirurgul care a venit din Marea Britanie în Israel special pentru intervenția de separare. Potrivit „The Sun”, acesta a declarat: „A fost un moment foarte special. Când au fost puse în paturi separate la Terapie Intensivă erau neliniștite. Dar când au putut să vină în contact una cu cealaltă nivelul tensiunii lor arteriale a mai scăzut și au devenit mult mai relaxate. Încă se văd ca și cum ar fi o singură ființă- este dificil să ne imaginăm cum este să fii conectat astfel cu cineva.” Pentru acest medic a fost a cincea oară când a realizat o intervenție de separare de acest tip a gemenilor siamezi.

Medicii au dat detalii despre starea gemenelor siameze

Conform „The Times of Israel”, unul dintre medicii care a participat la intervenția de separare a gemenelor siameze a relatat cum s-au simțit acestea imediat după intervenție: „După operație, gemenele au fost duse la Terapie Intensivă, au fost intubate și sedate. A doua zi fiecare dintre ele a început să respire de una singură și azi (duminică) s-au întâlnit pentru prima dată.”

După ce a dezvăluit cât de impresionat a fost de faptul că gemenele siameze s-au privit pentru prima dată în cohi, medicul Owase Jelani a venit, pentru „The Sun”, cu detalii legate de starea micuțelor: „Abia au trecut câteva zile, dar creierele lor erau intacte la finalul intervenției, așa că avem motive să credem că vor avea o viață normală. Fetele se simt foarte bine...”.

Medicul care a coordonat întreaga intervenție de separare a vorbit și el, pentru NBC News, despre evoția fetițelor: „Se recuperează bine și sunt bine din punct de vedere neurologic. Din punct de vedere cognitiv nu putem face încă estimări. Trebuie să așteptăm, să le examinăm și să vedem ce se întâmplă.”

Operația de separare a fost planificată timp de câteva luni

Specialiștii au ținut să menționeze că sunt foarte rare cazurile în care gemenii siamezi sunt uniți așa cum au fost cele două fetițe operate în Israel. S-a estimat că, până în prezent, intervenții similare au fost realizate, în întreaga lume, de 20 de ori.

Într-un interviu acordat „The Times of Israel”, unul dintre medicii care au fost implicați în operația de separare a gemenelor siameze care s-au privit pentru prima dată în ochi a venit cu explicații legate de procesul de pregătire a intervenției. Inițial, echipa de experți a examinat cazul gemenelor îndeaproape, s-a colaborat cu câteva companii high-tech și au fost realizate modele 3D și simulatoare pentru a se pregăti în detaliu operația. Pentru ca intervenția să fie posibilă, s-a recurs și la această soluție: au fost inserate baloane de silicon în partea adiacentă a capului fiecărei fetițe, între craniu și scalp, pentru ca pielea să se poată dezvolta deasupra baloanelor.

Iată ce s-a dezvăluit pentru sursa menționată anterior: „La fiecare câteva zile, în baloanele de silicon era introdusă apă sterilă, astfel încât acestea să-și poată mări volumul. Acest proces a făcut ca pielea să se extindă treptat. După cinci-șase luni, aceste baloane de silicon pline cu apă și pielea ce le acoperea au devenit la fel de mari precum era capul fiecăruia dintre bebeluși, era ca și cum fiecare dintre ei avea două capete. Când „baloanele” au fost gata, fetele au fost admise pentru operație.”

Surse: bbc.com, nbcnews.com, timesofisrael.com, thesun.co.uk

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alina Ceușan a născut! Prima poză cu bebelușul, după 12 ore de travaliu
  Alina Ceușan a născut! Prima poză cu bebelușul, după 12 ore de travaliu

  După 12 ore de travaliu, Alina Ceușan a adus pe lume un băiețel! Baby Tisha, așa cum îi spune influencerul, a venit pe lume în această dimineață, la ora 4:44, prin...

  Miracol medical! Două gemene s-au născut cu 18 săptămâni mai devreme și au supraviețuit
  Miracol medical! Două gemene s-au născut cu 18 săptămâni mai devreme și au supraviețuit

  Nașterea prematură a unor gemene în statul american Iowa i-a uimit pe medici!

  A născut! Vloggerița a trecut prin 33 de ore de travaliu, dar i s-a permis să îl aibă pe soțul ei lângă ea
  A născut! Vloggerița a trecut prin 33 de ore de travaliu, dar i s-a permis să îl aibă pe soțul ei lângă ea

  Încă o mămică în vlogosfera românească! Ștefana Peev, influencer și fostă concurentă la „Bravo, ai stil!” a născut după 33 de ore de travaliu. Ea a...

  O fetiță a murit de emoție, după ce s-a dat pe tobogan
  O fetiță a murit de emoție, după ce s-a dat pe tobogan

  O alunecare palpitantă pe un tobogan i-a fost fatală unei fetițe de 10 ani din Michigan, SUA!

  Cea mai mare bucurie din Univers: un bebeluș aude pentru prima dată vocea mamei, după ce primește un aparat auditiv! Privește-i reacția!
  Cea mai mare bucurie din Univers: un bebeluș aude pentru prima dată vocea mamei, după ce primește un aparat auditiv! Privește-i reacția!

  Un bebeluș în vârstă de 4 luni din Marea Britanie a putut să audă pentru prima oară glasul mamei sale, după ce i-a fost pus un aparat auditiv.

  O fetiță s-a născut gravidă și a fost necesară o operație de cezariană chiar în a doua zi de viață
  O fetiță s-a născut gravidă și a fost necesară o operație de cezariană chiar în a doua zi de viață

  Caz aparte într-o clinică maternală: o fetiță s-a născut însărcinată! Cum a fost posibil?

  Cei mai frumoși ochi din lume! Priviri care cuceresc de la prima vedere
  Cei mai frumoși ochi din lume! Priviri care cuceresc de la prima vedere

  Aceștia sunt cei mai frumoși ochi din lume. Priviri care au cucerit o lume întreagă! Se spune că ochii sunt oglinda sufletului și chiar dacă fiecare pereche de ochi este...

  O româncă a murit după o operație de cezariană, în Marea Britanie
  O româncă a murit după o operație de cezariană, în Marea Britanie

  O româncă stabilită în Marea Britanie (în orașul Grays din comitatul Essex) a decedat în luna februarie a anului trecut după ce născut prin cezariană și a...

  © 2022 Qbebe