Febra de la dinți: cum să îți dai seama dacă bebelușul se confruntă cu erupția dentară sau are alte afecțiuni

Febra de la dinți: cum să îți dai seama dacă bebelușul se confruntă cu erupția dentară sau are alte afecțiuni

Bianca Geica - Redactor Senior

Febra de la dinți reprezintă una din principalele îngrijorări ale proaspeților părinți. De obicei, primii dințișori ai bebelușului apar în jurul vârstei de șase luni, însă există cazuri în care copilul este mai precoce și, astfel, primul dințișor apare mai devreme.

Iată tot ce trebuie să știi despre febra de la dinți și cum îți dai seama dacă bebe se confruntă cu erupția dentară sau cu alte afecțiuni!

mama care a luat temperatura bebelusului

Dinții de lapte la bebeluși - etape de creștere

Mugurii dentari se formează încă de când copilul se află în burtica mamei, iar primii dințișori de lapte ai bebelușului încep să crească în jurul vârstei de 6 luni. Dentiția temporară este formată din 20 de dinți, cu 12 mai puțini decât în cazul danturii permanente, formată din 32 de dinți.

Mai întâi apar dintii de jos, apoi dintii de sus, după care măselele aflate în părțile laterale și în părțile din spate. Nu există un tipar fix și previzibil legat de ritmul de creștere al dințișorilor. Aceștia pot erupe unul câte unul sau pot apărea mai mulți deodată.

Ordinea în care apar dinții de lapte la bebeluși

În partea de sus:

1 - Incisivi centrali (8-12 luni);
2 - Incisivi laterali (9-12 luni);
3 - Canini (16-23 luni);
4 - Primii molari (13-19 luni);
5 - Molari secundari (25-33 luni).

În partea de jos:

1 - Incisivi centrali (6-10 luni);
2 - Incisivi laterali (10-16 luni);
3 - Canini (16-23 luni);
4 - Primii molari (13-19 luni);
5 - Molari secundari (25-33 luni).

Informațiile prezentate mai sus sunt pur informative. Fiecare copil se dezvoltă diferit și doar medicul poate aprecia dacă ritmul apariției dinților de lapte reprezintă o problemă.

Primele semne care anunță că bebelușului îi ies dințișorii

bebelus care isi duce mana la gura

Semnele care anunță apariția dinților de lapte diferă de la caz la caz. În timp ce pentru un copil, erupția dentară se poate produce peste noapte, fără niciun fel de simptom, pentru alți bebeluși acest proces poate fi unul destul de dureros și neplăcut.

Semnele care te anunță că urmează să erupă un dinte de lapte pot apărea cu 2-3 săptămâni înainte. Printre primele semne care anunță apariția primilor dințișori, se numără faptul că bebelușul va simți nevoia să muște cât mai des și va fi mai agitat decât de obicei, mai ales pe timpul nopții.

Simptomele apariției dinților de lapte

Cu 1-2 zile înainte să iasă dintele vei observă că bebelușul devine și mai agitat, salivează mai mult și simte nevoia să roadă un obiect tare. Principalele simptome ale apariției dinților de lapte sunt:

 • febră moderată (37,5-38°C)
 • gingii roșii și dureroase;
 • apetit scăzut;
 • salivație abundentă;
 • tendința de a duce la guriță diferite obiecte pentru a masa gingiile dureroase;
 • stare de neliniște, de iritabilitate;
 • somn agitat.

Cât durează durerea de dinți la bebeluși?

Durerea provocată de erupția dentară poate să dureze până când dintele reușește să străpungă în totalitate gingia.  Însă cei mai mulți dințișori ies fără să provoace durere. Ce poți să faci, însă, atunci când apare durerea de dinți la bebeluși este să îi masezi ușor gingiile cu degetul sau să îi dai să mestece bucăți reci de legume sau fructe. 

Diareea provocată de apariția dinților de lapte - mit sau adevăr?

Diareea nu este un simptom normal al dentiției, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament "Dr. Victor Babeș". Diareea este un semn care poate anunța complicații ale erupției dentare precum gingivostomatita - o afecțiune care poate îmbrăca forme de la cele mai simple, până la cele mai complexe. Pe lângă diaree, gingivostomatita poate fi însoțită de convulsii, lipsa poftei de mâncare și tuse. În acest caz trebuie să iei imediat legătura cu un medic stomatolog.

Cât durează febra la bebeluși de la dinți?

mama care verifica daca bebelusul are febra

Înainte de toate, trebuie să știi că erupția dentară nu este responsabilă pentru producerea febrei la bebeluși. Într-adevăr, poate exista o ușoară creștere a temperaturii corpului copilului, însă nu va crește niciodată atât de mult încât să poată fi considerată febră.

Febra de la dinți este moderată. De obicei, erupția dinților nu poate crește temperatura corpului bebelușului cu mai mult de 38 de grade Celsius. ”Cu excepția erupției molarilor de minte, erupția dinților definitivi nu cauzează un disconfort major, în majoritatea cazurilor. Erupția dentară nu poate să producă: febră mare, de peste 37.5 grade Celsius. În cazul în care apare febra, este esențial să contactezi medicul de urgență sau să mergi la spital.”, explică Dr. Carmen Trufaș, medic stomatolog, pentru doc.ro. 

Febra 39 la bebeluși - este cauzată de erupția dentară?

Febra 39 la bebeluși nu este cauzată de erupția dentară, ci de alți factori precum viruși, infecții bacteriene, deshidratare, insolație, dereglări ale sistemului imunitar, un tratament îndelungat sau după vaccinare.

Febra de la dinți, practic, nu există. Atunci când apar dințișorii bebelușului, temperatura corpului poate crește până la anumite valori, dar niciodată nu va depăși 38 de grade Celsius.

Cât durează febra de la măsele la copii?

Primele măsele de lapte apar undeva între 12 și 19 luni, fie sus, fie în partea de jos. Ultimii dinți care apar (molarii secundari) pot fi observați, de obicei, în jurul vârstei de 2 ani. Apariția maselelor este anunțată de aceleași simptome, care însă nu se manifestă la toți copiii: febra moderată, gingii roșii și dureroase, poftă scăzută de mâncare, salivare abundentă, stare de iritabilitate.

Febra moderată de la dinți, inclusivi de la măsele, durează câtă vreme gingia este inflamată. Poate rămâne chiar și timp de o săptămâna în jurul valorii de 37,5 grade Celsius, așa că fii foarte atentă la starea bebelușului. Dacă febra persistă mai mult de o săptămâna, nu mai sta pe gânduri și anunță medicul.

Remedii naturale pentru durerea provocată de dinții de lapte

bebelus cu inel de dentitie

Nu e usor să vezi cum copilașul tău suferă din cauza durerilor provocate de erupția dentară. Din fericire, poți apela la câteva remedii naturale care îl pot ajuta pe bebe să treaca mai ușor peste disconfort. Iată ce poți face:

Masează-i gingiile

Masează-i blând gingiile cu degetul, înainte ca dintele să străpungă gingia. Cu degetul curat, maseaza usor gingiile bebelusului, de la un capat la altul, insistand mai mult asupra zonelor care par tensionate.

Folosește jucării pentru dentiție

Oferă-i ceva de mestecat, cum ar fi inele speciale pentru dentiție, care îl vor ajuta să-și mai aline disconfortul de la nivelul gingiei. Există inele care pot fi răcite în frigider (nu în congelator).

Dă-i să mestece fructe și legume reci

Dacă bebe este suficient de mare pentru a consuma alimente solide, oferă-i fructe sau legume reci pentru ameliorarea inflamației. Câteva cubulețe de măr sau mango, feliuțe de morcov sau castravete i-ar putea fi de mare ajutor.

Folosește un gel cu anestezic

Dacă durerea este puternică, îi poți masa gingiile cu un anestezic local sub formă de gel (există astfel de geluri concepute special pentru copilași). Discuta cu medicul pediatru înainte de a-i administra bebelușului vreun medicament pentru durere.

Biscuiti din faină arorut

Făina arorut este obținută din plantă numită Maranta, care are un conținut redus de amidon. Nu declanșează alergii și este bine tolerată de bebeluși. Această făină este bună și pentru a calma tulburările digestive care pot apărea odată cu erupția dentară. O linguriță de făină de arorut este egală cu o lingură de făină de grâu. 

Așadar, febra de la dinți, practic, nu există. Atunci când temperatura bebelușului depășește 37,5-38 grade Celsius, aceasta poate fi cauzată de o infecție, nicidecum de inflamarea gingiilor specifică erupției dentare. Tu cum ai calmat febra moderată de la dinți a bebelușului tău și durerile cauzate de erupția dentară?

Surse: webmd.com, healthychildren.org, mouthhealthy.org, reginamaria.ro, cdt-babes.ro, doc.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
  Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

  Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

  Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
  Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

  Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

  Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
  Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

  Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

  Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

  Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
  Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

  Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

  Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
  Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

  Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

  Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
  Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

  Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

  Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
  Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

  Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

  © 2024 Qbebe