Pneumonia la copii - cauze, simptome si tratament

Pneumonia la copii - cauze, simptome si tratament

Raluca Cristea

Afla toate detaliile despre pneumonia la copii. 30% dintre afectiunile diagnosticate in randul copiilor presupun infectia cailor respiratorii. Printre aceste infectii se numara si pneumonia, care ataca anual 150 de milioane de copii cu varsta pana in 5 ani, din toata lumea. In plus, pneumonia este a treia cauza de deces a copiilor cu varsta pana in 5 ani din intreaga lume. În primii doi ani de viață, pneumonia la copii este de origine predominant virală. Odată cu intrarea în colectivitate (la creșă sau la grădiniță) crește riscul instalării pneumoniei de origine bacteriană. Conform Organizației Mondiale a Sanatatii, pneumonia amenință viața unui copil la fiecare 20 de secunde și este responsabila de 16% dintre decesele în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani. Chiar dacă are simptome nespecifice, asemănătoare unor răceli și infecții respiratorii (precum tusea și respirația accelerată), pneumonia la copii reprezintă o complicație care poate pune mari probleme părinților.

Pneumonia la copii este o infecție de origine virală sau bacteriană, destul de frecventă, mai ales la micuții până în cinci ani. De regulă apare ca o complicație a unei infecții deja existente a tractului respirator, pe fondul imunității insuficient dezvoltate a copiilor. Peste 90% dintre cazurile de pneumonie la copiii sub doi ani sunt de origine virala. Acestea sunt periculoase daca afecteaza copiii foarte mici, necesitand, de obicei, spitalizare. Totusi, pneumonia virala la copiii mai mari are simptome mai putin severe decat cea bacteriana. La copiii de varsta scolara, jumatate din cazurile de pneumonie sunt de origine bacteriana, fiind provocate de Streptoccocus Pneumoniae și Mycoplasma Pneumoniae. Majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriană (dobândită în general în comunitate) pot fi tratate la domiciliu, cu antibiotice recomandate de medic. Dacă infecția se agravează însă, este recomandat să internezi copilul în spital, pentru investigații mai amănunțite, pentru că pneumonia la copii poate fi amenințătoare de viață. Pentru a-ti feri copilul de pneumonie sau de complicatiile acesteia, trebuie sa stii cum se instaleaza, cum evolueaza, care sunt simptomele pneumoniei si mai ales, care este tratamentul eficient pentru copilul tau! Afla totul de mai jos!

Cauzele instalarii pneumoniei la copii


Pneumonia este cauzată de o varietate de germeni (virusuri, bacterii, dar și fungi și paraziți), precum și de iritarea căilor respiratorii cu anumite substanțe. Majoritatea cazurilor de pneumonie la copii sunt de origine virală, cauzate de virusuri precum: adenovirusurile, rinovirusul, virusul influneza (al răcelii comune), virusul respirator sincițial. Adesea, pneumonia se instalează după o infecție a tractului respirator superior (la nivelul nasului și gâtului), cu simptome manifeste după circa 2-3 zile de la o răceală cu gât inflamat. Virusurile migrează apoi spre plamani, unde se acumulează fluide, leucocite și puroi, care blocheaza calea aerului la nivelul plamanului, ingreunand respiratia. La copiii cu pneumonie cauzata de virusuri, simptomele vor aparea gradual, fiind mai putin severe, suieratul fiind o manifestare comuna.In majoritatea cazurilor, pneumonia este cauzata de agravarea infectiei respiratorii deja existente in organism. Copilul mai poate face pneumonie si daca intra in contact direct cu secretiile nazale ale unui copil cu o infectie respiratorie sau se afla foarte aproape de copilul bolnav pentru mai mult timp.


Bebelusii sunt supusi riscului pneumoniei de aspiratie, in timp ce copiii cu varsta pana in 10 ani dezvolta mai mult pneumonie virala, rareori si pneumonie bacteriana, aceasta din urma fiind provocata de infectarea cu streptococul Pneumoniae sau bacteria Mycoplasma pneumoniae.

 pneumonia


Factorii de risc in declansarea pneumoniei la copii


Desi orice persoana poate suferi de pneumonie, aceasta afectiune apare mai des in randul copiilor decat printre adulti, cei mici fiind mult mai expusi si mai sensibili la urmatorii factori de risc:

- Anotimpul - pneumoniile apar mai ales iarna, cand afara este foarte frig si umed. Asadar, imbraca-ti puiul bine si protejeaza-i nasucul, gurita si urechile cu gluga si fularul;
- Varsta - cu cat copilul este mai mic, cu atat riscul este mai mare. Rata mortalitatii in urma unei pneumonii este ridicata pana la varsta de un an;
- Afectiuni deja existente - copilul va fi mult mai predispus la pneumonie in forma grava daca sufera deja de o malformatie congenitala a cailor respiratorii sau a inimii;
- Refluxul gastroesofagian - in cazul bebelusilor, odata cu refluxul gastroesofagian, exista riscul de a inhala micile resturi de mancare. Astfel apare pneumonia de aspiratie;
- Mediul de viata - riscul de a face pneumonie este mai ridicat in mediile insalubre, unde igiena nu este stricta sau in familiile cu fumatori.

 

Simptomele pneumoniei la copii



Simptomele pneumoniei difera in functie de varsta copilului si de puterea sistemului sau imunitar. Astfel, simptomele copiilor cu varsta pana in 6 ani difera de cele ale copiilor ce trec de acest prag.

Pneumonia bacteriana la copii are manifestari destul de rapide, cu febra ridicata si respiratie foarte accelerata. La copiii mai mari si adolescenti apare des o forma de pneumonie determinata de bacteria Mycoplasma, care cauzeaza dureri de gat, de cap și eruptii cutanate, pe langa simptomele obisnuite ale pneumoniei. La bebelusi poate sa apara si o forma de pneumonie cauzata de chlamydia, care determina conjunctivita, dar simptomele sunt in rest destul de usoare, fara febra. Atunci cand pneumonia este determinata de tusea convulsiva (magareasca), copilul tuseste pe perioade lungi, chiar pana se invineteste din lipsa de aer. Din fericire, vaccinul pertussis protejeaza copii de tusea convulsiva. Exista trei tipuri de pneumonie la copii:

Forma blanda de pneumonie la copil este cauzata, de obicei, de bacterii precum M. pneumoniae sau C. pneumoniae, .Este o forma frecventa printre copiii scolari, cu simptome mai putin severe, care poarta si denumirea de ”pneumonie pe picioare”, dat fiind ca, de multe ori, copiii nu se simt atat de rau incat sa ramana acasa. Pot avea totusi simptome precum:
- Tuse uscata
- Febra moderata
- Dureri de cap
- Oboseala
- Dureri in gat
- Uneori eruptie cutanata si dureri de urechi
Pneumonia determinata de Mycoplasma pneumonie este forma cea mai raspandita în comunitate, pentru ca este contagioasa si poate trece de la un copil la altul. Se manifesta mai ales la sfarsitul verii si toamna. Din fericire, poate fi tratata usor cu antibiotice si arareori are simptome mai grave.

Forma moderata de pneumonie la copii este provocata, de regula, de virusuri, la copiii prescolari. Prezinta simptome precum:
-Dureri de gat
- Tuse
- Febra moderata
- Congestie nazala
- Diaree
- Pierderea apetitului
- Lipsa de energie

Pneumonia severa la copii este de origine bacteriana, in special determinata de Streptoccocus pneumoniae si prezinta simptome mai grave, precum:
- Febra ridicata
- Frisoane, transpiratie
- Fața roșie
- Pete albastrui pe unghii sau pe buze
- Suierat
- Dificultati de respiratie
- Dureri in piept si abdominale


Simptomele pneumoniei la copiii cu varsta pana in 6 ani
sunt: tusea puternica, senzatia de voma si/sau varsaturile, febra, durerea in zona pieptului, durerile de stomac.
pneumonie simptome

 

Investigatii medicale in cazul unei pneumonii


Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul trebuie sa cunoasca in detaliu starea copilului. Si cum anamneza (controlul) este greu de realizat din cauza varstei prichindelului si a incapacitatii lui de a se exprima corect si detaliat, tu vei fi intrebata despre starea micutului din ultima perioada: ce il doare, daca are febra sau frisoane, daca raceste/se imbolnaveste usor si de ce boli a mai suferit.

Metoda cea mai importanta si cel mai des folosita in cazul unui copil suspectat de pneumonie este auscultatia pulmonara. In acest scop, medicul va folosi stetoscopul pentru a asculta respiratia copilului. Daca micutul tau este inca sugar, s-ar putea sa fie nevoie de o suzeta pentru ca bebe sa nu mai planga si medicul sa il poata examina. Este ideal sa existe posibilitatea ca medicul sa ii poata asculta respiratia micutului cat timp acesta doarme. O alta metoda prin care medicul isi poate da seama de modificarile la nivel pulmonar si respirator este ascultarea plansului, tipatului si vocii copilului.

In urma anamnezei, medicul pediatru va decide urmatorii pasi in diagnosticare. Pneumonia este o afectiune infectioasa respiratorie cu simptome asemanatoare altor afectiuni de acest tip, asa cum sunt bronsita sau bronsiolita, asadar este nevoie de maxima atentie. Daca medicul va considera necesar, iti va cere ca micutul sa faca si urmatoarele analize: hemograma completa (analiza completa a sangelui), coloratia gram a sputei si, doar in cazuri grave, culturi bacteriene. Cu tratament adecvat, majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriana se vindeca in 1-2 saptamani. Pneumonia virala si formele mai blande de pneumonie bacteriana (cand nu se recomanda neaparat antibiotic) pot lua pana la 4 saptamani pentru vindecare, chiar daca simptomele lor nu sunt asa severe.

 pneumonia la copii


Tratamentul pneumoniei la copii

Daca micutul nu este intr-o stare grava, il poti trata de acasa, respectand indicatiile medicului. In functie de tipul infectiei, copilul va urma un tratament cu antibiotice (amoxicilina/penicilina) sau antivirale (tamiflu, vitamina C cu echinaceea, etc.). Scopul tratamentului medicamentos este ameliorarea simptomelor, prevenirea complicatiilor si inlaturarea infectiei.

Pana la stabilirea tratamentului medicamentos, iata ce trebuie sa faci acasa: mentine in casa un aer proaspat, nu lasa pe cineva sa fumeze in apropierea copilului, fereste-l pe micut de frig si umezeala, pregateste-i mancaruri pline de vitamine si ofera-i ceaiuri caldute, nu fierbinti, care sa contina vitamina C.

Daca copilul are pneumonie bacteriana si doctorul i-a prescris antibiotice, programul de administrare trebuie respectat cu strictete, pentru ca cel mic sa se vindece mai repede si pentru a preveni imbolnavirea altor membri ai familiei.

Pentru respirația suieratoare, medicul poate prescrie folosirea unui nebulizator sau inhalator.

Trebuie asigurata hidratarea continua, cu supe, ceaiuri, sucuri neindulcite, pe langa apa.

Daca se administreaza medicamente pentru tuse, este neaparat necesar sa se urmeze indicatiile doctorului, pentru ca supresoarele de tuse impiedica plamanii sa dreneze mucusul, ceea ce poate agrava pneumonia la copii.

Temperatura copilului trebuie luata dimineata si seara si poate fi contactat doctorul daca trece de 38,9 grade Celsius la copiii mai mari sau de 38 de grade la bebelusii sub 6 luni. Verificati buzele si unghiile copilului, sa fie roz si contactati imediat medicul, daca devin gri sau albastrui, pentru ca este semn ca plamanii nu mai asigura suficient oxigen.

Daca situatia este mai grava si copilul respira greu, medicul trebuie sa il tina sub supraveghere si sa ii monitorizeze cantitatea de oxigen din sange si plamani. Daca nivelul oxigenului scade, medicul va recurge la administrarea de oxigen. Daca copilul nu are mai mult de 3 ani sau se instaleaza si alte complicatii, medicul va recurge la intubarea traheala.

Cu tratament adecvat, majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriana se vindeca in 1-2 saptamani. Pneumonia virala si formele mai blande de pneumonie bacteriana (cand nu se recomanda neaparat antibiotic) pot lua pana la 4 saptamani pentru vindecare, chiar daca simptomele lor nu sunt asa severe.

 tratament pneumonie

Prevenirea pneumoniei copilului

Prevenirea pneumoniei copilului este posibila prin situatii care, din pacate, nu tin doar de tine. De exemplu, nu poti doar tu sa imbunatatesti conditiile de la gradinita sau de la scoala, la fel cum nu poti stii cu siguranta ca micutul nu a luat deja contact cu un copil bolnav.

Ceea ce tine de tine insa, este sa mentii conditii optime in mediul de acasa (sa nu fumati langa copil, sa aerisiti camerele constant, sa nu tineti ferestrele deschise pentru mult timp, sa mancati sanatos) si sa iti imunizezi copilul, optional sau obligatoriu, fie cu vaccinuri homeopate, fie cu vaccinuri pe cale intramusculara.

Tu cum iti protejezi copilul? A facut pneumonie? Ce tratament a functionat?

Articolul urmator
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    © 2024 Qbebe