Aftele la bebelusi - preventie si tratament

Aftele la bebelusi - preventie si tratament

Raluca Cristea

Aftele bucale la bebeluși apar mai frecvent în primele luni de viață, cavitatea bucală a bebelușului fiind mult mai sensibilă decât în restul vieții. De aceea, bebelușii sunt predispuși la apariția aftelor. Aftele sunt mici leziuni la nivelul cavității bucale, resimțite dureros de bebeluș, căruia îi provoacă disconfort și refuzul de a mai mânca.

Afte în gură

Afta apare sub forma unei ulcerații de culoare albă, cu contur delimitat de culoare roșie, intensă, existând și cazuri când sunt grupate 2-3 astfel de leziuni foarte mici. De obicei apar pe interiorul obrajilor și buzelor, însă pot să apară și pe limbă, pe baza limbii sau pe cerul gurii.

Aftele la bebelusi se dezvoltă foarte repede, nu sunt contagioase însă recidivează frecvent. Odată apărute, aftele produc bebelușului un disconfort intens, din cauza senzației de arsură și durere, pe care acesta le resimte de fiecare dată când deschide gurița sau vrea să mănânce. Astfel, este foarte probabil ca cel mic să refuze să mănânce, asociind mâncarea cu durerea.

Afte în gură: poze

aftele-bucale-pe-buze

aftele-bucale-in-interiorul-buzei

Afte pe limbă

Aftele de pe limbă pot avea aspectul unor leziuni albe cremoase pe limbă, îți oferă o senzație ciudată ca și cum ai avea bumbac în gură. Aftele pot fi și roșiatice, dureroase și pot îngreuna vorbirea, mestecatul și înghițirea.

Afte pe limbă: poze

aftele-bucale-afte-pe-limbă-poza

aftele-bucale-afte-pe-limbă

Afte în gât

Astfel de afte pot provoca roșeață, dar și o arsură sau durere care poate fi suficient de severă pentru a provoca dificultăți în a mânca sau a înghiți. Apar datorită sistemului imunitar scăzut și pot crea multe neplăceri. 

Afte în gât: poze

aftele-bucale-în-gât

aftele-bucale-in-gat-pe-amigdale

Afte bucale: cauze

Deși sunt considerate periculoase doar atunci când se infectează, trebuie să tratezi aftele cu maximă atenție, pentru că sunt foarte dureroase, sunt însoțite de febră, îl agită și îl înfometează la propriu pe micuțul tău.

Specialiștii nu au stabilit cauze exacte pentru apariția aftelor, însă au fost stabiliți anumiți factori care favorizează apariția acestor leziuni buclucașe:

  • factorii alimentari - deoarece aftele sunt favorizate de alimentele ce conțin histamine. Aceste alimente sunt și cele care pot provoca alergii și printre ele se numără: nucile, alunele, caisele, căpșunele, zmeura, ciocolata, laptele, cartofii, condimentele;
  • factorii ereditari - deoarece aftele sunt mai frecvente în rândul locuitorilor din regiunile mediteraneene, iar predispoziția pentru apariția aftelor se poate transmite, în unele cazuri, de la mamă la bebeluș;
  • obiceiuri defectuoase în timpul alimentației - pentru că odată ce îi permiți micuțului să mănânce în grabă, se va obișnui așa și, de multe ori își va mușca limba sau obrăjorul. Aceste leziuni ale mucoasei bucale favorizează apariția aftelor;
  • infecții ale sfârcurilor mamei care alăptează bebelușul - infecția poate trece de la mamă la bebeluș
  • carenta in acid folic și vitamine din complexul B ( B12, B1, B2, B6).

Stomatita aftoasă

aftele-bucale-mamă-cu-bebeluș-în-brațe

Aceasta este o inflamație, o ulcerație ovală sau rotundă, gălbuie cu o zonă roșie exterioară la nivelul gurii, obrajilor interiori, limbii sau buzelor. Leziunile sunt de obicei acute, cu durere temporară. Pot apărea ulcerații 2-4 ori/an sau poate fi o formă de boală aproape continuă, cu ulcerații noi care apar aproape imediat după vindecarea celor vechi. Durerile sau arsurile pot preceda ulcerațiile cu 1-2 zile, dar fără să fie prezente vezicule sau bule. Durerea este severă, chiar dacă dimensiunea leziunii este foarte mică și poate dura de la 4 la 7 zile.

Tratamentul pentru stomatita aftoasă este simptomatic și, în cele mai multe cazuri, include corticosteroizi topici și apă de gură pe bază de gluconat de clorhexidină. Dacă corticosteroizii topici nu sunt eficienți, se poate administra prednison. Suplimentarea de B1, B2, B6, B12, acid folic sau fier poate ameliora simptomele la unii pacienți.

Afte bucale: tratament

Dacă afta nu se infectează, nu este nevoie de un tratament special. Vindecarea aftei are loc de la sine în maximum 10 zile, iar perioada de disconfort puternic nu durează mai mult de 5 zile. Tot ce trebuie să faci este să calmezi durerea. În acest sens, sunt recomandate preparatele pe bază de glicerină, pe care le găsești în farmacii. Cel mai folosit astfel de produs este glicerina boraxată, de care sigur ai auzit și tu sub numele de "miericică". Este un lichid mai gros, dulce la gust, cu consistență și culoarea asemănătoare mierii.

Ca o mămică grijulie ce ești, atunci când bebelușul are afte și implicit, nu mănâncă sau face febră, trebuie să îi dai multe lichide, însă în niciun caz sucuri acidulate sau pe baza de citrice. Aceste sucuri nu vor face altceva decât să adâncească leziunea și să provoace o durere mai puternică.

O altă măsură potrivită în timpul tratamentului este să menții igiena mâinilor și cavității bucale a bebelușului și să îi ștergi gingiile cu o compresă înmuiată în glicerină boraxată sau ceai de mușețel, pentru a preveni apariția unor noi afte lângă cele deja existente.

Antibiotic pentru afte bucale

aftele-bucale-medicamente

Tratamentul cu antibiotic este prescris de medic doar atunci când aftele s-au infectat. Atunci când sunt foarte dureroase, cel mult se poate aplica un anestezic local, lidocaină, sub formă de spray. Altfel, pentru ameliorarea durerii și grăbirea vindecări se pot folosi câteva remedii naturiste, care constau în clătirea gurii cu:

  • Apă cu sare sau cu bicarbonat de sodiu. Sarea curăță și deshidratează rana, iar bicarbonatul de sodiu ajută la neutralizarea acizilor din gură care irită şi inflamează ţesuturile. El ajută și la curăţarea şi liniştirea zonelor afectate. Poți aplica o soluție obținută dintr-o linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceşcuţă cu apă călduţă. 
  • Apă oxigenată. Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, prin urmare curăţă inflamaţia şi ajută la vindecarea rănii. Avantajul este că nu are un gust neplăcut ca al apei cu sare, dar aceasta din urmă este mult mai eficientă.
  • Tinctură de lemn dulce. Aceasta stimulează regenerarea pielii și formează un strat protector deasupra aftei, ce ajută la vindecare. Prepară o soluție dintr-o lingură de tinctură de lemn dulce cu un pahar cu apă. Clătește-ți gura cu o parte din amestecul preparat din 2 în 2 ore, pe tot parcursul zilei.
  • Ulei de cocos și miere. Uleiul de cocos are proprietăți calmante și efectul este instantaneu. Amestecă o lingură de ulei de cocos cu o linguriță de miere și aplică un strat pe aftă. Lasă să acționeze 5 minute, apoi clătește-ți gură dacă simți nevoia. Reaplică tratamentul cel puțin de două ori pe zi.

Albastru de metil pentru afte

Albastrul de metil este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene, fiind folosit şi pentru dezinfectarea rănilor uşoare, superficiale. Albastru de metil este cunoscut ca fiind un bun remediu împotriva aftelor bucale, având efecte garantate. Pentru tratament, toarnă câteva picături de albastru de metil pe un tifon uscat şi tamponează cu el în gură, în locul afectat. 

Măsuri de prevenire a aftelor la bebeluși

În primul rând trebuie să eviți sau să înlături factorii favorizanți prezentați mai sus. Este bine să repeți badijonările cu glicerină boraxată sau ceai de mușețel, chiar dacă micuțul nu are în acel moment vreo aftă. De asemenea, este important să-l speli pe mânuțe frecvent și să dezinfectezi toate jucăriile pe care obișnuiește să le ducă la gură.

Vorbește cu medicul și stabiliți un tratament prin care să îi completezi micuțului depozitele de acid folic și vitamine din complexul B.

În cazul în care îți alăptezi bebelușul, este neapărat necesar să respecți o igienă a mameloanelor, pe care trebuie să aplici același tratament ca și pentru gurița celui mic, înainte de fiecare alăptare.

Surse: Healthline.com, Webmd.com

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție
    Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție

    Vergeturile sunt asociate de multe ori cu sarcina, pentru că organismul viitoarelor mămici trece prin transformări bruște. În realitate, însă, vergeturile pot să apară...

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție
    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție

    Acneea este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii și poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Nu este periculoasă și, în general, se vindecă...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    © 2024 Qbebe