5 beneficii ale pompelor de san pe care nu le stiai

5 beneficii ale pompelor de san pe care nu le stiai

Irina Olteanu - Redactor Senior

Exista o multime de beneficii pe care le detin pompele de san, cel mai important constand, desigur, in acela ca bebelusul poate beneficia de laptele tau chiar si cand nu esti in preajma. Aflati aici si alte beneficii mai putin cunoscute pe care le ofera pompele de san.

Advertisement

1. Ce nu stiai despre pompa de san in problemele de lactatie

Nu toate mamele dispun de aceeasi cantitate de lapte matern, indiferent de dimensiunea cupei la sutien (marimea sanului nu este un indicator al cantitatii de lapte). Este dificil de evaluat cantitatea efectiva de lapte pe care o consuma bebelusul la o masa, dar este important de subliniat faptul ca sunt extrem de rare situatiile in care corpul tau nu produce suficient lapte.

Exista si cateva situatii deosebite care pot reduce cantitatea de lapte matern, dupa cum urmeaza:
- Bebelusul nu suge eficient, fie din cauza ca este somnoros din fire, fie din cauza icterului neonatal sau a prematuritatii, prin urmare sanii nu sunt goliti corespunzator. Chiar daca alaptezi des, se poate ca cel mic sa nu imprime o stimulare adecvata sanilor daca nu este suficient de puternic
- Separarea de bebelus (cum se intampla in cazul clinicilor/spitalelor cu rezerva distincta pentru nou-nascuti/fara sistem rooming-in) sau alaptarea dupa un program rigid poate reduce lactatia.
- Intoarcerea la munca; din nou separarea de copil pentru o durata indelungata de timp, alaturi de stresul reintoarcerii la activitatea profesionala poate avea un impact semnificativ asupra productiei de lapte.
- O perioada de stres intens, dar si tulburarile hormonale (dezechilibrele glandei tiroide sau pituitare sau fragmente placentare ramase) sau virozele/alt tip de imbolnaviri, respectiv eventualele tratamente medicale sau fumatul excesiv trebuie luate in considerare. Metodele de contraceptie hormonala cu estrogen si/sau progesteron pot reduce si ele rezerva de lapte
- Folosirea unui lapte formula sau a suzetelor; in prima situatie se satura mai repede si vor suge mai rar, iar in cea de-a doua vor prefera suzeta in loc de san. In cazul prematurilor, prin folosirea pompei puteti exprima lapte matern pe care sa-l depozitati si sa-l oferiti copilului. Daca este necesara completarea cu lapte praf, pompeaza dupa alaptari pentru stimulare suplimentara
- Interventie chirurgicala anterioara la sani; exista in acest caz si un risc crescut de probleme de sanatate, in special daca canalele galactofore au fost afectate. In general implanturile mamare sau biopsiile cauzeaza mai putine probleme decat operatia de micsorare a sanilor
- Nasterea prin cezariana poate presupune un timp suplimentar de recuperare, dar si o intarziere in aparitia lactatiei
- Nu in ultimul rand o alta sarcina influenteaza nivelele hormonale si respectiv lactatia

In cazul in care observi ca bebelusul nu se satura (pare infometat la scurt timp dupa masa, petrece prea putin timp la san/nu pare sa suga eficient, nu se dezvolta corespunzator) sau daca deja utilizezi tehnica exprimarii manuale a laptelui, poate fi de ajutor o utilizare a pompei de san de mai multe ori pe durata unei zile. Fie chiar dupa ce bebelusul termina de supt, fie intre mese, deoarece lactatia functioneaza pe principiul cererii si ofertei: se adapteaza in functie de "solicitare"; este recomandata folosirea unei pompe la ambii sani timp de 5-10 minute dupa alaptare sau cel putin de 8 ori intr-un interval de 24 ore.

pompa

2. Ce nu stiai despre pompa de san in angorjarea sanilor

Cu aceasta problema se confrunta extrem de multe mamici si presupune o afectiune dureroasa manifestata prin umplerea excesiva a sanilor cu lapte si aparitia unei senzatii de plenitudine. In cazul in care si mameloanele sunt dureroase, senzatia resimtita poate inhiba reflexul de curgere (se poate sa aveti tendinta de a intarzia alaptarile din cauza ca sunt neplacute). In acest sens, afectiuni de tipul fren lingual scurt (atat sub limba in limbaj popular), infectii cu candida sau mameloane inversate/plate pot cauza dureri la nivelul mameloanelor, iar bebelusul nu va putea sa se hraneasca corespunzator. Inainte de folosirea unei pompe de san pentru ameliorarea durerii si a presiunii resimtite este de ajutor un masaj delicat la nivelul sanilor sau folosirea unor comprese calde si umede; acestea ajuta in plus si la stimularea fluxului de lapte. Retine ca in situatia angorjarii sanilor, este important sa asezi pompa pe o treapta de viteza mai redusa pentru a evita eventualul disconfort (daca este vorba de o pompa electrica) si sa o folosesti mai rar.

Avent Pompa de san electrica simpla Comfort

 Caracteristicile produsului
- Pozitie de pompare mai confortabila datorita designului
- Prevazuta cu mod de stimulare delicata si 3 setari de pompare
- Perna moale de masaj pentru o senzatie de caldura
- Include biberonul si tetina Natural pentru inceperea naturala a alaptarii
- Design usor si compact
- Asamblare intuitive - corespondenta vizuala usoara a componentelor
- Compatibila cu alte produse de hranire Philips Avent
- Curatare usoara datorita numarului mic de componente separate
- Usor de utilizat prin atingerea unui singur buton
- EcoPassport - Prezentare generala a specificatiilor produselor ecologice Philips Avent

3. Ce nu stiai despre pompa de san cand urmezi un tratament sau vrei sa consumi o bautura/aliment care nu este permis pe durata alaptarii

Exista o multime de situatii in care mama se imbolnaveste pe perioada alaptarii si medicul recomanda un tratament care poate ajunge in lapte si afecta bebelusul. Fie ca este vorba despre un antibiotic, fie de alt tip de medicament sau chiar o spitalizare, cu ajutorul unei pompe de san poti exprima laptele si mentine lactatia pana la urmatoarea masa a bebelusului sau pana cand medicul va ingadui reluarea alaptarii. Expunerea la medicatia din compozitia laptelui matern prezinta risc pentru prematuri, copiii care sunt instabili din punct de vedere medical sau pentru cei care au rinichi slab functionali. Riscul este cel mai redus pentru bebelusii mai mari de 6 luni, care pot metaboliza eficient medicamentele; de asemenea, la mamele care alapteaza de o perioada indelungata de timp si la cele care necesita tratament medicamentos in primele 3-4 zile de la nastere nu se transfera, datorita volumului limitat de lapte, cantitati prea mari de substante. In cazuri rare, medicul poate recomanda intreruperea sau stoparea alaptarii, in functie de durata/natura tratamentului. Cand este permis, foloseste pompa si stocheaza surplusul de lapte pentru perioada respectiva; daca este vorba de intrerupere temporara a alaptarii, foloseste o pompa electrica pentru a mentine lactatia constanta, insa arunca laptele exprimat pe durata tratamentului.

Acelasi lucru il poti face si in cazul in care consumi alcool/cofeina sau chiar un aliment despre care stii ca ar putea dauna bebelusului. Consumul a mai mult de o bautura alcoolica pe zi nu este recomandat femeilor care alapteaza, deoarece creste nivelul alcoolemiei din organism iar alcoolul patrunde si in laptele matern. Daca o mama consuma mai mult de 2 bauturi alcoolice, ar trebuie sa astepte cel putin 2 ore pentru a alapta (permitand eliminarea alcoolului din corp). Pomparea in decurs de 1 ora inainte de ingerarea alcoolului s-a demonstrat a reduce usor cantitatile subsecvente de alcool in lapte; retine ca folosirea pompei dupa consumul de alcool nu-l elimina mai rapid din organism. Insa cel mai bine este sa depozitezi laptele exprimat inainte de a consuma vreo bautura. In cazul in care ai consumat cantitati considerabile de alcool, nu trebuie sa hranesti copilul cu laptele respectiv.

pompa

4. Ce nu stiai despre pompa de san cand ai gemeni/tripleti

Pentru mamele care nu ii hranesc concomitent pe copii, poate fi de ajutor o pompa pentru exprimarea si depozitarea laptelui de la sanul la care nu se hraneste unul din bebelusi intr-un timp mult mai scurt. Hranirea a doi sau mai multi copii necesita o munca suplimentara si mai multa implicare decat a unui singur copil; iar responsabilitatea asociata hranirii poate fi resimtita drept coplesitoare. Multe mame se pot ingrijora ca nu pot produce suficient lapte pentru ambii/cei trei copii, dar si ca va dura prea mult timp si nu se vor putea odihni niciodata. In aceasta situatie poti goli simultan ambii sani, atasand un copil la unul si folosind pompa la cel de-al doilea pentru a mentine constanta lactatia; poate fi de folos mai ales daca cei mici nu golesc corespunzator sanii, s-au nascut prematur sau daca sunteti internata in spital in urma unei nasteri prin cezariana. Daca folosesti pompa inca de la inceput, laptele poate fi pastrat la frigider sau congelator, in recipiente sterile pentru utilizare ulterioara.

5. Pompa de san poate exprima mai mult lapte decat cu ajutorul mainii

Acest ultim beneficiu este de fapt cel mai important: pompa de san este menita sa iti usureze rutina zilnica, dar si sa mentina un flux constant al laptelui si sa goleasca mai bine sanii. Poate fi dificil, in special in perioada de inceput a alaptarii, sa produci lapte fara ajutorul bebelusului; lactatia poate fi influentata de stres sau chiar graba. Este bine sa incerci sa te asezi intr-o pozitie confortabila si sa nu te ingrijorezi cu privire la cantitatea de lapte. Daca sanul nu se incadreaza corespunzator pe pompa, poate fi necesara o alta flansa (cupa de plastic care acopera mamelonul si areola). De asemenea, este important sa pozitionezi flansa corect si sa fie bine atasata pe san. In caz contrar, te vei simti inconfortabil si laptele va veni mai greu. Pentru pompele electrice, trebuie sa urmaresti ajustarea corespunzatoare a vitezei si nivelului de suctiune pentru a preveni eventualele neplaceri. In functie de fluxul de lapte, poti exprima un biberon intreg dintr-o singura sesiune, in timp ce alte femei au nevoie de 2-3 sesiuni. Laptele poate fi oferit copilului si de partener/alti membri ai familiei in timp ce tu te ocupi de alte indatoriri.

Surse:
http://kidshealth.org; www.babycentre.co.uk; www.drugs.com; www.mayoclinic.org; www.medicinenet.com; www.babycenter.com; www.breastfeedingbasics.com; www.thehealthsite.com

 

Articolul urmator
4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic
4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân
    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân

    Dacă credeați că există ceva ce mamele nu pot face, vă spunem că o femeie din Marea Britanie a participat la un maraton de 100 de kilometri în timp ce pompa lapte la sân...

    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”
    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”

    Să afli că suferi de o boală gravă reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poți trece. Cu atât mai mult cu cât te afli într-o perioadă în care...

    Cum mi-am găsit puterea interioară după ce am primit diagnosticul de cancer la sân
    Cum mi-am găsit puterea interioară după ce am primit diagnosticul de cancer la sân

    Cara Hedin, din SUA, ne împărtășește experiența ei de viață, din momentul în care a fost diagnosticată cu cancer la sân. O poveste care e menită să ne inspire și...

    Tu cum ai fi procedat? O mamă le-a spus copiilor că are cancer la sân abia după 5 ani de la diagnostic
    Tu cum ai fi procedat? O mamă le-a spus copiilor că are cancer la sân abia după 5 ani de la diagnostic

    Aflată în impas, o mamă a doi copii mici care a primit un diagnostic cumplit, cancer de sân, a decis să țină în secret starea ei de sănătate pentru a nu umbri...

    © 2025 Qbebe