6 alimente care influențează negativ dispoziția copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi își dorește să aibă copii sănătoși, care să se bucure de bunădispoziție mereu. Înainte să dăm vina numai pe factorii externi când avem în vedere comportamentele copilului, este cazul să ținem cont și de alți factori. Printre aceștia se numără inclusiv dieta urmată de micuțul nostru. Pentru a înțelege mai bine modul în care aceasta îi va influența dispoziția, parcurgeți și articolul de mai jos. De asemenea, veți afla și ce alimente ar trebui evitate, astfel încât acestea să nu aibă influențe nefaste asupra modului în care se simt și se comportă copiii noștri.

Cum poate influența dieta dispoziția copilului

Când este vorba despre dispoziția copilului tău, trebuie să știi că aceasta este influențată de numeroși factori. Printre cei mai importanți se află și alimentația.
Cu atât mai mult cu cât sesizăm că al nostru copil este indispus, iritat sau hiperactiv, este necesar să ne gândim și la ce a mâncat în ultima perioadă. De pildă, dacă știm că al nostru copil s-a hrănit frecvent cu alimente bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați (precum dulciuri, orez alb sau produse de panificație pe bază de făină albă), nu mai trebuie să ne mire deloc faptul că dispoziția sa nu este din cele mai bune. Astfel, creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge, ca urmare a consumului unor asemenea alimente, va afecta semnificativ starea copilului.
Explicația specialiștilor este următoarea: dintre toate organele corpului, creierul este cel mai sensibil și cel mai receptiv la nutrienții intrați în corp. Pentru ca el să funcționeze optim, este ideal să-i oferim copilului o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale, acizi grași esențiali.
În schimb, dacă vom opta pentru alimente precum acelea menționate mai sus sau altele de acest tip, nu vom face altceva decât să-i dăm posibilitatea creierului de a nu mai realiza o producție optimă de cortisol și adrenalină, iar reacțiile copilului nostru pot fi cele de tipul „luptă sau fugi". De aceea, dispoziția sa se va altera considerabil, devenind mai agitat, mai anxios sau chiar deprimat.

Ce alimente vor influența negativ dispoziția copilului

Printre alimentele cele mai dăunătoare nu numai pentru dispoziția copilului, dar și pentru starea sa de sănătate în ansamblu se numără:

Alimentele bogate în zahăr

Deși nu este ușor să evităm întotdeauna alimentele care conțin zahăr, este necesar să avem în vedere următorul aspect: consumul excesiv de zahăr poate avea consecințe din cele mai neplăcute nu numai asupra dispoziției și dezvoltării cognitive a copilului (de pildă, zahărul poate determina hiperactivitate, depresie sau întârzieri în dezvoltarea cognitivă), ci și asupra sănătății generale a organismului. Spre exemplu, excesul de zahăr va crește riscul de apariție a diabetului, obezității, a problemelor digestive, a cariilor dentare și problemelor gingivale etc. În plus, studiile de specialitate au arătat că un consum ridicat de zahăr poate avea efecte nefaste și asupra somnului copiilor.
În vederea evitării unor asemenea consecințe nefaste, este indicat să luăm următoarele măsuri:
• Să evităm să-i dăm alimente cu conținut „ascuns" de zahăr, precum ketchup, anumite dressing-uri, iaurturi din comerț, cereale
• Să citim cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționăm, în condițiile în care inclusiv cele despre care se spune că au conținut redus de grăsimi pot avea un adaos semnificativ de zahăr
• Să le punem la dispoziție copiilor alimente sănătoase, sărace în zahăr, pe care să le prezentăm într-o manieră cât mai atractivă pentru a-i atrage și a fi mai tentați să le consume
Reușind să-i dăm copilului cât mai puține produse ce conțin zahăr, îl vom feri să aibă de-a face cu fluctuații bruște ale nivelului de insulină și cu „atacuri" de foame, care-l pot face să treacă ușor de la hiperactivitate la letargie.

Fetita ce are in fata ei o farfurie plina de dulciuri

Citește și: 9 semne că al tău copil consumă prea mult zahăr

Alimentele bogate în coloranți artificiali

Chiar dacă anumiți coloranți artificiali au început să fie interziși tot mai mult întrucât s-a constatat că aceștia au efecte negative asupra sănătății copiilor (de pildă, pot provoca stări de anxietate, hiperactivitate, dureri de cap etc.), există numeroase alimente ce conțin totuși coloranți care pot cauza schimbări semnificative ale dispoziției acestora.
Spre exemplu, dulciurile (cum ar fi bomboane caramele, napolitane, jeleuri ș.a), anumite cereale, dar și iaurtul sau anumite tipuri de unt, sunt doar câteva produse ce pot fi pline de coloranți artificiali și din acest motiv ar trebui evitate cât mai mult.
Mult mai bine va fi să ne străduim să le oferim micuților alimente naturale, lipsite de coloranți artificiali, ce nu le vor afecta dispoziția și le vor furniza și nutrienții necesari unei bune dezvoltări.

Cereale colorate, alaturi de un pahar cu lapte

Alimente cu conservanți

Studiile din domeniul nutriției au arătat că anumiți conservanți (precum Glutamatul de Monosodiu: MSG) sunt responsabili direct cu schimbările de dispoziție ale copilului și cu apariția altor simptome neplăcute, precum durerile frecvente de cap.
De noi depinde să fim foarte atenți să alegem numai produse lipsite de conservanți sau cu conținut redus de conservanți, astfel încât al nostru copil să nu se confrunte cu eventuale tulburări de comportament sau de dispoziție.

Alimentele cu conținut ridicat de sare

Experții ne atrag atenția asupra următorului lucru: alimentele prea bogate în sare (precum alunele, semințele din comerț, chips-urile, popcorn etc.) sunt și ele dăunătoare pentru dispoziția copilului.
Pe lângă sarea propriu- zisă, ele conțin și uleiuri care sunt preparate din organisme modificate genetic (precum uleiul tip canola), care pot inflența negativ dispoziția copilului.
Pentru a le evita cât mai mult, încearcă să prepari în casă chips-uri sau să cumperi nuci Caju, alune etc. și să le pui tu condimente care să le facă mai atractive pentru copil. De asemenea, poți să le rumenești, să le fărâmițezi și să i le dai copilului alături de alte alimente sănătoase.

Margarina și alte produse similare

Despre acestea se spune că trebuie și ele neapărat evitate dacă vrem ca dispoziția copilului nostru să nu fie alterată. De pildă, ele conțin grăsimi nesănătoase și prea multă Omega-6. Acestea vor „concura" cu Omega-3, lucru care va predispune spre procesele inflamatorii și va deregla nivelul de insulină. Din acest motiv, nu ar trebui să fii uimită, în cazul în care al tău copil a consumat mai multă margarină sau alte produse similare în ultima perioadă, că este mai letargic sau prea agitat.
O alternativă mult mai bună va fi să-i oferi, de exemplu, un unt cât mai natural sau să prepari în casă produse cu ulei de măsline sau ghee (un fel de „unt", pregătit după o rețetă indiană).

Alimentele cu potențial alergen

Printre alimentele ce pot influența negativ dispoziția copilului se numără și cele cu potențial alergen. De exemplu, ouăle, nucile, laptele, alunele, soia, fructele de mare etc. pot declanța reacții alergice și astfel vor afecta dispoziția micuților.
Singura soluție va fi să știi sigur la ce este alergic, să consulți un specialișt și să ai grijă ca dieta sa să includă numai alimentele pe care le tolerează pe deplin.

Citește și: 10 semne că al tău copil are o alergie alimentară

Voi știați până acum detalii despre alimentele care pot influența negativ dispoziția copilului și care i-ar putea provoca și alte probleme de sănătate?

Surse:
www.community.today.com; www.draxe.com; www.kidaroundmagazine.com; www.sheknows.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum influențează cititul creierul copilului
  Cum influențează cititul creierul copilului

  Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea
  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea

  Cunoști cu siguranță diverse mituri legate de sarcina cu un băiat, respectiv cu o fată. Îți explicăm în continuare și un aspect mai puțin cunoscut, mai exact care este...

  Greutatea mamei influențează inteligența copilului
  Greutatea mamei influențează inteligența copilului

  Obezitatea gravidelor are un impact nu doar asupra sănătății organismului lor, ci și asupra inteligenței copilului. Află în continuare concluziile la care a ajuns un studiu...

  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului
  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

  Pentru dezvoltarea optimă a copilului tău și pentru o stare de bine în timpul sarcinii, este neapărat necesar să ai parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se numără și...

  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?
  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?

  Uneori se întâmplă ca menstruația să nu apară la timp, iar testul de sarcină să fie negativ. Atunci apare incertitudinea. De ce are loc oare această...

  Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
  Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

  Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

  Andreea Bălan nu își lasă fostul soț să își vadă fetele fără test Covid negativ
  Andreea Bălan nu își lasă fostul soț să își vadă fetele fără test Covid negativ

  În urmă cu o lună, George Burcea fusese diagnosticat cu noul coronavirus. Un rezultat pozitiv a primit și actuala lui iubita, Viviana Sposub, alături de care actorul a și stat...

  Vitamina D influențează dezvoltarea microbiomului la bebeluși
  Vitamina D influențează dezvoltarea microbiomului la bebeluși

  Microbiomul reprezintă un univers fascinant, pe care oamenii de știință îl descoperă pas cu pas pentru a găsi cât mai multe răspunsuri legate de impactul său asupra...

  © 2023 Qbebe