Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Top 10 ingrediente din alimente de evitat

Alimentatia sanatoasa constituie una dintre cele mai importante dorinte si preocupari ale parintilor si nu numai, mai ales in ultimii ani cand alimentele sanatoase au inceput sa constituie o raritate. Constientizezi, desigur, ca anumite ingrediente artificiale nu pot fi evitate in totalitate, insa trebuie sa stii ca anumite ingrediente din alimente sunt mai periculoase decat altele. Qbebe iti ofera un top 10 al ingredientelor alimentare de evitat.

Medicii si specialistii in nutritie sunt cu totii de acord ca cea mai sanatoasa alimentatie este cea care contine alimente cat mai putin procesate - sau cat mai natural procesate. Expertii spun ca, cu cat alimentul pe care il consumam este mai putin rafinat sau prelucrat, cu atat este mai sanatos si nu contine conservanti, substante chimice, materiale de umplutura, arome sintetice sau coloranti artificiali. Qbebe va ofera o lista de substante artificiale pe care ar trebui sa le evitam.

 Ingrediente de evitat

Surse:

http://blog.cncahealth.com/post/2013/04/11/Read-Your-Labels-Top-Ten-Food-Ingredients-to-Avoid.aspx

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101109075742AAJV8uT

http://thegonzolution.com/2012/01/top-ten-ingredients-to-avoid/  

Glutamatul de monosodiu MSG / E621

Glutamatul de monosodiu este un aditiv alimentar de tipul potentiator de aroma sau gust si este adaugat in cantitate mai mare la amestecurile de condimente si mirodenii cum ar fi produsele de tip Vegeta care contin pana la 15% glutamat monosodic, precum si supele la plic, sosurile pentru salate, chipsuri, snacksuri si alimente semipreparate sau congelate. Alte produse care pot contine glutamat monosodic sunt unele mezeluri sau unele tipuri de branza topita.

Efecte adverse: Glutamatul de monosodiu poate stimula pofta de mancare, poate duce la dureri de cap, greata, voma, crampe stomacale, diaree, colon iritat, hemoroizi si sangerari anale, slabiciune, respiratie grea, edem, modificarea ritmului cardiac, angina pectorala, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale, senzatii de arsura si dificultate in respiratie. De asemenea, consumul excesiv de glutamat de mionosodiu poate avea efecte adverse neurologice: depresie, hiperactivitate, reactii de furie, migrene, ameteala, dezechilibru, dezorientare, confuzie mentala, anxietate, atacuri de panica, modificari de comportament, probleme de comportament, atentie deficitara, letargie, somnolenta, insomnie, paralizie, sciatica, vorbire inconsistenta, frisoane, pierderi de memorie.

 

Aspartamul - E951

Aspartamul este un indulcitor artificial foarte frecvent intalnit atat in alimentele special destinate diabeticilor, cat si in alimentele etichetate ca fiind "light", "fara calorii", "dietetice" sau "fara zahar", deoarece indulceste de 200 de ori mai mult decat zaharul si aproape nu are calorii. Aspartamul este alcatuit din 3 componente: 50% finilalanina, 40% acid aspartic si 10% metanol. Aspartamul poate fi folosit la prepararea a diverse deserturi, creme, iaurturi, gume de mestecat, bauturi carbogazoase, unele pachete de cereale. De asemenea, aspartamul apare si in anumite medicamente si suplimente de vitamine si minerale.

Efecte adverse: Printre efectele adverse care apar in urma consumului exagerat sau constant de aspartam se numara: obezitatea (aspartamul stimuleaza pofta de dulce), foamea si setea excesive, cariile, migrenele, ametelile, tremuraturile, edemele, balonarile, dificultatea de concentrare, pierderile de memorie, oboseala cronica, insomnia, iritabilitatea, impotenta, hipertensiunea arteriala, agravarea bolilor neurologice si a celor autoimune, infectiile intestinale si urinare si aparitia bolilor pulmonare. Trebuie sa stii ca aspartamul joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, a malformatiilor fetale si diabetului.

 Cozonac

Nitrat si nitrit de sodiu - E251, E250

Nitratii (azotatii) si nitritii (azotitii) se folosesc pe scara larga ca aditivi (E-uri) in industria alimentara desi s-a demonstrat toxicitatea lor. Nitritul de sodiu sau de potasiu, precum si nitratii (E249, E250, E251, E252) sunt utilizati pentru conservarea slaninii, carnii, suncii, mezelurilor si a branzeturilor, precum si a mezelurilor, pateurilor, branzei si laptelui din soia.

Efecte adverse: Trebuie sa stii ca nitra?ii ca atare au o toxicitate destul de mica, insa prin reducerea acestora in organismul nostru se generaza nitriti si nitrozamine, care sunt compusi mult mai toxici, caci inhiba respiratia tisulara, reduc absortia proteinelor, scad rezervele de vitamine (vitamina A, tiamina, acid folic) din ficat, determina transformarea hemoglobinei in methemoglobina, diminuandu-se mult transportul oxigenului la celule si tesuturi. Nitrozaminele sunt toxice, mutagene si cancerigene puternice.

 Pate

Sirop de porumb cu continut mare de fructoza - HFCS

Siropul de porumb cu continut mare de fructoza este un indulcitor mult mai ieftin decat zaharul, folosit la scara larga in industria alimentara, denumit si sirop de glucoza si fructoza (UK), glucoza/fructoza (Canada), sau sirop de porumb cu concentratie mare de fructoza in alte tari. Siropul de porumb cu continut mare de fructoza (HFCS) este utilizat pentru indulcirea alimentelor procesate (paine, cereale, batoane de tip mic dejun, iaurturi, supe, ketchup si maioneza, dressinguri pentru salate, condimente, dulciuri, etc.) si bauturi racoritoare.

Efecte adverse: Trebuie sa stii ca in ciuda faptului ca siropul de porumb cu continut mare de frcutoza este un indulcitor destul de larg raspandit, consumul in exces dauneaza grav sanatatii, printre efectele sale adverse numarandu-se reactiile alergice, cresterea in greutate (obezitate), diabetul, bolile cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).

 Dulciuri

Bromat de potasiu - E924

Bromatul de potasiu (E924) este un aditiv folosit in prepararea produselor de panificatie, si in faina alba. Trebuie sa stii ca bromatul de potasiu este interzis intr-un numar mare de tari, printre care si Romania, exceptie facand insa SUA si Japonia, de aceea produsele importate din aceste tari contin inca acest aditiv alimentar.

Efecte adverse: S-a demonstrat stiintific ca, atunci cand este consumat constant si/sau in cantitati mari, bromatul de potasiu (E924) poate provoca stari de greata, varsaturi si diaree. Mai mult decat atat, testat pe animale, acest aditiv poate duce la provocarea cancerului.

 paine

Coloranti alimentari - de la E100 la E200

Colorantii alimentari sunt aditivi care se adauga in produsele alimentare pentru a adauga sau reda culoarea produselor alimentare si includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substante naturale care nu sunt de regula consumate ca alimente de sine statatoare si care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caracteristice in alimentatie. Din pacate, unii coloranti alimentari sunt periculosi pentru sanatate.

Efecte adverse: Consumul unor produse alimentare in care se utilizeaz? anumiti coloranti artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 si E129) impreuna cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Anumiti coloranti alimentari provoaca efecte adverse grave, precum E102 tartrazina (colorant galben intalnit in dulciuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri si este considerat a avea actiune cancerigena - tumori tiroidiene, poate provoca mutatii cromozomiale si determina deficiente in vitamina B6 si zinc). Alte efecte adverse sunt: potential cancerigen (tumori renale), congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie.

 coloranti alimentari

Propil galatul - E310

Propil galatul (E310) este un aditiv alimentar folosit foarte des cu rol de antioxidant. Scopul acestui aditiv este acela de a preveni alterarea grasimilor si a uleiurilor, de aceea este folosit de cele mai multe ori impreuna cu aditivii BHA si BHT. Acesta Propil galatul se regaseste frecvent in produsele din carne, supele instant de pui si in guma de mestecat.

Efecte adverse: Consumul regulat de produse care contin Propil galatul (E310) poate scadea cantitatea de fier din organism, provoaca afectiuni ale ficatului, alergii, iritatii gastrice sau ale pielii. Nu se utilizeaza in alimentele date sugarilor si copiilor mici, deoarece provoaca afectiuni hematologice si are risc cancerigen.

 

BHA si BHT - E320, E321

BHA si BHT sunt doi antioxidanti folositi frecvent in industria alimentara pentru a feri alimentele de oxidare. Ambii aditivi impiedica rancezirea grasimilor si a uleiurilor. Acestia se gasesc cu precadere in cereale procesate pentru micul dejun, amestecuri concentrate pentru bauturi racoritoare, margarina, fructe glazurate, guma de mestecat, chipsuri si uleiurile vegetale.

Efecte adverse: Din pacate, studiile indica faptul ca acesti conservanti alimentari sunt cancerigeni, iar consumul lor a fost interzis in multe tari.

 

Uleiurile vegetale rafinate

Uleiurile vegetale polinesaturate sunt deosebit de fragile, se deterioreaza si rancezesc rapid, eliberand astfel cantitati foarte mari de radicali liberi. De asemenea, prin rafinare, isi pierd proprietatea de antioxidanti naturali (este afectata inclusiv vitamina E), privand astfel organismul uman de o importanta sursa de antioxidanti. De asemenea, este important sa stii ca in procesul de fabricatie al uleiurilor vegetale rafinate sunt folosite foarte multe substante chimice toxice, precum acidul sulfuric, soda caustica si acidul fosforic.

Efecte adverse: Conform ultimelor cercetari, consumate frecvent, uleiurile vegetale bogate in grasimi polinesaturate de tip Omega 6 au fost asociate cu un risc crescut de cancer (inclusiv cancer de piele), dificultati de invatare, alergii, slabirea sistemului imunitar, boli de inima, ateroscleroza (intarirea peretilor arterelor) si infertilitate.

 

Dioxidul de sulf - E220

Dioxidul de sulf (E220) este un conservant adaugat in multe produse alimentare si bauturi racoritoare sau chiar alcoolice: bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, siropuri, vin, otet si produse din cartofi. Acesti aditivi de sulf sunt toxici, de aceea este recomandat sa citesti cu mare atentie etichetele produselor pe care le achizitionezi Cititi etichetele bauturilor alcoolice intrucat, conform legislatiei Uniunii Europene, vinurile cu o concentratie mai mare de 10 mg/ml de E 220 au inscriptionata atentionarea "contine sulfiti". E 220 se mai gaseste si in fructele uscate, mai ales in caise, pentru ca pastreaza culoarea fructelor si previne putrezirea lor.

Efecte adverse: Consumul de alimente sau bauturi cu adaos de dioxid de sulf (E220) poate provoca anumite efecte adverse precum: probleme bronhice, astm, hipotensiune arteriala, senzatie de furnicaturi sau inrosirea fetei, dureri de cap, ameteli si probleme digestive. De asemenea, trebuie sa tii cont si de faptul ca ingestia constanta a dioxidului de sulf distruge vitaminele B1 si E din organism.

 Cartofi prajiti
Top 10 alimente care ajută psihicul copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 15 alimente care pot produce cancer si top 15 alimente care previn cancerul
    Top 15 alimente care pot produce cancer si top 15 alimente care previn cancerul

    In fiecare zi citim despre noi oameni care au fost diagnosticati ca suferind de diferite forme de cancer sau ca au decedat din aceasta cauza. In SUA, aproape 1,5 milioane de cazuri se...

    13 ingrediente din produsele cosmetice de care trebuie să te ferești în sarcină
    13 ingrediente din produsele cosmetice de care trebuie să te ferești în sarcină

    Majoritatea gravidelor acordă o importanță sporită produselor de îngrijire și în special cosmeticelor în această perioadă specială din viață. Pentru mămici...

    Top 10 super-alimente pentru un par sanatos
    Top 10 super-alimente pentru un par sanatos

    Este adevarat: alimentatia are un impact asupra pletelor tale! Astfel, putem stimula cresterea parului, ii putem imbunatati stralucirea, textura si, in general, sanatatea sa, prin ceea ce...

    Ciocolata de casa din doua ingrediente
    Ciocolata de casa din doua ingrediente

    Ciocolata de casă este desertul pe care oricine din familie îl va adora. Mai mult, poate fi preparată foarte rapid printr-o activitate de familie, care să implice și copilul și...

    Top 10 super-alimente pentru un par sanatos
    Top 10 super-alimente pentru un par sanatos

    Este adevarat: alimentatia are un impact asupra pletelor tale! Astfel, putem stimula cresterea parului, ii putem imbunatati stralucirea, textura si, in general, sanatatea sa, prin ceea ce...

    7 idei de rețete de clătite din numai 3 ingrediente
    7 idei de rețete de clătite din numai 3 ingrediente

    Clătitele fac parte dintre cele mai îndrăgite gustări sau deserturi și pot fi consumate în orice moment al zilei. Principala lor calitate este că sunt foarte versatile și...

    10 salate cu paste din numai 3 ingrediente
    10 salate cu paste din numai 3 ingrediente

    Salatele de paste sunt pe placul întregii familii și le poți prepara cu cele mai variate ingrediente. În articolul de mai jos vei găsi câteva sugestii de salate...

    © 2019 Qbebe