7 semne care îți spun că al tău copil nu mănâncă suficient

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Orice mămică știe că dezvoltarea optimă a copilului ei depinde și de hrana pe care acesta o primește. Din diverse motive, se poate întâmpla ca, în anumite perioade, al nostru copil să nu mănânce atât cât ar trebui. Pentru ca dezvoltarea sa să nu fie afectată de acest fenomen, este necesar să cunoaștem cât mai bine semnele menite să ne indice faptul că micuțul  nu mănâncă suficient. Iată-le pe cele mai cunoscute !

Cauze

Copilul se află într-o perioadă de stagnare a creșterii

De exemplu, în jurul vârstei de 2 sau 3 ani, ritmul de creștere al copiilor devine mai lent, așa că nu ar trebui să ne mirăm dacă micuțul nostru va începe să refuze mâncarea și va ajunge să nu se hrănească suficient.
Cu toate acestea, experții ne spun să nu ne îngrijorăm dacă acest fenomen nu se întâmplă zilnic, pe o perioadă mare de timp. Este foarte posibil spun ei, ca timp de câteva zile copilul să mănânce foarte puțin, iar după aceea să nu rateze nicio masă a zilei, plus gustările.
Atâta timp cât greutatea sa nu va scădea și copilul are suficientă energie, trebuie să ne gândim că este doar o etapă trecătoare din dezvoltarea sa.

Copilul face mofturi la mâncare

Cei mai mulți dintre preșcolari sunt mofturoși la mâncare și de aceea pot ajunge să nu mănânce suficient în anumite perioade.
Pentru a-l ajuta pe copil să depășească această fază, experții ne îndeamnă să recurgem la tot felul de trucuri, precum: să facem mâncarea cât mai atractivă, să-i oferim copilului combinații între felurile de mâncare preferate și unele noi, să găsim rețete prin care să-i „păcălim” și să le oferim și mâncăruri sănătoase, dar pe care ei le evită etc..

Citește și: Secretul unui copil fara mofturi la mancare: flexibilitatea parintilor

Copilul resimte prea multă presiune în legătură cu mâncarea

Studiile din domeniu au arătat că părinții care insistă prea mult ca ai lor copii să mănânce mult sau să guste neapărat din felurile de mâncare propuse nu vor face altceva decât să ducă la rezultate nedorite. Astfel, copilul va ajunge să mănânce fie prea puțin, fie prea mult.
Esențial este să fim răbdători, să ne observăm copilul și să sesizăm eventuale schimbări în plan fizic sau comportamental, menite să ne indice dacă este într-adevăr ceva în neregulă cu el sau pur și simplu este vorba despre ceva trecător.

Copilul tău este bolnav

În condițiile în care multe afecțiuni duc la diminuarea apetitului, este posibil că, dacă sesisezi că al tău copil nu a mâncat suficient, să fie bolnav. Ia imediat legătura cu un specialist pentru ca acesta să poată pune un diagnostic și să-i dea copilului un tratament.
Nu te îngrijorea prea tare întrucât, pe măsură ce copilul se va vindeca, apetitul va reveni și el la normal.

Copilul tău se confruntă cu o alergie alimentară

Mai ales copiii care se confruntă cu mai multe tipuri de alergii alimentare nu se vor hrăni mereu suficient, în condițiile în care pot ajunge să se sature de aceleași tipuri de mâncare.

Copilul este foarte sensibil la gusturi și la texturi

Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: copiii au mai mulți „muguri" gustativi decât adulții și de aceea vor resimți mai intens gustul alimentelor.
În special gusturile amar și acru sunt resimțite mai accentuat de către unii copiii, așa că nu ar trebui să ne mire dacă ai noștri micuți au perioade în care refuză multe legume.
De asemenea, s-a constatat că în general copiii nu sunt amatori de texturi lipicioase sau foarte alunecoase. Din acest motiv, ei pot ajunge să respingă mai multe feluri de mâncare.

Copilul și-a format niște preferințe alimentare

Psihologii sunt de părere că, în momentul în care copilul va avea niște preferințe alimentare clare, va fi tentat să respingă multe dintre alimentele noi.
Nu înseamnă însă că este neapărat necesar să nu mai mănânce suficient, ci pur și simplu nu va beneficia de o alimentație la fel de variată.

Este posibil ca al tău copil să sufere de o tulburare alimentară

În special copiii mai mari se pot confrunta cu o asemenea problemă. În cazul în care sesizezi că al tău copil evită să ia masa alături de familie, își stabilește singur porțiile, sare peste mese și evită total anumite alimente (pe care înainte le consuma) este posibil să sufere de o tulburare alimentară.
Fie că este vorba despre anorexie, fie că este vorba despre bulimie, copilul va ajunge să nu se hrănească suficient. Nici una dintre acesteia nu trebuie neglijată, în condițiile în care pot duce la complicații serioase.

Copilul este distras în momentele în care ar trebui să mănânce

Un copil poate fi ușor distras de televizor, computer sau jucăriile din jur, așa că este foarte probabil să nu mănânce suficient la masa respectivă.
Poți evita o asemenea situație dacă vei stabili un program clar pentru masă și unul în care poate desfășura activități precum uitatul la televizor sau joaca.

Există posibilitatea ca al tău copil să fi mâncat prea multe gustări sau să fi ingerat prea multe lichide

Înainte să ne îngrijorăm că al nostru copil nu mănâncă suficient este necesar să ne gândim dacă nu cumva a consumat prea multe gustări între mese sau dacă nu a ingerat prea multe lichide.
Sunt șanse mari să se fi întâmplat așa, iar în aceste condiții apetitul copilului la momentul meselor principale se va diminua considerabil.

Semne că al tău copil nu mănâncă suficient

Copilul nu ia în greutate și nu mai crește în înălțime

Specialiștii spun că atâta timp cât copilul este vioi și crește, înseamnă că are parte de suficientă hrană.
Ca să-ți faci o idee mai clară asupra modului în care copilul tău se dezvoltă din punct de vedere fizic este necesar să-l măsori și să-l cântărești periodic și să-l duci și la pediatru. Dacă vei vedea că al tău copil nu crește în înălțime și nu acumulează kilograme sau chiar a slăbit, gândește-te că nu a mâncat suficient. Ia cât mai rapid legătura cu un specialist și vezi ce este de făcut, astfel încât acesta să ajungă să-și reia procesul firesc de dezvoltare.

Copilul tău răcește ușor

Dacă ai senzația că al tău copil este mai tot timpul răcit, gândește-te că acest fapt poate fi cauzat și de o hrănire insuficientă. În condițiile în care organismul copilului nu a avut parte de nutrienții necesari unei bune funcționări a sistemului imunitar, vor crește șansele ca acesta să se confrute cu tot felul de răceli sau infecții respiratorii.
Nu uita: o dietă sănătoasă poate fi una dintre cele mai eficiente metode de a-l feri pe copil de tot felul de afecțiuni legate de un sistem imunitar slăbit.

Copilul este constipat adesea

Întrucât materiile fecale se formează din ceea ce rămâne în urma procesului de digestie, în condițiile în care copilul nu mănâncă destul acest mecanism va fi și el afectat.
Nu ar trebui să fii uimită dacă al tău copilul este constipat des și știi că nu a mâncat destul.

Copilul se confruntă cu diverse tulburări de somn

Un motiv pentru care al tău copil are perioade în care adoarme greu și nu se trezește odihnit poate fi și că nu a mâncat suficient.
Experții consideră că, dacă un copil va primi un aport caloric potrivit, va reuși să adoarmă mai repede și să aibă parte de un somn mai odihnitor. Explicația este aceasta: nivelul de zahăr din sânge va atinge un nivel optim datorită numărului adecvat de calorii, iar în condițiile în care nivelul de zahăr din sânge va scădea brusc pe timpul nopții, ficatul va fi apt să-și facă depozite de glicogen pentru a-l menține la un nivel acceptabil. În schimb, dacă nu vor exista suficiente calorii, ficatul nu va putea să-și facă suficiente depozite de glicogen, nivelul de zahăr din sânge nu va fi stabilizat, iar corpul va produce cortisol și adrenalină, astfel încât să se poată forma glucoză. Ca urmare a acestui proces, copilul va avea un somn mai agitat și nu se va trezi odihnit dimineața.

Se concentrează mai greu și are dificultăți de învățare

Cercetările din domeniu au demonstrat de mai multe ori faptul că micuții care nu mănâncă suficient nu se concentrează la fel de bine și nu învață la fel de ușor precum aceia care beneficiază de o hrană suficientă și de calitate.
Astfel, nutrienții pe care copiii îi primesc din mâncare au un rol esențial în funcționarea optimă a creierului, iar o hrănire insuficientă va perturba acest demers. Iată de ce un copil ce nu mănâncă atât cât trebuie va fi mai puțin apt să acumuleze cunoștințe noi și poate avea inclusiv tulburări de limbaj.

Baietel ce nu se poate concentra asa cum trebuie

Fetita furioasa, care plangeCopilul are frecvente fluctuații ale dispoziției

Când sesizezi că al tău copil trece ușor la stări de furie sau de anxietate fără vreun motiv anume ia în calcul și posibilitatea de a nu fi mâncat suficient.
Studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat că hrana insuficientă poate duce la tot felul de fluctuații ale dispoziției sau la tulburări de comportament. Motivul este acesta: întrucât creierul nu va putea gestiona corespunzător scăderea nivelului de zahăr din sânge, primul proces al său care va fi afectat va fi auto-controlul. De aceea copilul poate deveni mai impulsiv, mai nervos, mai puțin capabil să gestioneze stresul.
O modalitate eficientă de a preveni asemenea situații este ca al tău copil să beneficieze de hrană suficientă, cu un aport caloric optim.

Citește și: 6 alimente care influențează negativ dispoziția copilului

Copilul mănâncă mult când primește gustări

Când sesizezi că al tău copil se repede la mâncare la ora de gustare și vrea să consume cantități mai mari de hrană este foarte posibil să nu se fi săturat cu ceea ce a consumat la masa principală anterioară.
Ca să te asiguri că micuțul mănâncă suficient este indicat să-i oferi cel puțin o gustare peste zi și să ai grijă să-i oferi numai gustări sănătoase, care-i vor conferi energie, nutrienți valoroși și nu-i vor permite să se simtă nesătul. Printre asemenea gustări se numără: brânză dulce slabă, biscuiți și toast din cereale integrale, fructe, carne de curcan, iaurt etc..

Voi știați până acum semnele menite să ne indice faptul că ai noștri copii nu mănâncă suficient?

Surse:
www.chriskresser.com, www.healthyeating.sfgate.com, www.jillcastle.com,www.publicschoolreview.com, www.weedemandreap.com,www.wehavekids.com, www.wikihow.com

Surse poze:
www.pexels.com
 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău

  Petreci cu adevărat suficient timp alături de copilul tău? Ai fi surprins să afli că nu faci acest lucru, chiar dacă nu ai observat. Deși nu auzi niciodată copilul că se...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

  Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

  Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

  © 2023 Qbebe