Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate într-o alimentație sănătoasă. Pe unele dintre ele le cunoști cu siguranță, precum popcornul sau boabele de struguri. Încercăm în continuare să îți oferim lista completă pentru a ști de ce anume trebuie să te ferești.

Bebelușii și copiii de vârstă mică întâmpină probleme cu mestecatul, prin urmare anumite alimente reprezintă pentru aceștia un risc de înecare până la vârsta de 4 ani. Odată cu înaintarea în vârstă, atât dantura cât și procesul de masticație vor fi îmbunătățite, prin urmare le vei putea oferi fără probleme.

1. Lapte degresat (până la 1 an)

Toți bebelușii au nevoie de grăsimea și de caloriile pe care îl oferă laptele de mamă sau cel integral. Abia la împlinirea vârstei de 2 ani, dacă nu prezintă vreo problemă de sănătate, vei putea începe să îi oferi acest tip de lapte (este posibil și mai devreme dacă bebelușul are risc de obezitate).

2. Alimente sub formă de bucăți voluminoase (până la 3 ani)

O bucată de aliment (carne, brânză sau fructe) poate rămâne blocată în gâtul copilului, împiedicându-i respirația. Un exemplu clar este cel al strugurilor. Academia Americană a Pediatrilor recomandă să le tăiați în bucăți de maxim 12 mm sau să le răzuiți/pasați sau faceți cuburi (struguri, roșii cherry, căpșuni în stare crudă și morcovi, țelină, broccoli).

3. Sare (până la 1 an)

Bebelușii nu trebuie să primească sare în exces deoarece au rinichii insuficient dezvoltați. Pe lângă sarea sub forma de bază, evită să folosești vegeta sau sosuri când îi prepari mâncarea, să îi oferi șuncă, cârnați, chips-uri, biscuiți, alimente semipreparate.

4. Zahăr (până la 1 an)

Bebelușul tău nu are nevoie de zahăr. Evitând băuturile și gustările dulci (inclusiv sucul de fructe) vei preveni apariția cariilor dentare, dar și dezvoltarea unei preferințe pentru gustul dulce.

alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie sa le manance

5. Grăsime saturată (până la 2 ani)

Nu oferi copilului prea multe alimente bogate în grăsime saturată, precum cartofi prăjiți, mezeluri sau deserturi grase. Nu uita să citești etichetele de pe alimente pentru a opta pentru produse cu conținut redus de grăsime saturată.

6. Miere (până la 1 an)

În mod ocazional mierea conține bacterii care produc toxine în instestinele bebelușului, conducând la o afecțiune potențial fatală, botulism. În plus, mierea este și o formă de zahăr, prin urmare evitarea ei poate ajuta și la prevenirea cariilor dentare.

7. Alune și nuci întregi (până la 5 ani)

Alunele și nucile nu trebuie oferite unui copil subvârsta de 5 ani deoarece se pot îneca cu ele. Pot fi introduse în alimentație de la 6 luni, atâta timp cât sunt zdrobite, măcinate sau sub formă de unt. În cazul în care cunoști un istoric de alergii în familie, este important să discuți cu medicul înainte de a le introduce în diversificare.

8. Unele tipuri de brânză 

Brânzeturile fac parte dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, oferind calciu, proteine și vitamine. Bebelușii pot să mănânce brânză integrală de la 6 luni (brânză cheddar ușoară, brânză de vaci sau cremă de brânză). Nu trebuie însă să mănânce brânzeturi cu mucegai precum brie sau camembert, roquefort deoarece există un risc de a fi purtătoare de listeria. De asemenea, multe brânzeturi sunt făcute din lapte nepasteurizat, care trebuie de asemenea trebuie evitate. Dacă le incluzi în alimente gătite termic, poți oferi brânză brie, care reprezintă o variantă relativ sigură (se distruge listeria).

9. Ouă crude sau puțin gătite

Bebelușii pot mânca ouă de la 6 luni. Cele care au marcaj sunt verificate pentru siguranță și pot fi consumate și crude (de exemplu, în maioneză sau alte deserturi de casă). Dar cele care nu provin din surse certificate trebuie gătite până când albușul și gălbenușul devin solide, fie că sunt de găină, rață, gâscă sau quail.

10. Băuturile din orez (până la 5 ani)

Copiii sub vârsta de 5 ani nu trebuie să primească băuturi din orez ca substitut pentru laptele matern sau praf deoarece pot conține arsenic. Acesta se găsește în mod natural în mediu și poate ajunge în alimente și apă. Orezul tinde să acumuleze mai mult arsenic decât alte cereale; există la nivel european nisște standarde pentru nivelul maxim de arsenic anorganic, în special pentru alimentele destinate copiilor.

alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie sa le manance

11. Gumă de mestecat, jeleuri sau caramele, fructe uscate (până la 4 ani)

Deși vârsta de înecare pentru diverse alimente este de obicei 3 ani, toate aceste alimente prezintă un risc pentru orice vârstă, deoarece sunt lipicioase și se pot atașa de gât provocând sufocarea. În aceeași categorie se include și untul de arahide (până la 2 ani) sau brânza topită lipicioasă. Untul de arahide poate fi întins pe biscuiți sau pâine, sau subțiat, dar nu îl oferi cu lingura.

12. Fructe de mare crude

Fructele de mare crude, precum midii, scoici și stridii cresc riscul de toxiinfecție alimentară, prin urmare nu trebuie oferite copiilor. În aceeași categorie se include și sushi.

13. Rechin, pește spadă și marlin

Cantitatea de mercur conținută de acești pești poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.

14. Semințe (până la 3 ani)

Ca urmare a dimensiunii mici, semințele de floarea soarelui sau de dovleac pot rămâne blocate în gâtul copilului și cauza o infecție. Este bine să verifici emințele pe care le conține pepenele, prunele, piersicile și cireșele.

15. Crenvurști (până la 3 ani)

Chiar dacă copilul pare să fi deprins abilități de masticație, există în continuare un risc să se înece cu mâncarea. În plus, aceste alimente conțin nitrați și nitriți, extrem de nocive pentru organismul în dezvoltare al copilului.

16. Popcorn (până la 4 ani)

Un aliment cunoscut de majoritatea părinților, dificil de mestecat de copii. Trebuie evitat de către părinți, deoarece copilul se poate ineca cu floricele. 

Citeste si: Anchetă în Botoșani după ce un bebeluș a murit pentru că a mâncat popcorn

Odată ce crește bebelușul tău, nu este necesar să introduci noi alimente treptat, cu excepția situației în care știi că este alergic. Dacă copilul are deja o alergie cunoscută, este o idee bună să aștepți câteva zile după fiecare nou aliment pentru a te asigura că nu reacționează negativ. Verifică cu medicul pentru a determina cea mai bună strategie când vine vorba despre introducerea alimentelor alergene, inclusiv ouă, lapte, alune, soia, grâu, nuci, pește și fructe de mare.

Citește și: 6 tipuri de alimente pe care nu trebuie să le dai niciodată copilului tău 

Surse: www.parents.com; www.babycenter.com; www.nhs.uk

Articolul urmator
Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș
Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fetița mea de 6 ani a invitat la ziua ei toți copiii de la grădi care nu sunt niciodată invitați nicăieri
    Fetița mea de 6 ani a invitat la ziua ei toți copiii de la grădi care nu sunt niciodată invitați nicăieri

    Una dintre cele mai mari bucurii ale unui părinte este să vadă că are un copil generos și empatic. De așa ceva se bucură și o mamă din Australia, care a dezvăluit cât de...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze
    9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

    Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, ești în atenția celor din jur, fie că aceștia sunt părinți, fie că nu. De aceea, pe lângă aprecierile pe care le...

    O mamă a decis să-și hrănească fiul de un an doar cu produse vegane. Nu-i va permite niciodată să mănânce înghețată
    O mamă a decis să-și hrănească fiul de un an doar cu produse vegane. Nu-i va permite niciodată să mănânce înghețată

    Viața și sănătatea copiilor stă în mâinile părinților. Prin alegerile lor, aceștia se fac direct răspunzători de orice lucru se întâmplă celui mic, bine...

    Fratele meu mă acuză că i-am ținut copiii flămânzi pentru că nu au vrut să mănânce ce le-am gătit la cină
    Fratele meu mă acuză că i-am ținut copiii flămânzi pentru că nu au vrut să mănânce ce le-am gătit la cină

    Creșterea copiilor nu este floare la ureche. Dimpotrivă, este plină de răsturnări de situație care ne țin în priză. Uneori este nevoie să fim extraordinar de creativi și de...

    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun
    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun

    Sarmale, salată de boeuf, cârnați, caltaboș, piftie - cam acestea sunt preparatele pe care abia așteptăm să le savurăm an de an, la masa de Crăciun. Ce facem, însă, cu...

    Zodia cu care nu trebuie să ieși niciodată la întâlnire
    Zodia cu care nu trebuie să ieși niciodată la întâlnire

    Am aflat care sunt cele mai potrivite perechi din zodiac și care sunt cuplurile care nu vor divorța niciodată. Acum a venit momentul să descoperim ce spun astrele și când vine...

    Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului
    Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

    "Eu te-am facut, eu te omor!" imi rasuna in urechi din strafundul copilariei mele. Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu mi-au fost niciodata adresate. Doar ca le-am auzit atat de des ca au...

    © 2024 Qbebe