Alimente ce nu sunt gătite suficient sau care sunt crude
Dacă noi, adulții, putem opta uneori pentru mâncăruri ce sunt aproape crude sau chiar crude (ca de exemplu sushi sau biftecul tartar), nu va fi deloc o idee bună să-i oferim și unui copil așa ceva. Cel mai mare pericol la care l-am expune ar fi contaminarea cu Salmonella. În plus, sistemul său digestiv nu este suficient de matur pentru a digera așa cum trebuie acest tip de alimente.Pentru siguranța copilului nostru, trebuie să știm exact ce alimente sunt total nerecomandate pentru el, precum și cum ar trebui să le pregătim pentru a nu mai constitui niciun pericol. Iată câteva exemple:
Ouăle ce nu sunt gătite suficient, preparate ce conțin ouă crude (maioneza, aluaturile, diverse dressing-uri)
Ouăle sunt cele mai sigure pentru consum când sunt gătite la o temperatură de 74 de grade Celsius. De asemenea, este necesar să le verifici și să vezi dacă s-a întărit complet gălbenușul.
Carnea
Când ai un copil, evită să-i dai carne care nu este gătită suficient sau care este crudă. Asigură-te că orice produs din carne folosit la gătit s-a pătruns bine.
Poți să te ajuți și de un termometru. Ideea este că orice tip de carne este bine făcută la o temperatură mai mare de 60 de grade Celsius.
Diverse legume
Legumele și plantele precum varza de Bruxelles, ridichiile, alfalfa, trifoiul sunt și ele nerecomandate copiilor atunci când sunt crude.
Sucurile de fructe și cidrul (nepasteurizate)
Sucurile de fructe sunt cele mai sigure pentru copil când sunt preparate chiar înainte să-i fie date.
În ceea ce privește cidrul, acesta ar trebui fiert foarte bine pentru o maximă siguranță.
Citește și: 10 alimente complet interzise în alimentația bebelușului până la 1 an
Alimente prea bogate în zahăr
Experții în domeniu ne sfătuiesc să nu le dăm copiilor alimente foarte bogate în zahăr, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt mai mici de 3 ani. Pentru a evita să le oferim astfel de alimente, le putem prepara noi deserturi sănătoase și este bine să apelăm cât mai des la fructe proaspete.
Cercetările au ajuns la concluzia că excesul de zahăr le poate provoca micuților noștri tot felul de probleme de sănătate și de comportament:
• Riscul de a deveni obezi- Copiii care consumă multe produse bogate în zahăr sunt mai predispuși să se confrunte cu obezitatea, inclusiv la maturitate
• Riscul de a avea diabet- Strâns legat de obezitate, și riscul de a face diabet este mai ridicat dacă se face exces de zahăr în copilărie
• Probleme dentare- Copiii care de la cea mai fragedă vârstă vin în contact cu prea mult zahăr (de exemplu, primesc lapte cu miere, prea multe sucuri îndulcite, apă îndulcită etc) vor avea carii mai de timpuriu decât aceia care primesc rar asemenea produse. Astfel, dacă zahărul va persista mai mult de 20 de minute în cavitatea bucală, se vor dezvolta tot felul de bacterii ce vor favoriza apariția cariilor sau diverse probleme gingivale.
Nu în ultimul rând, studiile au arătat că acei copii care consumă prea mult zahăr pot fi mai agitați, mai nerăbdători față de cei care nu fac exces de zahăr. Explicația este următoarea: când copiii primesc produse cu zahăr rafinat, nivelul de zahăr din sânge va crește rapid. În schimb, când nivelul acestuia va trebui să scadă, se va elibera o cantitate mai mare a hormonului numit adrenalină, ceea ce va duce la apariția tulburărilor de comportament amintite mai sus.
Alimentele ce conțin prea multă sare
Printre alimentele ce conțin prea multă sare se numără următoarele: preparatele tip fast-food, chips-urile și alte snacks-uri la pungă, supele din pachet, legumele din conserve etc. Acestea trebuie să le fie oferite copiilor cât mai puțin posibil.
Până când copilul împlinește 1 an, cantitatea de sare ar trebui să fie foarte mică (sub 1 g pe zi). Între 1 și 3 ani, copilul nu ar trebui să consume mai mult de 2 g pe zi. Grija ta va fi să verifici cu atenție inclusiv mâncarea gata preparată pentru bebeluși, în condițiile în care rinichii copilului tău sunt încă insuficient de maturi pentru a procesa așa cum trebuie sarea.
Alimentele bogate în sare sunt nerecomandate copiilor întrucât pot duce la apariția unor grave probleme de sănătate, cum ar fi:
• Obezitatea- Specialiștii în domeniu spun că, de obicei, alimentele ce conțin multă sare conți n și grăsimi nesănătoase, care vor crește riscul de obezitate
• Apariția calculilor renali- Copiii nu au încă deprinderea de a consuma apă pe măsura cantității de alimente sărate ingerate, așa că, în timp, pot ajunge să se confrunte cu calculi renali
• Predispoziția spre hipertensiune arterială- Medicii ne avertizează asupra următorului lucru: copiii care consumă alimente cu multă sare vor fi mai predispuși să fie hipertensivi la maturitate
Laptele de vacă
Întrucât bebelușii până la vârsta de 1 an nu pot digera complet și ușor laptele de vacă, acesta nu este recomandat. Ideal este ca un copil să fie alăptat pe cale naturală sau, dacă nu este posibil, să fie hrănit cu formulă de lapte specială.
În plus, laptele de vacă nu conține suficient fier, dar nici alte vitamine necesare unei dezvoltări optime a bebelușului. De asemenea, poate conține prea multă sare, ceea ce va pune la încercare rinichii insuficient dezvoltați ai copilului.
Nu în ultimul rând, laptele de vacă poate irita sistemul digestiv al bebelușului și nici nu conține cele mai bune grăsimi.
Când copilul este mai mare de 1 an, putem să-i introducem în alimentație lapte de vacă. Evitați-l însă pe cel cu conținut redus de grăsime și aveți grijă să-i oferiți numai unul pasteurizat.
Mierea
În privința mierii, medicii sunt foarte fermi: mierea este un aliment nerecomandat copiilor sub vârsta de 2 ani.
Acest avertisment este legat de faptul că mierea poate conține spori ai bacteriei cunoscute sub denumirea de „Clostridium botulinum" (orice tip de miere poate să o conțină, dar cu precădere cea nepasteurizată), ce poate declanșa o afecțiune gravă: botulismul (în unele cazuri, poate fi fatal).
Dacă sistemul digestiv și cel imunitar al adulților este capabil să facă față unei eventuale contaminări cu sporii bacteriei fără a ne îmbolnăvi, la copiii mici acestea nu sunt suficient de dezvoltate și botulismul se poate declanșa.
Alimente care cresc riscul ca micuțul să se înece
Mai ales copiii care nu au încă dinții suficient de bine dezvoltați sunt mai supuși riscului de a se îneca cu tot felul de alimente.
Iată de ce specialiștii au inclus în rândul alimentelor nerecomandate copiiilor mai mici (sub 3-4 ani) următoarele:
• Alimente mici, dar cu o structură dură: nuci, semințe, popcorn, fulgi de cereale, chips-uri, covrigei, bucățele de legume sau de crude (morcov, țelină, mazăre, mere, piersici,pere), măsline, cireșe, roșii cherry, boabe de porumb etc. Dacă vrei să îi dai unui copil mai mic astfel de alimente, poți să le tai pe jumătate și supraveghează-l cu mare atenție când le mănâncă.
• Alimente care alunecă ușor: boabe de strugure, bucăți de pui, bomboane, dropsuri. Pentru siguranță, poți să le tai și pe acestea în bucăți cât mai mici.
• Alimente care se lipesc: unt de arahide, caramele, bomboane marshmallow, fructe uscate etc.
Citește și: 10 alimente complet interzise în alimentația bebelușului până la 2 ani
Voi știați până acum detalii legate de alimentele nerecomandate copiilor mici?
Surse:
www.babycenter.com; www.canada.ca ; www.eatright.org ;www.ph.theasianparent.com
