Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Avertismentul nutriționiștilor: NU le mai dați copiilor sucuri!

Rolul părinților este de a oferi copiilor obiceiuri sănătoase, mai ales în ceea ce privește alimentația. Sucurile sunt la îndemână, sunt dulci și par o alternativă sănătoasă pentru un desert. Însă nu toate sunt cu adevărat naturale, iar majoritatea au un conținut de zahăr cu adevărat periculos pentru sănătatea organismului. Sucurile, mai ales cele acidulate, nu sunt deloc recomandate copiilor. Iată ce afirmă nutriționiștii: 

1. Sucurile creează dependență

Cat zahar poate contine un pahar de suc acidulat

Majoritatea sucurilor acidulate din comerț conțin cofeină, unul dintre ingredientele cele mai des folosite în industria sucurilor, care se joacă lejer cu dispoziția noastră, așa cum confirmă un studiu Johns Hopkins. Cofeina provoacă dependență, și noi, ca adulți, suntem ușor de influențat și cu greu putem renunța la ea, darămite un copil, fie el cât de mare ca vârstă.  Sucurile mai conțin și cantități mari de zahăr, un alt agent care provoacă dependență, asociat cu nevoia de a consuma din ce în ce mai mult și cu stări de remisie când se renunță la el. Prin urmare, a permite copilului să consume în  mod regulat sucuri înseamnă a-i creea o dependență care îi poate dăuna sănătații pe tot parcursul vieții.

2. Sucurile nu au valoare nutrițională

Sucurile, chiar și cele ce se laudă ca fiind naturale, nu oferă o valoare nutrițională organismului nostru. Ele conțin calorii goale care suprimă apetitul, oprind copiii să mânânce ceea ce, de fapt, le trebuie pentru a se dezvolta sănătos. Cei care consumă sucuri în mod regulat vor primi mult mai puțin din aportul de vitamine și minerale de care au nevoie, mai ales vitamina A, calciu și magneziu. 

3. Sucurile afectează creierul copiilor

Creierul unui copil este în continuă dezvoltare, până la adolescență. Așa că orice consum de chimicale va afecta pe termen lung dezvoltarea creierului și nu numai. Glutamatul monosodic este un chimical prezent în sucuri și în aromele artificiale. La fel și exitocina, despre care s-a demonstrat că afectează dezvoltarea neuronală a șoarecilor, iar nivelurile ridicate ale acestui element chimic au fost legate de apariția tumorilor creierului, de apariția unor boli precum Alzheimer și Parkinson și chiar de probleme grave de comportament la copii. Și aspartamul, care se găseșteîn sucurile dietetice, are aceleași efecte. Mai mult, acesta se transformă în formaldehidă, o neurotoxină periculoasă.

4. Sucurile afectează oasele și dinții copiilor

Sucurile conțin fosfor, un ingredient care îndepărtează calciul din oase și, desigur, foarte mult zahăr. Atât acidul din sucuri, cât și zahărul și fosforul atacă smalțul dinților copiilor, ducând în timp la carii și alte afecțiuni stomatologice grave. Mai mult, consumând cantități mari de sucuri, copilul va renunța să consume lapte, care este o sursă importantă de calciu, mineral cu rol activ în sănătatea oaselor.

5. Sucurile stimulează agresivitatea copiilor

Pentru prima dată, specialiștii americani au afirmat că băuturile acidulate conduc, la copiii ce au vârsta în jur de 5 ani, la apariția comportamentelor agresive și la scăderea capacității de atenție, prin comparație cu aceia ce nu consumă deloc aceste băuturi. Aceste manifestări sunt cu atât mai frecvente cu cât un copil primește mai mult de o porție de băutură acidulată pe zi.
Unul dintre cele mai importante studii ce au demonstrat clar acest aspect este unul apărut în „Journal of Pediatrics", în care se precizează următorul lucru: copiii ce beau în mod frecvent sucuri cu acid sunt mai hiperactivi, mai iritabili și mai predispuși comportamentelor agresive.  

Juice, Thirst, Bottle, Drink, Fruit

6. Sucurile pot provoca apariția unor boli grave

Experimente pe cobai au demonstrat că aspartamul din sucuri poate duce la intoleranță la glucoză, care este un semn al diabetului de tip 2. Din păcate, nici moderația nu este răspunsul. Un singur pahar de suc pe zi poate crește riscul de apariție a diabetului cu până la 22%, cu 61% șansele unui eveniment cardiovascular și cu 19% riscul de apariție a unei boli cardiace. Mai mult, un studiu pe copii de 3-5 ani a determinat că sucurile cu zahăr duc la obezitate, iar alegerea unui suc dietetic nu va rezolva problema, pentru că aspartamul spune creierului că trebuie să consume mai mult. Sucurile inhibă și digestia, ducând la condiții medicale digestive precum sindromul colonului iritabil, indigestii, balonări, hiperaciditate. Cel mai periculos obicei este cel de a înlocui consumul de apă cu cel de sucuri, care poate duce la deshidratare, și la apariția altor probleme care țin de detoxifierea organismului. 

Dependența apărută în copilărie se va agrava de-a lungul vieții, deoarece un copil care va începe să consume sucuri de la o vârstă fragedă, ajuns adult, va consuma mult mai mult decât o persoană care a început să bea sucuri la vârsta maturității. Prin urmare, noi, ca părinți, trebuie să găsim alternative sănătoase pentru aceste sucuri care ne îmbie copiii de peste tot.

Citește și: Băuturile copiilor. Ghid despre consumul de apă, suc, lapte și ceai


5 metode inspirate pentru a crește aportul de vitamine din alimentația copiilor tăi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Atentie, părinți! Nu le mai dați copiilor pufuleți
  Atentie, părinți! Nu le mai dați copiilor pufuleți

  Un studiu care face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Să învățăm să înțelegem eticheta!"privind calitatea pufuleților, dorește să...

  Cifrele care îngrozesc orice părinte. Peste 500 de copii dați dispăruți în România
  Cifrele care îngrozesc orice părinte. Peste 500 de copii dați dispăruți în România

  Conform datelor furnizate de Poliția Română, în prezent peste 500 de copii sunt dați dispăruți.

  Dragi părinți, dați-l în m$%*ii lui de telefon!
  Dragi părinți, dați-l în m$%*ii lui de telefon!

  Știți acel moment când aveți o ditamai revelația și horărâți că trebuie să vă schimbați total viața? Nici eu! Acel moment nu vine așa, ca o minune. Este, de fapt, un...

  Avertismentul unui medic:
  Avertismentul unui medic: "Oricine poate face această boală"

  Părinți, câteva cazuri de leptospiroză au fost înregistrate recent și medicii avertizează faptul că boala poate fi făcută de absolut orice om, așa că aveți grijă la...

  SLooPer Sărbători: Câștigă smutiuri și sucuri SLooP pentru petrecerea ta de Crăciun sau Revelion
  SLooPer Sărbători: Câștigă smutiuri și sucuri SLooP pentru petrecerea ta de Crăciun sau Revelion

  Petrecere cu smuticeală! Câștigă smutiuri și sucuri SLooP pentru petrecerea ta de Crăciun sau Revelion!

  Avertismentul unei mame care a găsit poze cu bebelușa ei pe un site de pedofili
  Avertismentul unei mame care a găsit poze cu bebelușa ei pe un site de pedofili

  O femeie din Statele Unite este în stare de șoc după ce a descoperit poze cu copilul ei pe un site de pedofili.

  Mâncatul intuitiv: o nouă metodă de a mânca sănătos și de a-ți menține silueta, conform nutriționiștilor
  Mâncatul intuitiv: o nouă metodă de a mânca sănătos și de a-ți menține silueta, conform nutriționiștilor

  Dacă vrei să-ți menții greutatea și să ai o viață sănătoasă, poți încerca să te axezi și pe Mâncatul Intuitiv. Din articolul de mai jos vei afla în ce...

  © 2019 Qbebe