De ce e bine sa mananci ceapa?

De ce e bine sa mananci ceapa?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ceapa este o legume apreciata de multe persoane fie cruda, fie gatita. Care sunt beneficiile pe care le ofera consumul sau, cat si informatii privitoare la includerea ei in alimentatia copiilor puteti afla in articolul urmator.

Aspecte nutritionale

Ceapa, desi este un aliment extrem de ieftin, este utilizat in aproape orice bucatarie din lume, fiind a doua planta cultivata la nivel global (dupa rosii). Ea reuseste sa confere o savoare aparte fiecarui preparat in care este adaugata si dispune si de o serie de beneficii pentru sanatate. Face parte din familia "allium" si este inrudita cu salata, praz, usturoi si arpagic. Cel mai adesea este intalnita sub culoarea galbena, insa poate imbraca o multitudine de forme si culori (rosie, alba, verde), dar si gusturi diferite (de la puternic la usor dulce). Poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata/deshidratata sau coapta.

Ceapa dispune de niste celule foarte mari care se pot observa si mai bine sub microscop. Formand un singur strat de celule, epiderma bulbului este usor de separat in scopuri educationale, experimentale si, desigur, de hrana. Sucul de ceapa a fost folosit de mult timp ca repelent de molii si poate fi aplicat si pentru prevenirea ciupiturilor de insecte. Cand este aplicat pe scalp se pare ca stimuleaza cresterea parului iar pe fata pentru reduce pistruii. Pe sticla si cupru poate fi utilizat pentru a preveni rugina. Daca este turnata apa fiarta peste ceapa taiata si lasata sa se raceasca, lichidul ce rezulta poate fi imprastiat pe ceapaplante pentru a creste rezistenta/protectie la insecte. Cojile cepei pot fi folosite pentru a produce un colorant galben-maroniu.

Majoritatea soiurilor de ceapa contin aproximativ 89% apa, 4% zahar, 1% proteine, 2% fibre si 0,1% grasime. Mai contine si vitamina C, vitamina B, acid folic si numeroase alte nutrimente in cantitati mici. Dimpotriva, contine putin grasimi si sodiu, dar si o valoare energetica de 166 KJ (40 kcal) per 100 g. Ceapa si alte legume din familia Allium sunt caracterizate de continutul mare de tiosulfinati, sulfide, sulfoxizi si alti compusi de sulf urat mirositori (sulfoxidul cisteina este in principal responsabil pentru savoarea sa si pentru compusii ce produc lacrimatia, iar tiosulfinatii prezinta proprietati antimicrobiene- se pare ca au efect impotriva Bacillus subtilis, Salmonella, and E. coli.-insa doar ¼ din eficacitatea celor din usturoi). Printre compusii polifenolici ai cepei se afla si fenoli si flavonoide, printre acestia incluzandu-se quercetina si glicozidele sale. Retineti insa ca exista diferente semnificative din punct de vedere polifenolic, salotele avand cel mai mare nivel (de 6 ori mai mult decat soiul Vidalia). Cepele galbene au cel mai mare continut total flavonoid (de 11 ori mai mare decat cele albe), iar cele rosii au din abundenta pigmenti antocianini, cu cel putin 25 compusi diferiti identificati.

medicDoamna Iulia Hadarean, Nutritionist-dietetician, iulia.hadarean@yahoo.com, https://www.facebook.com/IuliaHadareanNutritieSiDietetica:

"Ceapa provine din regiunile de stepa din Asia centrala si de vest, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura, cultivata ca planta medicinala, condiment si ca leguma. Face parte din familia Alliaceae, impreuna cu usturoiul.
Dupa metoda de cultivare, exista ceapa „de vara", accesibila in luna august-septembrie si ceapa „de iarna", mai zemoasa si mai putin iute, devine adulta numai in primavara urmatoare si poate fi recoltata in luna iunie, insa nu poate fi depozitata pentru o perioada de timp indelungata."

Efecte asupra organismului

Ceapa dispune si de o multime de proprietati medicinale. Nativii americani au folosit-o pentru a trata racelile, tusea si astmul, dar si ca repelent pentru insecte. In medicina chineza a fost utilizata pentru tratarea anginei, tusei, infectiilor bacteriene si problemelor respiratorii. Organizatia Mondiale a Sanatatii sustine utilizarea cepei pentru tratarea apetitului scazut si prevenirea aterosclerozei, dar si pentru ameliorarea tusei/racelii, astmului si bronsitei (reduce spasmele bronsice, dar si constrictia indusa bronsic la pacientii astmatici). Datorita oligozaharidelor din compozitie se stimuleaza cresterea de bifidobacterii sanatoase si se inhiba dezvoltarea celor nocive de la nivelul colonului (riscul de tumori asociate scade).

Sulfidele din ceapa au rolul de a scadea nivelul de lipide si tensiunea; drept dovada in India comunitatile care au consumat-o au prezentat nivele de colesterol/trigliceride mult mai mari si timpul de coagulare mai redus (in comparatie cu cei care au consumat). Flavonoidele din ea joaca in plus un rol in protectia cardiovasculara; ceapa este agent natural anticoagulare deoarece poseda substante cu activitate fibrinolitica si suprima agregarea trombocitelor (corelata tot cu continutul de sulf).

In ceea ce priveste prevenirea cancerului, extractul de ceapa (tot datorita sulfidelor) a demonstrat protectie. In Georgia unde este cultivat soiul Vidalia, rata de mortalitate in urma cancerului stomacal este la jumatate din nivelul mediu din SUA. Si studiile din Grecia au demonstrat ca un consum mare de ceapa, usturoi si altele protejeaza impotriva cancerului stomacal. Chinezii care o consuma au prezentat cu 40% mai putin decat cei cu celceapa mai redus aport, iar olandezii in varsta cu 50% mai redus.

Citeste si:

5 tratamente naturiste pentru tuse la copii

Leacurile bunicii bune pentru copilul tau! 

Beneficii si introducere la copii

Ceapa este o excelenta sursa de antioxidanti, nutrienti importanti care protejeaza corpurile de cancer si alte probleme grave. Cercetarile au indicat ca salotele (si alte tipuri de ceapa cu aroma puternica) dispun de cel mai ridicat continut antioxidant. De asemenea, contine si polifenoli-nutimente din plante comune membrelor familiei allium, insa extrem de abundente in ceapa. Studiile au indicat faptul ca ceapa contine si mai multi polifenoli chiar decat rosia, morcoviul si ardeiul gras. Ceapa dispune de proprietati antiinflamatorii, prin urmare poate fi utila copiilor astmatici. Datorita compozitiei de vitamina C, poate stimula sistemul imunitar, oferind protectie impotriva infectiilor bacteriene. Este buna si pentru inima si la maturitate poate scadea colesterolul. Nu in ultimul rand, consumul de ceapa poate imbunatati gradul de asimilare a fierului din alte alimente.

Cand pot manca bebelusii ceapa? Este o intrebare pe care multi parinti si-o adreseaza, mai ales ca aceasta este o leguma cu multiple proprietatati nutritive. Inainte de orice incercare de a o introduce in alimentatie trebuie sa tineti cont de particularitatile copilului (toleranta digestiva, alergii) si sa apelati la sfatul medicului pediatru in cazul in care aveti nelamuriri. Desi alergia la ceapa este o problema rara, poate avea un impact important asupra sistemului digestiv; la unii copii (dar si la adulti) poate cauza gaze. Apoi, datorita gustului specific, nu este printre primele alimente din diversificare, insa poate fi introdusa dupa varsta de 6 luni sub forma fiarta (astfel efectele sale sunt mai reduse) alaturi de alte alimente pe care copilul le prefera; sub forma cruda se recomanda dupa varsta de 1 an (si mai tarziu in cazul copiilor cu stomac sensibil). Retineti ca prin introducerea treptata a cate unui aliment pe rand, in cantitati mici, puteti observa orice reactie negativa si preintampina eventuale probleme (chiar de sanatate).

Doamna Iulia Hadarean, Nutritionist-dietetician, iulia.hadarean@yahoo.com, https://www.facebook.com/IuliaHadareanNutritieSiDietetica

"Contine o cantitate mare de vitamina C, fapt ce ajuta la stimularea imunitatii. In lupta impotriva bacteriilor contribuie cu proprietatile antiseptice si antiinfectioase, fiind catalogata drept un „antibiotic natural". Acest lucru nu inseamna ca poate substitui antibioticele de sinteza recomandate de medicul pediatru, dar ajuta la vindecare. medicCeapa este eficienta impotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella si E.coli, prin continutul in tiosulfinate. Ea nu are totusi o actiune la fel de intensa ca a usturoiului din cauza ca in ceapa se gasesc doar un sfert din compusii sulfului care fac parte din compozitia usturoiului.
Pe langa acidul ascorbic (vitamina C), ceapa mai contine: vitamine din complexul B, vitamina E, K, potasiu, calciu, sodiu si fier.

Este un aliment valoros din punct de vedere nutritional din cauza ca furnizeaza o cantitate insemnata de antioxidanti: flavonoide (sunt concentrate in straturile exterioare ale cepei asa ca nu indepartati multe straturi cand o curatati) si polifenoli (lupta impotriva radicalilor liberi, dau fermitate pielii, stimuleaza regenerearea celulelor si a tesuturilor, imbunatatesc hidratarea epidermei si cresc densitatea dermei, stimuleaza sintetizarea colagenului si a elastinei de la nivelul pielii).
Ceapa este de asemenea considerat un probiotic natural, alimentand functia bacteriilor bune in interiorul intestinului. Anumite studii recente au aratat faptul ca probioticele pot sa amelioreze anumite afectiuni cum ar fi sindromul colonului iritabil si restabilesc flora si tranzitul intestinal."

Citeste si:

Remedii naturale pentru raceala si gripa

Consum la copii

In cazul in care va intrebari ce sortimente sunt indicate celor mici, salotele si soiurile iuti sunt, dupa cum am mentionat, cele mai benefice pentru sanatate, insa copiii le vor prefera pe cele cu un gust mai dulce cum sunt cele spaniole, Vidalia sau imperiale dulci (deseori sunt si destul de costisitoare). Urmariti sa aiba foite uscate, ca hartia si fara pete de mucegai; textura trebuie sa fie ferma, nu moale. Pastrati-le intr-un loc racoros, cum este un cos, pentru a permite circulatia aerului si nu in frigider (in afara de ceapa verde); in cazul in care le decojiti si/sau ceapatocati, trebuie refrigerate, insa retineti ca se pierde o parte din nutrimente si aroma. Cand le gatiti, nu uitati ca cele mai importante nutrimente se gasesc in straturile exterioare. Pentru a evita lacrimatia asociata taierii, o puteti pastra la rece cu 30 minute inainte, apelati la un cutit ascutit (minimizand afectarea celulelor cepei, se elibereaza mai putin gaz in aer), lasati radacina pe ceapa pana ce tocati restul (taierea radacinii elibereaza cel mai mult gaz) si apelati la un ventilator pozitionat spre voi. Nu o taiati sub apa deoarece se va inmuia si se pot indeparta unele nutrimente hidrosolubile. Cel mai usor mod de a gati ceapa pentru copii este sa o faceti sauté la temperatura mica in putin ulei de masline, pana cand devine moale si aurie. O mai puteti taia in bucati si sa le coaceti timp de 45-50 minute. Aceste moduri de gatire pot adauga savoare unei mancari fade, cum sunt piureurile de broccoli, mar si ceapa. Ceapa confera un gust placut si cerealelor (daca le sautati intr-o supa cu putina sare in loc de ulei) si amestecati apoi cu orez sau orz. Exista si posibilitatea sa gatiti supa din ceapa sau tocane (in acest mod nici nu se pierd nutrimentele hidrosolubile).

Retineti ca unele persoane sufera de reactii alergice in urma atingerii cepelor, simptomele putand include dermatita de contact, senzatia intensa de mancarime, rinoconjunctivita, vedere incetosata, astm bronsic, transpiratii si anafilaxie (care pot sa nu apara in urma consumului din cauza denaturarii proteinelor implicate in urma gatirii). Pentru animale, cepele sunt toxice din cauza sulfoxizilor prezenti atat in forma cruda cat si fiarta ce nu pot fi digerati. Ingerata in cantitati mari poate conduce la deranjamente stomacale si iritatie gastrointestinala, respectiv greata si diaree. Poate potenta actiunea anticoagulantelor.

Doamna Iulia Hadarean, Nutritionist-dietetician, iulia.hadarean@yahoo.com, https://www.facebook.com/IuliaHadareanNutritieSiDietetica :  

"Nefiind un alergen des intalnit, se recomanda a fi introdusa in alimentatia celor mici la varsta de 7-8 luni, la masa de pranz, initial fiarta intreaga in supa, apoi mai tarziu la condimentarea piure-urilor de legume si alte medicpreparate. Pe masura ce copilul se obisnuieste cu textura si tolereaza mai bine gustul acesteia, se poate introduce si in preparatele de seara. Dupa varsta de 1 an si jumatate poate fi servita copilului si sub forma cruda.
Se recomanda evitarea retetelor ce presupun calirea cepei, din cauza ca si calitul este tot prajit, metoda de preparare nesanatoasa din cauza expunerii uleiului la temperaturi inalte, cand acesta se descompune si formeaza substante toxice.
Cu cat ceapa este mai iute, cu atat este mai sanatoase. Totusi, copilul mic are un tract digestiv sensibil si este indicat sa se inceapa consumul cu o ceapa rosie, mai putin iute decat cea alba."

Multumim doamnei Iulia Hadarean pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.


Surse:

www.vegetarian-nutrition.info; http://en.wikipedia.org; www.homemade-baby-food-recipes.com

 

Articolul urmator
Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Afla de ce nu este deloc bine sa mananci marul fara coaja
    Afla de ce nu este deloc bine sa mananci marul fara coaja

    Ceea ce face un mar o gustare cu adevarat sanatoasa si rapida este modalitatea de consumare foarte rapida. Practic, inainte de a-l consuma, trebuie doar sa-l speli foarte bine si te poti...

    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală
    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală

    Murăturile fac parte dintre „secretele” gospodinelor din țara noastră și sunt deosebit de versatile, putând fi folosite atât în calitate de garnitură...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

    Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani
    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani

    Giulia Anghelescu a urcat pe scenă încă de la vârsta de 6 ani, a făcut parte din trupa „Candy”, și-a construit o carieră muzicală solo și a avut o colaborare...

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără
    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără

    În ultimul deceniu, cercetările din domeniul dietei și dermatologiei au explodat. Deși se cunoștea de mult timp legătura dintre factorii alimentari și modificările cutanate,...

    Topping-ul de pizza potrivit zodiei tale. Nu o mănânci fără el
    Topping-ul de pizza potrivit zodiei tale. Nu o mănânci fără el

    Zodia ta dictează anumite aspecte ale personalităţii tale. Știm care este animalul tău spiritual în funcție de zodie, ce zeitate ești și ce putere supranaturală ai în...

    © 2024 Qbebe