După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?

După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?

Irina Olteanu - Redactor Senior

După prima aniversare a copilului tău, lucrurile legate de alimentația sa par să devină din ce în ce mai complexe, mai ales că a intervenit și diversificarea. Este important să îl încurajezi să mănânce singur și să îi oferi grupele alimentare care îi asigură o dezvoltare corespunzătoare. Ține cont de următoarele informații pentru a te asigura că nevoile nutriționale ale copilului tău sunt respectate.

Informații importante despre alimentația copilului în vârstă de 1 an

În această călătorie în universul alimentației copilului, în calitate de părinte, trecem printr-o sumedenie de experiențe, de emoții și decizii. Cel mai important, însă, este că la fiecare pas ne dorim doar ce este mai bine pentru cel mic. Alimentația este un subiect care naște multe discuții și întrebări, la care doar specialiștii sunt în măsură să ne lămurească așa cum se cuvine. De aceea evenimentul Primii pași împreună, eveniment al campaniei educaționale „Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos", îți vine în ajutor cu informații importante din partea unor medici cu o vastă experiență profesională. Și pentru a transpune totul pe limbajul părinților, Mirela Retegan - fondator Gașca Zurli, va fi alături de noi, în calitate de moderator. Care sunt principalele topicuri de discuție? Rolul și beneficiile laptelui matern, care sunt micronutrienții și macronutrienții necesari dezvoltării echilibrate și sănătoase, pe termen lung, care sunt principiile alimentare de bază, precum și ce presupune dezvoltarea cognitivă și susținerea imunitară - pentru copiii de vârstă mică.

 

Sunt șanse mari ca după împlinirea vârstei de 1 an să observi o scădere bruscă în apetitul copilului tău. Ca semne distinctive, cel mic poate să nu vrea să stea la masă sau să nu fie încântat de orele de masă. În pofida comportamentului său și a gradului crescut de activitate, această schimbare are o justificare, respectiv rata sa de creștere a încetinit și el/ea nu mai are nevoie deatât de multe alimente.

Un copil în vârstă de 1 an are nevoie de aproximativ 1000 calorii împărțite în trei mese și două gustări zilnice, pentru a suplini necesitățile sale de creștere, energie și nutriție corectă. Acest număr de calorii se modifică odată cu înaintarea în vârstă și cu gradul de activitate fizică, respectiv cu 0-200 kcal dacă este activ fizic moderat și cu 200-400 kcal dacă este foarte activ fizic. Nu trebuie însă să pornești de la premisa că va mânca în fiecare zi la fel, comportamentul alimentar specific acestei vârste fiind unul destul de imprevizibil. Astfel, sunt șanse să mănânce tot la micul dejun și aproape nimic în restul zilei, să mănânce același aliment trei zile la rând și apoi să îl respingă sau să mănânce cantitatea de calorii adecvată într-o zi, pentru ca în ziua următoare să mănânce mult mai mult sau mult mai puțin.

 

Așteaptă-te ca, uneori, copilul tău să sară peste o masă. Chiar dacă pare extrem de dificil pentru un părinte, copiii trebuie lăsați să răspundă la propriile semnale interne de foame și plenitudine. Nu forța copilul să mănânce dacă nu-i este foame. Însă, nici nu trebuie să mănânce doar când cere. Este importantă respectarea unui program de mese pentru ca el să se obișnuiască cu ideea că mâncarea va fi disponibilă în anumite momente ale zilei.

Acum este momentul propice pentru copilul tău să continue să învețe să se hrănească singur, cu ajutorul degetelor și, în jurul vârstei de 15-18 luni, cu ajutorul tacâmurilor. În intervalul 12-18 luni, oferă-i ocazia de a-și exersa abilitățile de motricitate fină și ajută-l când simți că intervine frustrarea. Copiilor le place să își exercite independența, iar masa este locul perfect pentru a-i oferi un sentiment de control. Chiar dacă tu îi alegi alimentele pe care i le oferi, copilul decide ce anume va consuma, cât de mult va consuma și dacă dorește să mănânce.

Cu privire la alimentele pe care este bine să le consume, laptele continuă să rămână o constantă alimentară importantă. Laptele oferă calciu și vitamina D, care ajută la consolidarea sistemului osos. Majoritatea copiilor sub 2 ani trebui să bea lapte integral sau tip formulă specială de completare, pentru a asigura grăsimile necesare dezvoltării și creșterii creierului. Trecerea la lapte degresat sau semidegresat se face doar cu aprobarea medicului și după vârsta de 2 ani. Aportul total de grăsime din alimentație trebuie să se situeze între 30-35% din caloriile zilnice pentru un copil cu vârsta 2-3 ani, între 25-35% din caloriile pentru copiii și adolescenții cu vârsta 4-18 ani, grăsimile provenind din surse polinesaturate și monosaturate.

Un nutrient important de menționat în alimentația copilului de peste 1 an este fierul, care contribuie la o bună dezvoltare fizică, mentală și comportamentală; o deficiență a acestui mineral poate conduce la instalarea anemiei. Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, în alimentația copilului de vârstă mică trebuie să se regăsească alimente bogate în fier precum carne, pui, pește, leguminoase. În cazul în care consideri că există motive de îngrijorare cu privire la alimentele pe care le consumă acesta, discută cu medicul; este posibil să îți recomande un supliment vitaminic.

 

Ce alimente trebuie evitate

 

La această vârstă, copilul tău ar trebui să se fi obișnuit deja cu o gamă vastă de alimente. Este important să mănânce în continuare alimente variate și să observe eventuale reacții alergice în cazul celor pe care nu le-a încercat încă. Copiii sunt expuși unui risc mai mare de alergii alimentare dacă există în familie un istoric de eczemă sau astm. 

De asemenea, există o serie de alimente care sunt interzise ca urmare a gradului ridicat de sufocare pe care îl prezintă, respectiv popcorn, bomboane, crenvurști, legume crude (roșii cherry, morcovi) și fructe dure, boabe de struguri, stafide și nuci/semințe. Chiar dacă nu oferi aceste alimente trebuie să supraveghezi întotdeauna copilul în perioada în care mănâncă; ai grijă să stea așezat la scaun de masă sau la masă și să nu vorbească cu gura plină.

 

De reținut

 

Chiar dacă sunt șanse să sară anumite mese, alimentația copilului tău se va echilibra de la sine dacă primește în restul zilelor alimentele necesare din punct de vedere nutritiv. Începând cu vârsta de 1 an, copilul va consuma aproximativ aceleași grupe alimentare ca și tine; este important să-i oferi posibilitatea să guste și să experimenteze culori și texturi. Nu restricționa grăsimile din alimentația sa, decât cu acordul medicului; abia după vârsta de 2 ani poți trece la produse semidegresate.

Urmărește produse din cereale integrale, pentru vârsta de 1 an fiind indicat minimum 57 grame pe zi, urmând ca la 14-18 luni cantitatea recomandată să ajungă la 200 grame pe zi.

Evită alimentele picante, sărate sau îndulcite; prin adaos de gust îl privezi de experimentarea gustului natural al alimentelor respective. Fiecare masă trebuie să conțină cel puțin 1 fruct sau legumă. Aportul recomandat de suc pentru copii este de o cană/zi în intervalul 1-3 ani. În ceea ce privește aportul de legume recomandat de specialiști, acesta variază de la 100 g pe zi la vârsta de 1 an, crescând odată cu vârsta. Evită alimentele cu grăsime saturată sau trans, cu colesterol, sare și zahăr adăugat. Nu trebuie să renunți la alimentele pasate sau rase, ușor de mestecat, există în continuare un risc crescut de înecare. În final, nu uita de rolul pe care îl joacă exercițiul fizic zilnic, fiind indicată o durată de minimum 60 minute.

 

Înscrie-te la Conferința Primii Pași Împreună

 

Sâmbătă, 18 mai, Hotel Ramada București

După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului? Chiar este el un mic adult și ar trebui să îl tratăm așa și în privința alimentației? Care sunt alimentele de care are nevoie să crească mare și voios?

În găsirea răspunsurilor, vă invităm la o discuție deschisă alături de patru medici, cu experiențã profesională vastă: Dr. Manda Andreea - Medic Primar Pediatru, Dr. Cotruț Iuliana - Medic Primar Pediatru, Dr. Cioc Simona - Medic Primar Medicină de Familie și Dr. Țincu Iulia - Medic Primar Pediatru. Discuția va fi moderată de Mirela Retegan - fondator Gașca Zurli, mămică, scriitor.

În cadrul evenimentului, ca parte din campania educațională „Nestlé Începe Sănătos, Crește Sănătos", vom discuta despre rolul și beneficiile laptelui matern, despre micronutrienții și macronutrienții necesari dezvoltării echilibrate și sănătoase, pe termen lung, despre principii alimentare de bază, dezvoltarea cognitivă și susținerea imunitară pentru copiii de vârstă mică.
Pentru a ne însoți în universul alimentației copiilor de vârstă mică, înscrie-te aici https://www.qbebe.ro/nestle/, până pe 18 mai. Intrarea este gratuită, dar locurile limitate. Grăbește-te!

 

 


Surse: www.healthychildren.org; www.heart.org; https://kidshealth.org

Articolul urmator
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui
    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui

    Termenul „codependență” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, în cadrul Alcoolicilor Anonimi, pentru a descrie relația nesănătoasă dintre un...

    Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor
    Sondaj îngrijorător: 95% dintre familiile vulnerabile din România nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

    Aproximativ 95% dintre familiile vulnerabile din România nu le pot satisface copiilor nevoile bazale. Un sondaj al ONG-ului Salvați Copiii arată că celor mici le lipsesc alimentele,...

    I-am dat surorii mele gravide hainele de bebeluș ale copilului meu și mi-a reproșat că nu sunt de firmă și sunt uzate
    I-am dat surorii mele gravide hainele de bebeluș ale copilului meu și mi-a reproșat că nu sunt de firmă și sunt uzate

    Hainele pentru bebeluși pot fi destul de costisitoare, motiv pentru care mulți părinți se bucură de fiecare dată când primesc body-uri, bluze sau pantalonași de la rude sau...

    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină
    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină

    O tânără mamă ne povestește cum s-a străduit să îi ofere fetiței ei condiții de trai decente. Ea însăși locuind pe străzi de la vârsta de 11 ani, după ce...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    © 2024 Qbebe