Afla ce sunt fibrele, in ce alimente le gasesti si de ce sunt ele recomandate in alimentatia zilnica!
FIBRELE - definitie si categorii
Fibrele sau fibrele alimentare (termen introdus de nutritionistul E. H. Hipsley in 1953) sunt o categorie speciala de carbohidrati continuti de alimentele cu origine vegetala - fructe, legume si cereale integrale.
De ce sunt fibrele o categorie speciala de carbohidrati? Pentru ca nu pot fi atacate de enzimele proprii tubului digestiv, astfel ca reusesc perfect sa stimuleze digestia, sa reduca nivelul de colesterol din sange, sa controleze glicemia si sa previna cancerul de colon prin faptul ca elimina reziduurile si impiedica fermentatia intestinala.
Fibrele sunt alcatuite dintr-un amestec de 4 glucide: pectina, celuloza, hemiceluloza si lignina, fapt care le imparte in doua categorii: fibre solubile si fibre insolubile.
Fibrele insolubile (celuloza si lignina) sunt cele care nu se descompun in contact cu lichidele, au cea mai mare putere de absorbtie a lichidelor si un rol vital in controlul si reglarea digestiei.
Fibrele solubile (pectina si hemiceluloza) reduc absorbtia substantelor nocive de catre organism, mai ales intrarea glucozei si a grasimilor in sange.
![]() |
FIBRELE - beneficii, cantitati recomandate, riscurile lipsei lor
Cele mai mari beneficii ale fibrelor sunt:
- imbunatatirea si controlul digestiei;
- accelerarea tranzitului instestinal;
- efectul rapid in ameliorarea si stoparea diareei;
- intensificarea asimilarii vitaminelor A, B si E;
- curatarea sangelui si intestinelor de cele mai grele metale - plumb, mercur, arsenic;
- antrenarea toxinelor, bacteriilor si acizilor biliari spre eliminare;
- detoxifierea organismului;
- reducerea excesului de hormoni sexuali si a riscului de dezvoltare a cancerului de san sau de prostata;
- potolirea rapida a foamei (doar fibrele insolubile);
- prevenirea depunerii de grasime pe abdomen si in jurul taliei.
Cantitatea optima de fibre pe care organismul trebuie s-o primeasca este
de 25 - 35 grame/zi pentru un adult si 5 - 20 grame/zi pentru un copil
cu varsta intre 3 si 16 ani, cantitatea crescand treptat, odata cu
greutatea si varsta.
Mai mult, acest consum de fibre trebuie asociat cu
consumul a 500-1500 ml de apa zilnic. Lipsa fibrelor in alimentatia zilnica, mai ales daca este asociata cu sedentarismul sau consumul de alcool, duce inevitabil la constipatie cronica. Apoi, constipatia cronica deregleaza digestia si modifica flora intestinala in asa fel incat se formeaza, in timp, resturi de putrefactie care duc la cancer. In acelasi timp, sangele nu mai este ferit de toxine, astfel ca apar tulburari de coagulare, afectiuni ale pielii, afectiuni ale sistemului circulator si ale sistemului nervos. |
![]() |
FIBRELE - lista alimentelor care contin fibre solubile si fibre insolubile
Alimente care contin fibre solubile - lamai (1,4 grame fibre din 100 grame produs), portocale, grepfrut, mere (1,4g), pere (2,4g), capsuni, banane (1,8g), curmale (6,4g), smochine (6,4g), prune (1,5g), stafide, coacaze rosii, afine, piersici, caise, gutui, avocado, mazare (7g), linte, soia, sfecla, ceapa, cartofi (2,5g), seminte de psyllium, seminte de in, faina de grau integrala (11,7g), paine neagra (5,1g), ovaz, orz si majoritatea taratelor (48g).
Alimente care contin fibre insolubile - tarate de grau (4,4g/100 grame produs), grau integral, cuscus, orez brun, porumb si tarate de porumb, nuci, broccoli, dovlecei, conopida, rosii (1,4g), varza (2,8g), fasole verde, salata verde, morcovi (3,7g), struguri, majoritatea legumelor cu frunze verzi, majoritatea legumelor radacinoase si pastele fainoase integrale.
![]() |
FIBRELE - variante de mic dejun cu cantitatea optima
Pentru un inceput de zi in forta, cu un aport optim de fibre, poti incerca una din urmatoarele variante de mic dejun:
- cereale integrale cu putin lapte, un morcov, un mar;
- o cana de fulgi de ovaz si un fruct, in special mar sau banana;
- suc de portocale natural, cereale integrale cu iaurt, curmale sau smochine;
- salata de fructe, un baton de cereale integrale, un iaurt;
- orice alta varianta de mic dejun care implica asocierea unor alimente usoare, care iti plac si care se regasesc in lista cu alimente de mai sus.
De altfel, toate imaginile din acest articol constituie sugestii de alimente si mese cu bogat continut de fibre. Trebuie mentionat si faptul ca medicii recomanda consumul de fibre alimentare mai ales la micul dejun, dar si la pranz, insa mai putin la masa de seara.
![]() |
Ce-ar fi ca de maine sa tii si tu cont de aportul optim de fibre in alimentatie? Daca deja faci asta, te felicitam!
![]() |
Surse:
"Nu hrani cancerul!", Pavel Chirila, Madalina Popescu, Cristela Georgescu, Editura Christiana;
www.netdoctor.co.uk
www.nutripedia.ro
