Totul despre cum percep si cum se manifesta senzatia de foame la copii

Totul despre cum percep si cum se manifesta senzatia de foame la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Modul in care discutam cu copii despre senzatia de foame si ii ajutam sa o inteleaga nu este atat de simplu pe cat s-ar putea crede. De fapt, pot face mai mult rau decat bine parintii care intervin si preiau intitiativa asupra senzatiei de foame fara a lua in considerare sentimentele, respectul de sine sau modul de autoperceptie al copilului. Iata ce se intampla exact si ce sfaturi este bine sa respectati in acest sens.

Ce este foamea?

Foamea este reprezentata de o senzatie, respectiv de un apetit in crestere pentru hrana sau potolirea senzatiei resimtite. Dimpotriva, plenitudinea consta in recunoasterea senzatiei specifice, de a fi satul si a completa ritualul unei mese. Senzatia fizica a foamei este asociata contractiilor musculaturii stomacului. Acestea, uneori denumite crampe de foame, odata ce se accentueaza, sunt considerate a fi declansate de concentratii ridicate ale hormonului grelina. Hormonii peptide YY si leptina dispun de efect contrar asupra apetitului, cauzand senzatia de satietate. Grelina poate fi eliberata cand scad nivelele glicemiei, o problema asociata unor perioade lungi fara hrana. Contractiile stomacale cauzate de foame sunt extrem de puternice in special in cazul copiilor si al adultilor tineri. In plus, ele se pot agrava si in urma meselor neregulate. Persoanele care nu pot manca decat o masa pe foameazi pot suferi de foame daca nu respecta ora uzuala de masa. Efectele secundare ale unui aport alimentar scazut includ: slabiciune, irascibilitate si concentrare redusa. Lipsa de nutritie adecvata prelungita determina de asemenea susceptibilitatea la imbolnavire si abilitatea redusa pentru corp de a se autovindeca.

Foamea la copii

Doctor Meg Meeker, pediatru, sustine ca "toti copii resimt senzatia de foame pe toata durata zilei, asa ca un aspect ce trebuie urmarit este greutatea". Daca vreti sa le oferiti celor mici instrumentele de a-si pastra corpul in forma optima si la maturitate, este esential sa ii ajutati sa recunoasca cand le este foame, respectiv cand sunt plini ca educatie alimentara de baza.

Simpla actiune de a manca si de a se opri cand se resimte satietatea ii poate ajuta pe copii sa obtina o viata intreaga de control al greutatii. Copiii care mananca cand sunt plictisiti, servesc gustari din obisnuinta sau sunt fortati sa termine toata mancarea din farfurie vor face acelasi lucru ca adulti; acest mod de alimentare fortata sporeste riscul de supraponderabilitate. Constituie o provocare ajutarea copiilor sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase: sa ajunga la masa cand le este foame, sa aprecieze mancarea si sa inteleaga senzatia de satietate; nu sunt deloc de usor transmis copiilor.

Cum puteti ajuta copiii

Principala modalitate de a-i invata pe cei mici cum sa recunoasca semnalele de foame si satietate constau in reintarirea unei rutine de a servi masa cand apare foamea, consumul unei mese fara graba si parasirea mesei cand apare satietatea. Cand copiii ajung regulat la masa cu senzatia fizica de stomac care "chioraie" si cu apetitul in crestere, isi vor mentine rutina de ciclu foame/plenitudine care le va servi drept reper si la maturitate. De fapt, este o munca asidua care presupune planificarea meselor, refuzul (uneori), dar si flexibilitate si dobandirea de obiceiuri bune de mici. Nu este o problema grava daca copilul resimte foamea intre mese si impuneti un timp de asteptare pana la masa sau ii oferiti un fruct pentru a-l ajuta; retineti insa ca o gustare prea apropiata de momentul mesei poate suprima foamea pentru masa principala. De asemenea, este in regula daca copilul nu isi termina farfuria pentru ca este plin sau daca refuza o masa in mod ocazional (nu frecvent).

Un sfat de baza este sa stabiliti obiceiuri benefice inca de mici, chiar de cand sunt bebelusi. Bebelusii prezinta instinctiv semnale de foame si plenitudine care se manifesta prin necesitatea de a manca des (vor plange de foame) si rolul vostru este sa-i urmariti, respectati si ascultati, mai exact sa le oferiti mancare cand vor si sa va opriti cand sunt plini. Cand le este cu adevarat foame, vor manca ce le puneti in fata si vor aprecia mancare. Vor invata sa se bucure de clipele petrecute la masa, sa aprecieze alimentele si gustul lor. Iata cateva instructiuni practice:

- Permiteti doar consumul de apa inainte/ in timpul meselorfoamea
- Refuzati gustarile cu cel putin 1-2 ore inainte de mese
- Implicati copiii in activitate fizica, cel putin o ora pe zi
- Pregatiti o masa atragatoare fara distractii (telefon/televizor): transformati masa int-un moment privilegiat pentru conversatie si atmosfera degajata
- Creati preparate simple, dar gustoase si sanatoase
- Implicati copiii in pregatirea meselor si a preparatelor

Iata si cum pot fi incurajati copiii sa inteleaga senzatia de satietate:

- Permiteti doar apa ca bautura in timpul meselor
- Introduceti o regula cum este "doar gusta" pentru un aliment nou
- Oferiti portii mici
- Oferiti portii suplimentare daca primele sunt mancate
- Nu ii fortati sa linga farfuria (educatia alimentara sanatoasa incepe chiar de la 6 luni)
- Nu le oferiti desert daca nu au mancat pentru ca nu le era foame
- Nu incurajati obiceiul de a consuma o gustare generoasa la scurt timp dupa masa daca nu si-au mancat mancarea si le este foame
- Reamintiti-le la sfarsitul mesei ca urmatoarea masa o vor servi peste cateva ore

Citeste si:

Descifreaza plansul bebelusului tau 

5 indicii pe care ti le da bebele ca mananca sanatos 

Motive pentru care le este foame des

In perioada prescolara, multi copii incep sa foloseasca cuvinte cum sunt "foame" pentru a exprima alte sentimente cum sunt plictiseala, singuratate sau alte emotii pe care nu le pot intelege sau denumi. Folosirea mancarii pentru a ameliora tristetea, de exemplu, va stabili o legatura intre mancare si alte senzatii decat foame, iar in timp devine dificil de influentat. In plus, nici nu-i va ameliora in mod real tristetea sau alta emotie. Daca copilul se plange de foame, intrebati-l ce a mai facut sau daca nu vrea sa se joace. Daca uita de foame rapid inseamna ca doar va cauta atentia sau ceva de facut. Daca nu uita, inseamna ca este cu adevarat informetat. Iata ce se intampla de obicei cand le este foame des celor mici:

foame1. Realizeaza asocieri alimentare- daca de fiecare data cand un copil se urca in masina, e suparat sau sta in fata televizorului si sustine ca ii este foame, este probabil sa manance din alte motive. Copiii stiu cum sa atraga atentia parintilor si de obicei produc mancarea pe care o doresc. Solutia consta in hranirea copilului pe baza unui orar flexibil intr-un loc special destinat si nu la cerere; familiile mananca la masa la intervale regulate. Cei mici isi vor regla aportul alimentar si se va reduce cererea frecventa de alimente.
2. Se simt deprivati- este vorba de un fenomen denumit mancat in absenta foamei si tinde sa fie observat la copiii cu greutati mai mari, care sunt restrictionati de obicei in timpul mesei. De exemplu, un copil poate sa nu primeasca inca o portie sau dulciuri si va deveni obsedat de mancare, consumand-o cand este disponibila. Solutia consta in a-i permite copilului sa decida cand a terminat masa; va manca la inceput mai mult, dar apoi se va multumi cu portiile oferite. Includeti mese echilibrate si abtineti-va din supraalimentarea voastra deoarece copiii va vor imita.
3. Lipsa unor alimente care sa sature- se poate, de exemplu, ca un copil sa primeasca prea multe fructe si legume, insa prea putine grasimi, o parte satisfacatoare a dietei si macronutrientii de care are nevoie in nivele ridicate. Sau copilul consuma prea multe alimente procesate care nu pot satisface foamea. Solutia consta in oferirea unei varietati de grupe alimentare cu carbohidrati, proteine si grasimi; la fiecare masa includeti 3-5 portii din grupele alimentare principale, iar la gustare cel putin 2 portii.
4. Mesei ii lipsesc alimentele preferate - multi copii detesta ora mesei deoarece nimic din ce primesc nu le place. Vor manca ce li se cere si vor spune ca s-au saturat, insa dupa o ora vor reveni si cere gustari. Solutia consta in mese alaturi de familie in care sa includeti 1-2 alimente placute de copil. Introduceti mancarea in boluri pe care le dati din mana in mana, lasandu-i pe cei mici sa aleaga.
5. Trec printr-un puseu de crestere - uneori un copil infometat este doar..infometat. Copiii cresc in etape, prin urmare nu vor manca aceeasi cantitate in fiecare zi. Uneori vor fi mai infometati decat de obicei, cerand mai multe portii suplimentare si trezindu-se cu pofta de mancare. Solutia consta intr-o rutina sanatoasa a meselor care le va regla aportul alimentar si le va oferi mese care sa-i sature, iar voi veti sti cand experimenteaza un puseu de crestere.

In final, nu uitati ca acei copii care servesc masa cand le este cu adevarat foame (si nu cand li se impune) vor fi mai deschisi sa incerce alimente noi. Dimpotriva, cei care servesc des gustari ce contau in alimente si bauturi cu multe calorii sunt expusi unui risc de ingrasare excesiva, dar si problemelor dentare, cum sunt cariile (in special daca mananca dulciuri).

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti,
consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care www.alinaantohe.wordpress.com, alinaantohe@yahoo.com ne ofera urmatoarele informatii:

"Senzatia de foame reprezinta semnalul pe care organismul il transmite atunci cand are nevoie de alimente. Aceasta este perceputa atunci cand stomacul este gol, iar dupa ingestia de alimente se instaleaza satietatea. Copiii percep senzatia de foame inca din primele zile de viata, de aceea primul aliment pe care acestia in consuma, laptele matern, il primesc "la mediccerere". Astfel, in primele 6 luni de viata, senzatia de foame se manifesta prin plans, care se consoleaza prin alaptare. Dupa aceasta varsta, cand se incepe difersificarea, copilul ar trebui sa aiba un program de masa bine stabilit cu 5 mese/zi. Dupa varsta de 1 an copiii au un ritm mai scazut de crestere, de aceea exista posibilitatea ca alimentele sa fie uneori refuzate sau portiile sa nu fie complet consumate; in astfel de situatii va trebui sa se tina cont de senzatia de satietate a copilului. Deja la aceasta varsta copilul isi arata senzatia de foame prin indicarea alimentelor, mers catre frigider sau in bucatarie unde se ia de regula masa, in functie de ritaulul zilnic al meselor; iar mai tarziu isi vor exprima foamea prin cuvinte.
Se poate intampla uneori ca, la varsta prescolara, copilul sa ceara mancare ori de cate ori doreste atentie sau este suparat; tocmai de aceea este recomandat ca mesele sa aiba un anumit orar, sa fie luate intr-un loc special destinat, in familie, astfel copilul va intelege ca alimentele sunt destinate consumului in vederea aportului caloric si nutritional si nu pentru rezolvarea problemelor de natura emotionala; se vor crea astfel obiceiuri alimentare sanatoase, evitand supraalimentarea si implicit obezitatea la adolescent si adult.
Un alt aspect important este acela al rasplatei alimentare. Nu de putine ori copilul este convins sa faca diverse lucruri sub promisiunea primirii "unui dulce"; astfel copilul isi va putea usor santaja parintii, facandu-le pe plac doar dupa ce primeste ceea ce-si doreste.
Cel mai bun indicator al unei alimentatii optime este reprezentat de curba ponderala ascendenta, insa mentinandu-se in limitele normale pentru varsta. Astfel, copiii percep senzatia de foame, iar parintii vor tine cont de ea, urmarind bineinteles si curba ponderala a copilului; in cazul in care ingestia de alimente va fi crescuta, iar copilul prezinta crestere ponderala peste normalul varstei, parintele trebuie sa sesizeze ca are de-a face cu o problema de alimentatie, fiind recomandat consultul unui medic pediatru sau nutritionist."

Citeste si: Apetitul scazut la copii poate fi simptom de boala  

Multumim doamnei doctor Alina Antohe pentru ajutorul oferit in realizarea articolului. 

Surse:

www.sheknows.com; www.brightonyourhealth.com; http://kidshealth.org; www.yourmindyourbody.org; http://en.wikipedia.org

Articolul urmator
Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal
    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal

    Manifestarea înseamnă să-ți folosești gândurile, sentimentele și credințele pentru a-ți transforma dorințele, aspirațiile, în realitate. În ceea ce privește...

    Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith
    Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith

    Să vezi cum îți pierzi treptat podoaba capilară reprezintă un adevărat șoc, mai ales când nu ai idee de ce ai ajuns într-o asemenea situație. Căderea părului este...

    Cum să crești copii care știu cum să se înfurie
    Cum să crești copii care știu cum să se înfurie

    Odată ce devii mamă, printre provocările pe care le ai de înfruntat se regăsesc și situațiile în care trebuie să-ți calmezi copilul furios. Deși te simți adesea...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Mii de copii din Moldova merg la școală pentru burse sociale și mese calde. „Matale ai mai învăța poezii dacă te-ar durea burta de foame?”
    Mii de copii din Moldova merg la școală pentru burse sociale și mese calde. „Matale ai mai învăța poezii dacă te-ar durea burta de foame?”

    Realitatea cruntă a zilelor noastre este zugrăvită în nuanțe de gri pentru mii de copii din Moldova, îndeosebi din zonele rurale. Micuții sunt trimiși la școală de...

    Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam
    Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam

    Așteptările nu corespund întotdeauna cu realitatea. Aș spune chiar aproape niciodată. Această femeie din SUA, pe nume Alexis, a așteptat cu sufletul la gură să devină mamă...

    Unde mănâncă două guri, mănâncă și a treia....dar sunt copii în România care mor de foame!
    Unde mănâncă două guri, mănâncă și a treia....dar sunt copii în România care mor de foame!

    În România sunt copii care mor de foame, copii fără nicio vină care sunt obligați să renunțe la școală și să meagă la muncă sau mai rău... la cerșit. În...

    © 2024 Qbebe