Uită de răceală și gripă! Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier

Uită de răceală și gripă! Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Răcelile și gripele fac parte dintre cele mai cunoscute afecțiuni cu care te poți confrunta la orice vârstă. Din articolul de mai jos vei afla ce ar trebui să faci pentru a lupta mai bine cu oricare dintre ele, astfel încât să te poți reface rapid, reușind să-ți poți consolida cât mai bine imunitatea.

Care sunt simptomele ce însoțesc răceala

Răceala obișnuită reprezintă o infecție virală localizată la nivelul nasului/gâtului și se declanșează, de cele mai multe ori, cam la 1-3 zile de la venirea în contact cu virusul.
În special copiii sub vârsta de 6 luni sunt mai expuși răcelilor, dar și adulții sănătoși pot avea mai multe „episoade" de răceală într-un an.
Manifestările ce însoțesc răcelile pot fi ușor recunoscute și se referă la:

  • Nasul care curge și/sau se înfundă
  • Durere în gât
  • Tuse uscată
  • Dureri de cap de intensitate mică sau moderată
  • Dureri în corp nu prea intense
  • Febra lipsește sau este mică (sub 38-38, 5)

Fata ce isi sufla nasul

În mod obișnuit, simptomele menționate se vor ameliora treptat și vor dispărea complet în cel mult 7 zile de la declanșarea răcelii. De asemenea, trebuie să știi că răceala este mai contagioasă în primele 3 zile.
În situația în care observi că nu te simți deloc bine nici după o săptămână, gândește-te că poate fi vorba despre ceva mai serios și este cazul să soliciți sprijinul unui medic. Mai mult, trebuie să știi că sunt și cazuri care impun ajutorul medical urgent. Iată care ar fi acestea:
Pentru adulți:
• Febra persistă până la 5 zile sau, chiar dacă se întâmplă să cedeze după acest interval, va reveni ulterior
• Febra este mai mare de 38, 5
• Durerile de gât, de cap sau de sinusuri sunt foarte intense
• Sesizezi că respirația este scurtă, întreruptă
• Simți că, atunci când respiri, se aude un fluierat
• Tusea devine tot mai persistentă

Pentru copii:
• Un bebeluș ce are sub 3-4 luni și o febră egală sau mai mare de 38 va fi dus cât mai rapid la medic
• Bebelușii nu pot fi calmați cu nimic
• Febra crește treptat sau nu cedează nici după 2 zile
• Copilul se plânge de dureri de cap sau în gât puternice
• Copilul devine foarte letargic
• Apetitul copilului s-a diminuat considerabil
• Copilul spune că îl doare o ureche
• Tusea este persistentă și intervine și noaptea

După ce manifestări poți recunoaște gripa

Primul aspect pe care trebuie să-l știi este următorul: spre deosebire de răceala obișnuită, simptomele gripei debutează brusc și sunt mai intense. Astfel, se poate vorbi și în caz de gripă de nas care curge/care se înfundă, de tuse, de dureri de cap sau de gât, de dureri musculare și de febră. Uneori, în funcție de tipul de infecție, gripa este acompaniată și de vărsături și/sau de diaree.

În privința febrei, reține faptul că aceea din gripă este de regulă ridicată (peste 38) și poate persista până la 3 zile.
Nu mai sta pe gânduri și solicită medicul, atât pentru un adult, cât și pentru un copil, dacă sesizezi simptome cum ar fi:
• Febra durează de peste 3 zile- Prelungirea duratei febrei poate fi dovada unei infecții bacteriene puternice, așa că nu trebuie sub nicio formă neglijată
• Tusea este persistentă- Dacă tusea continuă și după două săptămâni și este chinuitoare mai ales noaptea, gândește-te că poate fi vorba despre o bronșită sau despre o infecție la nivelul sinusurilor. Oricare dintre ele trebuie tratate și cu un antibiotic
• Congestia nazală nu se ameliorează- În această situație, ia în calcul posibilitatea unei infecții sinusale sau a unei alergii, oricare dintre ele necesitând un tratament special
• Durerile de cap rămân intense- Dacă ele sunt însoțite și de dureri în zona feței, de congestie nazală și presiuni la nivelul sinusurilor, poți să te confrunți cu o sinuzită. Ea va trebui tratată de către un specialist, care poate recomanda un antibiotic
• Ai dureri mari când înghiți- Durerile de acest tip pot fi semnul unei infecții bacteriene puternice în gât, care va fi tratată cu un antibiotic

Cum se tratează natural răceala sau gripa

Dacă nu ai de suferit de niciunul dintre simptomele severe de mai sus, ține cont de următorul sfat al specialiștilor: nu este necesar să ne tratăm cu antibiotice, acestea neavând efect în caz de infecții virale. Doar dacă stările produse de răceală sau gripă sunt persistente și puternice și ajungem la medic, se va impune să luăm și un antibiotic sau, dacă ni se recomandă, medicamente cu efect antiinflamator sau antitermic.

Simptomele ușoare și moderate ale răcelii sau gripei se vor putea ameliora considerabil și vor dispărea mai ușor datorită unor soluții naturale. Printre cele mai cunoscute se numără:
Vei avea grijă să fii cât mai bine hidratată
Lichidele te vor ajuta să elimini mai ușor mucusul din organism și te vor ajuta să nu te deshidratezi în caz de febră, diaree sau vărsături.
Alături de apă, nu te feri să consumi supe, compoturi, ceaiuri călduțe, sucuri naturale. Pentru cele mai bune efecte, le vei consuma treptat, pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici.

Odihnește-te cât mai mult
Fie că este vorba despre răceală, fie că este vorba despre gripă, repaosul te va ajuta să te refaci mai ușor, dându-i răgaz organsimului să lupte mai bine cu virusurile. De asemenea, dacă vei sta câteva zile în casă vei evita să îmbolnăvești și alte persoane sau să-ți agravezi tu starea.

Stai într-un aer cât mai umed
Congestia nazală, durerile în gât sau tusea vor fi suportate mai bine dacă te vei strădui să petreci mai mult timp într-o atmosferă care să nu fie uscată. Spre exemplu, vei sta câteva minute în aburul din baie, vei recurge la un umidificator sau vei face inhalații cu aburi.

Apelează la diferite remedii naturiste
Pentru a fi într-adevăr eficiente, rolul acestora trebuie să fie în primul rând acela de a întări sistemul imunitar. Printre cele mai indicate asemenea remedii naturiste se află mierea și polenul crud.
În ceea ce privește mierea, ea este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune soluții pentru ameliorarea răcelii sau gripei întrucât conține polifenoli și diferite fitochimicale, grație nectarului.

Femeie ce sta in pat si vrea sa ia miere din borcan

În același timp, specialiștii au constatat faptul că mierea crudă (extrasă la rece și ambalată în starea ei naturală) este o sursă de bacterii probiotice. Acestea poartă numele de Lactobacillus kunkeii și au capacitatea de a stimula funcționarea celulelor ce compun sistemul imunitar. De asemenea, ele au rolul de a acționa precum un antibiotic la nivelul florei intestinale, eliminând bacteriile periculoase de acolo și optimizând activitatea celor bune.

O altă proprietate care face mierea eficientă în tratarea infecțiilor tractului respirator este efectul pozitiv pe care-l are în eliminarea tusei și a durerilor în gât, atât la adulți, cât și la copii. Spre exemplu, un studiu efectuat în anul 2014, a demonstrat cum mierea, administrată înainte de culcare, poate să îmbunătățească somnul copiilor și îi va ajuta să se trezească mai puțin din cauza acceselor de tuse. Pentru a se ajunge la această concluzie, le-au fost administrate câte 2 lingurițe de miere unor copii mai mari de 2 ani. Astfel, aceștia nu au mai tușit atât de mult și au dormit mult mai bine decât în zilele în care nu au primit miere.

Nu uita că mierea nu trebuie administrată copiilor sub vârsta de 1 an întrucât sistemul lor digestiv nu este încă suficient de puternic pentru a înlătura, dacă ar fi cazul, toxina botulinică!

Miere de mana O variantă de miere pe care o poți încerca și tu pentru ca voi, cei mari sau cei mici să-și revină mai repede în caz de răceală sau gripă, este și cea crudă de mană.
Mierea Crudă de Mană Stupina Moldovan are o consistență groasă, este 100% naturală și constituie un sortiment foarte valoros din punct de vedere terapeutic. Astfel, ea conține de 10 ori mai multe vitamine și minerale decât alte tipuri de miere din țara noastră, fiind produsă de către albine din secrețiile dulci ale afidelor („păduchii de plante") care se hrănesc cu seva ramurilor tinere ale copacilor din pădure. De exemplu, în ea se regăsesc minerale precum magneziul, calciul (de 20 de ori mai multe decât în mierea obișnuită), dar și vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina K și vitamina C, atât de importantă pentru întărirea sistemului imunitar.

Dacă vei alege această variantă de miere, trebuie să știi că ea este utilă în caz de infecții respiratorii întrucât include și inhibina (un bactericid foarte puternic). Totodată, aceasta are și proprietăți expectorante, binevenite pentru vindecarea tusei.
Alte calități ale ei se leagă de proprietățile de antioxidant și de capacitatea de a îmbunătăți tranzitul intestinal.
Mierea crudă de mană este recomandată pentru fortificarea completă a organismului, cea de la Stupina Moldovan fiind neprocesată, vie, păstându-și intacte virtuțile terapeutice.

Polenul crud îți poate fi și el un aliat de nădejde în vindecarea răcelii sau gripei, acționând ca un antibiotic natural, stimulând activitatea sistemului imunitar. Studiile au arătat că acesta are un efect antibacterian puternic, contribuind inclusiv la inhibarea unor bacterii foarte periculoase, precum Stafilococul auriu, E.coli sau Salmonella.
Pentru a avea parte de un polen care să contribuie la sănătatea de ansamblu a organismului, alege unui poliflor.

Polenul Crud Poliflor de la Honey-Land provine din peste 40 de plante din zonele pure, nepoluate ale Transilvaniei, având un gust bogat și parfumat. El se remarcă mai ales grație prezenței unor vitamine și minerale valoroase inclusiv pentru întărirea sistemului imunitar (cum ar fi C, E, B6, A, fier, zinc).

O altă proprietate deosebită a polenului crud, care poate contribui și ea la consolidarea imunității, se leagă de prezența enzimelor și lactobacililor, ajutând la îmbunătățirea florei intestinale.
Alte calități ce fac din Polenul Crud Poliflor un remediu naturist excelent pentru îmbunătățirea sănătății tale sunt:
• Prezența fitosterolilor- Aceștia ajută la scăderea colesterolului şi menţinerea acestuia la un nivel mic, astfel încât Polenul Crud este un ajutor important pentru cei care suferă de afecţiuni cardio-vasculare sau ateroscleroză
• Împreună cu carotenoidele contribuie la buna funcţionare a metabolismului celular
• Îmbunătățește tranzitul intestinal
• Poate fi util în ameliorarea stării ficatului
• Poate să prevină dezvoltarea unor forme de cancer (cum ar fi cel mamar) și a osteoporozei

Polenul Crud Poliflor poate fi consumat în mod constat, recomandându-se și administrarea în cure de de 6 săptămâni, de 2 ori pe an, primăvara și toamna. El este binevenit pentru adulți și copii, fiind binevenit inclusiv în sarcină.
Pentru persoanele cu stomac sensibil, pentru cele care nu au mai consumat Polen Crud sau care au o sensibilitate sporită la polenul uscat, este indicat să se înceapă doar cu o linguriţă de polen, ca apoi doza să fie mărită treptat. Pentru a beneficia de toate proprietățile polenului, acesta trebuie pus la înmuiat în iaurt cu cel puțin o jumătate de oră inainte de a fi consumat.
Polenul crud se păstrează în congelator, dar poate fi scos de acolo de multe ori, fără a-și altera proprietățile deosebite.

Polen crud

Surse:
www.greenmedinfo.com, www.mayoclinic.org, www.webmd.com

 

Logo Honey-Land.net

 

Articolul urmator
Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime
Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Dragă mămică, nu uita să respiri
    Dragă mămică, nu uita să respiri

    „Nu uita să respiri!”. Rostesc frecvent această propoziție. Fie că o sugerez celorlalți, fie că mi-o reamintesc mie însămi, o rostesc zilnic. Cam cât de ciudat...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    © 2024 Qbebe